Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Învestirea lui Biden urmează să aibă loc într-un „format redus”

Ziarul de Vrancea
23 nov 2020 1712 vizualizări

Primele nume din „guvernul” democratului ar urma să fie făcute publice în această săptămână

Președintele ales american Joe Biden, care urmează să înceapă de marți să-și dezvăluie alcătuirea Guvernului, preconizează o ceremonie de învestire la Casa Albă redusă, din cauza pandemiei covid-19, anunță echipa sa. Liderul democrat continuă să-și construiască administrația, în pofida refuzului președintelui în exercițiu Donald Trump de a-și recunoaște înfrângerea în alegerile prezidențiale de la 3 noiembrie. Un judecător federal tocmai a respins un recurs formulat de către Donald Trump în vederea invalidării a milioane de voturi prin corespondență în Pennsylvania, unde victoria i-a fost atribuită lui Joe Biden. Miliardarul încearcă să anuleze rezultatul alegerilor prezidențiale în mai multe state-cheie, precum Michiganul, unde Biden a obținut de asemenea o victorie.

Ron Klain, desemnat de Joe Biden secretar al Casei Albe, a îndemnat Administrația Serviciilor Generale (GSA) să proclame numele învingătorului în alegeri, pentru ca președintele ales să își lanseze în mod oficial tranziția.

Joe Biden urmează să devină la 20 ianuarie al 46-lea președinte al Statelor Unite. El se gândește la alcătuirea Guvernului său și promite să anunțe marți “primele nume”, a anunțat Ron Klain. Joe Biden a anunțat joi că s-a hotărât aspra numelui viitorului secretar al Trezoreriei - între favoriți se află fosta președintă a Fed Janet Yellen, actuala guvernatoare Fed Lael Brainard, o fostă guvernatoare Fed, Sarah Bloom Raskin, și președintele Federal Reserve Bank of Atlanta Raphael Bostic.

În privința ceremoniei învestirii - care atrage de obicei mulțimi enorme la Washington -, Ron Klain a evocat “versiuni reduse ale tradițiilor existente”.

Deplasarea populației este necesar să fie redusă, în contextul în care pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 256.000 de morți în țară.

Un susținător al multilateralismului, secretar de Stat?

Joe Biden intenționează să-l numească secretar de Stat pe diplomatul Antony Blinken, un susținător al multilateralismului, care a fost numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Barack Obama.

Antony Blinken, în vârstă de 58 de ani, este unul dintre principalii consilieri ai lui Joe Biden în domeniul politicii externe și a fost numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Barack Obama, în timp ce Hillary Clinton conducea afacerile externe. The New York Times (NYT) și Bloomberg scriu că președintele ales urmează să anunțe această nominalizare marți. Un susținător aprig al multilateralismului, un francofon și un francofil, Antony Blinken ar urma să-i succeadă lui Mike Pompeo, secretarul de Stat al lui Donald Trump, un susținător al “presiunii maxime” asupra Iranului și al unei politici fără concesii față de China.

Premieră după anii '70: China lansează o sondă care să aducă roci de pe Lună

China va lansa, la începutul acestei săptămâni, o sondă fără echipaj uman spre Lună, cu misiunea de a aduce pe Pământ roci selenare, o tentativă realizată în premieră după anii '70 de a colecta eșantioane de pe satelitul natural al Pământului.

Sonda Chang'e-5, numită după vechea zeiță chineză a Lunii, va căuta să adune material care îi poate ajuta pe oamenii de știință să cunoască mai multe despre originile și formarea Lunii. Misiunea va testa capacitatea Chinei de a colecta de la distanță eșantioane din spațiu, înainte de lansarea unor operațiuni mai complexe. În cazul în care misiunea va avea succes, China va deveni a treia țară care va colecta probe selenare, după ce Statele Unite și Uniunea Sovietică au realizat acest lucru cu decenii în urmă.

Sonda Chinei, programată pentru lansare zilele următoare, va încerca să colecteze 2 kilograme de probe dintr-o regiune care nu a mai fost vizitată anterior, situată într-o zonă vastă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum.

Misiunea Chang'e-5 îi poate ajuta pe cercetători să răspundă la unele întrebări precum cea legată de durata perioadei în care Luna a fost activă din punct de vedere vulcanic în interiorul ei, dar și de momentul în care câmpul său magnetic - esențial pentru protejarea oricărei forme de viață de radiația solară - s-a disipat. Odată ajunsă pe orbita Lunii, sonda va avea ca scop desfășurarea unei perechi de vehicule către suprafață. Unul dintre module va fora în sol, apoi va transfera probele colectate celuilalt modul care se va ridica și va andoca la sondă.

Dacă acest lucru este realizat cu succes, probele vor fi transferate într-o capsulă care le va aduce pe Pământ.

În următorul deceniu, China intenționează să stabilească o stație de bază robotizată pentru a efectua explorări fără echipaj uman în regiunea situată la polul sud. Acest deziderat urmează să fie realizat prin misiunile Chang'e-6,7 și 8 în anii 2020 până în anii 2030, înaintea trimiterii unor misiuni cu echipaj uman.

