Internațional

Medicii îl numesc „efectul de weekend” De ce oamenii mor în spitale mai des la finalul săptămânii?

Ziarul de Vrancea
27 ian 2018 780 vizualizări

Cercetătorii nu au stabilit cu exactitate motivele cauzele acestui fapt n numărul mai redus de medici sau consumul de alcool mai ridicat în weekend ar putea fi două explicații

Un fenomen mai puțin obișnuit a fost studiat îndelung de oamenii de știință. Statisticile arată că sunt șanse mai mari ca un pacient să moară în spital într-o zi de sâmbătă sau duminică, fie că e din cauza unei sângerări intracraniene, a unui atac de cord sau a unui cheag de sânge la plămâni, relatează CNN, preluat de digi24.ro.

Medicii numesc acest fenomen „efectul de weekend”, iar o nouă cercetare asupra stopului cardiac în spitale încearcă să afle mai multe despre el. „Știm că ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit în ultimii 10 ani. Întrebarea care rămâne acum este dacă s-au păstrat aceste diferențe de cifre sau dacă s-au redus, când vine vorba de decesele înregistrate în spitale”, spune medicul Uchenna Ofoma, de la Geisinger Health System, din Pennsylvania. În 2008, un studiu arăta că rata de supraviețuire a pacienților din spitale pe timpul nopții și în weekenduri era semnificativ mai scăzută decât aceea înregistrată ziua sau în timpul zilelor lucrătoare.

Deși rata supraviețuirii în spitale a crescut, între 2000 și 2014, de la 16% la 25,2%, în timpul săptămânii, și de la 11,9% la 21,9% în weekend, diferențele procentuale s-au menținut. Studiul a fost efectuat pe 150.000 de pacienți din 470 de spitale din SUA. Dintre aceștia, jumătate au intrat în stop cardiac pe timpul nopții (între orele 23:00 și 06:00) sau în weekend. „Putem arăta că există această problemă, fără să putem spune cu exactitate motivul pentru care se întâmplă acest lucru”, spune medicul Seth Goldstein, chirurg pediatru la renumitul spital Johns Hopkins.

O cercetare independentă a lui Goldstein arată că în cazul copiilor care sunt internați în spital pentru operații de rutină sau urgențe au un risc crescut de deces, cauzat de complicații chirurgicale sau de transfuziile de sânge.

O posibilă cauză a acestui fenomen ar fi numărul redus de medici din timpul weekendului sau pe parcursul nopții, epuizarea cadrelor medicale sau simplul fapt că pacienții care ajung la spital în weekend sunt deja într-o stare mai gravă. În plus, în weekenduri crește și numărul persoanelor care consumă băuturi alcoolice și care se pot răni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.