Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Agresorul care a rănit 18 persoane la Tokyo, un admirator al personajului „Joker”

Ziarul de Vrancea
31 oct 2021 1252 vizualizări

Guvernul El le-a spus polițiștilor că a „eșuat la muncă și în prietenie” și dorea să fie condamnat la moartea condamnat crima, fără să anunțe măsuri

Autorul atacului petrecut duminică într-un tren din Tokyo, în care au fost rănite 18 persoane, era un admirator al personajului “Joker”, inamicul jurat al super-eroului Batman, relatează media japoneze, potrivit cărora guvernul japonez a condamnat luni această faptă “atroce”.

Tânărul de 24 de ani a fost arestat rapid pentru tentativă de omor în urma agresiunilor cu cuțitul la bordul unui tren, unde a și declanșat un incendiu, în chiar seara de Halloween, o sărbătoare foarte populară în Japonia. Potrivit celui mai recent bilanț al poliției și pompierilor, 18 persoane agresate au fost spitalizate, iar un septuagenar, înjunghiat în zona toracică, se află în stare gravă.

Agresorul “a spus poliției că dorea să omoare pe cineva pentru a fi condamnat la moarte”, a declarat luni un purtător de cuvânt al poliției. Guvernul japonez, prin purtătorul de cuvânt Hirokazu Matsuno, a denunțat luni o faptă “atroce și brutală”.

O înregistrare video postată pe Twitter de un martor îl arată pe agresor așezat singur într-un tren imediat după atac, fumând nervos o țigară cu un aer sfidător, așteptând ca poliția să vină să-l rețină. Bărbatul purta un frac violet, o cămașă verde și o cravată cu model, amintind de vestimentația personajului “Joker”din universul “Batman”, celebra bandă desenată multiplu ecranizată.

Potrivit agenției Kyodo și cotidianului Sankei, agresorul le-a mărturisit polițiștilor admirația sa pentru “Joker”și le-a spus că a “eșuat la muncă și în prietenie și dorea să moară”. Personajul Joker este unul din psihopații de ficțiune cei mai celebri din cultura populară.

Ieșit pe ecrane în 2019, filmul intitulat chiar “Joker”al regizorului Todd Phillips imagina procesul socio-psihologic al unui marginal care suferea de tulburări mintale ce îl conduceau să se transforme progresiv în acest personaj monstruos.

Filmul a fost aclamat de critică, dar a suscitat o controversă pentru faptul că l-a transformat pe Joker într-un personaj aproape atașant, un anti-erou revoltat împotriva violenței sistemului.

Agresiunile sunt rare în Japonia, unde și legislația privind armele de foc este foarte strictă. Cu toate acestea, în august, în transportul public din Tokyo au avut loc două atacuri, fără legătură unul cu altul.

La începutul lui august, în timpul desfășurării Jocurilor Olimpice, un atac cu cuțitul într-un tren de periferie a făcut zece răniți. Puțin mai târziu, la 24 august, două persoane au fost atacate cu acid sulfuric într-o stație de metrou a capitalei.

În ambele cazuri, agresorii, doi japonezi, au fost arestați la scurt timp după comiterea faptelor.

Biden atacă Rusia, China și Arabia Saudită după summitul G20

Președinrtele american Joe Biden se declară “dezamăgit” de lipsa angajamentelor Chinei și Rusiei în lupta împotriva încălzirii globale la summitul G20, care s-a încheiat duminică, la Roma, cu ambiții modeste. “Rusia și China nu sunt prezente” atunci când este vorba despre “a-și asuma angajamente în lupta împotriva modificărilor climatice”, a atacat Joe Biden într-o conferință de presă, la finalul summitului, la care președinții chinez Xi Jinping și rus Vladimir Putin au participat prin videoconferință. “Eu, personal, consider acest lucru dezamăgitor”, a declarat el, crticând, de asemenea, Arabia Saudită și apreciind că celelalte mari economii din cadrul G20 “și-au asumat angajamente la toate nivelurile”. Aceste angajamente au fost luate de către liderii G20 numai la timp pentru summitul ONU pe tema modificărilor climatice (COP26) - care a început duminică, la Glasgow -, printr-un comunicat consensual, însă obiectivele lor nu răspund urgenței climatice. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a anunțat că a plecat de la Roma cu “speranțe dezamăgite”, iar premierul britanic Boris Johnson, care recunoaște unele progrese, a apreciat că “nu este suficient”.

