Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Ucraina a străpuns prima linie de apărare a frontului rusesc din sud

Ziarul de Vrancea
2 sep 2023 746 vizualizări

Forțele ucrainene au străpuns în mod decisiv prima linie de apărare a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de deminare minuțioasă a terenului, și se așteaptă la o înaintare mai rapidă, pe măsură ce presează a doua linie a frontului, care este mai slabă, a declarat generalul ucrainean care conduce contraofensiva din sud, Oleksandr Tarnavski.

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski estimează că Rusia a dedicat 60% din timpul și resursele sale pentru a construi prima linie de apărare și doar 20% pentru a doua și a treia linie, deoarece Moscova nu se aștepta ca forțele ucrainene să reușească străpungerea primeia. "Acum ne aflăm între prima și a doua linie de apărare", a declarat Tarnavski pentru Observer. Forțele ucrainene presează de ambele părți ale breșei și își consolidează poziția pe teritoriul cucerit în luptele recente, a explicat generalul. "În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităților inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor rusești în spatele celei de-a doua linii defensive a acestora", a detaliat el.

Terenuri deminate pe jos, numai noaptea

Un vast câmp minat a ținut blocate trupele ucrainene timp de săptămâni, dar geniștii de infanterie au curățat încet, pe jos, o rută de asalt.

Trupele ruse din spatele liniei de front "au stat și au așteptat armata ucraineană", eliminând vehiculele cu obuze și drone, a spus el. Însă, după ce bariera minată a fost străpunsă, rușii au fost forțați să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri și în alte vehicule blindate.

Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă aduncându-le de pe alte linii de front din interiorul Ucrainei ocupate - Herson la vest și Lîman la nord-est - și, de asemenea, din interiorul Rusiei, a mai spus generalul ucrainean. "Inamicul își aduce rezerve, nu doar din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără toți soldații cei mai buni. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede", a declarat Tarnavski. "Totul este în fața noastră", a adăugat generalul.

Specialist în tancuri, Tarnavski și-a construit un palmares impresionant în lupta cu trupele rusești de când acestea au trecut granițele țării în 2022. În septembrie anul trecut, el a fost numit comandant al trupelor care luptă pentru eliberarea orașului Herson, iar două luni mai târziu, orașul a fost eliberat, notează săptămânalul britanic.

Rușii, luați prin surprindere

Existau speranțe pentru un progres rapid în contraofensiva de vară, care urmărește să coboare spre Marea Azov, izolând trupele rusești din Herson și Crimeea ocupată și tăindu-le liniile de aprovizionare. Însă, contrar așteptărilor, contraofensiva a stagnat luni de zile, cu victime în creștere și linii de front aparent statice, alimentând nemulțumirea și criticile în capitalele occidentale care au furnizat arme și pregătire, scrie Observer.

Tarnavski nu este de acord cu aceste critici, spunând că preferă să judece o treabă atunci când este terminată, dar a mulțumit Marii Britanii și altor aliați pentru sprijinul acordat în ceea ce privește instruirea și armele, inclusiv pentru tancurile Challenger, care sunt deja pe teren.

"Când am început contraofensiva, am petrecut mai mult timp decât ne așteptam pentru deminarea teritoriilor", a recunoscut el. "Din păcate, evacuarea răniților ne-a fost dificilă. Și acest lucru a complicat, de asemenea, înaintarea noastră. În opinia mea, rușii nu credeau că ucrainenii vor trece de această linie de apărare. Ei se pregătiseră timp de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită", a explicat generalul.

Tranșee din beton

Trupele rusești și-au făcut adăposturi de beton în spatele unor capcane antitanc și dincolo de un câmp minat atât de plin de explozibili și atât de expus, încât orice vehicul - de deminare sau de asalt - care se apropia de zonă era bombardat puternic din poziții fixe și întărite, a relatat Tarnavski.

Dar ucrainenii, care au surprins în repetate rânduri lumea prin succesul lor în fața puterii militare rusești, au continuat să avanseze. Forțele de infanterie au ieșit pe timp de noapte pentru a curăța - cu greu - minele și a face un coridor, deplasându-se metru cu metru în întuneric, a povestit generalul. "De îndată ce apărea acolo vreun echipament, rușii începeau imediat să tragă în el și să-l distrugă. De aceea, deminarea a fost efectuată numai de infanterie și numai noaptea", a arătat Tarnavski.

