Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Coronavirus: Peste 10 milioane de cazuri pe plan mondial

Ziarul de Vrancea
27 iun 2020 1483 vizualizări

Numărul cazurilor declarate pe plan mondial s-a dublat în intervalul 21 mai - 28 iunie, perioadă care coincide, cel puțin în Europa, cu relaxarea măsurilor de izolare

Omenirea a depășit ieri pragul de 10 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus, potrivit unei numărători realizate de AFP, fapt care demonstrează o accelerare a pandemiei de COVID-19, mai ales în cele două Americi, pe fondul temerilor legate de “al doilea val” al contaminărilor și de reintroducerea unor măsuri parțiale de izolare a populației. Cel puțin 10.003.942 cazuri de infectare, inclusiv 498.779 de decese, au fost recenzate, mai ales în Europa, continentul cel mai afectat - cu 2.637.546 de cazuri și 195.975 de decese -, dar și în Statele Unite - 2.510.323 de cazuri și 125.539 de decese. Pandemia de COVID-19 progresează cel mai rapid în această perioadă în America Latină, cu peste 400.000 de cazuri recenzate în ultimele șapte zile. Numărul cazurilor declarate pe plan mondial s-a dublat în intervalul 21 mai - 28 iunie și peste 1 milion de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele șase zile. La nivel global, a fost nevoie de 94 de zile între momentul anunțării primului caz în China și recenzarea primului milion de infectări. Statele Unite au depășit 2,5 milioane de cazuri sâmbătă și, în aceeași zi, India a depășit pragul de 500.000 de contaminări, cu un record de 18.500 de cazuri depistate în 24 de ore. Potrivit medicilor epidemiologi, India va depăși 1 milion de infectări pe parcursul lunii iulie.

Numărul real, de zece ori mai mare?

Toate aceste bilanțuri nu reflectă însă decât o parte din numărul real de contaminări. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite estimează că de 10 ori mai mulți americani au fost infectați în realitate cu SARS-CoV-2, adică mai mult de 20 de milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta între 5% și 8% din populația națională. Numărul infectărilor continuă să crească în 30 din cele 50 de state americane, mai ales în cele mai mari și mai populate state din sudul și vestul țării: California, Texas și Florida.America Latină și Marea Caraibilor reprezintă în continuare regiunea în care maladia progresează cel mai rapid: din 21 până în 27 iunie, în această zonă au fost confirmate 408.401 de cazuri noi, comparativ cu 253.624 în Statele Unite și Canada și 121.824 în Europa. Creșterea din această zonă a lumii (2.432.55 de cazuri, din care 110.695 de decese) este în mare parte asociată creșterii numărului de cazuri în Brazilia (1.313.667 de cazuri, din care 246.088 sunt cazuri noi, depistate în ultimele șapte zile), dar și în Peru (275.989 cazuri, din care 24.651 cazuri noi), Chile (267.766 cazuri, din care 31.018 cazuri noi), Mexic (212.802 cazuri, din care 37.600 cazuri noi) și Columbia (88.592 cazuri, din care 22.959 cazuri noi). Asia pare să se confrunte cu o recrudescență a numărului de cazuri zilnice de COVID-19, stimulată de răspândirea susținută a maladiei în India (528.859 cazuri, din care 118.398 în ultimele șapte zile), Pakistan (202.955 cazuri, din care 26.338 cazuri noi) și Bangladesh (137.787 cazuri, din care 25.481 cazuri noi). În Europa, numărul noilor contaminări recenzate în fiecare zi s-a stabilizat de peste o lună la mai puțin de 20.000 de cazuri zilnice, dar OMS s-a declarat îngrijorată de accelerarea infectărilor în 11 țări din această regiune. Ucraina a raportat 1.109 cazuri vineri, un record considerat “un val grav” de către autoritățile locale.

