Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: O nouă variantă Covid, cu multe mutații, îngrijorează oamenii de știință

Ziarul de Vrancea
19 aug 2023 477 vizualizări

Varianta, denumită BA.2.86, a fost depistată prin secvențiere genetică, deși până acum au fost raportate doar câteva astfel de secvențe n prima a fost raportată în Israel, iar de atunci varianta a fost detectată în Danemarca și SUA.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a confirmat vineri că varianta a fost depistată în Marea Britanie. Persoana infectată nu călătorise în străinătate

Dr. Meera Chand, director adjunct al UKHSA, a declarat: "Suntem conștienți de un singur caz confirmat în Marea Britanie. UKHSA efectuează în prezent o evaluare detaliată și va furniza informații suplimentare în timp util." Potrivit unei evaluări a riscurilor publicată vineri de către UKHSA, cazul din Marea Britanie nu avea istoric recent de călătorie, sugerând transmitere internațională stabilă și un grad de transmitere comunitară în țară - cu mai multe informații despre transmiterea în Marea Britanie așteptate în următoarele una sau două săptămâni.

Se menționează că similitudinea secvențelor genetice în diferite țări implică o apariție relativ recentă și o creștere rapidă, deși aceasta rămâne o analiză de început dat fiind numărul mic de secvențe. În prezent, a afirmat agenția, nu există suficiente date pentru a evalua severitatea relativă sau gradul de evitare imună al variantei BA.2.86 în comparație cu alte variante aflate în circulație.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat joi că desemnează BA.2.86 ca "variantă sub monitorizare" - în timp ce Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) a raportat în mod similar că urmărește cu atenție varianta după ce a fost descoperită în Michigan.

Pe lângă întrebările nerezolvate cu privire la gravitatea variantei, nu este clar dacă aceasta va deveni forma dominantă a virusului. Numeroasele sale schimbări genetice - are peste 30 de mutații în proteina spike în comparație cu varianta predominantă actuală - și detectarea sa în mai multe țări i-au alertat pe oamenii de știință.

Tulpina cea mai remarcabilă de la apariția COVID

Profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică UCL, a declarat că BA.2.86 este tulpina Covid cea mai remarcabilă pe care lumea a observat-o de la apariția tulpinii Omicron. "Cel mai plauzibil scenariu este că linia a dobândit mutațiile sale în timpul unei infecții pe termen lung într-o persoană cu imunitate scăzută acum mai bine de un an și apoi s-a răspândit în comunitate", a declarat el. "Probabil că BA.2.86 a circulat din acea perioadă într-o regiune a lumii cu o supraveghere virală precară și acum a fost exportată repetat în alte locuri din lume."

Balloux a adăugat că modul în care noua variantă se comportă în comparație cu alte subvariante Omicron va deveni mai clar în săptămânile următoare. "În acest stadiu, nu se cunoaște nimic despre transmiterea și virulența sa intrinsecă", a spus el. "Din principiu, nu se așteaptă să se comporte diferit față de tulpinile actuale de Omicron aflate în circulație.

Cel mai pesimist scenario nu se compară totuși cu primele valuri ale pandemiei

"Chiar și în cel mai pesimist scenariu, în care BA.2.86 ar provoca o nouă undă majoră de cazuri, nu ne așteptăm să asistăm la niveluri comparabile de boală severă și decese precum s-a întâmplat mai devreme în pandemie, când variantele Alfa, Delta sau Omicron s-au răspândit", a adăugat el, subliniind că majoritatea oamenilor au fost vaccinați acum, au fost infectați cu Covid sau ambele. Cu toate acestea, a spus el: "Rămâne faptul că o mare undă de infecție cu BA.2.86 sau oricare altă variantă comparabilă în viitor ar fi un eveniment nedorit."

Profesorul Tom Wenseleers, un biolog evoluționist la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, a fost de acord. "Mi-ar fi foarte surprinzător dacă nivelurile ridicate de imunitate a populației nu ne-ar continua să ne protejeze eficient împotriva bolii severe", a spus el. "Dar în ansamblu, aș spune că este destul de probabil ca această variantă să poată cauza o undă de infecție, chiar dacă acum este imposibil să spunem exact cât de mare, și, de asemenea, care va fi impactul asupra spitalizărilor."

Profesorul Rowland Kao, un epidemiolog la Universitatea din Edinburgh, a afirmat că apariția unei potențiale noi variante de îngrijorare nu este o surpriză. "Dar", a adăugat el, "aceasta nu înseamnă că suntem bine pregătiți pentru ea acum."

Printre alte probleme, Kao a spus că Covid pare să crească din nou, cu creșterea și a numărului de spitalizări. El a adăugat că acest lucru se întâmplă fără dovezi că noua variantă ar fi un factor. "Ar trebui să ne așteptăm ca combinația obișnuită de întoarcere la școală și universitate în toamnă și la muncă să joace un rol, precum și posibilii factori sezonieri", a spus Kao. "În plus, majoritatea vaccinărilor au avut loc acum ceva timp, iar chiar și cei mai vulnerabili se apropie probabil de punctul în care protecția imunitară se estompează." BA.2.86, a spus Kao, ar putea adăuga presiuni, subliniind că o preocupare este dacă varianta ar putea evita protecția imună anterioară și dacă este suficient de diferită pentru a face vaccinurile mai puțin eficiente.

