Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONAE: Folosim cu adevărat doar 10% din creier?

Ziarul de Vrancea
12 aug 2023 600 vizualizări

Scriitorul american Lowell Thomas scria în 1936, în introducerea cărții lui Dale Carnegie, “Cum să câștigi prieteni și să influențezi oamenii”, ceea ce avea să devină o afirmație repetată deseori: „Profesorul William James de la Harvard obișnuia să spună că omul obișnuit își dezvoltă doar 10% din capacitatea sa mintală latentă”.

Această idee a căpătat o viață proprie, unii susținând ulterior că oamenii își folosesc doar 10% din creier. Dar este adevărat?

Deși rămâne incert dacă prof. William James, considerat părintele psihologiei americane, s-a aflat la originea acestei afirmații, cert este că este indiscutabil falsă. Cu siguranță că, „ne folosim întotdeauna tot creierul”, a declarat pentru Live Science, Erin Hecht, profesor asistent de neuroștiință evoluționistă la universitatea Harvard. „Este un mit atât de amuzant”, a declarat Julie Fratantoni, cercetător în neuroștiințe cognitive și șef de operațiuni pentru proiectul Sănătatea Creierului de la universitatea Texas. Pentru început, cercetătoarea nici măcar nu este sigură dacă 10% se referă la volum sau la altceva: „Este 10% din metabolismul energetic? 10% din activitatea electrică? Este vorba de nivelul de oxigenare a sângelui?”

Acest mit este atât de răspândit încât studenții întreabă despre el. „La cursurile mele, ori de câte ori cineva aduce în discuție acest mit, eu spun: Dacă folosești doar 10% din creier, probabil că ești conectat la aparate (de menținerea vieții)”, spune Hecht. Ea a comparat activitatea creierului cu cea a inimii atunci când corpul este în repaus; inima continuă să pompeze chiar dacă nu funcționează la capacitate maximă. De asemenea, întregul creier și celulele sale, numite neuroni, sunt întotdeauna active, chiar și doar la un nivel de bază. „Neuronii trebuie să se activeze la un anumit nivel de bază pentru a se menține sănătoși”, explică ea.

Potrivit lui Fratantoni și Hecht, în timp ce în creier există regiuni distincte, organul funcționează prin intermediul mai multor rețele. Astfel, nicio regiune nu acționează vreodată în mod izolat.

Dar, cum știm ce părți ale creierului sunt active?

Cel mai bun instrument de care dispunem pentru a măsura activitatea cerebrală este imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI). Această tehnică de neuroimagistică necesită ca cineva să stea întins într-un scaner asemănător unui tub în timp ce răspunde la diferiți stimuli. Scanerul măsoară modificările fluxului sanguin din creier, ceea ce indică o utilizare crescută a energiei în diferite regiuni.

„Ideea este că părțile creierului care primesc mai mult sânge ard mai multă energie și, prin urmare, sunt mai implicate funcțional în ceea ce gândești”, explică Hecht. Creierul nostru recrutează mai puține resurse pentru abilitățile pe care le cunoaștem bine. Atunci când exersăm o abilitate, creierul nostru se schimbă în câteva moduri observabile. În primul rând, țesutul cerebral asociat cu regiunile acelei abilități se mărește fizic, potrivit lui Hecht.

Ea spune că cercetătorii au emis ipoteza că această creștere ar putea proveni de la neuronii care se ramifică pentru a se conecta cu neuronii vecini, sau de la o vascularizare crescută care ar facilita un flux sanguin mai mare. În același timp, cu cât creierul devine mai exersat cu privire la o abilitate, cu atât este mai eficient și necesită mai puțină energie. „Pe măsură ce devii mai priceput la ceva ce înveți să faci, o mai mică parte din creier este activă”, a spus Hecht.

Energia mentală, sau efortul conștient depus pentru a finaliza o sarcină, este o altă modalitate eficientă prin care indivizii își pot măsura utilizarea personală a creierului, a spus Fratantoni. Deoarece nu se poate testa științific energia mentală, această măsurătoare este destul de subiectivă.

„Cred că un mod mai bun de a ne gândi la asta este răspunsul la întrebarea: știi măcar care este capacitatea ta?”, spune cercetătoarea, respectiv „Ce ai putea face pentru a atinge mai mult din potențialul tău deplin?”.

În opinia lui Hecht, răspunsul este să practici cu sârguință orice abilitate pe care o cultivi. În cele din urmă, noțiunea de a folosi 10% din creier nu este doar incorectă, ci și irelevantă, spune cercetătoarea.

Hecht a menționat că, după o leziune debilitantă sau un accident vascular cerebral (AVC), unii oameni își pot consolida din nou abilitățile „alte părți ale creierului preluând într-un fel funcția” pe care regiunea afectată o controla.

Mintea, incredibil de plastică se poate re-cabla atunci când o regiune este pierdută sau deteriorată, astfel încât ceea ce reprezintă 100% se poate schimba. Chiar și în cazul în care o porțiune a creierului este rănită sau îndepărtată, mintea umană poate găsi o modalitate de a funcționa la capacitate maximă, a conchis cercetătoarea.

Ploaia anuală de meteoriți Perseide a luminat cerul din întreaga lume

Ploaia anuală de meteoriți Perseide a luminat cerul din întreaga lume, spre încântarea celor care sperau să vadă o stea căzătoare, scrie BBC. Fenomenul aduce până la 100 de meteori pe oră, când Pământul se lovește de resturile lăsate în urmă de cometa 109P/Swift-Tuttle. Pe măsură ce resturile lovesc atmosfera Pământului, acestea ard, rezultând sclipiri luminoase cunoscute sub numele de stele căzătoare, care pot fi observate cu ochiul liber.

