Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: NYT: Washingtonul a cerut Israelului să amâne ofensiva terestră în Gaza

Ziarul de Vrancea
22 oct 2023 1354 vizualizări

Cu tancuri și trupe masate la granița cu Gaza, așteptând ordinul de a trece, Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra enclavei în cursul nopții, dar momentul declanșării așteptatei ofensive terestre rămâne incert, scrie The Guardian, în timp ce New York Times scrie că SUA ar fi „recomandat” Israelului să o amâne.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a intensificat loviturile aeriene în Gaza pentru a lovi ținte care să reducă riscul pentru trupe în următoarea etapă a războiului.

O invazie terestră este așteptată, dar momentul acesteia rămâne neclar. Întrebat luni de către postul australian de televiziune ABC dacă invazia a fost amânată pentru a da timp scoaterii ostaticilor israelieni din Gaza, un alt purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a fost evaziv. „Aceasta este o întrebare foarte bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate și ne vom aduce oamenii acasă”, a spus el.

Dacă se poate face din aer “ar fi minunat”

Întrebat dacă o invazie este inevitabilă, el a răspuns: „Scopul aici este de a dezmembra total Hamas din punct de vedere al capacităților sale militare. Dacă acest lucru se poate face din aer... cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre și cu mai puține pagube la sol, ar fi minunat”, a comentat oficialul. „Dacă Hamas ar ieși din ascunzătorile pe care le disimulează luând ca scut civili și dacă ne-ar returna ostaticii, toți cei 212, și s-ar preda necondiționat, atunci războiul s-ar încheia”, a punctat el. „Dacă nu o vor face, probabil că va trebui să intrăm și să rezolvăm problema”, a adăugat Conricus.

Washingtonul a sfătuit Israelul să amâne preconizata invazie terestră în Gaza pentru a câștiga timp pentru a negocia eliberarea a 212 ostatici deținuți de Hamas și pentru a permite accesul mai multor ajutoare pentru civilii palestinieni, a relatat The New York Times, citând oficiali americani. De asemenea, SUA doresc mai mult răgaz pentru a se pregăti pentru posibilele atacuri ale unor grupuri susținute de Iran asupra intereselor americane, a relatat ziarul, adăugând că astfel de atacuri ar putea crește atunci când Israelul își va lansa invazia.

Cu toate acestea, publicația precizează că oficialii au declarat că administrația Biden nu a formulat propriu-zis o solicitare în acest sens Israelului și susține în continuare invazia terestră și obiectivul Israelului de a eradica Hamas. The New York Times scrie însă că „sfatul” a fost transmis de secretarul apărării Lloyd Austin.

Temerile legate de extinderea războiului au crescut în condițiile în care avioanele de război israeliene au lovit duminică două aeroporturi din Siria și o moschee din Cisiordania ocupată care ar fi fost folosită de militanți.

Zeci de morți în Gaza, unde Israelul a lovit 320 de ținte

Ieri, Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că au lovit alte 320 de "ținte teroriste" în Gaza în cursul nopții, inclusiv tuneluri și "zeci de centre de comandă operaționale" aparținând Hamas și Jihadului Islamic.

Bombardamentele intense asupra enclavei palestiniene asediate au ucis zeci de persoane, au declarat pentru CNN medici palestinieni și oficiali ai Ministerului Sănătății din Gaza. Videoclipuri termografice realizate de avioanele israeliene și împărtășite de IDF arată lovituri asupra clădirilor din Gaza, care au lovit "zeci de centre de comandă operaționale, dintre care unele ascundeau teroriști Hamas și ai Jihadului Islamic, complexe militare și posturi de observare", susține armata israeliană. "În plus, IDF a lovit ținte care reprezentau o amenințare pentru forțele din zona din jurul Fâșiei Gaza, care se pregătesc pentru operațiuni terestre, inclusiv zeci de posturi de lansare a obuzelor de mortier și a rachetelor antitanc", a precizat armata.

În sudul Fâșiei Gaza, 29 de persoane au fost ucise în orașul Rafah după ce patru case au fost lovite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf Al Qidra. Din orașul israelian Sderot, în apropiere de Fâșia Gaza, jurnalistul Nic Robertson de la CNN a relatat că loviturile de duminică au fost cel mai susținut bombardament asupra nordului Gaza pe care l-a văzut de când a început să relateze din sudul Israelului, în urmă cu două săptămâni.