"Există o șansă bună că ne așteaptă o perioadă dificilă, care va fi și mai dificilă dacă această variantă aduce orice schimbări adiționale", a spus el.

O numire în industria pharma face valuri

n de la șef al campaniei publice anti-Covid, la consultat pentru Moderna

Sir Jonathan Van-Tam, fost adjunct al medicului-șef din Marea Britanie, care a devenit un nume foarte cunoscut în timpul pandemiei grație abilităților sale de comunicare, a fost numit consultant medical principal al producătorului american Moderna, de la care guvernul britanic a cumpărat zeci de milioane de fiole de vaccin anti-Covid, relatează The Guardian.

Cunoscut sub inițialele JVT și celebru pentru metaforele pe care le-a folosit în timpul ședințelor de informare de la Downing Street privind evoluția virusului, el a preluat din data de 2 mai rolul de consilier medical cu jumătate de normă la compania americană de biotehnologie Moderna.

Profesorul Jonathan Van-Tam, care a fost numit cavaler în cadrul onorurilor pe care Casa Regală le-a oferit de Anul Nou 2022, a fost membru al grupului de lucru guvernamental pentru vaccinuri în timpul pandemiei. Acest grup a luat decizii în legătură cu contractele de furnizare a vaccinurilor anti-Covid și cu investițiile în producție și oportunități clinice.

Din guvern, la compania cu care guvernul a făcut afaceri

În timpul pandemiei, guvernul britanic a cumpărat zeci de milioane de fiole de vaccin anti-Covid de la Moderna și a încheiat un parteneriat pe 10 ani cu producătorul american de medicamente pentru a stimula cercetarea și dezvoltarea de vaccinuri cu ARNm în Regatul Unit, inclusiv prin construirea unei noi fabrici de vaccinuri.

Anunțând pe LinkedIn cooptarea lui Van-Tam în echipa sa, compania Moderna a precizat că britanicul se va subordona directorului medical Paul Burton. Compania a refuzat să divulge onorariul său de consiliere, dar a declarat că numirea este în conformitate cu normele Departamentului de Sănătate și Asistență Socială.

"Experiența și expertiza semnificativă a profesorului Van-Tam în calitate de specialist în gripă, inclusiv în epidemiologie, transmitere, vaccinologie și pregătirea pentru pandemii, precum și în calitate de profesor universitar și educator de renume mondial, va fi un atu vital pentru Moderna, în timp ce lucrăm pentru a îmbunătăți securitatea sănătății populației", a declarat Paul Burton.

Van-Tam nu are voie să folosească informații privilegiate pe care le are din perioada în care a lucrat în guvernul britanic pentru a-și promova interesele de afaceri, a menționat cotidianul Financial Times, cel care a relatat inițial despre numirea profesorului britanic la compania americană.

Van-Tam a renunțat la postul său guvernamental în martie anul trecut, pentru a prelua un nou rol la Universitatea din Nottingham. Chiar și cu slujba la Moderna, Van-Tam va rămâne la Universitatea Nottingham în calitate de consilier strategic principal în domeniul medicinei.

Când Van-Tam a părăsit funcția sa guvernamentală, secretarul de stat pentru sănătate de atunci, Sajid Javid, l-a lăudat pentru abordarea sa unică de a explica publicului informații cruciale. "Abordarea unică a lui JVT de a comunica știința, în ultimii doi ani, a jucat, fără îndoială, un rol vital în protejarea și liniștirea națiunii și a făcut din el o comoară națională", a spus ministrul.

Van-Tam a devenit celebru pentru faptul că informa publicul despre Covid într-un mod vesel și concret, folosind adesea analogii cu fotbalul.

Procesele intentate lui Michael Jackson pentru abuzuri sexuale vor fi reluate

Doi bărbați care susțin că au fost abuzați sexual în copilărie de Michael Jackson pot relua procesul împotriva companiilor acestuia, au decis vineri judecătorii unui tribunal din SUA.

Wade Robson și James Safechuck, ambii în vârstă de 40 de ani, susțin că Michael Jackson a abuzat de ei ani de zile, pe când erau copii. Ei pot acum să continue procesele, care fuseseră blocate anterior, împotriva companiilor megastarului de la a cărui moarte s-au împlinit în iunie anul acesta 14 ani. Cei doi spun că aceste companii aveau responsabilitatea de a-i proteja.

Robson și Safechuck susțin că au fost abuzați de Jackson la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, în timp ce stăteau la ferma sa Neverland. Acuzațiile au apărut în documentarul Leaving Neverland din 2019, pe care familia lui Jackson l-a descris ca fiind un "linșaj public".

În 2020, un judecător din Los Angeles a decis că James Safechuck nu poate da în judecată companiile lui Michael Jackson, pentru că societățile nu aveau o obligație de a avea grijă de el. Un an mai târziu, același judecător s-a pronunțat și împotriva lui Wade Robson pe motive similare.