Un vânzător Starbucks a primit un “bacșiș“ de peste 60.000 de dolari

Un angajat Starbucks din San Diego, în California, Lenin Gutierrez, care a refuzat luni să servească o clientă, Amber Lynn Gilles, care nu purta mască și care l-a fotografiat și a postat imaginea pe Facebook, a strâns un “bacșiș“ de peste 60.000 de dolari de atunci, relatează The Huffington Post. “Iată-l pe Lenin de la Starbucks care a refuzat să mă servească pentru că nu purtam mască. Data viitoare voi aștepta polițiștii și voi aduce scutire medicală”, a scris ea furioasă pe rețeaua de socializare. După câteva ore, mesajul pe care l-a postat s-a întors împotriva sa. Mulți navigatori i-au luat apărarea vânzătorului. Unii i-au atribuit clientei numele “Karen”, folosit pentru a desemna o femeie albă care face remarci nepotrivite. “Eu nu-l condamn pe băiatul de după tejghea. Trebuie să urmeze regulile care-i sunt impuse de angajator”, comentează cineva. “Nu există niciun motiv să fie umilit public un băiat care încearcă să muncească la fel ca în orice altă zi”, scrie o navigatoare pe Internet. Mesajul postat de Amber Lynn Gilles a fost repostat de peste 40.000 de ori, până când un bărbat, Matt Cowan, îl găsește și propune să se strângă un fond pe site-ul GoFundMe care să reprezinte un “bacșiș“ pentru tânăr. “Am stabilit bacșișul la 1.000 de dolari, crezând că vom avea noroc dacă ajungem la 250. Când am ajuns la 100 de dolari, am fost depășit”, a declarat Matt Cowan la Matt Cowan, citat de Washington Post (WP). De la incident, la 22 iunie, s-au strâns peste 60.000 de dolari (53.000 de euro), de la peste 5.000 de persoane. Cu această sumă, tânărul vrea să-și împlinească visul de a deveni dansator și a lansa un program de dans, a declarat el pentru Newskeek. Într-o postare pe Facebook, Lenin a ținut să le mulțumească tuturor celor care l-au susținut, povestind ceea ce s-a întâmplat. “Am întrebat-o dacă are mască și mi-a spus că nu are nevoie. I-am arătat recomandările destinate clienților, care prevăd obligația să poarte mască. Ea s-a enervat și a început să nu se simtă în largul ei. A plecat, iar apoi s-a întors și m-a întrebat cum mă cheamă. I-am spus că mă cheamă Lenin, mi-a făcut poză și mi-a spus că are să contacteze sediul social al Starbucks”, povestește el.Lui Amber Lynn Gilles nu i-a plăcut fondul destinat lui Lenin.Într-o înregistrare video publicată pe rețele de socializare, ea spune că a primit amenințări cu moartea. “Eu nu l-am amenințat, am îndemnat să i se denunțe faptele. Nu l-am amenințat și am primit amenințări cu moartea, mii, este foarte înfricoșător”, declară ea. Potrivit NBC San Diego, Amber ar fi cerut o parte a acestui fond colectat și ar intenționa să-l dea în judecată pe cel care l-a deschis, pe care-l acuză de defăimare. În contextul în care povestea lui Lenin a luat amploare în comitatul San Diego, un reprezentant al mărcii a ținut să se exprime cuprivire la gestul lui Lenin.

Covid-19: Persoanele care vorbesc tare răspândesc mai puternic virusul

 conform altui studiu, 10% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt responsabile pentru circa 80% dintre infectări