Filipine acuză China că este un stat "agresor"

Filipine a calificat luni Beijingul drept "agresor", acuzând China de "creșterea tensiunilor" în Marea Chinei de Sud și de faptul că a provocat o coliziune care a avariat una dintre vasele Manilei în timpul unei misiuni de aprovizionare.

O navă a pazei de coastă chineze și unul dintre vasele de aprovizionare mai mici, din lemn, ale Manilei au intrat în coliziune duminică, iar incidentul a atras condamnarea internațională și exprimarea îngrijorării din partea Statelor Unite, deși nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.  Paza de coastă chineză a anunțat că a avut loc o "coliziune ușoară" între una dintre navele sale și vasul filipinez, în timp ce paza de coastă bloca "în mod legal" vasul să transporte "materiale de construcție ilegale".

"Toate incidentele de acest gen vor întări ideea că nu Filipine este agresorul, ci cealaltă parte, care este China", a comentat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe filipinez, Teresita Daza. Nu este prima dată când paza de coastă chineză, susținută de navele sale de miliție maritimă, intervine în misiuni de aprovizionare a Filipinelor. La 5 august, o navă a pazei de coastă chineze a folosit un tun de apă împotriva unei astfel de ambarcațiuni.

Misiunile regulate de reaprovizionare sunt destinate trupelor filipineze care locuiesc la bordul BRP Sierra Madre, o fostă navă de război pe care Manila a eșuat-o intenționat pe atolul Second Thomas Shoal, în 1999, pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate. Acest atol, căruia Manila îi spune Ayungin, iar China reciful Renai, se află în zona economică exclusivă de 200 de mile marine a Filipinelor.

Președintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a organizat luni o ședință de securitate pentru a discuta despre "cea mai recentă încălcare din partea Chinei" și a ordonat pazei de coastă a țării sale să investigheze incidentul, despre care biroul său a declarat că "este luat în serios la cel mai înalt nivel al guvernului".

Tensiunile dintre China și Filipine au crescut sub conducerea lui Marcos, care s-a plâns de comportamentul agresiv al Beijingului și a căutat legături mai strânse cu aliatul tradițional, Statele Unite.

Confruntările maritime dintre Manila și Beijing au devenit o caracteristică obișnuită în Marea Chinei de Sud, deoarece ambele țări își afirmă pretențiile teritoriale în apele extrem de importante din punct de vedere strategic.

O echipă de cercetători susține că a identificat cauza principală a obezității

n vinovatul principal, care reușește să unifice toate teoriile contradictorii până acum, ar fi fructoza

De ani de zile, experții în nutriție se luptă cu puzzle-ul complex al obezității, dezbaterile fiind centrate pe principalul vinovat: aportul excesiv de calorii, anumite alimente precum carbohidrații, grăsimile sau poate rolul zahărului. O echipă de cercetători americani propune acum o teorie unificatoare care reunește aceste idei aparent contradictorii sub un singur motor comun.

Oamenii de știință cred că au aflat potențialul vinovat pentru epidemia de obezitate: fructoza. Potrivit echipei conduse de dr. Richard Johnson, cercetător la facultatea de medicină Anschutz, a Universității Colorado, fructoza, care se găsește în zahărul de masă și în siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, se află în centrul problemei obezității. Fructoza poate fi, de asemenea, produsă în organism din carbohidrați, în special din glucoză.

Atunci când organismul metabolizează fructoza, acesta reduce energia activă, cunoscută sub numele de ATP (adenozin trifosfat), ceea ce declanșează ulterior foamea și creșterea consumului de alimente. Acest concept, pe care cercetătorii îl numesc „ipoteza supraviețuirii fructozei”, integrează diverse teorii alimentare legate de obezitate, inclusiv două care au fost în contradicție una cu cealaltă: teoria echilibrului energetic, care presupune că aportul excesiv de alimente, în special de grăsimi, determină obezitatea, și modelul carbohidraților-insulină, care subliniază rolul carbohidraților în creșterea în greutate.

Aceste teorii, care anterior păreau incompatibile, pot fi privite acum ca piese ale unui puzzle mai mare, unite de o componentă crucială: fructoza. „În esență, aceste teorii, care pun în centrul epidemiei de obezitate o serie de factori metabolici și ai stilului alimentar, sunt toate piesele unui puzzle unificat de o ultimă piesă: fructoza”, scrie dr. Johnson într-un comunicat al universității.

