Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Biden: Avem o obligație sacră de a apăra România

Ziarul de Vrancea
19 ian 2022 1336 vizualizări

 „Bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a spus președintele american despre intențiile Rusiei în Ucraina

Președintele SUA Joe Biden a declarat într-o conferință de presă, că va fi crescută prezența militară în Polonia și România, în contextul situației de la frontierele Ucrainei. “Vom crește prezența militară în Polonia și România, pentru că avem o obligație sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligație față de Ucraina, deși suntem foarte îngrijorați de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat președintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele rusești, dar și cu solicitările părții ruse vizând menținerea unei sfere de influență care implică retragerea trupelor americane și a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

În aceeași conferință de presă, președintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacțiile vor fi diferite în funcție de dimensiunile acestei invazii sau dacă vor fi doar incursiuni în teritoriul ucrainean. „Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Biden. “Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii și depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă, va fi un dezastru pentru Rusia dacă invadează Ucraina”, a afirmat Biden.

După declarațiile președintelui, secretarul de presă al Casei Albe a precizat că, dacă orice forțe militare rusești trec frontiera ucraineană, aceasta este o nouă invazie și va primi un răspuns dur și unitar din partea SUA și a aliaților lor. De asemenea, ea a precizat că președintele Biden știe din experiență că rușii au o întreagă paletă de agresiuni premergătoare acțiunii militare, inclusiv atacuri cibernetice și atacuri paramilitare, care vor primi un răspuns decisiv, unitar și bazat pe reciprocitate.

Declarații “destabilizatoare”

Kremlinul a denunțat ieri declarații „destabilizatoare” ale președintelui american Joe Biden cu privire la Ucraina, după ce acesta a amenințat Moscova cu un “dezastru” în cazul unui atac militar rus în Ucraina”.

“Declarațiile se repetă neîncetat și nu contribuie cu nimic la calmarea tensiunilor actuale. În plus, ele pot contribui la destabilizarea situației”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ele “pot crea speranțe total false în capetele încinse ale anumitor reprezentanți ucraineni care ar putea încerca să rezolve prin forță problema din sud-estul Ucrainei”, unde Kievul luptă din 2014 împotriva unor separatiști proruși înarmați, apreciază Peskov.

Navalnîi avertizează Occidentul să nu cadă în capcana lui Putin

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a avertizat Occidentul să nu îi facă nicio concesie președintelui Vladimir Putin în conflictul legat de Ucraina. Occidentul cade mereu în capcanele președintelui Rusiei, a scris cel mai cunoscut opozant al acestuia în mai multe scrisori trimise din lagăr revistei Time. Sub titlul “Omul de care se teme Putin”, publicația trimite chiar de pe coperta ultimului număr la articolul bazat pe corespondența respectivă. “În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin și se grăbește să organizeze întâlniri. Ca un școlar speriat care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, a afirmat Navalnîi.

După părerea lui Navalnîi, liderul de la Kremlin se teme mai puțin de apropierea NATO de frontierele Rusiei decât de pierderea puterii. “Pentru a consolida țara și elitele, Putin are nevoie de toate aceste măsuri extreme, de toate aceste războaie - reale, virtuale, hibride sau doar confruntări la limita războiului, așa cum vedem acum”, a scris disidentul.

Navalnîi a sugerat că legarea sancțiunilor occidentale de invadarea Ucrainei face parte din strategia lui Putin de evitare a sancțiunilor personale și că SUA ar trebui să facă presiuni asupra președintelui rus din afară, iar susținătorii săi (ai lui Navalnîi - n.r.) să facă același lucru din interior, ceea ce ar putea diviza elitele din jurul Kremlinului.

UE “este pregătită” să sancționeze “masiv” un atac al Rusiei

Uniunea Europeană (UE) “este pregătită” să răspundă unei intervenții a Rusiei în Ucrana prin sancțiuni economice și fiannciare “masive”, a dat asigurări ieri președinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. “Sperăm să nu aibă loc un atac. Dar dacă va avea suntem pregătiți”, a declarat Ursula von der Leyen într-o intervenție la Forumul Economic Mondial (WEF) virtual de la Davos, în Elveția. Comisia a fost însărcinată de către statele membre UE să lucreze la diverse sancțiuni economice și financiare vizând Rusia, iar aceste opțiuni urmează să fie discutate în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de Externe, care urmează să fie prezidată luni, la Bruxelles, de șeful diplomației europene Josep Borrell.

Eventuale sancțiuni este necesar să fie aprobate în unanimitate de către statele membre UE. Uniunea vrea să acționeze în strânsă coordonare cu Statele Unite și alți aliați și membri ai NATO.

