Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Lupte crâncene între Israel și Hamas în toată Gaza

Ziarul de Vrancea
6 dec 2023 2152 vizualizări

Armata israeliană susține că a eliminate până în prezent "jumătate din comandanții" Hamas

Armata israeliană continua joi să atace Fâșia Gaza din toate direcțiile, după ce a cucerit marele oraș Khan Yunis, unde îl vânează pe liderul Hamas pe teritoriul palestinian.

Prevăzând un "colaps total al legii și ordinii în curând" în Gaza, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut din nou o încetare a focului umanitară, primind o respingere dură din partea Israelului. Guvernul israelian a autorizat, totuși, livrarea unui "supliment minim" de combustibil în Gaza pentru a evita un "colaps umanitar" și epidemii.

Angajat din 27 octombrie într-o ofensivă terestră împotriva Hamas în nordul Gaza, în paralel cu campania sa de lovituri aeriene masive, Israelul și-a extins operațiunile terestre la întregul teritoriu palestinian mic și suprapopulat. Populația civilă este forțată să se mute într-o zonă din ce în ce mai înghesuită la Rafah, de-a lungul frontierei egiptene.

În Khan Yunis, cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, soldații israelieni, vehiculele blindate și buldozerele au ajuns în centrul orașului, potrivit martorilor. Armata israeliană a afirmat miercuri seară că a "străpuns liniile de apărare ale Hamas", a "eliminat un număr de teroriști" și a distrus aproximativ "30 de intrări de tuneluri". La căderea nopții, nori groși de fum negru și flăcări continuau să se ridice din Gaza. În timpul zilei, dâre de rachete trase spre Israel dinspre Rafah, în sudul micului teritoriu palestinian, au împânzit cerul.

"Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că forțele israeliene "înconjoară casa lui (Yahya) Sinouar", liderul Hamas din Gaza din Khan Yunis.

"Sinouar se ascunde sub pământ", a declarat ulterior Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei, referindu-se la tunelurile Hamas de sub Gaza. Armata israeliană a anunțat, de asemenea, descoperirea în nordul teritoriului, "în inima populației civile", în apropierea unei clinici și a unei școli, "a unui depozit de arme foarte mare", considerând că este "o dovadă în plus" a utilizării de către Hamas a "scuturilor umane". De asemenea, a afirmat că a ucis până în prezent "jumătate din comandanții" Hamas.

Pe canalul său Telegram, mișcarea islamistă palestiniană a precizat că aripa sa armată, brigăzile Ezzedine al-Qassam, "luptă violent împotriva forțelor de ocupație pe toate liniile de incursiune în Fâșia Gaza". "Întregul oraș este distrus și bombardat neîncetat. Mulți oameni sosesc dinspre nord în condiții dezastruoase, fără adăpost, căutându-și copiii”, a declarat pentru AFP Hassan Al-Qadi, un locuitor din Khan Yunis care a fost mutat mai la sud, la Rafah, un oraș la granița cu Egiptul. În condițiile în care bilanțul morților este în creștere, rezervele de alimente sunt reduse și mii de persoane strămutate au rămas în mizerie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat în legătură cu o "prăbușire totală a legii și a ordinii în curând" în Gaza.

Pentru prima dată în mandatul său, Guterres a folosit o procedură rară, articolul 99 din Carta ONU, care îi permite să "atragă atenția" Consiliului de Securitate asupra unei probleme care "ar putea pune în pericol menținerea păcii și securității internaționale". Potrivit mai multor diplomați, Consiliul de Securitate urmează să se reunească vineri pentru a examina acest apel. "Mandatul lui Guterres este un pericol pentru pacea mondială", a replicat șeful diplomației israeliene, Eli Cohen, pe X (fostul Twitter), argumentând că activarea articolului 99 și apelul la încetarea focului "constituie un sprijin pentru organizația teroristă Hamas".

Potrivit Ministerului Sănătății din Hamas, 16.248 de persoane, dintre care 70% femei, copii și adolescenți, au fost ucise din 27 octombrie în Fâșia Gaza de bombardamentele israeliene.

Potrivit guvernului israelian, 138 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiți în Israel la 7 octombrie sunt încă reținuți în Gaza, după ce la sfârșitul lunii noiembrie au fost eliberați 105 ostatici, dintre care 80 în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni deținuți de Israel, în cadrul unui armistițiu de șapte zile.