Locurile aglomerate, prost ventilate, în care oamenii sunt obligați să vorbească tare sau să țipe pentru a se face auziți reprezintă risc major de infecție cu noul coronavirus, deoarece, cu cât o persoană vorbește mai tare, cu atât cresc șansele de a împrăștia în jur mai multe picături de salivă, despre care se știe deja că sunt principalul vector de transmitere a COVID-19, se arată într-un articol Wall Street Journal. Astfel, un factor major în răspândirea infecției îl reprezintă o activitate aparent benignă: vorbitul (tare) în public.În cazul cântatului, lucrurile pot fi și mai periculoase, așa cum s-a întâmplat pe 10 martie 2020 în statul Washington, când 87% dintre participanții la o repetiție de cor bisericesc s-au infectat cu noul coronavirus. Lea Harmer, epidemiologist în cadrul departamentului de sănătate publică din comitatul Skagit (care face parte din statul Washington) a atras atenția asupra rolului pe care îl pot juca astfel de evenimente „super contagioase” („superspreader”, în limba engleză), în care un număr mic de persoane poate infecta majoritatea celor prezenți. Astfel, în cazul din Washington, membrii corului și-au schimbat locurile de patru ori în timpul repetiției care a durat două ore și jumătate. Repetiția s-a desfășurat într-un loc înghesuit, iar majoritatea membrilor corului erau persoane în vârstă. În total, 53 din cei 61 de participanți la repetiție s-au infectat. Două persoane au decedat. Conform epidemiologului Harmer, atunci când cântă, oamenii împrăștie în jur particule de salivă. În plus, cântăreții au o respirație accelerată, ceea ce sporește șansele de a inhala particulele infecțioase. O dinamică similară a transmiterii coronavirusului poate avea loc în spațiile în care oamenii sunt nevoiți să vorbească tare, de-a lungul unor perioade îndelungate de timp. Astfel de spații pot fi sălile de gimnastică, spectacolele de teatru sau de muzică, locurile unde se desfășoară nunți sau petreceri. În Japonia, din 61 de cazuri studiate în intervalul 15 ianuarie - 4 aprilie, multe au avut legătură cu aglomerația și vorbitul tare - petreceri karaoke, cluburi sau baruri aglomerate, conform unui studiu citat de WSJ. Conform altui studiu, 10% dintre persoanele infectate cu COVID-19 sunt responsabile pentru circa 80% dintre infectări. Explicația stă în faptul că unii oameni produc mai multe particule de salivă atunci când respiră sau vorbesc. Atunci când aceștia sunt infectați și se află la momentul în care sunt extrem de contagioși, o combinație dintre astfel de persoane și spațiile aglomerate, închise, prost aerisite poate duce la o astfel de „super contagiune”.

Creștere suspectă a radioactivității în Europa de Nord

n cercetătorii au mai multe ipoteze

Finlanda, Suedia și Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri slabe neobișnuite de radioactivitate, de origine umană, o creștere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, ar avea sursa în vestul Rusiei, în timp ce alte indicii arată că ar fi vorba despre Letonia. Organizația Tratatului interzicerii totale a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei stații permit de asemenea să se măsoare creșteri ale radioactivității de origine civilă, a publicat pe Twitter o hartă care indică zona originii probabile a sursei, potrivit măsurătorilor sale..Sectorul acoperă în mare o treime din sudul Suediei, jumătate din sudul Finlandei, Estonia, Letonia, dar și o zonă largă la frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv orașul Sankt Petersburg.Acești izotopi - Cesiu 137, Cesiu 134 și Ruteniu 103 - “sunt foarte aparent de origine civilă. Suntem în măsură să anunțăm regiunea probabilă a sursei, însă nu face parte din mandatul CTBTO (acronimul englez al organizației) să stabilească originea exactă”, a anunțat pe Twitter secretarul general al organizației internaționale, cu sediul la Viena, Lassina Zerbo. Producătorul rus de electricitate nucleară Rosenergoatom a dezmințit orice incident în cele două centrale pe care le exploatează în acest sector. “Nicio anomalie nu a fost înregistrată în aceste centrale nucleare Leningradskaia și Koțkaia”, a declarat agențiilor ruse un purtător de cuvânt. Emisiile “nu au depășit valorile de control în perioada indicată” și “nu a existat niciun incident legat de emitere de radionuclee peste nivelul stabilit”, a adăugat el. Potrivit calculelor Institului olandez de Sănătate Publică și Mediu (RIVM), “radionucleele provin dinspre Rusia occidentală”, în pofida faptului că măsurătorile nu permit o identificare mai precisă a locului.

Lemn de la Cernobîl?

