Internațional

MOZAIC ȘTIRI EXTERNE! Mersul pe jos la serviciu ar salva mii de vieți

Ziarul de Vrancea
24 sep 2017 710 vizualizări

Un deces din 12 survenite într-o perioadă de cinci ani ar fi putut fi evitate grație unei activități fizice cotidiene - precum activitățile menajere și mersul pe jos spre locul de muncă -, desfășurată pe durata a 30 de minute, timp de cinci zile pe săptămână, potrivit unui studiu publicat vineri. "O activitate fizică și mai intensă (750 de minute pe săptămână) este asociată cu o reducere a mortalității provocate de bolile cardiovasculare și mai mare, mai ales pentru acele persoane care își repartizează activitatea fizică pe durata întregii zile, grație modului lor de transport, tipului de profesie pe care o exercită și activităților lor casnice", afirmă autorii acestui studiu ce a fost publicat în revista The Lancet. Noul studiu, realizat pe un eșantion de 130.000 de persoane din 17 țări, "confirmă la scară globală că activitatea fizică este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și de boli cardiovasculare", au precizat coordonatorii cercetării.

După părerea lor, această concluzie se aplică independent de țara de origine a participanților, tipul de activitate fizică și de contextul în care aceasta este realizată (în cadrul unor activități recreative preferate sau în cadrul vieții cotidiene). Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică "de intensitate moderată" (75 de minute dacă aceasta are o "intensitate susținută"). Potrivit autorilor studiului, aproape un sfert din populația mondială nu îndeplinește aceste obiective.

Coreea de Nord: Atacarea cu rachete a SUA e inevitabilă

Coreea de Nord a afirmat că atacarea cu rachete a teritoriului Statelor Unite este inevitabilă, după ce președintele Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-un ”omul-rachetă” și în contextul în care sâmbătă bombardiere americane au survolat apele din largul coastei de est nord-coreene. Afirmațiile ministrului nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, făcute în fața Adunării Generale a ONU, accentuează dialogul aprins dintre cele două țări cu privire la arsenalul nuclear și la programul de rachete balistice ale Coreei de Nord. Ri a menționat că Trump se află într-o "misiune sinucigașă", după ce președintele american a spus că liderul nord-coreean este într-o astfel de misiune.

"Acum suntem în sfârșit la doar câțiva pași de ultima fază a finalizării forței nucleare a statului", a spus Ri la reuniunea anuală a liderilor mondiali.

Premierul spaniol i-a îndemnat pe separatiștii catalani să se împace cu ideea că referendumul "nu va avea loc"

Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat sâmbătă un apel către separatiști catalani să se împace cu ideea că referendumul privind autodeterminarea "nu va avea loc", ca urmare a mai multor măsuri guvernamentale care au dat o lovitură severă organizării scrutinului.

"Cel mai înțelept, cel mai rezonabil și cel mai democratic astăzi ar fi să se oprească", a declarat Mariano Rajoy membrilor partidului său conservator, Partidul Popular (PP), în timpul unei deplasări la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare. Potrivit lui, liderii independentiști catalani "sunt responsabili pentru ceea ce se întâmplă". "Ei știu că statul de drept a împiedicat referendumul, ei știu asta, sunt pe deplin conștienți de acest lucru", a subliniat Rajoy. Guvernul spaniol a mers mai departe sâmbătă în măsurile sale, Ministerul de Interne de la Madrid declarând că dorește să coordoneze toate forțele de poliție din regiunea Cataloniei pentru a împiedica acest referendum, prevăzut să aibă loc la 1 octombrie. Această dispoziție vizează și "Mossos d'Esquadra", poliția catalană care se află, de obicei, sub controlul Ministerului de Interne al guvernului regional catalan. Responsabilul de această structură, Joaquim Forn, a denunțat tentativa Madridului de a prelua comanda instituțiilor de forță din regiune, ceea ce independentiștii "nu vor accepta". Catalanii rămân foarte împărțiți: 49,4% se pronunța împotriva secesiunii, în timp ce 41,1% sunt favorabili, potrivit unui sondaj comandat de guvernul regional în iulie.

