Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Trump refuză să vorbească despre cum a urmărit atacul de la Capitoliu

Ziarul de Vrancea
17 sep 2023 588 vizualizări

Ce spune fostul președinte american despre Putin

Fostul președinte american Donald Trump a refuzat în repetate rânduri, într-un interviu difuzat duminică, să răspundă la întrebările despre dacă a urmărit la televizor desfășurarea revoltei de la Capitoliu, afirmând că va "spune oamenilor mai târziu, la momentul potrivit".

Trump, favorit în prezent la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024, a refuzat să spună pentru "Meet the Press" de la NBC cum și-a petrecut ziua de 6 ianuarie 2021, odată cu începerea revoltei, și dacă a dat telefoane în timp ce susținătorii săi luau cu asalt sediul democrației americane.

"Nu am de gând să vă spun. Le voi spune oamenilor mai târziu, la momentul potrivit", i-a spus Trump moderatoarei Kristen Welker.

Foștii consilieri ai lui Trump au declarat că acesta s-a sechestrat în camera din afara Biroului Oval pentru a se uita, uneori chiar derulând și revăzând unele părți.

În interviul înregistrat joi la clubul de golf al lui Trump din New Jersey, fostul președinte a refuzat să spună pe cine a sunat în timp ce se desfășurau violențele. "De ce v-aș spune asta?", a spus el. Ca răspuns la faptul că Welker l-a presat în legătură cu tăcerea sa publică în timpul violențelor, Trump a spus că a făcut "declarații frumoase" în ziua atacului.

Susținătorii lui Trump, alimentați de minciunile sale cu privire la alegerile prezidențiale din 2020, au luat cu asalt clădirea în timp ce Congresul se pregătea să certifice victoria democratului Joe Biden. Trump se confruntă cu acuzații penale federale pentru eforturile sale de a anula înfrângerea sa în acele alegeri, dar nu se confruntă cu acuzații legate de insurecție. Trump a declarat că ar putea lua în considerare grațierea unora dintre revoltații acuzați pentru acțiunile lor din acea zi.

Peste 1.000 de persoane au fost acuzate de infracțiuni federale legate de revolta din 6 ianuarie și peste 600 au pledat vinovate sau au fost condamnate.

Trump a mai spus că va lua în considerare grațierea fostului lider al Proud Boys, Enrique Tarrio, care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru că a orchestrat un complot eșuat pentru a-l menține pe Trump la putere. Trump a spus că Tarrio a fost tratat "oribil".

Apariția de la NBC a fost primul interviu al lui Trump pe o rețea de televiziune de la plecarea sa din funcție.

El a mai spus că a fost încântat să audă recentele remarci ale președintelui rus Vladimir Putin, care l-a lăudat pe Trump pentru că a sugerat că, dacă ar fi ales din nou la Casa Albă, ar negocia încetarea războiului Rusiei din Ucraina. Putin a declarat marți că declarațiile lui Trump au fost "bune" și au adus "fericire".

"Ei bine, îmi place că a spus asta. Pentru că asta înseamnă că ceea ce spun eu este corect", a declarat Trump la NBC. Trump a spus că a avut o relație bună cu Putin, lucru pe care l-a mai spus de mai multe ori înainte, și a negat că orice acord pe care l-ar căuta în Ucraina ar fi o victorie pentru Rusia și i-ar permite acesteia să păstreze teritoriile pe care le-a confiscat. "Este un lucru care ar fi putut fi negociat", a spus Trump. El a continuat și a spus: "Ar fi putut încheia o înțelegere în care să existe mai puțin teritoriu în acest moment decât cel pe care Rusia l-a luat deja, ca să fiu sincer".

Trump a refuzat în repetate rânduri să spună dacă ar susține o interdicție federală a avortului și a criticat interdicția avortului după șase săptămâni de sarcină care a fost semnată de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, unul dintre principalii rivali ai lui Trump în alegerile primare prezidențiale.

Trump a spus că nu îi pasă dacă avortul va fi în cele din urmă interzis la nivel federal sau va fi stabilit prin legi în fiecare stat. Curtea Supremă a SUA, cu sprijinul a trei judecători numiți de Trump, a anulat anul trecut dreptul federal la avort.

