Internațional

MOZAIC ŞTIRI INTERNAŢIONALE: Șeful sindicatului polițiștilor din Minneapolis, despre George Floyd: „Un criminal violent”

Ziarul de Vrancea
1 iun 2020 1436 vizualizări

Cei care protestează sunt “teroriști”, spune șeful de sindicat

Președintele sindicatului polițiștilor din Minneapolis a afirmat despre George Floyd că a fost un „criminal violent”, caracterizându-i pe cei care protestează din cauza morții sale drept teroriști într-o scrisoare adresată membrilor de sindicat, relatează The Guardian.

Locotenentul Bob Kroll, președintele Federației Ofițerilor de Poliție din Minneapolis, le-a luat apărarea celor patru ofițeri implicați în moartea lui Floyd, apărându-l inclusiv pe Derek Chauvin, polițistul care a îngenuncheat timp de aproape nouă minute pe gâtul afro-americanului. Chauvin este acuzat de omor iar ceilalți trei ofițeri au fost concediați. Kroll a criticat și autoritățile din Minneapolis și conducerea orașului pentru că nu au autorizat un uz de forță mai mare pentru a opri protestele. „Ceea ce nu este spus e istoricul de criminalitate violentă al lui George Floyd. Media nu va difuza asta. Am lucrat cu cei patru avocați ai apărării care îi reprezintă pe fiecare din indivizii concediați aflați sub cercetare penală, pe lângă avocații noștri de dreptul muncii care vor lupta pentru slujbele lor. Ei au fost concediați fără respectarea procedurilor”, a scris Kroll potrivit unei copii a scrisorii obținute de Star Tribune.

Floyd a petrecut timp în închisoare fiind condamnat pentru furt calificat. După ce guvernatorul Minnesotei, Tim Walz, a afirmat că protestele sunt conduse de agitatori din afară, Kroll i-a descris pe demonstranți ca fiind extremiști organizați. „Această mișcare teroristă pe care o vedem acum a fost construită de-a lungul mai multor ani”, a afirmat acesta. Scrisoarea a atras o replică imediată din partea unui fost șef al poliției care a numit-o o rușine. Kroll, care a apărut alături de Donald Trump la un miting electoral și l-a descris drept „un președinte minunat” datorită susținerii pentru poliție, are un istoric lung de conflicte cu politicienii care au încercat să reformeze poliția din Minneapolis. În 2007 Kroll a spus despre congresmanul Keith Ellison, acum procuror general al Minnesotei, că este un terorist fiindcă a militat pentru reformarea departamentului de poliție.

UE, “șocată” de folosirea forței excesive în asfixierea lui George Floyd

Uniunea Europeană este șocată de moartea americanului George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de către un polițist alb în timpul unei arestări, și deplânge folosirea forței excesive de către apărătorii ordinii, a declarat marți Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell, relatează AFP. ”Aici, în Europa, la fel ca populația Statelor Unite, suntem șocați și consternați de moartea lui George Floyd. Eu cred că toate societățile trebuie să rămână atente față de utilizarea excesivă a forței de către gardienii ordinii”, a declarat spaniolul într-o conferință de presă la Bruxelles. “Toate viețile contează. Viețile celor de culoare contează, de asemenea”, a subliniat Borrell. “Trebuie să asigurăm peste tot, mai ales în societățile care sunt bazate pe statul de drept, reprerzentarea democratică și respectarea libertăților, ca persoanele însărcinate să vegheze la (respectarea) ordinii să nu-și folosească capacitățile așa cum s-a întâmplat în această moarte foarte nefericită a lui George Floyd”, a insistat șeful diplomației europene.

Josep Borrell a îndemnat la “dezescaladarea tensiunilor” în Statele Unite.

Președintele american Donald Trump - care se confruntă cu cele mai importante tulburări civile din mandatul său, în contextul în care sute de mii de americani protestează față de britalitatea poliției și inegalități sociale - a promis să restautreze ordinea și a amenințat cu desfășurarea armatei în vederea opririi violențelor care zguduie țara de o săptămână.

Trudeau respinge dur o participare a Rusiei la G7

Premierul canadian Justin Trudeau exclude orice participare a Rusiei la viitorul summit G7, așa cum dorește președintele american Donald Trump, anunțând o amânare sine die a reuniunii, relatează AFP. “Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeei, acum câțiva ani, și a continuat să dea lipsă de respect și să sfideze norme și reguli internaționale, iar de aceea Rusia rămâne în afara G7 și acest lucru nu se va schimba”, a declarat luni, la Ottawa, Justin Trudeau. Premierul canadian răspundea astfel întrebării unei jurnaliste despre propunerea făcută sâmbătă de către președintele american de a invita și alte țări la summit, între care și Rusia. “Eu am sentimentul că G7 nu reprezintă în mod corect ceea ce se întâmplă în lume. Acesta este un grup de țări foarte depășit”, le spunea sâmbătă Donald Trump unor jurnaliști la bordul Air Force One, adăugând că i-ar plăcea să invite Rusia, Coreeea de Sud, Australia și India la o reuniune lărgită a G7 în toamnă. Trump nu a exclus ca acest summit să aibă loc în septembrie, înainte sau după Adunarea Generală (AG) a ONU, sau “poate chiar după alegerile” prezidențiale americane din noiembrie, în care candidează la un al doilea mandat de patru ani.