Acum, după ce câmpul minat a fost străpuns, rușii au pierdut o mare parte din avantajul pe care îl aveau. "Există o diferență foarte mare între prima și a doua linie de apărare", a declarat Tarnavski. A doua linie nu este la fel de bine construită, astfel că ucrainenii își pot folosi vehiculele, deși încă există câmpuri minate. Forțele rusești operează în continuare în această zonă, dar ele sunt dispuse mai degrabă "în petice" decât într-un cordon defensiv unitar, a explicat generalul.

Alte ofensive surpriză

Când a fost întrebat despre progresul lent în ceea ce privește străpungerea liniilor rusești într-o altă ofensivă, mai la est, de-a lungul liniei defensive a inamicului, el a spus că aceasta are alte obiective și a adăugat că Ucraina pregătește și alte ofensive surpriză pentru a secătui forțele Moscovei.

"Pentru a avea succes într-o direcție, trebuie întotdeauna să induci inamicul în eroare. Scopul principal al (ofensivei din apropierea) satului Velika Novosilka a avut un alt scop", a declarat Tarnavski.

El a refuzat să se pronunțe cu privire la termenele pentru atingerea unor obiective mari, cum ar fi Melitopol sau zona de coastă de la Marea Azov, dar a declarat că luptele vor continua.

Progresul militar lent din timpul verii le-a dat argumente celor din capitalele occidentale care au cerut negocieri cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului. Această poziție a fost respinsă cu înverșunare în Ucraina, unde mulți, inclusiv președintele, consideră că doar o înfrângere totală a Rusiei va preveni o nouă invazie. Orice înțelegere care ar recompensa Moscova pentru utilizarea forței i-ar da acesteia motive să încerce din nou în viitor, spun ucrainenii. "Dacă ne oprim din înaintare, inamicul va aduna noi forțe și se va întări. Vom ajunge la granițele din 1991 ale Ucrainei. Nu vrem să ne vedem copiii și chiar nepoții luptând împotriva rușilor. Și cine îi poate opri? Doar noi", spune generalul Tarnavski.

El este comandantul grupului operațional și strategic al forțelor Tavria, numite așa după regiunea istorică ce includea Crimeea.

"Cu cât ne apropiem de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici și pe cei mai buni. Așa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite zone și să ne terminăm treaba. Nu contează cât de greu este pentru noi toți", a declarat el.

SUA vor trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit

Administrația Biden va trimite, pentru prima dată, în Ucraina, muniție care conține uraniu sărăcit, potrivit unui document consultat de Reuters și confirmărilor separate a doi oficiali americani.

Obuzele, care ar putea ajuta la distrugerea tancurilor rusești, fac parte dintr-un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care urmează să fie dezvăluit săptămâna aceasta. Munițiile pot fi lansate de tancurile americane Abrams care, potrivit unei persoane familiarizate cu subiectul, sunt de așteptat să fie livrate în Ucraina în următoarele săptămâni. Unul dintre oficiali a spus că pachetul de ajutor care urmează va avea o valoare cuprinsă între 240 de milioane și 375 de milioane de dolari, în funcție de ceea ce va include.

Deși Marea Britanie a trimis muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniție și va stârni probabil controverse. Urmează deciziei administrației Biden de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei, în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populația civilă, comentează Reuters.

Utilizarea muniției cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenții precum Coaliția internațională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer și de malformații congenitale. Un produs secundar al îmbogățirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniție, deoarece densitatea sa extremă oferă cartușelor capacitatea de a pătrunde cu ușurință în blindaj și de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniție cu uraniu sărăcit în cantități masive în războaiele din Golf din 1990 și 2003 și în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

Cercetătorii testează strategii militare pe furnici

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Vest au testat diferite strategii militare cu ajutorul furnicilor, relatează cotidianul La Libre Belgique.

Înainte de a pune la cale acest experiment, cercetătorii au simulat diverse bătălii pe jocul video "Age of Empires II". Procesul a fost simplu. În primul test, un grup de "cavaleri teutoni" s-a confruntat cu un grup de "spadasini cu câte o sabie în fiecare mână". Cavalerii fiind mai puternici, i-au învins pe spadasini. Dar în testele următoare, oamenii de știință au înmulțit numărul spadasinilor cu cinci. În urma acestei modificări, rezultatele s-au inversat.