Nuclizii relevați sunt artificiali, așadar sunt de natură umană. Iar compoziția lor “poate indica pagube cu un element combustibil într-o centrală nucleară”, relevă într-un comunicat autoritatea olandeză. În afară de Rusia, Finlanda și Suedia exploatează reactoare nucleare în sector, însă niciun incident nu a fost semnalat. Țările baltice nu au niciun reactor activ, iar Lituania și-a închis unica centrală nucleară de origine sovietică în cadrul intrării sale în Uniunea Europeană (UE). În schimb, probleme de radioactivitate au fost semnalate în ultimii ani în centrale electrice convenționale în Letonia. Acestea folosesc lemn din anumite zone din Belarus, și anume din împrejurimile Gomel și Moguilev, în estul țării, care au fost deosebit de contaminate de catastrofa de la Cernobîl. Operatorul rețelei de încălzire și electricitate a capitalei letone Riga a cerut scuze în 2018 cuprivire la faptul că a folosit lemn care conținea elemente radioactive. Iar întreprinderea Rigas Siltums a anunțat la 17 iunie, într-un comunicat, că a lansat un proiect de cercetare “cu privire la controlul radioactivității lemnului și cenușii” din centralele sale.

Surse: Americanii vor avea interzis în UE

Statele membre trebuie să decidă asupra unei liste de 15 țări ai căror călători vor putea intra pe teritoriul UE de la 1 iulie și din care SUA sunt excluse, dar care include China sub rezerva reciprocității, informează AFP citând surse diplomatice. Lista a fost întocmită vineri seara în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor din statele membre UE și spațiul Schengen.  Lista propusă conține 14 țări (Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay) la care se adaugă China, sub rezerva reciprocității, potrivit unei surse diplomatice. Călători din Andorra, Monaco, Vatican și San Marino ar urma să fie de asemenea admiși. Lista nu include SUA, cea mai afectată țară de pandemia noului coronavirus din punct de vedere al numărului de decese și de infectări, dar nici Brazilia sau Rusia. Conform unei surse europene, lista ar urma să fie revizuită la fiecare două săptămâni. Controlul la frontieră este o competență națională a statelor, iar UE se străduiește să se coordoneze cât mai bine, în contextul în care libera circulație se reia în spațiul Schengen odată cu ridicarea restricțiilor impuse pentru combaterea noului coronavirus. Călătoriile neesențiale în UE au fost interzise de la jumătatea lunii martie, iar măsurile restrictive vor fi ridicate treptat începând cu 1 iulie.

Bernie Ecclestone: “Negrii sunt mai rasiști ca albii”

Într-un moment în care tensiunile au atins cote ridicate după moartea lui George Floyd, Bernie Ecclestone (89 de ani, fostul șef al Formulei 1) vine cu o declarație care a stârnit un val de reacții negative: negrii sunt mai rasiști decât albii. Într-un interviu dat celor de la CNN, Bernie a precizat, printre altele, că negrii sunt uneori mai rasiști decât albii. Desigur, totul fiind spus în contextul morții lui George Floyd. “În multe cazuri, negrii sunt mai rasiști decât albii”, a fost de părere Ecclestone. Fostul patron al Formulei 1 a subliniat că nu are neapărat dovezi concrete, însă își bazează afirmația pe ceea ce a văzut de-a lungul anilor în întreaga lume pe unde a călătorit. De asemenea, omul de afaceri a subliniat că lumea sportului este mult prea ocupată pentru a reuși cumva să facă față rasismului existent la nivel mondial.

L’Oreal elimină cuvântul „albire” din produsele sale

Presa internațională relatează că gigantul Coco-Cola a anunțat vineri că va întrerupe publicitatea pe toate platformele de socializare la nivel mondial. Reprezentanții Companiei au relatat că nu este vorba despre un „boicot” oficial, dar că în acest moment alege să-și oprească publicitatea. „Nu există loc pentru rasism în lume și nu există loc pentru rasism pe rețelele de socializare. Compania Coca-Cola va întrerupe publicitatea plătită pe toate platformele de socializare la nivel mondial pentru cel puțin 30 de zile. De data aceasta, va trebui să reevaluăm politicile noastre de publicitate și să stabilim dacă se impun unele revizuiri”, a comentat directorul executiv al Coca-Cola și președintele, James Quincey. Gigantul francez de cosmetice L’Oreal a anunțat sâmbătă că va elimina cuvinte precum „albire” din produsele sale, pe fondul protestelor globale împotriva rasismului. „Grupul L’Oreal a decis să elimine cuvintele alb/albire, luminos, curat din gama tuturor produselor sale de seară”, a transmis compania într-o declarație.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.