Declarația de la Roma merge ușor mai departe decât Acordul de la Paris din 2015 de luptă împotriva modificărilor climatice în privința obiectivului limitării încălzirii globale la Â1,5°C față de perioada preindustrială, printr-un angajament de a nu mai subvenționa centrale pe cărbune în străinătate. Însă nu se angajează la o dată clară a renunțării la cărbune sau la energiile fosile și nici a neutralității carbonului, G20 evocând în acest sens un orizont undeva la “mijlocul secolului”.

China și Rusia, de exemplu, și-au dat ca termen 2060 pentru a atinge aceste obiective, iar Italia și Statele Unite, între alți, au pledat în favoarea lui 2050 sau mai devreme. “În vederea rezolvării problemei încălzirii globale, nu este de ajuns să se reducă pur și simplu emisiile. Trebuie să crească absorbția gazelor cu efect de seră. Rusia, la fel ca alte țări, are posbilități colosale să facă acest lucru. Este vorba despre potențialul de absorbție al pădurilor, al terenurilor agricole, ale mărilor și mlaștinilor”, le-a spus Vladimir Putin omologilor săi online.

Xi Jinping a pledat, la rândul său, pentru “principiul responsabilității comune, dar diferențiate” în lupta împotriva încălzirii globale. “Am făcut progrese semnifiative și trebuie să facem și mai mult”, a recunoscut Joe Biden. Însă “va trebui să ne uităm să vedem ce nu face China, ce nu face Rusia și ce nu face Arabia Saudită”, a atacat președintele american.

„Vax”, declarat de Oxford English Dictionary cuvântul anului

„Vax” a fost ales cuvântul anului de către lexicografii de la Oxford English Dictionary (OED). Frecvența utilizării cuvintelor ce au legătură cu vaccinurile a crescut în 2021, cu „double-vaxxed”, „unvaxxed” și „anti-vaxxer” cunoscând un puseu în folosire.

Fiona McPherson, editor la OED, a spus că „vax” a fost o alegere evidentă pentru că a avut „un impact izbitor”. „Datează cel puțin din anii 1980, dar potrivit colecției noastre a fost rareori folosite până anul acesta”, a spus ea. „Când adaugi la asta versatilitatea sa în formarea altor cuvinte - vaxxie, vax-a-thon, vaxinista - a devenit clar că vax iese în evidență”.

„Vax” și „vaxx” sunt ambele acceptate ca scriere, însă forma cu un singur x este mai comună. Definițiile Oxford English Dictionary pentru „vax” sunt: un vaccin sau vaccinare; tratarea (cuiva) cu un vaccin pentru a produce imunitate împotriva unei boli, a vaccina; vaxxie, o fotografie făcută în timpul sau imediat după vaccinare, mai ales împotriva COVID-19, și partajată online, un selfie de vaccinare; anti-vax, opus vaccinării; anti-vaxxer, o persoană care se opune vaccinării; double-vaxxed, cel care a primit două doze de vaccin.

Folosirea cuvântului „pandemic” a crescut de asemenea cu mai mult de 57.000% anul acesta.

Cuvântul câștigător de anul acesta la Oxford, „vax”, a fost înregistrat prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccine” și „vaccination” au apărut în 1800. Toate aceste cuvinte vin din latinescul „vacca”, ce înseamnă „vacă”. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului englez Edward Jenner împotriva vărsatului de vânt la finalul anilor 1790 și începutul anilor 1800.

Brazilia: 25 de presupuși membri ai unui gang specializat în jafuri armate, uciși de poliție

În total 25 de persoane, presupuse membre ale unui gang specializat în jafuri armate de bănci, au fost ucise în cursul unei operațiuni a poliției în statul Minas Gerais, în sud-estul Braziliei, a declarat o sursă din cadrul poliției. “25 de infractori au fost uciși și nu există răniți”, a declarat această sursă din cadrul poliției rutiere federale braziliene.

