Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Celule și organe ale unor porci morți “au reînviat” pentru câteva ore

Ziarul de Vrancea
3 aug 2022 970 vizualizări

Experimentul, considerat “remarcabil” de oamenii de știință, ar putea schimba definiția medicală a morții

Oamenii de știință din Statele Unite au reușit să relanseze circulația sangvină și funcționarea pentru câteva ore a celulelor din organele unor porci eutanasiați cu puțin timp mai devreme, potrivit unui studiu care lasă să se întrevadă o rază de speranță în ceea ce privește anumite utilizări medicale, dar care ridică în același timp și o serie de întrebări de natură etică.

În 2019, cercetătorii dintr-o echipă din Statele Unite au uluit comunitatea științifică internațională după ce au reușit să restaureze funcțiile celulare în creierele unor porci la câteva ore după decapitarea acestora. În cele mai recente cercetări ale lor, publicate miercuri în revista Nature, aceiași oameni de știință au încercat să extindă noua tehnică la nivelul întregului corp al unor animale.

Astfel, ei au provocat crize cardiace unor porci anesteziați, ceea ce a împiedicat sângele să circule și le-a privat pe celulele lor de cantitatea necesară de oxigen - fără oxigen, celulele mamiferelor mor.

După o oră, cercetătorii au injectat în corpurile animalelor moarte un lichid conținând sângele porcilor (prelevat în timpul vieții acestora) și o formă sintetică de hemoglobină - proteina care transportă oxigenul în globulele roșii. Ei au injectat și medicamente care protejează celulele și împiedică formarea de cheaguri sangvine. Sângele a reînceput să circule și numeroase celule au început să funcționeze din nou, inclusiv în organe vitale precum inimă, ficat și rinichi, în următoarele șase ore.

Moartea, un proces reversibil?

“Aceste celule funcționează timp de mai multe ore după momentul în care nu ar mai fi trebuit să funcționeze. Asta arată că moartea celulelor poate fi stopată”, a declarat într-o conferință de presă Nenad Sestan, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Yale. La microscop, este dificil de făcut diferența între un organ normal și sănătos și un organ tratat post-mortem, a adăugat David Andrijevic, coautor al studiului și cercetător la Universitatea Yale.

Echipa din Statele Unite speră că noua tehnică, denumită OrganEx, va putea fi utilizată pentru “a salva organe”, prelungindu-le funcționarea. O altă aplicație ar putea fi salvarea vieților unor persoane care așteaptă un transplant.

OrganEx ar putea să permită și noi forme de chirurgie, oferind “mai multă marjă pentru manevre medicale”, a declarat Anders Sandberg, cercetător la Universitatea Oxford.

Însă noua tehnică ridică anumite întrebări de natură medicală, etică și chiar filosofică.

Ea ar putea “să crească riscul ca persoanele reanimate să devină apoi incapabile să iasă dintr-o stare de asistență vitală”, a avertizat Brendan Parent, biotehnician la Facultatea de Medicină Grossman din cadrul Universității New York. Sam Parnia, profesor de medicină la aceeași universitate americană, consideră că noul studiu este “cu adevărat remarcabil” și că acesta arată totodată că “moartea este un proces biologic tratabil și reversibil după câteva ore”.

Preocupare majoră

S-a ajuns astfel într-un punct în care definiția medicală a morții ar putea necesita o actualizare, a afirmat Benjamin Curtis, filosof specializat în chestiuni etice la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie. “Ținând cont de acest studiu, numeroase procese pe care noi le credeam ireversibile nu ar mai fi, de fapt, ireversibile. Și, potrivit definiției medicale actuale a morții, o persoană ar putea să nu fie cu adevărat moartă înainte de trecerea mai multor ore”, întrucât anumite procese continuă dincolo de momentul opririi funcțiilor corporale, a adăugat specialistul britanic.

Această descoperire ar putea în același timp să genereze o dezbatere amplă despre etica unor astfel de proceduri. Cu atât mai mult cu cât aproape toți porcii au efectuat mișcări puternice ale capului și ale gâtului pe durata experimentului, a dezvăluit Stephen Latham, unul dintre autorii studiului. “A fost destul de surprinzător pentru oamenii aflați în sală”, a dezvăluit el.

Originea acelor mișcări a rămas necunoscută, însă Stephen Latham a dat asigurări spunând că în niciun moment o activitate electrică nu a fost înregistrată în creierul animalelor, excluzând astfel o reactivare a funcțiilor cognitive.

Acele mișcări ale capului reprezintă totuși “o preocupare majoră”, consideră Benjamin Curtis, întrucât cercetările recente din domeniul științelor neurologice au sugerat că “experiența conștientă poate să continue chiar și atunci când o activitate electrică în creier nu poate fi măsurată”. “Deci, este posibil ca noua tehnică să fi cauzat suferințe porcilor și ea ar putea să îi facă să sufere pe oameni dacă va fi utilizată pe pacienți umani”, a adăugat același specialist, care a lansat un apel pentru realizarea mai multor cercetări în acest domeniu.

A supraviețuit 16 ore prins în interiorul unei ambarcațiuni răsturnate în ocean

Un francez în vârstă de 62 de ani a supraviețuit timp de 16 ore într-o bulă de aer formată în interiorul ambarcațiunii sale răsturnate în Oceanul Atlantic înainte de a fi salvat de scafandrii pazei de coastă spaniole în cadrul unei operațiuni descrisă de aceștia ca “aproape imposibilă”.