Pacienții cu coronavirus prezintă un risc mai ridicat de mortalitate după o intervenție chirurgicală

Pacienții infectați cu coronavirus prezintă un risc mai ridicat de mortalitate după o intervenție chirurgicală, arată un studiu publicat de echipa de cercetare CovidSurg Collaborative în revista The Lancet, relatează marți dpa. O infecție cu Sars-CoV-2 ar trebui exclusă pe cât posibil înainte de orice intervenție chirurgicală, au afirmat cercetătorii de la Spitalul Universitar din Tuebingen care au participat la proiect. Cercetătorii au examinat date de la 1.128 de pacienți din 235 de spitale din 24 de țări, spitale în special din Europa, dar și din Africa, Asia și America de Nord. Conform studiului, pacienții infectați cu coronavirus au avut rezultate postoperatorii considerabil mai slabe decât pacienții care nu au fost infectați cu COVID-19. În general, rata mortalității în primele 30 de zile după operație a fost de 23,8%. Conform studiului, mortalitatea în rândul pacienților cu COVID-19 a fost ridicată la toate subgrupurile, de exemplu intervenții chirurgicale de urgență, chirurgie minoră sau planificată - electivă. “În mod normal, ne așteptăm ca rata mortalității la pacienții supuși unei operații chirurgicale elective să fie sub 1 la sută”, a declarat coautorul studiului Alfred Koenigsrainer, director medical la Spitalul Universitar pentru Chirurgie generală, viscerală și transplant.“Cu toate acestea, acest studiu a arătat că rata mortalității la pacienții infectați cu coronavirus este considerabil mai mare, chiar și la procedurile de rutină”, a mai spus el. Rata mortalității la acest grup a fost raportată la aproape 19%.Factorii de risc pentru mortalitatea postoperatorie includ vârsta și sexul, precum și afecțiuni preexistente grave, precum cancerul, operații chirurgicale majore și operații de urgență.AGERPRES

Coronavirus: China a testat întreaga populație din Wuhan și a descoperit 300 de pozitivi asimptomatici

O campanie de testare masivă derulată de autoritățile chineze la Wuhan, focarul inițial al pandemiei de COVID-19, a reușit să identifice 300 de pozitivi asimptomatici din 10 milioane de persoane testate pentru noul coronavirus, transmite marți AFP. China ține sub control în mare parte epidemia pe teritoriul său și raportează doar o mână de cazuri noi în fiecare zi - în mare parte din rândul cetățenilor chinezi care se întorc în țară de peste hotare. Pe fondul îngrijorării cu privire la un potențial val doi al infecțiilor, municipalitatea din Wuhan a lansat o acțiune de testare după detectarea unor noi infecții după ridicarea măsurilor de izolare din acest oraș, la începutul lui aprilie. Astfel, între 14 mai și 1 iunie, peste 9,8 milioane de persoane au fost testate în metropola care numără 11 milioane de locuitori, conform autorităților locale. “Cifrele demonstrează că Wuhan este acum un oraș sigur”, a susținut Feng Zijian, director adjunct al Centrului național chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Locuitorii din Wuhan au stat la cozi în ultimele săptămâni pentru a fi testați în mari corturi medicale instalate în parcări, în parcuri și în cartiere. În fiecare zi din această perioadă au fost testați aproximativ 500.000 de oameni pe zi. Din cei 9,8 milioane de oameni testați, doar 300 au fost depistați pozitiv și toți sunt perfect sănătoși, fiind incluși în categoria asimptomaticilor, conform autorităților chineze care au mai precizat că aceștia nu vor îngroșa rândurile bolnavilor de COVID-19 din statistici. Această campanie de testare a fost prezentată inițial ca o “bătălie decisivă” de 10 zile împotriva COVID-19. Costurile s-au ridicat la 900 de milioane de yuani (113 milioane de euro), conform primarului adjunct Hu Yabo.

UE nici nu vrea să audă de Rusia în G7

Președinția americană a G7 nu poate modifica formatul viitorului summit, a subliniat marți șeful diplomației europene după anunțul lui Donald Trump, care dorește să invite și alte țări, printre care și Rusia, relatează AFP. Președintele american a anunțat sâmbătă amânarea summitului G7 prevăzut pentru luna iunie în SUA, din cauza pandemiei de COVID-19, și a spus că formatul său actual este “depășit”. Susținător al unei reintegrări a Moscovei, Donald Trump și-a anunțat intenția de a invita alte țări, printre care și Rusia, să participe la summit, a cărui dată nu a fost încă stabilită. “Președinția G7 are prerogative. SUA pot lansa invitații punctuale, care să reflecte priorități, dar schimbarea formatului nu este o prerogativă a președinției”, a declarat spaniolul Josep Borrell în cadrul unei conferințe de presă de la Bruxelles. G7 îi reunește pe liderii SUA, Regatului Unit, Germaniei, Franței, Italiei, Canadei și Japoniei. Președinții Comisiei Europene și Consiliului European reprezintă celelalte țări ale UE la aceste summituri. Rusia a fost exclusă din formatul G8 în 2014, după anexarea Crimeei ucrainene, denunțată ca “ilegală” de occidentali. “Schimbarea formatului, care a trecut de la G8 la G7, este rezultatul unei alegeri a Rusiei”, a reamintit Josep Borrell. “Declarația de la Haga din 2014 explică circumstanțele schimbării de format și precizează condițiile pentru o revenire la fostul format al G8”, a subliniat el. “Ne suspendăm participarea noastră la G8 până când Rusia își va schimba poziția și contextul se pretează la o nouă dezbatere constructivă în cadrul G8”, au anunțat atunci liderii G7. “Nu este cazul în prezent”, a estimat Josep Borrell. O revenire la formatul G8 nu este posibilă fără asentimentul celorlalți membri. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus luni orice participare a Rusiei la viitorul summit.AGERPRES


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.