Crește cota de popularitate a președintelui Emmanuel Macron

Cota de popularitate a președintelui francez, Emmanuel Macron, este din nou în creștere în septembrie, cu 45% persoane mulțumite, o revenire de cinci puncte ce intervine după puternica prăbușire (24 de puncte cumulate) din cele două luni precedente, potrivit unui sondaj apărut ieri. În septembrie, 39% dintre persoanele chestionate se declară "mai degrabă mulțumite" (^3) și 6% sunt "foarte mulțumite" de șeful statului. În același timp, totalul nemulțumiților scade de la 57% la 53%, repartizându-se între "mai degrabă nemulțumiți" (33%,—4) și "foarte nemulțumiți" (20%, stabil), arată un sondaj Ifop realizat pentru Journal du Dimanche (JDD). Creșterea popularității se observă mai ales la pensionari, muncitori, dar și printre alegătorii de dreapta și cei de centru.

Președintele Franței rămâne minoritar, dar redresarea sa indică o evoluție a popularității diferită de cea a predecesorilor săi, subliniază Frederic Dabi (Ifop). "Acolo unde Nicolas Sarkozy și François Hollande erau în scădere în 2007 și 2012" în luna septembrie, "el reușește să inverseze tendința", adaugă cercetătorul, reamintind că "sfârșitul vacanței este în general o perioadă dificilă pentru executiv".

Oficial: Wisconsin , atacat de hackerii ruși la alegerile din 2016

Wisconsin, un stat american important pentru rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016, a fost una din țintele hackerilor ruși, a declarat vineri Michael Haas, administrator al Comisiei Electorale a statului. Potrivit lui Haas, Departamentul pentru Securitate Națională a informat statul Wisconsin guvernul rus "a scanat infrastructura electorală conectată la internet, căutând probabil vulnerabilități specifice, cum ar fi accesul la bazele de date cu alegătorii, dar încercarea de a exploata astfel de vulnerabilități a eșuat".

Ulterior, și alte state au anunțat că au fost notificate de Departament, în același sens. Alabama, Colorado, Connecticut, Minnesota, Ohio și Washington susțin că tentativele hackerilor ruși împotriva lor nu au avut succes. Departamentul pentru Securitate Națională al SUA a informat Congresul încă din iunie că 21 de state americane au fost vizate anul trecut de atacuri cibernetice cu originea în Rusia și că nu s-au găsit dovezi privind manipularea voturilor, deși câteva rețele au fost penetrate. Vineri, Departamentul a refuzat să precizeze care sunt statele respective.

Fermieri arestați în Italia pentru că îi plăteau mai puțin pe muncitorii de culoare

Doi fermieri italieni care au exploatat migranți ce lucrau pe terenurile lor agricole au fost plasați sub arest la domiciliu după ce poliția a descoperit că îi tratau în mod discriminatoriu pe angajații lor de culoare, dar și pe alții, inclusiv români. ''Lucrătorii de culoare ar fi fost plătiți cu 25 de euro pe zi, iar ceilalți cu 35 de euro'', a declarat vineri presei un căpitan al Carabinierilor, Giordano Tognoni. Potrivit poliției, fermierii arestați — doi frați din regiunea italiană Calabria (sud) — le-ar fi oferit de lucru la negru unor solicitanți de azil originari din Africa subsahariană, cazați la un centru local de primire a migranților.

Ar fi fost exploatate persoane din Nigeria, Gambia, Senegal și Guineea, dar și indieni și români, au afirmat Carabinierii, care au confiscat de la cei doi frați bunuri în valoare de două milioane de euro, precum și suma cash de 80.000 de euro. ''Este șocant ce s-a descoperit în Calabria: exploatarea muncii cu circumstanțele agravante ale discriminării rasiale este intolerabilă'', a declarat ministrul italian al agriculturii, Maurizio Martina.

Mulți migranți africani care debarcă în Italia în fiecare săptămână sunt exploatați în construcții sau în agricultură, deseori prin ceea ce se numește ''caporalato'', un sistem de plasatori de lucrători sezonieri controlat de mafie, prin care muncitorii sunt plătiți de un intermediar.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.