Potrivit ONU, 1,9 milioane de persoane, aproximativ 85% din populație, au fost strămutate din cauza războiului din Fâșia Gaza, unde mai mult de jumătate din locuințe au fost distruse sau avariate de bombardamentele israeliene.

Scleroza multiplă: Un nou studiu evidențiază cinci semne de avertizare a bolii

Procesele care stau la baza bolii pot începe cu ani de zile înainte de a se pune un diagnostic, în unele boli. Un nou studiu constată că persoanele care dezvoltă ulterior scleroză multiplă (SM) au risc mai mare de a avea afecțiuni precum depresia, constipația și infecțiile tractului urinar cu cinci ani înainte de diagnostic.

Scleroza multiplă este o boală neurologică în care sistemul imunitar atacă mielina, învelișul protector al fibrelor nervoase, care joacă un rol esențial în răspândirea impulsurilor nervoase între creier și organele periferice. În Franța, 120.000 de persoane sunt afectate de SM, a cărei gestionare s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zece ani. Din păcate, nu există încă niciun tratament curativ – și nici o soluție terapeutică pentru cei 15% de pacienți cu o formă progresivă.

Dar ce s-ar întâmpla dacă se dovedește că mecanismele biologice care cauzează scleroza multiplă sunt declanșate cu ani înainte de diagnosticul clinic? Asta sugerează acum studiul unei echipe de la Institutul Creierului din Paris într-un nou studiu publicat, în ediția online din 5 decembrie a revistei medicale Neurology, a Academiei Americane de Neurologie. „Una dintre dificultățile majore ale sclerozei multiple este că nu observăm o corespondență strictă între gravitatea leziunilor de pe fibrele nervoase și simptomele pacienților. Acest lucru limitează considerabil capacitatea noastră de a prezice evoluția bolii”, explică într-un comunicat, prof. dr. Céline Louapre, neurolog la Spitalul Pitié-Salpêtrière al Universității Sorbona, și șefa centrului de investigații clinice de la Institutul Creierului din Paris, autoarea studiului.

Provocarea în prezent este de a detecta boala cât mai devreme posibil, cu mult înainte ca leziunile să fie vizibile la RMN, în speranța de a întârzia apariția dizabilității, menționează ea. Mai multe studii au sugerat deja că, la unii pacienți, simptomele subtile au fost prezente cu până la zece ani înainte de diagnostic.

Echipa de la Sorbona și-a propus să cuantifice acest fenomen la scara populației pentru a defini cu rigurozitate o „fază prodromală” a sclerozei multiple, adică o perioadă în care boala se instalează discret.

În plus, o mai bună înțelegere a simptomelor timpurii ale sclerozei multiple i-ar putea ajuta pe cercetători să identifice momentul exact în care începe procesul inflamator care provoacă leziuni în sistemul nervos central.

Cercetătorii arată în noul studiu că, la scara populației, frecvența unor tulburări precum depresia, constipația și infecțiile urinare este asociată cu un diagnostic de scleroză multiplă cinci ani mai târziu. Echipa a constatat, de asemenea, că problemele sexuale și infecțiile vezicii urinare, sau cistita, sunt mai probabile la persoanele care dezvoltă ulterior SM. Afecțiunile au fost, de asemenea, mai susceptibile de a apărea la persoanele care au avut alte boli autoimune, lupus și boala Crohn. Aceste rezultate conturează o fază prodromală a bolii, dar, în acest stadiu, nu permit dezvoltarea unei tehnici de detectare timpurie, deoarece aceste afecțiuni sunt comune și ar putea fi, de asemenea, semne ale altor boli, scriu autorii.

Totuși, această informație ar putea fi utilă pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta SM, cum ar fi persoanele cu antecedente familiale ale bolii sau cele care prezintă semne de SM la scanările cerebrale, dar nu au niciun simptom al bolii.

Ministrul ucrainean al apărării, la Pentagon

cea mai recentă cerere de armament a Ucrainei include sisteme de apărare aeriană THAAD și avioane F-18

Ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov s-a întâlnit miercuri la Pentagon cu omologul american Lloyd Austin, în contextul în care administrația președintelui Joe Biden a avertizat tot mai des Congresul că nu mai are timp și bani pentru a ajuta Ucraina să lupte în războiul său împotriva Rusiei.

