Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: În ciuda declarațiilor președintelui SUA Statul Islamic nu a fost înfrânt niciodată cu adevărat

Ziarul de Vrancea
13 aug 2019 2389 vizualizări


Apreciază oficiali și experți într-o serie de rapoarte

Gruparea Statul Islamic (SI) în Irak și în Siria nu a fost înfrântă cu adevărat, iar reapariția sa - sub acest nume sau altul - este doar o chestiune de timp, avertizează oficiali și experți, relatează AFP.

Contrazicându-l pe președintele american Donald Trump, care susține că organizația jihadistă a fost înfrântă, rapoarte recente ale unor grupuri de reflecție, ONU, dar și Pentagon prezintă o organizație cu siguranță privată de o așezare teritorială și trecută în clandestinitate, dar care este activă în continuare, dispunând de mii de combatanți, de milioane de dolari și de o rețea de propagandă și susținere mondială.

Într-un raport intitulat “Nu vorbiți despre o întoarcere: persistența Statului Islamic”, cabinetul de analiză Soufan Center apreciază că “SI este în viață și sănătos în Irak și în Siria”.

“Este clar că SI este în măsură să-și mențină insurecția într-un viitor previzibil”, scrie Soufan Center. “Nu se pune problema întoarcerii sale în Irak și Siria: gruparea și membrii ei nu au plecat niciodată de acolo”.

Pierderea treptată a teritoriului pe care-l controla, în fața unei coaliții internaționale supraputernice, nu a fost dublată de o fugă sau o demobilizare a combatanților săi, ci de o dispersare, de o trecere în clandestinitate, favorizate de proasta guvernanță a zonelor eliberate, retragerea forțelor americane și disensiuni în rândul adversarilor săi.

Într-un raport făcut public marți, inspectorul general al Pentagonului apreciază că “chiar dacă și-a pierdut «califatul» teritorial, SI și-a consolidat capacitățile insurecționale în Irak și și-a reluat activitățile în Siria în acest trimestru”.

SI a putut “regrupa și susține operațiuni” în aceste două țări, în parte pentru că forțele locale “rămân incapabile să mențină operațiuni pe termen lung, să efectueze operațiuni simultan sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat”, adaugă inspectorul.

Subminarea autorității

Într-un raport ce datează de la jumătatea lui iulie, Consiliul de Securitate al ONU apreciază, la rândul său, că “SI se adaptează, se consolidează și creează condițiile unei eventuale resurgențe în bastioanele sale din Irak și Siria”.

“Procesul este tot mai avansat în Irak, unde se află liderul său Abu Bakr al-Baghdadi și majoritatea conducătorilor săi”, adaugă experți de la ONU.

Zone gri există atât în Irak, cât și în Siria, prost controlate de către autorități, în care celule SI au putut să se reconstituie, notează autorii acestor rapoarte.

În alte părți, celule clandestine au recurs la asasinate țintite, atentate, ambuscade, răpiri, amenințări, cu scopul de a-și slăbi inamicii.

O campanie de incendiere a recoltelor s-a desfășurat în această varăîn mai multe regiuni, cu scopul de a submina puteri locale și a le demonstra incapacitatea de a controla și reconstrui zonele devastate de război.

Deturnând sloganul SI “Menținere și extindere”, grupul de reflecție Rand Corp și-a intitulat raportul, apărut săptămâna trecută, “Revenire și extindere?”.

Potrivit experților de la Rand, care au studiat “finanțele și perspectivele Statului Islamic după Califat”, gruparea ar putea să dispună în continuare de o comoară de război de peste 400 de milioane de dolari, ascunsă sub o multitudine de forme diferite și clandestine, în Siria, în Irak și în țările vecine.

“Dacă SI prevede o întoarcere, așa cum credem noi că este cazul, gruparea va ține la venituri care merg: diversificarea “portofoliului său financiar pentru a dispune de finanțări fiabile și stabile”, apreciază Rand.

“Gruparea a fost dată deja ca învinsă”, adaugă acești experți. “Talentul său de a se finanța prin activități criminale se va dovedi util: membrii săi voi răpi, ucide, viola, trafica, pentru a-și procura banii necesari supraviețurii”.

Într-o înregistrare video postată duminică de oragnul său de propagandă Amaq, a doua înregistrare video după înfrângerea sa militară din martie, SI a amenințat să-și intensifice “lupta” împotriva coaliției conduse de Statele Unite și aliații săi kurzi.

“Focul bătăliei între noi și ei a fost reaprins și va crește”, amenință SI, pe fundalul imaginilor unoe execuții.