Însă vineri, o curte de apel din California nu a fost de acord, hotărând că "o corporație care facilitează abuzul sexual asupra copiilor de către unul dintre angajații săi nu este scutită de obligația de a-i proteja pe acei copii doar pentru că este deținută exclusiv de autorul abuzului". "Ar fi pervers să se constate că nu există nicio obligație în baza faptului că societatea pârâtă are un singur acționar", se arată în hotărârea judecătorească. "Și, prin urmare, anulăm hotărârile pronunțate anterior pentru corporații", se spune în document.

Michael Jackson a murit la vârsta de 51 de ani, după ce a suferi un stop cardiac la domiciliu, în urma unei supradoze de propofol, un anestezic, administrată de medicul personal la cererea sa. Megastarul suferea de insomnii și își pregătea revenirea pe scenă printr-un spectacol grandios susținut pe arena O2 din Londra.

Grup de credincioși în drum spre biserică, atacat cu o rachetă de ruși

Cel puțin șapte persoane au fost ucise și peste 140 rănite după ce o rachetă rusă a lovit piața centrală din orașul ucrainean Cernihiv, din nordul țării, a anunțat sâmbătă Ministerul de Interne de la Kiev.

Oamenii se îndreptau spre biserică pentru a celebra o sărbătoare religioasă când a avut loc atacul, a precizat ministerul, adăugând că 11 dintre răniți sunt copii. "O rachetă rusească a lovit chiar în centrul orașului, în Cernihivul nostru, o piață, universitatea politehnică, un teatru", a postat pe Telegram președintele Volodomir Zelenski, care se află într-o vizită de lucru în Suedia. "O sâmbătă obișnuită, pe care Rusia a transformat-o într-o zi de durere și pierdere", a adăugat el. "Iată ce înseamnă să trăiești lângă un stat terorist. Acesta este lucrul împotriva căruia ne unim întreaga lume”, a scris Zelenski și pe rețeaua X, precizând că sunt victime și transmițând condoleanțe.

O scurtă înregistrare video care însoțește postarea lui Zelenski arată resturi împrăștiate în piața din fața teatrului regional, unde mașinile parcate au fost grav avariate. De asemenea, un cadavru poate fi văzut pentru scurt timp în videoclip, în interiorul unei mașini.

Actorul Ron Cephas Jones, celebru pentru rolul său în serialul "This Is Us", a murit la 66 de ani

Actorul Ron Cephas Jones, celebru pentru rolul său în serialul "This Is Us", a murit din cauza unor probleme pulmonare, a anunțat reprezentatul său, citat de tmz.com. El a câștigat două premii Emmy pentru rolul lui William Hill din serialul de succes "This Is Us" și a fost nominalizat de patru ori în total. Ambele premii Emmy au fost pentru "Actor invitat remarcabil într-un serial dramatic". Reprezentantul lui Ron spune că "căldura, frumusețea, generozitatea, bunătatea și inima regretatului actor au fost simțite de oricine a avut norocul de a-l cunoaște".

Pe lângă rolul său în "This Is Us", Ron a jucat într-o mulțime de alte seriale TV... inclusiv "Law & Order: Crimă Organizată" și "Better Things", plus "Luke Cage" și "Looking For Alaska".

El declarase în urmă cu ceva timp pentru The New York Times că a fost diagnosticat cu o boală pulmonară cronică, iar în 2020 a avut nevoie de un dublu transplant de plămâni. Actorul avea 66 de ani.

Piloții ucraineni au început antrenamentele pe avioane F-16

Piloții ucraineni au început să se antreneze pe avioane de luptă F-16, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov într-un interviu acordat presei ucrainene. "Antrenamentul (pe avioanele F-16) a început", a declarat Reznikov, adăugând că un număr de ingineri și tehnicieni ucraineni se antrenează, de asemenea, împreună cu piloții.

Reznikov a spus că nu va dezvălui cât timp va dura antrenamentul, dar a precizat că "un termen minim de antrenament este de șase luni".

Potrivit lui Reznikov, instructorii vor fi cei care vor anunța finalizarea instruirii, atunci când vor vedea că piloții, inginerii și tehnicienii ucraineni pot aplica cu succes noile lor abilități. De asemenea, cursanții vor face ore de limba engleză pentru terminologia tehnică, deoarece "nivelul de bază al limbii engleze nu este suficient", a spus el.

Între timp, perioada de pregătire va fi folosită pentru a determina ce țară va furniza Ucrainei aeronavele și în ce cantitate. Reznikov a spus că este, de asemenea, important să se determine ce fel de arme vor transporta avioanele F-16. "La urma urmei, fără radare, avionul nu poate vedea, iar fără mitraliere, rachete și obuze, nu este o armă, ci doar un purtător", a punctat el.

Programul de antrenament F-16 este susținut de o coaliție de 11 țări NATO, din care face parte și România, și necesită aprobarea oficială a SUA, deoarece avioanele sunt de tehnologie americană.

Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca și Țările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruși, de îndată ce instruirea piloților este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.