În octombrie, administrația Biden a cerut Congresului aproape 106 miliarde de dolari pentru a finanța planuri ambițioase pentru Ucraina, Israel și securitatea frontierelor SUA, dar republicanii care controlează Camera Reprezentanților cu o majoritate redusă au respins pachetul, în timp ce colegii lor din Senat au blocat, la rândul lor, demersul. "Vom discuta obiectivele strategice ale Ucrainei pentru anul viitor și o viziune pe termen lung pentru o viitoare forță", a declarat Austin la începutul întâlnirii, stând alături de generalul Charles Q. Brown, generalul american cu rangul cel mai înalt, șeful Statului Major Interarme. Austin a anunțat un pachet de ajutor suplimentar pentru Kiev, inclusiv muniții de apărare aeriană.

Discuțiile de la Pentagon au avut loc în timp ce oficiali ai administrației Biden și lideri din industrie s-au întâlnit pentru a discuta despre modalitățile de sprijinire a armatei ucrainene, care a consumat artileria împotriva forțelor rusești mai repede decât pot produce aliații săi occidentali.

Congresul a aprobat peste 110 miliarde de dolari pentru Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022, dar nu a aprobat niciun fond de când republicanii au preluat conducerea Camerei de la democrați, în ianuarie. Șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că amânarea asistenței americane pentru Kiev, care este dezbătută în Congres, ar crea un "risc mare" ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia.

Ucraina a desfășurat o contraofensivă majoră în acest an, dar nu a reușit să străpungă liniile de apărare rusești, iar Rusia se află acum în ofensivă în est.

Ce armament cere Ucraina

Cea mai recentă listă de arme americane de care Ucraina spune că are nevoie pentru a lupta împotriva armatei ruse include sisteme sofisticate de apărare aeriană, avioane de luptă F-18 "Hornet", drone, elicoptere Apache și Blackhawk, potrivit unor documente consultate de Reuters. Oficiali din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării au prezentat o "listă de armament pentru a satisface nevoile forțelor de apărare ale Ucrainei" în timpul unei sesiuni cu ușile închise a unei conferințe desfășurate miercuri la Washington, la care au participat oficiali guvernamentali și directori din industria de apărare.

Lista cuprinzătoare a inclus arme pe care Ucraina le are deja în stoc, precum tancuri Abrams și artilerie de 155 de milimetri, precum și unele arme precum F-16, drone și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care le-a mai cerut în trecut. Dar lista are și câteva surprize, inclusiv articole de mare valoare, precum avioanele de transport C-17 Globemaster produse de Boeing și C-130 Super Hercules produse de Lockheed Martin. Elicopterele de atac Apache de la Boeing au intrat pe listă, la fel ca și elicopterul Black Hawk fabricat de unitatea Sikorsky de la Lockheed Martin.

Însă ucrainenii nu s-au oprit aici. Documentele arată că Ucraina dorește, de asemenea, avioane de vânătoare F-18 "Hornet", trei tipuri de drone fabricate de General Atomics, inclusiv MQ-9B Sky Guardian, și sistemul de apărare aeriană Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) fabricat de Lockheed.

Rusia a stabilit data alegerilor prezidențiale, un simulacru

Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a votat joi pentru a stabili data alegerilor prezidențiale din Rusia la 17 martie 2024, informează Reuters. Decizia a fost adoptată în unanimitate, cu 162 de voturi, în Consiliul Federației. "Prin această decizie, lansăm efectiv începutul campaniei electorale", a declarat Valentina Matvienko, președinta Consiliului Federației. Ea a adăugat că, pentru prima dată, vor participa la vot locuitorii din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, teritorii anexate de Rusia. "Alegând împreună un șef de stat, împărtășim pe deplin responsabilitatea comună și destinul comun al patriei noastre", a declarat Matvienko.

Președintele Vladimir Putin nu și-a anunțat încă oficial intenția de a candida pentru un nou mandat prezidențial de șase ani, dar este așteptat să o facă săptămâna viitoare, posibil pe 14 decembrie, când are programată conferința de presă anuală..