**************

Oamenii ruși de știință, spionați “24 de ore din 24”, apreciază Kremlinul

Oamenii de știină ruși sunt supravegheați “24 de ore din 24” de către spioni străini, a denunțat miercuri Kremlinul, în timp ce în rândul cercetătorilor crește nemulțumirea în urma impunerii unor restricții cu caracter “sovietic” în contactele lor cu exteriorul, relatează AFP.

Ministerul Educației și Cercetării recomandă, într-un decret, o consolidare a controlului reuniunilor la care participă oameni de știință străini și o limitare a prezenței acestora din urmă în sedii ale institutelor și utilizarea de apartură electronică.

De asemenea, pentru orice întâlnire în afara programului de muncă cu un coleg din altă țară este necesar să obțină autorizare în prealabil și să facă obiectul unui raport, mai cere ministerul.

Cercetători ruși au denunțat măsuri “absurde și irealiste”, care vor “crește izolarea” Rusiei și îi vor incomoda în activitatea lor. Ei se tem de o întoarcere în epoca sovietică, în care oamenii de știință nu puteau să se întâlnească cu colegi străini fără să fie însoțiți de un terț.

Adjunctul directorului Academiei Ruse de Științe Aleksei Holhov a apreciat miercuri că aceste recomandări sunt contrare obiectivului stabilit de autorități de a atrage un număr tot mai mare de studenți străini în universități și de a facilita angajarea acestora în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat, la rândul său, că este necesar “să fim vigilenți”, pentru că “serviciile străine de informații sunt în stare de alertă”. “Spionajul științific și industrial există. El funcționează 24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână și ne vizează oamenii de știință, mai ales pe cei tineri”, le-a declarat el unor jurnaliști. Însă Peskov a recunoscut că unele dintre aceste recomandări din decret pot “părea excesive”.

Ministerul rus al Educației și Cercetării dă asigurări, la rândul său, că decretul “reflectă o practică globală” în comportamentul oamenilor de știință străini.  Comunitatea științifică rusă este îngrijorată de ani de zile de influența tot mai mare a puternicelor servicii ruse de securitate asupra activității lor. Mai mulți cercetători au fost condamnați de “înaltă trădare” sau “spionaj” în dosare controversate.


Trump amenință să părăsească Organizația Mondială a Comerțului “dacă va trebui”

Donald Trump amenință să părăsească Organizația Mondială a Comerțului (OMC), pe care o critică în mod deschis, deoarece, apreciază el, ar acorda un tratament favorabil Chinei, în detrimentul Statelor Unite, relatează AFP.

“Noi vom pleca dacă va trebui”, a declarat președintele american în fața angajaților unei fabrici chimice aparținând societății Shell, în Pennsylvania.

“Știm că ne zăpăcesc de ani și asta nu se va mai întâmpla niciodată”, a tunat miliardarul republican.

Acesta nu este prima oară când președintele american amenință să părăsească organizația internațională, pe care o cataloga, în campania sa electorală, drept “caducă”.

Vara trecută, Trump aprecia că OMC trata “foarte rău” Statele Unite de ani de zile. El dădea asigurări că, dacă organizația “nu se reformează”, Washingtonul ar putea “să se retragă din ea”.

La sfârșitul lui iulie, el a cerut de asemenea reforme din partea OMC, pentru ca organizația să nu mai acorde un tratament favorabil unor țări pe cale de dezvoltare.

Administrația Trump reproșează de mult timp OMC și unor dintre membrii acesteia ca China faptul că abuzează de acest statut de țări în curs de dezvoltare, ce permite, între altele, amânarea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare, fără să se expună furiei membrilor organizațiilor.


SUA propun Marii Britanii un acord comercial la 1 noiembrie, la o zi după ieșirea prevăzută din UE

Statele Unite și Regatul Unit negociază un acord comercial parțial care ar putea intra în vigoare la 1 noiembrie, la o zi după ieșirea prevăzută a regatului din Uniunea Europeană (UE), dezvăluie un oficial de rang înalt din cadrul administrației lui Donald Trump, relatează Reuters.

Încheierea unui “deal” între regat și Statele Unite ar fi aproape, potrivit acestui oficial. Londra și Washingtonul discută despre un acord comercial care ar putea să intre în vigoare la 1 noiembrie, la o zi după Brexit. Consilierul președinției în domeniul securității naționale John Bolton, care a efectuat la începutul săptămânii o vizită de două zile la Londra, și ministrul britanic al Comerțului Liz Truss au evocat posibilitatea ca liderii celor două țări să semneze o foaie de parcurs în vederea unui acord comercial la sfârșitul lunii, la summitul G7, în Franța, a precizat oficialul.

John Bolton s-a întâlnit luni cu premierul britanic Boris Johnson și i-a transmis susținerea “entuziastă” a Statelor Unite față de un Brexit fără acord (“no deal”), dacă asta este ceea ce dorește noul Guvern. “Noi vrem să fim utili în vederea Brexitului”, declara Bolton.