A urmat aplicarea acestor strategii la furnici. Cercetătorii au decis să pună în confruntare două specii diferite: furnica argentiniană și furnica de carne australiană.

Furnica argentiniană măsoară doar doi milimetri și creează colonii mari. Această specie corespunde grupului de spadasini din jocul video.

Furnica de carne australiană este mult mai mare, cu un raport greutate/mărime de 40 de ori mai mare decât cel al furnicii argentiniene. Prin urmare, ea reprezintă grupul cavalerilor. Au fost apoi efectuate teste. Pentru început, s-a observat că furnicile australiene nu au atacat furnicile argentiniene. Cu toate acestea, furnicile argentiniene au încercat uneori să se confrunte cu adversarele lor, dar nu au supraviețuit luptei. După 24 de ore, niciuna dintre furnicile argentiniene nu a supraviețuit.

Cercetătorii de la Universitatea Australia de Vest au făcut și alte observații. Cu cât erau mai multe furnici argentiniene, cu atât mai multe furnici australiene erau ucise. De asemenea, au constatat că furnicile australiene de carne erau mai rezistente într-un mediu complex decât într-unul simplu.

În cele din urmă, cercetătorii și-au încheiat experimentul cu următoarea observație: "Complexitatea mediului influențează relația dintre dimensiunea grupului și capacitatea de luptă a grupului".

Lucrarea Câmpurile de luptă complexe favorizează soldații puternici în detrimentul armatelor mari în războiul social al animalelor a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Virusul papiloma uman - Vaccinarea este necesară și pentru băieți

Mult timp rezervat fetelor, vaccinul împotriva virusului papiloma uman (HPV) este acum extins în Franța și la băieți. Această extindere este necesară atât pentru a-i proteja împotriva anumitor tipuri de cancer, cât și, în cele din urmă, pentru a spera să se elimine complet aceste boli.

În Franța, vaccinarea împotriva HPV este recomandată pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani din 2007, iar pentru băieții de aceeași vârstă din 2021.

Un program de vaccinare gratuită și generalizată pentru elevii din anul 5 de liceu va începe pe 2 octombrie în anumite regiuni. Acesta va fi precedat de o campanie de comunicare a vaccinării începând de luni.

În fiecare an, în Franța, HPV, abrevierea de la virusul papiloma uman, este responsabil de peste 6.000 de noi cazuri de cancer, cel mai adesea al colului uterin, care provoacă 1.100 de decese pe an, sau al vulvei sau vaginului, dar și al sferei ORL, al anusului sau al penisului.

Un studiu recent publicat în The Lancet a arătat că, la un moment dat, 31% dintre bărbații cu vârsta de peste 15 ani sunt infectați cu un virus de tip HPV. Mai important, unul din cinci bărbați (21%) este purtător al unui HPV oncogen, adică potențial cancerigen.

Deși bărbații cei mai afectați au vârste cuprinse între 25 și 29 de ani (35%), toți bărbații activi din punct de vedere sexual sunt „un rezervor major de infecții genitale cu HPV”, continuă studiul.

Potrivit Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, citată în The Lancet, în 2018 au fost înregistrate în întreaga lume aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbați cauzate de HPV.

Primul beneficiu evident al vaccinării băieților este că injecția îi protejează direct împotriva cancerelor și a verucilor din sfera anogenitală (penis și anus), pentru care eficacitatea vaccinului a fost deja stabilită.

Un alt beneficiu așteptat este „o protecție probabilă împotriva cancerelor ORL induse de HPV, care sunt mai frecvente la bărbați", a declarant Judith Mueller, medic epidemiolog.

Filmul de propagandă al Kremlinului despre războiul din Ucraina rulează în cinematografe goale

Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga țară la 17 august, vine în contextul în care autoritățile ruse au anunțat că intenționează să stimuleze producția de filme care glorifică acțiunile Moscovei în Ucraina.

Însă "The Witness" este un eșec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puțin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga țară au raportat săli de cinema goale.

În cele două ore de proiecție, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica invazia în Ucraina. În ajunul invaziei, Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să își "denazifice" vecinul, minciuna că Ucraina a fost infiltrată de "naziști" periculoși.

"The Witness" se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca trupele rusești să intre în Ucraina.