Filmul despre refugiați "Green Border", atacat de guvernul polonez

Drama despre refugiați a regizoarei poloneze Agnieszka Holland, "Green Border", va fi lansată în Polonia, cu câteva săptămâni înainte ca țara să se prezinte la urne pentru un referendum pe tema migrației, sfidând astfel o reacție de respingere majoră din partea guvernului conservator de dreapta.

Filmul alb-negru al lui Holland, care a fost recompensat cu Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Veneția de luna aceasta și care va fi lansat în țara sa natală la 22 septembrie, este povestit din perspectiva unei familii siriene care încearcă să fugă în UE prin Belarus, precum și din perspectiva unui polițist de frontieră polonez care are îndoieli cu privire la tratamentul brutal aplicat refugiaților. Filmul este inspirat din evenimentele reale din 2021, când mii de oameni au rămas blocați la frontiera estică a UE în condiții periculoase, după ce liderul autoritar al Belarusului, Alexander Lukașenko, a amenințat că va "inunda" blocul cu "droguri și migranți" ca represalii la sancțiunile impuse.

Criticul Peter Bradshaw de la The Guardian a descris "Green Border" ca fiind "un pumn în plexul solar" și "o mărturie cinematografică vitală a ceea ce se întâmplă în Europa în acest moment".

Dar filmul lui Holland a fost denigrat agresiv de către guvernul polonez. Stanisław Żaryn, secretar de stat, a acuzat-o pe regizoare că este "ruptă de realitate" și că face "insinuări care sunt folosite pentru a ataca Polonia, polonezii și guvernul".

Ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, din partea partidului naționalist catolic Polonia Suverană, a comparat filmul cu unul de propagandă al Germaniei naziste "care îi prezintă pe polonezi ca fiind bandiți și criminali". Într-un discurs separat, el s-a referit la Holland ca la o stalinistă.

Polonia Suverană (SP) se află într-o alianță de guvernare cu partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), care conduce în prezent în sondajele privind alegerile naționale din 15 octombrie. Guvernul a programat, de asemenea, un referendum privind politica de migrație pentru aceeași zi, aparent pentru a stârni sentimentele naționaliste.

În ceea ce criticii descriu ca fiind o întrebare încărcată, alegătorii vor fi întrebați în cadrul referendumului dacă susțin înlăturarea barierei de la granița cu Belarus, care a fost ridicată ca răspuns la blocajul din 2021.

Holland, care este fiica unui ofițer de legătură al Revoltei de la Varșovia și nepoata unor victime ale Holocaustului, i-a cerut săptămâna trecută lui Ziobro să-i prezinte scuze și a anunțat că va depune plângere pentru defăimare împotriva acestuia.

Atacurile politice împotriva lui Holland au fost însoțite de un val de comentarii online. Pe Filmweb, cel mai popular site de filme din Polonia, intrarea pentru filmul încă nelansat a fost inundat de mii de evaluări negative. Ulterior, site-ul a anunțat că a blocat comentariile la toate știrile despre "Green Border" și la evaluările criticilor.

Bulgaria: Dronă care avea atașat un dispozitiv eploziv, găsită la 30 de km de Vama Veche

O dronă de origine necunoscută și, conform unor informații neconfirmate, care avea atașat un dispozitiv exploziv, a fost găsită pe coasta din Tiulenovo, duminică seară. Deocamdată nu este clar cum a ajuns drona pe țărmul bulgăresc - dacă a căzut din aer sau a fost luată de curent.

De asemenea, nu există nicio informație cu privire la proprietarul dronei, iar zona a fost izolată. Radoslav Rusev, bărbatul care a alertat serviciile de urgență și a făcut fotografiile dronei, a explicat la Televiziunea Națională că, după aproape 12 ore, nu există nicio anchetă în acest caz. "Am văzut bomba pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Am alertat serviciile de urgență la ora 21:40 aseară. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepția faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Așteptăm de zece, unsprezece ore ca să se întâmple ceva", a declarat Radoslav Rusev.

Primarul comunei Șabla, localitate aflată la aproximativ 30 de kilometric de Vama Veche, Marijan Zhechev, a comentat că "din ceea ce se poate vedea de la distanță, este una dintre cele folosite în războiul din Ucraina".