Doi morți și patru răniți într-o școală din Rusia unde o elevă a deschis focul

O elevă de clasa a opta a intrat joi dimineață cu o armă în Gimnaziul nr. 5 din Briansk, oraș din vestul Rusiei, și a deschis focul. Ca urmare, cinci persoane au fost rănite, iar una dintre ele a murit. Ulterior, fata însăși s-a sinucis, a anunțat poliția.

Primul apel la serviciul de urgență a venit la ora 09:15, anunțând un incident la Școala gimnazială nr. 5 din cartierul Bejițki din Briansk. O fată din clasa a opta, care ar fi avut un conflict cu colegii, a intrat cu o armă de foc în școală și a tras de mai multe ori. Arma de vânătoare cu care a tras este înregistrată pe numele tatălui ei. Cinci persoane au fost rănite, iar unul dintre răniți a murit ulterior, a declarat direcția regională a Ministerului de Interne. Fata care a deschis focul s-a sinucis, a precizat poliția. Trei dintre răniți au fost spitalizați. Una dintre victime are răni care îi pun viața în pericol.

Stilul italian de interpetare a operei, inclus în patrimoniul UNESCO

Arta cântului de operă italian face parte din patrimoniul imaterial al umanității, a decis miercuri Comitetul pentru Patrimoniul Imaterial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Decizia a venit la o reuniune a țărilor membre ale Comitetului în Botswana, scrie ANSA.

În martie 2022, Comisia UNESCO din Italia, prezidată de Franco Bernabe, a aprobat o ofertă a operei italiene de a merge mai departe în calitate de candidat pentru a fi prezentată Comitetului interguvernamental UNESCO pentru ciclul 2023. Ministrul Culturii de atunci, Dario Franceschini, a spus că prin oferta de operă „Italia urmărește recunoașterea uneia dintre expresiile sale culturale cele mai autentice și originale".

Stilul italian de interpretare a operei este un mod controlat fiziologic de a cânta, care sporește puterea de purtare a vocii în spații acustice, cum ar fi sălile, amfiteatrele, arene și biserici. Realizat de oameni de toate genurile, este asociat cu expresii faciale și gesturi corporale specifice și implică o combinație de muzică, dramă, actorie și punere în scenă. Cântăreții sunt identificați prin gama vocală și împărțiți în mai multe registre (tenor, bariton, bas, soprană, mezzo-soprano și alto). Cunoștințele și aptitudinile legate de cântul de operă italian sunt transmise oral între un maestru și elev, prin exerciții vocale și introducerea treptată a diferitelor repertorii și stiluri muzicale.

Spectacolele în recitaluri, școli de canto și ateliere contribuie, de asemenea, la transmiterea practicii, precum și la educația formală în conservatoare și academii. În plus, începutul unui sezon de operă coincide adesea cu festivitățile și ceremoniile locale. Practica promovează coeziunea colectivă și memoria socioculturală și este strâns legată de alte elemente culturale, cum ar fi poezia. De asemenea, depinde de alte profesii, cum ar fi designul de scenă și lumini, crearea costumelor, scenografia și machiajul. Mijloc de exprimare liberă și dialog intergenerațional, valoarea sa culturală este recunoscută la nivel național și internațional.

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori a fost eliberat

Fostul președinte peruan Alberto Fujimori (1990-2000), în vârstă de 85 de ani, a fost eliberat miercuri din închisoarea unde ispășea din 2009 o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Fujimori, îmbrăcat într-o jachetă neagră și purtând o mască pe față, a părăsit închisoarea Barbadillo, în estul orașului Lima, la bordul unei dube gri, care a trecut încet prin mulțimea de susținători veniți să-l întâmpine.

Fiica sa Keiko, de trei ori candidată fără succes în turul doi al alegerilor prezidențiale, și fiul său Kenji, om de afaceri, care au cerut în repetate rânduri eliberarea tatălui lor, s-au aflat alături de el. "Inimile noastre debordau de bucurie. Pentru că acest om a fost încarcerat pe nedrept", a declarat Nikita pentru AFP din afara închisorii.

Marți, Curtea Constituțională a ordonat eliberarea "imediată" a fostului președinte controversat, care suferă de probleme respiratorii și neurologice recurente, inclusiv de paralizie facială.