Ursula von der Leyen lucrează la formarea noii sale Comisii, un exercițiu “complex și politic delicat”

Confirmată cu un scor strâns de Parlamentul European (PE), germana Ursula von der Leyen lucrează la formarea noii sale Comisii, un exercițiu “delicat”, întrucât are de respectat exigențele partidelor politice pentru a le obține votul de învestire în octombrie, relatează AFP.

Ea urmează să conducă o echipă de 26 de membri - ci nu 27 -, din cauza divorțului așteptat la 31 octombrie cu Regatul Unit, însă mai avea nevoie de șase candidați, înaintea vacanței, la 15 august, în vederea atribuirii portofoliilor.

Franța, Italia, Belgia, Croația, Portugalia și România au termen până la 26 august, data limită impusă de Consiliul European, să-și desemneze reprezentații.

“Necunoscuta va fi Italia”, declară anturajul președintei. Ursula von der Leyen a fost la Roma la începutul lui august, însă ruperea coaliției guvernamentale cu Mișcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) decisă de liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini, vicepreședintele Consiliului italian de Miniștri, complică din nou desemnarea noului comisar italian.

Von der Leyen are nevoie să cunoască numele și calificările tuturor candidaților, pentru a atribui portofolii. Parlamentul urmează, apoi, să-i audieze, în septembrie, iar procesul să se încheie prin votul de învestire a noului Executiv de la Bruxelles, la 22 octombrie, în cursul sesiunii plenare, la Strasbourg.

În total 12 bărbați și opt femei au fost desemnați deja, potrivit unui bilanț AFP, pe baza unor anunțuri oficiale. Șapte sunt membri ai Partidului Popular European (PPE, dreapta), ca von der Leyen: Johannes Hahn (Austria - în exercițiu), Mariya Gabriel (Bulgaria - în exercițiu), Stella Kyriakidou (Cipru - nouă), Margaritis Schinas (Grecia - nou), Laszlo Trocsanyi (Ungaria, nou), Phil Hogan (Irlanda, în exercițiu), Valdis Dombrovskis (Letonia - în exercițiu).

Alți șapte sunt membri ai partidelor social-democrate: Jutta Urpilainen (Finlanda - nouă), Nicolas Schmit (Luxemburg - nou), Helena Dalli (Malta - nouă), Frans Timmermans (Olanda, în exercițiu), Maros Sefcovic (Slovacia - în exercițiu), Josep Borrell (Spania- nou), Ylva Johansson (Suedia nouă).

Alți trei fac parte din familia liberală: Vera Jourova (Cehia - în exercițiu), Margrethe Vestager (Danemarca - în exercițiu), Kadri Simson (Estonia - nouă).

Candidatul lituanian Virginijus Sinkevicius provine de la Verzi, slovenul Janez Lenarcic este independent, iar polonezul Krzysztof Szczerski este membru PiS, care face parte din dreapta eurosceptică în Parlamentul European (PE). “Candidații desemnați nu vor fi neapărat noii comisari”, declară pentru AFP anturajul noii președinte, care-i succede lui Jean-Claude Juncker la 1 noiembrie.

Ursula von der Leyen poate cere guvernelor să desemneze altă personalitate înainte de audieri, iar PE poate respinge candidați în urma audierilor. Jean-Claude Juncker declara recent că a refuzat șase candididați în cursul formării Comisiei sale, iar PE l-a obligat ulterior să-și remanieze echipa, în 2014, pentru a-i învesti.

Încă cinci femei

Von der Leyen s-a angajat în PE să prezinte o Comisie care respectă paritatea femei-bărbați. Ea ar putea reuși prin ultimele șase desemnări, în cazul în care cinci guverne desemnează femei. Franța urmează să facă această alegere. Candidata urmează să aibă profilul unei politiciene cu experiența conducerii unei întreprinderi, precum ministrul Florence Parly, Emmanuelle Wargon sau Brune Poirson, ale căror nume circulă la Bruxelles.

Formarea noii Comisii este un exercițiu “complex și politic delicat”, deoarece statele membre au deja ambiții mari, iar multe reclamă portofolii economice, cele mai prestigioase, subliniază un colaborator al președinției. Desemnată de Consiliul European, von der Leyen a fost confirmată în iulie cu o majoritate fragilă în PE, un semn de neîncredere de care ea trebuie să țină cont în vederea obținerii învestiriiechipei sale.

Marja sa de manevră este limitată, întrucât șefii de stat și de guverne i-au impus deja doi vicepreședinți - pe socialistul olandez Frans Timmermans și pe liberala daneză Margrethe Vestager, două personalități în cadrul Comisiei în Exercițiu, și au cerut să le fie încredințate responsabilități importante, după ce au fost înfrânte în cursa prezidențială.

