Internațional

Judecătorii polonezi au ieșit în stradă împotriva guvernului

Ziarul de Vrancea
4 iul 2018 1472 vizualizări

O procesiune formată din zeci de judecători ai Curți Supreme îmbrăcați în toga oficială au însoțit-o ieri pe președinta lor la biroul ei, în cadrul unui protest fără precedent împotriva reformei instituției lor.

Magistrata Malgorzata Gersdorf și-a exprimat marți deschis opoziția față de puterea politică, refuzând să se pensioneze - așa cum cere reforma impusă de conservatorii partidului majoritar Lege și Justiție (PIS). Conflictul între majoritatea judecătorilor Curții Supreme, dintre care 27 riscă de asemenea să fie pensionați din oficiu, și puterea politică se înscrie într-un diferend mai vast între Varșovia și Comisia Europeană în legătură cu reformele judiciare lansate în numele unei eficiențe mai mari a justiției. Aceste reforme sunt percepute de adversarii lor ca încălcând principiul separării puterilor, în beneficiul puterii politice.Exprimând de asemenea o poziție critică față de acestea, Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement de urgență împotriva Varșoviei. Aceasta ar putea duce, după mai multe etape, la sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) și la sancțiuni financiare.

A promis că va rămâne în post până în 2020

La Varșovia, Malgorzata Gersdorf a fost primită marți de șeful statului. Președintele Andrzej Duda, fără să-i transmită un document prin care o informează oficial despre încheierea atribuțiilor sale, i-a semnalat aceasta în mod implicit, anunțând că un judecător al Curții Supreme, Joze Iwulski, va asigura interimatul la conducerea instituției, în așteptarea alegerii unui titular care să-i succeadă în funcție. O lovitură de teatru s-a produs atunci, Gersdorf anunțând că ea l-a desemnat pe același judecător, nu ca succesor al său, ci ca înlocuitor ”în timpul absenței sale”. Ea a precizat după aceea că intenționează să-și ia concediu. Cu umor, ea le-a spus jurnaliștilor, după întâlnirea cu Duda, că a ajuns la un consens cu acesta asupra unui punct, informându-l că Iwulski este într-adevăr “un judecător bun”. Experți intervievați de media poloneze au estimat că Malgorzata Gersdorf și-a făcut bine jocul: desemnarea unui înlocuitor este coerentă cu viziunea sa asupra reformei, pe care ea o refuză, considerând-o parțial neconstituțională. În timp ce demersul președintelui Duda a părut mai puțin limpede: de fapt, Iwulski are vârsta de 66 de ani, altfel spus el ar trebui de asemenea să fie pensionat din oficiu și nu desemnat pentru a conduce Curtea Supremă. El a cerut șefului statului să-și continue activitatea, așa cum îl autorizează legea, dar a făcut-o bazându-se pe Constituție și pe principiul inamovibilității judecătorilor și nu conform procedurii prevăzute de reforma semnată de președinte.Marți seara, între 4.000 și 5.000 de manifestanți se adunaseră în fața sediului Curții Supreme pentru a-și exprima sprijinul față de președinta acesteia. Venită să le mulțumească, Gersdorf a fost aplaudată când a reafirmat că va rămâne în post “până în 2020”, conform mandatului său de șase ani înscris în Constituție.Președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat ca principalul decident al țării în spatele guvernului și al partidului conservator, a apreciat marți - într-un interviu - că sfidarea judecătorilor se va termina “pe termen lung printr-o înfrângere dezastruoasă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.