Fostul lider din Peru a fost găsit vinovat de moartea a 25 de persoane în două masacre comise de un comando al armatei în cadrul a ceea ce se numea războiul împotriva terorismului (1980-2000) dus de gherilele de extremă stânga.

Miercuri, Curtea Interamericană a Drepturilor Omului a cerut, fără succes, ca Peru "să se abțină de la a executa" decizia Curții Constituționale "până când Curtea Interamericană a Drepturilor Omului nu va dispune de toate elementele necesare pentru a analiza dacă această decizie respectă condițiile" arestărilor sale anterioare, potrivit unei rezoluții a acestui organism publicată pe site-ul său.

Cu toate acestea, guvernul Dina Boluarte a autorizat eliberarea sa. Asociația peruană pentru drepturile omului (APRODEH) a condamnat decizia, afirmând că aceasta reprezintă un afront adus Curții Interamericane.

Alberto Fujimori a condus Peru cu o mână de fier, dar, confruntat cu o opoziție tot mai mare, a fugit în noiembrie 2000 în Japonia, de unde este originară familia sa. El a anunțat prin fax că demisionează din mandat. Ulterior, extrădat din Chile în 2007, a fost condamnat și încarcerat doi ani mai târziu.

În pofida cererii de "iertare" formulate în 2017 pentru faptele comise de guvernul său, Alberto Fujimori i-a divizat pe peruani așa cum puțini politicieni au făcut-o în istoria acestei țări andine cu 32 de milioane de locuitori. Pentru unii, cel poreclit "El Chino" (Chinezul) este omul care a impulsionat boom-ul economic al țării cu politicile sale ultraliberale și care a luptat cu succes împotriva gherilelor din Calea Luminii (Maoiste) și din Mișcarea Revoluționară Tupac Amaru (Guevaristă).

Alții își amintesc mai ales de scandalurile de corupție și de metodele sale autoritare, care l-au adus în spatele gratiilor pentru că a ordonat două masacre comise de un escadron al morții în 1991-1992.

Un bărbat înarmat a ucis cel puțin trei persoane în campusul din Las Vegas

Un bărbat înarmat a deschis focul și a ucis cel puțin trei persoane, miercuri, în campusul Universității din Las Vegas înainte de a fi ucis de poliție, o tragedie care stârnește emoții în acest oraș care a fost deja victima unuia dintre cele mai grave masacre cu arme de foc din Statele Unite în 2017. "Trei dintre victime au fost confirmate ca fiind decedate", a declarat șeriful din Las Vegas, Kevin McMahill, în fața presei. O altă persoană a fost rănită și se află în "stare stabilă", a adăugat el.

Împușcăturile au fost semnalate la sfârșitul dimineții în campusul Universității Nevada din Las Vegas, situat la aproximativ doi kilometri de celebra arteră cunoscută în toată lumea pentru cazinourile sale. Suspectul, un bărbat a cărui identitate nu a fost încă dezvăluită de autorități, a fost împușcat mortal foarte repede în timpul unei confruntări cu poliția.

Studenții erau adunați afară atunci când s-a produs atacul, iar "nenumărate alte vieți ar fi putut fi luate" fără acțiunea rapidă a forțelor de ordine, a declarat șeriful. Mai mulți ofițeri, dintre care unii erau în afara serviciului, au intervenit "fără ezitare în câteva minute", a spus el.

Focurile de armă au provocat panică în zonă. Mai mulți studenți au povestit presei locale cum s-au adăpostit minute în șir în interiorul clădirilor.

Această tragedie redeschide de asemenea rănile masacrului suferit de Las Vegas în 2017, unul dintre cele mai grave din istoria SUA. Atunci, un bărbat a ucis 58 de persoane și a rănit sute de oameni când a deschis focul asupra mulțimii la un concert de muzică country de la etajul 32 al unui hotel. Omul înarmat s-a sinucis.

Această ultimă tragedie americană se adaugă la prețul foarte greu plătit de Statele Unite din cauza proliferării armelor de foc pe teritoriul său și a ușurinței de acces la acestea. Țara are mai multe arme individuale decât locuitori: un adult din trei deține cel puțin o armă și aproape un adult din doi locuiește într-o gospodărie în care există o armă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.