Anchetă în SUA, după ce polițiști ucid doi adolescenți de culoare într-o mașină

Autoritățile americane au deschis o anchetă după ce doi tineri afroamericani, în vârstă de 16 și 18 ani, au fost uciși, la 13 noiembrie, în Florida, de către polițiști care au deschis focul asupra lor în timp ce se aflau la bordul vehicului lor, relatează The New York Times (NYT). O înregistrare video a faptelor a fost publicată la 17 noiembrie de către poliția din comitatul Brevard, în Florida, situat la aproximativ 70 de kilometri est de Orlando. Faptele au avut loc vineri, la 13 noiembrie, către ora locală 10.30.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a autorităților, doi polițiști urmăreau un vehicul despre care credeau că era o mașină furată, care ar fi fugit și care a fost urmărită mai înainte de către un coleg al lor. După ce au urmărit mașina timp de mai multe minute, ofițerii au ieșit din vehiculul lor pentru a “încerca să intre în contact” cu cei doi adolescenți, potrivit șerifului Ivey.

Unul dintre ei i-a strigat în mai multe rânduri șoferului “să oprească vehiculul”, potrivit întregistrării video. Însă șoferul - identificat ca fiind Angelo Crooms - a accelerat direct către ofițer, afirmă acesta. Polițistul a deschis atunci focul, considerându-se în legitimă apărare. El a tras cel puțin opt focuri de armă, potrivit înregistrării video. Cei doi adolescenți - Angelo Crooms, în vârstă de 16 ani, și Sincere Pierce, în vârstă de 18 ani - care se aflau la bordul mașinii, au fost împușcați.

Ei au fost internați la spital, dar au murit amândoi din cauza rănilor la spital, potrivit NYT. O a treia persoană, care se afla la bordul mașinii nu a fost rănită. Avocatul familiilor tinerilor, Benjamin Crump, spune că adolescenții erau pur și simplu “îngroziți” de faptul de a fi urmăriți de către forțele de ordine și că încercau să fugă de frică. Avocatul subliniază, de asemenea, că polițistul era “în afara pericolului” atunci când a hotărât să se apropie de adolescenți pentru a-i “viza mai bine”. “El a tras cu intenția de a omorî” și “a continuat să tragă în timp ce mașina era oprită”. Tatăl unuia dintre tineri a anunțat că vrea să depună plângere împotriva polițiștilor implicați. “Vrem dreptate”, a subliniat el.

Cynthia Green, mătușa și tutorele lui Sincere Pierce, declară într-un interviu televizat că a asistat la scena din acea dimineață. Ea spune că mașina în care se aflau cei doi adolescenți de culoare uciși nu era furată. După ce a văzut mașina de poliție urmărind mașina nepotului său, ea spune că i-a urmărit cu mașina și că a strigat degeaba “nu trageți! Nu trageți! Copilul meu e înăuntru!”. “Copilul meu a plecat de acasă la 10.31. La 10.33 era mort. Acest bărbat a continuat să tragă”, a deplâns Cynthia Green în acest interviu.

O adunare și un priveghi au fost organizate săptămâna trecută la Cocoa, un omagiu adus celor doi tineri, în cursul căruia sute de persoane au purtat pancarte cu mesajul “Black Lives Matter”

Netanyahu, vizită secretă în Arabia Saudită

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat duminică o vizită - în secret - în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, supranumit MBS, și secretarul american de Stat Mike Pompeo.  Presa israeliană scrie că Netanyahu a fost însoțit de directorul serviciilor israeline de informații (Mossad) Yossi Coheh, la Neom, un oraș futurist situat în nord-vestul Arabiei saudite, în apropiere de Israel.

Contactate de Reuters, serviciile premierului israelian și Ambasada Statelor Unite în Israel nu au comentat imediat.

Cotidianul Haaretz scrie, pe baza unor date informatice, că un avion privat a efectuat un zbor scurt de la Tel Aviv la Neom, un oraș situat pe malul Mării Roșii, unde se aflau MBS și Pompeo. Șeful în exercițiu al diplomației americane încearcă să convingă Arabia Saudită să urmeze exemplul Emiratelor Arabe Unite (EAU) și Bahrainului, care și-au normalizat relațiile diplomatice cu Israelul, o apropiere în parte din cauza urii celor trei țări față de Iran.

Riadul este la fel de ostil Teheranului, însă Arabia Saudită refuză să se apropie de Israel, subliniind că vrea ca mai întâi să fie recunoscut statul la care aspiră palestinienii, Palestina.

Germania ar putea lansa vaccinarea împotriva covid-19 în decembrie

Germania ar putea începe vaccinarea împotriva covid-19 încă de luna viitoare, declară ministrul german al Sănătății Jens Spahn. “Există motive de optimism cu privire la aprobarea unui vaccin în Europa anul acesta”, a declarat ieri ministrul. “Iar noi putem începe vaccinarea imediat”, a adăugat el. Jens Spahn precizează că a cerut landurilor să dispună de centre de vaccinare cel mai târziu la jumătatea lui decembrie și că acest proces a început. “Prefer să am centre de vaccinare pregătite cu câteva zile mai devreme în loc (să am) un vaccin autorizat care nu este folosit imediat”, spune el.

Germania și-a asigurat 300 de milioane de doze de vaccin prin intermediul Comisiei Europene (CE), contracte de achiziționare și opțiuni de achiziționare, subliniază ministrul, adăugând că este un număr mai mult decât suficient și că ar putea trimite doze și altor țări.

Pe de altă parte, Germania și-ar putea înăspri și prelungi măsurile în vederea opririi epidemiei covid-19 - până la 20 decembrie -, potrivit unor oficiali politici și unui proiect în acest sens.  Cancelarul german Angela Merkel urmează să discute miercuri despre acest subiect cu miniștrii-președinți ai celor 16 landuri din țară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.