 

Concertele lui Placido Domingo, anulate ca urmare a acuzațiilor de hărțuire sexuală

Concertele lui Placido Domingo de la Philadelphia și San Francisco au fost anulate ca urmare a acuzațiilor de hărțuire sexuală care i-au fost aduse. Opera din Los Angeles, al cărei director general este tenorul spaniol, a promis o anchetă, după ce opt cântărețe și o balerină au denunțat comportamentul nepotrivit al artistului, potrivit El Pais.

Philadelphia Orchestra Association “i-a retras invitația lui Placido Domingo de a participa la premiera concertului din 18 septembrie”, după ce agenția de știri Associated Press a publicat marți mărturiile a nouă femei care l-au acuzat pe tenor de hărțuire sexuală. Această informație a fost comunicată prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, marți după-amiază.

“Ne-am angajat să oferim un mediu sigur, de susținere, respectuos și adecvat pentru Orchestră și personal, pentru artiști și compozitori colaboratori și pentru publicul și comunitatea naostră. Informații despre artiștii din deschidere și schimbările din program vor fi anunțate la o dată viitoare”, au explicat ei într-un mesaj oficial publicat pe Twitter.

Aceasta este prima anulare a unei reprezentații de duminică după vestea că nouă femei l-au acuzat pe tenor de hărțuire sexuală.

Înainte, Opera din San Francisco a anunțat printr-un comunicat că anulează reprezentația programată duminică, 6 septembrie.

“Decizia de a anula concertul a fost luată ca urmare a informației despre multiple învinuiri de hărțuire sexuală”, a afirmat instituția. “Deși presupusele incidente nu au avut loc la Opera din San Francisco, compania nu poate să-l prezinte pe artist” pe scenă. Instituția susține că procedează în această manieră datorită angajamentului său pentru “standarde înalte” a conduitei profesionale.

Deocamdată, restul de concerte dumincale de pe agendă (Ungaria, New York, Elveția și Moscova) rămân programate așa cum a anunțat AP.

“Credem că toți angajații și artiștii trebuie tratați cu respect și să se simtă în siguranță la mediul lor de lucru”, se arată în nota Operei din Los Angeles care precizează că va face o anchetă în legătură cu managerul său.

Mărturiile artistelor au fost publicate marți de Associated Press, care a dezvăluit doar numele unei victime, mezzosoprana Patricia Wulf. Potrivit agenției americane, Domingo ar fi constrâns femeile să aibă relații sexuale cu el în schimbul unor slujbe, iar cele care refuzau erau pedepsite din punct de vedere profesional.

Evenimentele ar data de la începutul anilor '80 și s-ar fi petrecut de-a lungul a trei decenii.

“Este dureros să aud că am fost capabil să enervez pe cineva”, a replicat tenorul pentru AP. “Standardele după care ne măsurăm astăzi, și trebuie să ne măsurăm singuri, sunt foarte diferite de cum erau în trecut”, a adăugat el.

Domingo, 78 de ani, este unul dintre cei mai admirați tenori din toate timpurile și unul dintre cei mai puternici bărbați din muzica clasică internațională. A jucat peste 150 de roluri în mai mult de 4.000 de reprezentații. În prezent, el continuă să cânte și să regizeze, fiind și director la Los Angeles Opera din California.

Opt cântărețe și o dansatoare au asigurat agenția de știri că au fost hărțuite de Domingo, într-o atitudine pe care au descris-o drept voci secrete din lumea operei. Una dintre ele a mărturisit că Domingo a atins-o pe sub fustă și alte trei au declarat că au fost sărutate în locuri precum garderobă, cameră de hotel și la un prânz de afaceri.

“Acuzațiile acestor persoane anonime care datează de acum 30 de ani sunt profund îngrijorătoare și, așa cum au apărut, inexacte. Chiar și așa, este dureros să aud că am fost capabil să enervez pe cineva sau le fac să se simtă inconfortabil, indiferent de cât timp am făcut-o și în ciuda celor mai bune intenții ale mele. Cred că toate interacțiunile mele și relațiile au fost întotdeauna acceptate și consensuale. Oamenii care mă cunosc sau care au lucrat cu mine știu că nu sunt o persoană care poate răni, jigni sau jena pe cineva în mod intenționat”, este răspunsul oferit de tenor agenției de presă.

Niciuna dintre femei nu a putut oferi documente de niciun fel pentru a-și susține acuzațiile, dar agenția a vorbit “mai mulți” colegi și prieteni cărora acestea le-au povestit ce s-a întâmplat atunci.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.