Șeful diplomației americane Antony Blinken urmează să participe prin videoconferință la reuniunea omologilor săi europeni. “Uniunea Europeană este de departe primul partener comercial al Rusiei și departe primul său investitor. Această relație comercială este importantă pentru noi. Însă ea este cu mult mai importantă pentru Rusia”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Un nou transplant cu un rinichi de porc realizat cu succes

Un rinichi de porc a fost grefat într-un corp uman, conform anunțului făcut ieri de o echipă medicală americană, fiind vorba despre cea de-a doua operație de acest tip realizată în istorie și prima desfășurată în interiorul organismului uman, pe un pacient aflat în moarte cerebrală. Acest anunț a fost făcut la puțin timp după prima grefă a unui cord de porc la un pacient uman conștient.

Aceste progrese înregistrate în domeniul transplanturilor de organe de animale la oameni, denumite xenogrefe, oferă o soluție posibilă la criza cronică de organe pentru transplant. “Rezultatele de azi reprezintă o reușită remarcabilă pentru omenire și contribuie la pătrunderea xenogrefelor în domeniul clinic”, a declarat Selwyn Vickers, decanul Facultății Heersink de Medicină din cadrul Universității Alabama, unde s-a desfășurat transplantul.

O astfel de grefă a unui rinichi de porc pe un pacient uman aflat în moarte cerebrală a mai fost realizată de o echipă de la Universitatea New York, în două reprize, pe 25 septembrie și 22 noiembrie 2021, însă organul a fost plasat în exteriorul corpului, conectat la un picior, pentru a putea fi observat ușor și pentru a se efectua prelevări de mostre.

Intervenția dezvăluită joi a avut loc de fapt pe 30 septembrie 2021. Doi rinichi prelevați de la un porc modificat genetic au fost transplantați în corpul unui bărbat de 57 de ani, aflat în moarte cerebrală și ale cărui organe nu au putut fi donate unei alte persoane, deși pacientul și-ar fi dorit acest lucru. “Rinichii transplantați filtrează sângele, produc urină și, cel mai important, nu au fost imediat respinși de organism”, conform unui comunicat al universității americane. Cei doi rinichi au rămas viabili până când s-a luat decizia încheierii experimentului, la 77 de ore după transplant, iar rezultatele au fost publicate în American Journal of Transplantation.

Întrucât acei rinichi au fost complet conectați în interiorul organismului, medicii americani au afirmat că acest tip de intervenție chirurgicală se apropie foarte mult de realitatea clinică. În continuare, medicii care au realizat transplantul urmează să deruleze o serie de teste pe pacienți umani și apoi vor solicita undă verde pentru acest tip de xenogrefă de la autoritățile de reglementare medicală.

Porcul ai cărui rinichi au fost transplantați a suferit un număr de 10 modificări genetice importante pentru ca organele sale să fie compatibile cu cele umane.

Conform autorităților americane, aproape 107.000 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un transplant de organe în Statele Unite. Dintre aceștia, 90.000 au nevoie de un rinichi. În fiecare zi, în medie, 17 americani își pierd viața din cauza lipsei de organe pentru transplant.

În prezent, valvele cadiace de porc sunt folosite pe scară largă la oameni, la fel ca și pielea de porc folosită pentru transplanturi la marii arși.

Porcii sunt considerați donatori perfecți datorită dimensiunii organelor lor, a creșterii lor rapide și a faptului că au numeroși descendenți, precum și pentru că aceste animale sunt deja crescute ca sursă de hrană.

Un nou studio de film va fi construit în spațiu în 2024

Space Entertainment Enterprise (S.E.E), compania care co-produce viitorul film în spațiu al lui Tom Cruise, intenționează să construiască o arenă sportivă și un studio de producție în gravitație zero, scrie Variety. S.E.E. a dezvăluit planuri de a construi un modul de stație spațială care să conțină o arenă de sport și divertisment, precum și un studio de conținut până în decembrie 2024.

Denumit SEE-1, modulul este destinat să găzduiască filme, televiziune, muzică și evenimente sportive, precum și artiști, producători și creatori care doresc să creeze conținut în mediul de microgravitație, pe orbită joasă. Facilitățile vor permite dezvoltarea, producerea, înregistrarea, difuzarea și transmiterea în direct a conținutului. S.E.E. intenționează să producă propriul conținut și evenimente în modul, precum și să le pună la dispoziție terților.

Axiom Space, care în ianuarie 2022 a obținut aprobarea NASA pentru a construi o componentă comercială a Stației Spațiale Internaționale (ISS), va întreprinde construcția SEE-1. Modulul se va andoca pe brațul comercial al Axiom, numit Axiom Station, care va găzdui și alte întreprinderi comerciale, inclusiv turismul spațial. Stația Axiom se va separa apoi de ISS în 2028.