Ambarcațiunea Jeanne Solo Sailor, cu o lungime de 12 metri, a transmis un semnal SOS luni la ora 20:23 de la o distanță de 22 de kilometri față de Sisargas Islands în largul provinciei Galicia din nord-vestul Spaniei, a precizat paza de coastă. Potrivit datelor de monitorizare, ambarcațiunea ridicase ancora din capitala portugheză Lisabona în dimineața zilei anterioare. În timp ce o ambarcațiune de salvare cu cinci scafandri la bord a fost trimisă în larg, unul dintre cele trei elicoptere mobilizate pentru a asista operațiunea de căutare a localizat barca răsturnată.

Un scufundător a inspectat coca ambarcațiunii pentru a căuta semne de viață, iar bărbatul aflat înăuntru, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a răspuns la bătăile scafandrului în scheletul navei ciocănind la rândul său din interior.

Întrucât marea era prea agitată pentru a demara operațiunea de salvare chiar în acel moment, salvatorii au montat balize gonflabile pe ambarcațiune pentru a o împiedica să se scufunde și mai mult și au așteptat până dimineață. Doi scafandri au înotat dedesubtul bărcii pentru a ajuta navigatorul să iasă la suprafață, pe care l-au găsit echipat cu un combinezon de salvare din neopren și scufundat în apă până la genunchi.

Vicente Cobelo, membru al echipei pentru operațiuni speciale a pazei de coastă, a declarat pentru un post local că bărbatul a sărit singur în apa înghețată și a înotat pe sub ambarcațiune pentru a ajunge la suprafața apei.

Bărbatul a fost transportat cu un elicopter la spital pentru verificări medicale, dar a fost externat la scurt timp întrucât nu au fost descoperite probleme.

Exerciții militare masive în strâmtoarea Taiwan

China a lansat rachete balistice, iar Taiwanul a activat sistemele de apărare

China a lansat joi exerciții militare fără precedent în șase zone care înconjoară Taiwan, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare ca răspuns.

Deși vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puțin de 24 de ore, Nancy Pelosi - cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani - a declanșat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic și care trăiește sub amenințarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Armata chineză a lansat rachete balistice către strâmtoarea Taiwan. Două dintre zonele exercițiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung și Kaohsiung.

De asemenea, armata chineză a făcut multiple incursiuni scurte pe linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan începând de miercuri seara și continuând până joi dimineață. În același timp, aproximativ 10 nave ale marinei chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană înainte de a fi „alungate” de ambarcațiunile marinei taiwaneze.

Între timp, mai multe avioane ale forțelor aeriene chineze au traversat pentru scurt timp linia mediană de mai multe ori, joi dimineață, forțând Taiwanul să ridice avioane de la sol și să desfășoare sisteme de rachete.

Ministerul Apărării din Taiwan a emis o declarație în care acuză guvernul chinez de „comportament irațional” prin desfășurarea unor exerciții cu muniție de război, potrivit The Guardian. Exercițiile au „intenția de a schimba status quo-ul și de a perturba pacea și stabilitatea regională”, se arată în comunicat.

Între timp, Marina SUA a declarat că portavionul USS Ronald Reagan desfășura operațiuni programate în Marea Filipinelor din Pacificul de Vest, o porțiune de ocean care include apele de la sud-est de Taiwan.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a calificat vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan o acțiune „maniacă, iresponsabilă și extrem de irațională” a Statelor Unite, transmite postul de stat CCTV.

Patru ani de închisoare pentru unul dintre răpitorii câinilor lui Lady Gaga

Unul dintre cei trei bărbați acuzați că a agresat violent un angajat al cântăreței Lady Gaga pentru a-i răpi câinii starului a fost condamnat la patru ani de închisoare, miercuri, la Los Angeles.

Jaylin Keyshawn White, 20 de ani, a pledat vinovat de furt, recunoscând că a făcut parte dintr-un grup care a tras asupra lui Ryan Fischer atunci când acesta se plimba cu cei trei câini din rasa Bulldog Francez, la Hollywood, în februarie 2021. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată doi bărbați care coboară dintr-o mașină lângă angajatul cântăreței, înainte de a-l răni cu gloanțe în piept. Indivizii i-au luat pe cei doi câinii, Koji și Gustav, și au fugit lăsându-l pe Ryan Fischer prăbușit, cu răni grave. Al treilea câine, Miss Asia, a fugit dar s-a întors și s-a ghemuit lângă cel care îl plimba.

Lady Gaga a oferit o recompensă de 500.000 de dolari pentru câinii ei prețioși.

O femeie i-a adus înapoi, spunând că i-a găsit legați de un stâlp, înainte de a fi arestată. Potrivit polițiștilor, ea avea o relație cu tatăl unuia dintre agresori și a fost desemnată să ia recompensa în numele lor.

Cei trei suspecți au fost acuzați de tentativă de ucidere și de furt în aprilie 2021.

Unul dintre ei, autorul atacului, a fost eliberat din greșeală în aprilie, ca urmare a unei erori administrative. De atunci, autoritățile îl caută pe James Howard Jackson și au oferit până la 5.000 de dolari recompensă pentru orice informație care să ducă la prinderea lui. Cazul a popularizat această rasă de câini preferată de vedete. Pentru infractori, mărimea lor și prețul mare îi fac ținte principale pentru revânzarea pe piața neagră.

Zelenski dorește “discuții directe” cu președintele Chinei

Ucraina caută o oportunitate de a vorbi direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a ajuta la încheierea războiului său cu Rusia, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu apărut joi în South China Morning Post. În interviu, liderul ucrainean a îndemnat China să își folosească influența politică și economică uriașă asupra Rusiei pentru a pune capăt luptei. “Este un stat foarte puternic. Este o economie puternică. Deci poate influența din punct de vedere politic și economic Rusia. Și China este de asemenea membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat președintele Ucrainei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.