Spectacolul natural are loc în fiecare an la o dată similară în lunile iulie și august, iar anul acesta a atins apogeul între noaptea de sâmbătă spre duminică și primele ore ale dimineții.

Meteoriții - care pot fi mici ca un bob de nisip sau mari ca un bob de mazăre - lovesc atmosfera Pământului cu viteze 215.000 km/h. Resturile arzătoare nu reprezintă niciun pericol pentru noi, pe Pământ. Este considerat unul dintre cele mai bune evenimente astronomice, deoarece produce meteori strălucitori și este unul dintre cele mai active.

Ploaia de meteori se numește "Perseide" deoarece meteorii par să provină din constelația Perseus - numită după un personaj din mitologia greacă.

Hawaii: Bilanțul incendiilor a ajuns la 89 de morți

Biilanțul incendiilor din Maui a ajuns la 89 de morți, au anunțat, sâmbătă, autoritățile, devenind astfel cel mai mortal incendiu de vegetație din SUA din ultimul secol. Amploarea pagubelor a devenit tot mai evidentă sâmbătă, în timp ce echipe de căutare cu câini pentru cadavre scotoceau printre ruinele din Lahaina, la patru zile după ce un incendiu rapid a distrus orașul stațiune istoric.

Costul reconstrucției Lahaina a fost estimat la 5,5 miliarde de dolari, potrivit Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (FEMA), cu peste 2.200 de structuri avariate sau distruse și peste 2.100 de acri (850 de hectare) arși.

Sâmbătă după-amiază, guvernatorul Josh Green a avertizat că bilanțul victimelor va continua să crească pe măsură ce vor fi descoperite mai multe cadavre. Oficialii au promis să examineze sistemele de notificare de urgență ale statului, după ce unii locuitori s-au întrebat dacă nu s-ar fi putut face mai mult pentru a avertiza oamenii înainte ca focul să le cuprindă casele. Unii au fost nevoiți să se scalde în Oceanul Pacific pentru a scăpa.

Sirenele amplasate în jurul insulei - menite să avertizeze în cazul unor dezastre naturale iminente - nu au sunat niciodată, iar întreruperile generalizate de energie electrică și de telefonie mobilă au împiedicat alte forme de alertă.

Bilanțul morților a făcut din infernul care a erupt marți cel mai grav dezastru natural din istoria Hawaii, depășind un tsunami care a ucis 61 de persoane în 1960, la un an după ce Hawaii a devenit stat american.

Cel mai recent bilanț a depășit numărul celor 85 de persoane care au pierit în 2018 în incendiul din orașul Paradise, California, și a fost cel mai mare bilanț al unui incendiu de vegetație din 1918, când incendiul Cloquet din Minnesota și Wisconsin a făcut 453 de victime.

Tatăl copiilor columbieni salvați după prăbușirea unui avion, acuzat de abuz sexual

Procurorii columbieni au anunțat sâmbătă acuzații de abuz sexual împotriva tatălui a doi dintre cei patru copii indigeni care au supraviețuit unui accident de avion din luna mai, în regiunea Amazonului țării sud-americane.

Copiii au dispărut după ce micul avion în care călătoreau s-a prăbușit, iar mama lor și alți doi adulți și-au pierdut viața. Într-o declarație, procurorii l-au acuzat pe Manuel Ranoque că și-a abuzat sexual fiica vitregă în vârstă de 13 ani, care a fost lăudată la nivel mondial pentru că și-a ajutat frații mai mici să supraviețuiască mai bine de cinci săptămâni în pădurea Amazonului.

Ranoque, care a fost arestat vineri, este acuzat că și-a abuzat fiica vitregă încă de la vârsta de 10 ani, potrivit declarației. Copiii, cu vârste cuprinse între 1 și 13 ani, au fost internați timp de peste o lună după ce au fost salvați în iunie. De atunci, au fost în grija Institutului de bunăstare a familiei din Columbia, unde procurorii susțin că presupusul abuz a fost suspectat pentru prima dată.

Un tribunal din Crimeea a amendat trei femei pentru că au dansat pe o melodie ucraineană

Un tribunal din Crimeea a amendat trei femei cu 15.000 de ruble (138 de euro) pentru ”discreditarea” armatei ruse, a anunțat vineri Ministerul rus de Interne.

Incidentul a avut loc într-un parc acvatic din orașul Alușta, pe 8 august. Ministerul a declarat într-un comunicat că cele trei femei, care lucrează ca animatoare pentru copii în parcul acvatic, ”dansează public” pe o melodie ”cu un înțeles inacceptabil”, a unui artist ucrainean.

Canalul de Telegram pro-război Crimea SMERSH a postat un videoclip care le arată pe femei dansând pe cântecul lui Verka Serducika, Gulianocika. Unul dintre versuri este ”Ucraina nu a pierit încă dacă petrecem așa”.

Verka Serducika, personajul drag al artistului ucrainean Andri Danilko, este populară în Rusia și Ucraina de zeci de ani. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Danilko a fost vehement împotriva războiului și a lansat un turneu de concerte Help for Ukraine, concertând în mai multe țări.

Angajatele parcului acvatic, în vârstă de 19, 20 și 26 de ani, au fost reținute a doua zi. Potrivit ministerului, două dintre ele sunt cetățene ruse care au venit la Alușta pentru muncă de vară, în timp ce a treia femeie era originară din Crimeea.

Același canal Telegram a postat ulterior un videoclip în care femeile își cer scuze și apoi cântă melodia “Vladimir Putin este un om bun”.

În mai 2023, primarul orașului Krasnodar, Evgheni Naumov, a ordonat inspectarea cluburilor de karaoke ale orașului după ce într-unul dintre ele a fost interpretat un cântec al Verka Serducika.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.