Operațiunea, organizată în comun cu Poliția Militară, a avut loc duminică, în comuna Varginha. Forțele de securitate au luat cu asalt două ferme, în care “membri ai unei organizații infracționale specializate în jafuri armate de bănci și spargeri de distributoare de bani”, pregăteau atacuri vizând mai multe agenții bancare din oraș. La una dintre proprietăți, schimburi de focuri cu poliția s-au soldat cu “19 morți”, iar asaltul celei de a doua clădiri s-a soldat cu șapte morți, a anunțat sursa din cadrul poliției, care a precizat că între victime nu se află membri ai forțelor de ordine. O mare cantitate de armament - puști, grenade, muniție -, veste antiglonț și vehicule furate au fost confiscate în cursul operațiunii.

Mai multe furturi, cu același mod de operare al bandei atacate duminică, au avut loc în ultimii ani în Brazilia și anume o planificare minuțioasă, armament greu și țintirea unor orașe medii, care asigurau o pradă semnificativă din seifuri ale unor bănci și o fugă mai ușoară decât în orașe mari.

În august, jefuitori puternic înarmați au semănat teroarea în centrul orașului Araçatuba, un oraș cu 200.000 de locuitori, în statul Sao Paulo, unde au folosit drone, explozivi și unde au plasat ostatici pe mașini pentru a-și proteja fuga, un atac soldat cu trei morți.

Un nouă echipă de medici din Republica Moldova în sprijinul spitalelor românești

O nouă echipă de lucrători medicali din Republica Moldova pleacă a ajuns ieri la spitalul modular din Lețcani, județul Iași, pentru a ajuta la tratarea pacienților infectați cu COVID-19: 20 de medici și asistente medicale, precum și 7 paramedici.

Astfel, cei 27 de medici și asistenți medicali au înlocuit echipa de 22 de medici și 10 paramedici care s-a alăturat anterior lucrătorilor medicali din România timp de câteva săptămâni. Noua echipă de lucrători medicali se va afla la Iași până pe 14 noiembrie, potrivit Ministerului Sănătății de la Chișinău. “Spitalele din România sunt copleșite de numărul de pacienți de COVID-19. În această situație extrem de gravă, guvernul Republicii Moldova vine cu un gest simbolic, deoarece înțelegem că este necesar de a ne uni forțele pentru că, mai mult ca oricând, personalul medical și sistemul sanitar al României au nevoie de ajutor. Solidaritatea și responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente, reprezentând principiile pe care se bazează Uniunea Europeană”, a declarat șefa executivului moldovean Natalia Gavrilița, citată de Timpul.md.

La 18 octombrie, Republica Moldova a trimis un grup de 22 de medici și 10 paramedici în România într-o misiune umanitară la spitalul modular COVID de la Lețcani pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19.

În luna mai 2020, o echipa formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România a venit în Republica Moldova pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, amintește Ziarul de Gardă.

Budapesta: Patroana unui restaurant, arestată după ce un turist a primit o notă de 600 de euro pentru o cafea

Poliția din Ungaria este pe urma patronilor de restaurante și baruri din Budapesta care percep sistematic prețuri exorbitante turiștilor. Potrivit unei declarații făcute duminică de poliție, patroana unui restaurant și fiul său au fost reținuți și vor apărea în fața unui magistrat, după ce chelnerii din localul lor au fost prinși de polițiști solicitând plata unei note de 210.000 de forinți (circa 600 de euro) unui turist german care dorise să bea doar o cafea. Turistul în cauză a relatat că ospătarii i-au servit băuturi pe care nu le comandase, a precizat poliția. Când acesta a refuzat să plătească nota exorbitantă, chelnerii au amenințat că vor suna la poliție.

Plângeri cu privire la escrocarea turiștilor în Budapesta folosind această metodă au apărut în mod repetat pe forumurile turistice de pe internet. În acest caz, poliția ancheta restaurantul de mai multă vreme și a putut să-i prindă pe făptași în flagrant.

Aceiași proprietari dețin două baruri în Budapesta, dintre care unul pe celebra Vaci Utca, o stradă pietonală populară în rândul turiștilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.