Drona se afla chiar lângă portul de agrement al satului. "Din fericire, în acest moment bate vântul și nicio barcă nu a ieșit încă în larg", a declarat Georgi Todorov, unul dintre primii localnici care au văzut drona în această dimineață.

Ucraina revendică eliberarea a 7 kilometri pătrați de teritoriu în ultima săptămână

Ucraina a revendicat luni eliberarea a 7 kilometri pătrați de teritoriu în ultima săptămână în estul și sudul țării care se aflau sub controlul forțelor ruse, la mai bine de trei luni luni de la lansarea contraofensivei de către Kiev. Ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, a declarat că forțele ucrainene au recucerit doi kilometri pătrați săptămâna trecută în zona Bahmut, mai ales satele Andriivka și Klishchiivka. În sud, armata ucraineană a recucerit 5,2 kilometri pătrați de teritoriu.

În total, de la lansarea contraofensivei, Kievul a anunțat că a eliberat 51 de kilometri pătrați în jurul Bahmut și 261,7 de kilometri pătrați în partea de sud a frontului. La rândul lor, forțele aeriene ucrainene au anunțat luni că au doborât 18 drone și 17 rachete lansate de Rusia în timpul noilor atacuri nocturne împotriva teritoriului ucrainean.

Mai mult de 10% dintre japonezi au peste 80 de ani

Mai mult de 10% dintre japonezi au vârste de peste 80 de ani, o statistică înregistrată pentru prima dată, potrivit datelor publicate de guvernul unei țări care se confruntă cu îmbătrânirea populației sale.

Guvernul de la Tokyo a publicat aceste statistici duminică, în ajunul unei sărbători dedicate în arhipelag "persoanelor vârstnice" (de peste 65 de ani - n.red.). Din celelalte date care au fost dezvăluite a reieșit că 29,1% dintre japonezi au peste 65 de ani, un procent în creștere în raport cu anul trecut (29%).

"Japonia are cel mai mare procent de persoane vârstnice din lume", au explicat autoritățile nipone, indicând țările care ocupă celelalte două trepte ale podiumului mondial: Italia (24,5%) și Finlanda (23,6%). De mai multe decenii, populația Japoniei descrește și îmbătrânește, în contextul în care tinerii niponi amână momentul căsătoriei și pe cel în care decid să aibă copii, în mare parte din cauza precarității locurilor de muncă și a dificultăților economice.

Dintr-o populație totală de 124 de milioane de locuitori, Japonia numără astfel 12,59 milioane de persoane cu vârsta de peste 80 de ani (10,1%) și 20 de milioane de persoane cu vârste de peste 75 de ani (16,1%).

Una dintre consecințele acestei situații este aceea că japonezii lucrează până la vârste tot mai înaintate. Peste nouă milioane de persoane vârstnice lucrează, reprezentând 13,6% din populația activă. Acest fapt înseamnă că 25% dintre persoanele vârstnice din arhipelag au un loc de muncă - mai puțin decât în Coreea de Sud (36,2%), dar mai mult decât în Statele Unite (18,6%) și Franța (3,9%), potrivit datelor publicate.

În 2040, procentul persoanelor vârstnice din Japonia ar urma să reprezinte 34,8% din populația țării.

Totodată, un raport guvernamental prezentat vineri și preluat de agenția dpa, relevă că numărul persoanelor centenare din Japonia a trecut pentru prima dată de 92.000, atingând un nivel record pentru al 53-lea an consecutiv. Numărul persoanelor de peste 100 de ani a crescut cu 1.613 față de anul precedent, ajungând la 92.139, după cum a precizat Ministerul Sănătății din Tokyo.

Potrivit celui mai recent studiu, aproximativ 88% din toate persoanele centenare sunt femei. Speranța de viață pentru femeile din Japonia este de aproximativ 87 de ani, iar pentru bărbați în jur de 81 de ani.

Kim Jong Un a primit cadou cinci drone explozive de la guvernatorul regiunii Primorie

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a primit în weekend cadou cinci drone explozive, o dronă de recunoaștere și o vestă antiglonț, de la guvernatorul regiunii Primorie, în Extremul Orient rus, potrivit agenției oficiale de presă Tass, după ce acesta și Vladimir Putin și-au afișat apropierea, în cadrul acestei vizite în Rusia, în cursul căreia liderul de la Kremlin a evocat ”perspective” ale unei cooperări militare.