În timp ce Rusia își lansează războiul, Cohen este prins în lupte, fiind martor la o serie de "crime inumane și provocări sângeroase ale naționaliștilor ucraineni", potrivit sinopsisului.

La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu un exemplar "Mein Kampf", în timp ce alți soldați ucraineni îi jură credință lui Adolf Hitler. În calitate de martor al acestor orori de nedescris, Cohen își propune să spună lumii "adevărul" despre acest conflict.

Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare a filmelor de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, ministerul Culturii din țară a finanțat filmul "Crimea", care a justificat confiscarea peninsulei. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Șoigu, ministrul Apărării.

Nu mult mai târziu, o comedie romantică sponsorizată de stat, "The Crimean Bridge" - despre Podul Kerci, proiectul de prestigiu al lui Putin - a fost scrisă de Margarita Simonian, redactor-șef al rețelei RT, finanțată de guvern. La fel ca "The Witness", ambele filme au fost dezastre de box-office și au primit recenzii dureroase din partea criticilor independenți.

"Cultura Z pur și simplu nu are oameni talentați", a declarat criticul Mihail Kozirev, folosind un termen popular pentru a se referi la creativii care s-au alăturat simbolului rusesc pro-război Z.

Încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, sute de cineaști, scriitori și cântăreți proeminenți au părăsit țara, un exod care a făcut o paralelă cu navele filosofilor sovietici din 1922 - bărci care au dus în exil unii dintre cei mai importanți intelectuali ruși.

În încercarea de a descuraja nebunia "Barbie", Ministerul Culturii din Rusia a declarat joi că nu va emite o autorizație specială pentru a pirata drepturile de autor ale filmului, deoarece filmul "nu este în conformitate cu obiectivele stabilite de președintele nostru de a consolida valorile spirituale și tradiționale ale cetățenilor noștri".

Prințesa Diana: Charles a fost dezamăgit că a avut un băiat când s-a născut Harry

O înregistrare audio în care Prințesa Diana vorbește despre faptul că Prințul Charles al Marii Britanii – acum Regele Charles al III-lea – a fost dezamăgit de faptul că au un băiat, nu o fată, când s-a născut Prințul Harry, a fost făcută publică. Regretata prințesă a înregistrat o serie de casete audio în anii 90 și le-a predat în secret autorului Andrew Morton înainte de moartea ei într-un accident de mașină în 1997.

O parte din audio este disponibilă pentru prima dată înaintea unui documentar care va fi lansat anul viitor, numit „Diana: Restul poveștii ei”.

Joi s-au împlinit 26 de ani de la moartea Dianei.

Good Morning America de la ABC a avut acces în exclusivitate la casetele în care Diana spune că soțul ei nici măcar nu ar vorbi cu mama ei vitregă Raine Spencer. „Pentru că la botezul lui Harry, Charles s-a apropiat de mami și i-a spus: „Știi că am fost atât de dezamăgiți, că ne-am gândit că va fi o fată”, a relatat ea. „Ar trebui să-ți dai seama cât de norocos ești să ai un copil care este normal”, a fost replica femeii.

Prințul Harry și soția sa Meghan au anunțat în ianuarie 2020 că se retrag din rolurile lor de membri ai familiei regale britanice și plănuiesc să-și împartă timpul între Regatul Unit și America de Nord, în timp ce fac demersuri pentru a deveni independenți financiar.

Copii atacați în Germania pentru că vorbeau ucraineană

Un bărbat vorbitor de limba rusă a atacat un grup de copii în orașul german Einbeck pentru că vorbeau ucraineană. Mai mult, acesta a aruncat un copil de 10 ani peste balustrada unui pod într-un canal. A fost deschisă o anchetă privind tentativa de omor, relatează Die Welt. Bărbatul s-ar fi apropiat de copii pe 26 august și le-ar fi ordonat să vorbească în limba rusă, spunându-le că Ucraina a început războiul.

Potrivit parchetului, bărbatul l-a aruncat pe băiețelul de 10 ani peste balustrada podului și l-a aruncat în canal. Copilul s-a lovit în cădere și a suferit răni la cap și la piciorul stâng. În timp ce băiatul se afla în canal, bărbatul a aruncat o sticlă asupra lui. După aceea, bărbatul necunoscut a plecat. Procurorul general consideră atacul motivat politic, scrie ziarul Die Welt. De asemenea, menționează că atacatorul vorbea rusă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.