Ministrul sănătății: Britanicii trebuie să învețe să trăiască cu COVID-19

Britanicii trebuie să învețe să trăiască cu COVID-19 ca și cum ar rămâne pentru totdeauna cu noi, a afirmat ieri ministrul sănătății britanic, Sajid Javid, adăugând că Marea Britanie a luat-o înaintea altor țări, prin ridicarea decisă de guvern a măsurilor anticoronavirus. “Trebuie să învățăm să trăim cu el. Din păcate oamenii mor și de gripă: într-un an cu gripă virulentă se pot pierde, din păcate, circa 20.000 de vieți, dar nu închidem toată țara”, a declarat Javid pentru Sky News. “COVID-19 nu pleacă. Va rămâne cu noi mulți, mulți ani, poate pentru totdeauna, și trebuie să ne obișnuim să trăim cu el... Cred că ne aflăm în fruntea Europei în tranziția de la pandemie la endemie și deschidem calea prin a arăta lumii cum poți trăi cu COVID-19”, a spus ministrul britanic al sănătății.

Întrebat dacă dorește să candideze pentru postul de premier pentru a-l înlocui pe Boris Johnson, contestat din cauza scandalului Partygate, Javid a replicat că “nu au loc alegeri” pentru conducerea conservatorilor.

“Nu au loc alegeri pentru leadership. Avem un prim-ministru care își continuă activitatea”, a spus el.

Peste 1,2 milioane de persoane au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente în 2019

Infecțiile provocate de bacterii rezistente la multiple antibiotice au fost răspunzătoare în 2019 de peste 1,2 milioane de decese, făcând mai multe victime decât HIV/SIDA sau malaria, conform unui nou raport publicat joi.

Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au avertizat în repetate rânduri asupra răspândirii crescute a bacteriilor rezistente la medicamente și a altor microbi din cauza folosirii greșite și a utilizării în exces a antibioticelor, fapt ce încurajează microorganismele să se transforme în “superbacterii”. Noul raport “Global Research on Antimicrobian Resistance”, publicat în The Lancet, a dezvăluit că rezistența la antimicrobiene (RAM) a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese și asociată cu aproximativ 4,95 milioane de decese. Studiul a analizat date din 204 țări și teritorii. “Aceste noi date dezvăluie adevărata amploare a rezistenței la antimicrobiene la nivel mondial... Estimările anterioare au prezis 10 milioane de decese anuale din cauza RAM până în 2050, dar acum știm sigur că ne aflăm deja mult mai aproape de această cifră decât am crezut”, a declarat Chris Murray, coautor al studiului și profesor la Universitatea din Washington.

Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că niciunul dintre cele 43 de antibiotice aflate în curs de dezvoltare sau dintre medicamentele recent aprobate nu a fost suficient pentru a combate rezistența la antimicrobiene.

Cornelius Clancy, profesor de medicină la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că una dintre modalitățile de a contracara RAM este abordarea unui nou model de tratament. “Modelul tradițional de antibiotic pe care l-am avut în ultimele decenii de la penicilină - cred că este epuizat”, a precizat specialistul.

Majoritatea deceselor din 2019 au fost cauzate de rezistența la medicamente în infecții la nivelul căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, urmate de infecții ale fluxului sanguin și de infecții intra-abdominale.

CIA: Misteriosul “sindrom Havana” nu ar fi imputabil unei puteri străine

Agenția Centrală americană de Informații (CIA) conchide că “sindromul Havana”, o boală misterioasă care afectează diplomați americani în întreaga lume și care este comparată uneori cu “atacuri acustice” atribuite de către unii Rusiei, nu este imputabilă în mod aprioric unui atac al unei puteri străine, dezvăluie The New York Times (NYT) și NBC News.

Cele două instituții de presă citează concluzii preliminare ale CIA cu privire la incidente care au implicat pentru prima oară diplomați, în 2016, în capitala Cubei, unde diplomați americani și canadieni s-au plâns de dureri de cap grave și de stări de rău. “În anumite cazuri, Agenția a găsit explicații plauzibile și alternative” unei operațiuni străine, declară surse citate de NBC News. Însă ancheta CIA continuă cu privire la aproximativ 20 de cazuri - care rămân neexplicate.

“Raportul interimar nu este o concluzie finală a administraței Bden sau al întregii comunități a informațiilor”, precizează NBC News, care citează oficiali americani. Un grup de victime, citat de NYT, declară că aceste concluzii ale CIA “nu pot și nu trebuie să fie ultimul cuvânt în această problemă”.

“În pofida faptului că am ajuns la concluzii intermediare importante, nu am terminat”, a încercat să dea asigurări William J. Burns, directorul CIA.

Aceste “incidente de sănătate anormale” - cum sunt denumite în jargonul administrativ - se caracterizează prin migrene puternice, vertij sau stări de rău. Au fost diagnosticate inclusiv leziuni cerebrale.

După ce au apărut la Havana, cazuri au fost semnalate succesiv în China, Germania, Australia, Rusia, Austria și chiar la Washington.

Departamentul de Stat a refuzat să furnizeze o estimare a numărului persoanelor afectate, însă se evocă 200.

De la început, autoritățile americane au oscilat - unii oficiali au minimalizat aceste simptome, atribuite uneori stresului, iar alții au evocat în privat posibilitatea unor atacuri cu unde radio, suspectând țări ca Rusia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.