”Liderul RPDC (Republica Populară Democratică Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) a primit cinci drone kamikaze și o dronă de recunoaștere de tip «Geran-25» cu decolare verticală”, potrivit Tass.  Este vorba despre cadouri militare foarte simbolice, în contextul unor temeri ale Occidentului față de un posibil acord privind livrări de armament și muniție nord-coreene de care Moscova are nevoie în ofensiva sa din Ucraina.

Miercuri, în timpul unei întâlniri pe cosmodromul Vostocini, Vladimir Putin și Kim Jong Un și-au afișat apropierea, iar președintele rus a evocat ”perspective” ale unei cooperări militare, în pofida unor sancțiuni internaționale impuse Phenianului din cauza programelor nuclear și balistic. În cursul acestei întâlniri, cei doi și-au oferit reciproc câte o pușcă, din nou cadouri simbolice în contextul actual.

Kremlinul subliniază că în această întâlnire nu s-a semnat ”niciun acord”, însă fără să ofere asigurări Occidentului.

”Guvernatorul (Oleg Kokjemaiko) i-a ofeit lui Kim Jong Un set de protecție antiglonț pentru acțiuni de asalt” și ”haine speciale nedetectabile de camere termice”, au declarat dumincă serviciile regionale agenției publice ruse Tass.

Duminică, Kim Jong Un s-a întâlnit cu studenți nord-coreeni de la Universitatea Federală din Extremul Orient în campusul universitar din Vladivostok.

Agenția oficială nord-coreeană de presă KCNA a catalogat drept ”ferventă și călduroasă” atmosfera ultimelor zile în acest oraș important din Extremul Orient rus, ”în momentul în care o nouă eră de prietenie, solidaritate și cooperare se deschide în istoria dezvoltării relațiilor între RPDC și Rusia”.

O femeie a sunat la numărul de urgență de pe patul de spital pentru că asistenta ignora monitorul cardiac

O femeie din Anglia a sunat la numărul de urgență 999 de pe patul de spital, ea declarând că s-a temut pentru viața ei după ce o asistentă ar fi ignorat un monitor cardiac care arăta că inima ei bătea neregulat. Ava Stanley, în vârstă de 63 de ani, din Higham, Kent, a fost internată luna trecută la Spitalul Maritim Medway din Gillingham după ce a acuzat dureri în piept. Ea spune că a sunat la 999 de pe patul ei de spital pentru a forța asistentele să acționeze.

Medway NHS Foundation Trust a prezentat scuze și a precizat că investighează cazul. "De fapt, am sunat la 999 din patul meu pentru că am crezut cu adevărat că o să mor și că s-ar putea să nu supraviețuiesc”, a declarat Ava Stanley.

Ea a spus că ritmul inimii sale a devenit neregulat înainte de a scădea către zero, ceea ce a provocat declanșarea alarmei monitorului. Ea a adăugat că acest lucru s-a întâmplat de patru ori într-un interval de 40 de minute, dar de fiecare dată "alarma a fost ignorată".

În urma apelului la 999, a fost dusă la secția de cardiologie pentru teste suplimentare înainte de a fi externată săptămâna trecută. Dar ea crede că asistentele ar fi trebuit "să dea dovadă de prudență" și să nu reducă la tăcere monitorul.

Inundații în Libia: Câțiva membri ai unei echipe de salvatori din Grecia au murit într-un accident

Patru membri ai unei echipe de salvatori din Grecia au murit duminică într-un accident rutier în Libia, la scurt timp după ce au sosit pentru a lua parte la operațiunile de căutare și salvare ca urmare a inundațiilor devastatoare soldate cu numeroase victime, a anunțat un ministru libian. "Accidentul îngrozitor" a avut loc în timp ce echipa greacă se îndrepta de la Benghazi spre Derna, a declarat ministrul Sănătății pentru estul Libiei, Othman Abdeljalil.

Într-un comunicat emis duminică seara, statul major al armatei grecești a oferit un bilanț ușor diferit: trei morți și doi dispăruți. Statul major general confirmase inițial că o echipă de salvatori trimisă în Libia de Ministerul Apărării a fost implicată într-un accident rutier, dar menționase doar "răni minore" printre membrii săi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.