Fructoza este cea care declanșează metabolismul să treacă în modul de putere scăzută și să ne pierdem controlul apetitului, dar alimentele grase devin principala sursă de calorii care determină creșterea în greutate, scrie el

Pentru a ilustra această teorie unificatoare, cercetătorii indică animalele care hibernează. Atunci când oamenilor le este foame și nu mai au suficientă energie activă, corpul intră în modul de supraviețuire, la fel ca animalele care se pregătesc pentru iarnă căutând hrană.

Fructele, cunoscute pentru că sunt bogate în fructoză, pot diminua semnificativ energia activă. Între timp, grăsimile servesc drept energie stocată. Consumul de alimente bogate în fructoză împiedică refacerea energiei active din stocarea grăsimilor, lăsând energia activă la un nivel scăzut, la fel ca în cazul ursului care se pregătește pentru o hibernare îndelungată pe timp de iarnă. „Această teorie vede obezitatea ca pe o stare de energie scăzută”, notează dr. Johnson.

Studiul a fost publicat marți, pe 17 octombrie, în revista Obesity.

Un portret cumpărat pe un preț derizoriu s-a dovedit a fi o capodoperă a pictorului Rafael

Colecționari francezi au cumpărat anul acesta un tablou de pe internet fără să-i cunoască istoria: experți francezi și italieni tocmai au autentificat acest tablou ca fiind o capodoperă a pictorului și arhitectului renascentist italian Rafael, care datează de la întâlnirea acestuia cu Leonardo da Vinci în jurul anului 1505.

"Când am văzut prima dată pe internet o fotografie a acestei Sfânta Maria Magdalena, mi-a atras imediat atenția", a declarat pentru AFP unul dintre colecționari, sub rezerva anonimatului. Aceștia au cumpărat-o de la o galerie londoneză pentru 30.000 de lire sterline (aproape 35.000 de euro). "Când a sosit, a fost și mai emoționant, chiar dacă era foarte murdară", își amintește el.

Crezând că este vorba despre o pictură de la Școala lui Leonardo da Vinci, el a apelat la expertiza Annalisei Di Maria, membră a grupului de experți UNESCO din Florența (Italia), care a autentificat lucrarea în septembrie. Această reatribuire "nu schimbă nimic în ceea ce privește frumusețea sa spirituală", adaugă tânărul de 30 de ani, colecționar ca și tatăl său, care ar dori să împărtășească această descoperire "excepțională" cu publicul, încredințând-o unui muzeu.

După nenumărate analize, inclusiv vizualizarea prin lumină infraroșie a straturilor de carbon ascunse de pigmenții picturii, au reușit să atribuie pictura lui Rafael, numele francez al lui Raffaello Sanzio (1483-1520).

Cercetările în arhivele orașului Florența au permis, de asemenea, depistarea provenienței tabloului, care "era considerat pierdut".

Înainte de a fi cumpărat de colecționarii francezi, "a aparținut unei colecții private din nordul Angliei și a ajuns la o mică licitație, unde galeria londoneză l-a cumpărat crezând că este un tablou de la școala lui Leonardo da Vinci", spune un alt expert, Nathalie Popis.

Niciunul dintre experții intervievați de AFP nu a dorit să estimeze valoarea tabloului recuperat. "Salvator Mundi" ("Salvatorul lumii" în latină), descris ca fiind o "dublură masculină a Giocondei" și atribuit lui Leonardo da Vinci după restaurare, fără ca rezultatele autentificării sale să fie publicate, a fost revândut cu 450 de milioane de dolari la o licitație în 2017 la New York. Cumpărătorul său ar fi fost prințul saudit Mohammed bin Salmane, lucru care nu a fost niciodată confirmat oficial. Acesta fusese cumpărat pentru mai puțin de 2.000 de dolari de către un comerciant de artă din New York la o licitație în New Orleans în 2005.

Argentina: Ministrul economiei Sergio Massa și ultraliberalul Javier Milei în turul al doilea al prezidențialelor

Ministrul economiei Sergio Massa și economistul ultraliberal "antisistem" Javier Milei, care s-au situat duminică pe primele poziții în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Argentina, se vor confrunta în turul al doilea pe 19 noiembrie, potrivit rezultatelor oficiale parțiale.

Sergio Massa, 51 de ani, candidat al blocului guvernamental (centru-stânga) a depășit handicapul unei inflații record, ajungând pe primul loc cu 35,9% din voturi, în fața lui Javier Milei, 53 de ani, cu 30,5%, care își confirmă ascensiunea de la apariția sa neașteptată pe scena politică în urmă cu doi ani, potrivit datelor comunicate de Autoritatea Electorală, cu 76% din voturi numărate.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.