Internațional

Intrigi ca în Șeherezada: Unde se dispar prinții saudiți când dispar

Ziarul de Vrancea
16 aug 2017 683 vizualizări

Trei prinți saudiți care locuiau în Europa, critici ai Guvernului saudit, au dispărut în ultimii ani. Există dovezi că toți au fost răpiți și duși în Arabia Saudită.

Prințul Turki bin Bandar a fost, la un moment dat, maior în poliția saudită, având ca responsabilitate apărarea familiei regale. Însă o dispută vehementă privind o moștenire de familie a dus la aruncarea sa în închisoare. La eliberare, a fugit la Paris, unde, în 2012, a început să publice clipuri pe YouTube prin care cerea reformă în Arabia Saudită. Saudiții au reacționat și au încercat să îl convingă pe Turki să se întoarcă în țară. Când viceministrul de Interne Ahmed al-Salem l-a sunat, prințul a înregistrat discuția și a publicat-o online. „Toată lumea așteaptă cu nerăbdare întoarcerea ta, Allah să te binecuvânteze”, a spus viceministrul.

“Așteaptă întoarcerea mea?”, a întrebat Turki. “Dar cum este cu scrisorile pe care ofițerii tăi mi le trimit? “Fiu de târfă, te vom târî înapoi”, a adăugat el, citând din scrisori. “Nu se vor atinge de tine. Eu sunt fratele tău”, i-a răspuns oficialul, încercând să îl liniștească. „Nu, sunt din partea ta. Ministerul de Interne le trimite”, a spus Turki. El a publicat clipuri până în iulie 2015, după care, în a doua jumătate a acelui an, a dispărut. “Mă suna la o lună sau două”, spune un prieten al prințului, bloggerul și activistul Wael al-Khalaf. “Apoi a dispărut timp de patru sau cinci luni. Am devenit suspicios. Apoi am auzit de la un ofițer de rang înalt din regat că Turki bin Bandar este cu ei. Deci l-au luat, a fost răpit”, a adăugat el. Un ziar marocan a scris la un moment dat că Turki urma să se întoarcă în Franța, după o vizită în Maroc, când a fost arestat și închis. Apoi, la cererea autorităților saudite, a fost extrădat în Arabia Saudită, cu aprobarea unui tribunal marocan. Nu este clar ce i s-a întâmplat lui Turki bin Bandar, dar, înainte de a dispărea, i-a dat prietenului său Wael o copie a unei cărți pe care scris-o, în care a adăugat o noută aproape profetică. “Dragă Wael, aceste declarații nu trebuie făcute publice decât dacă sunt răpit sau asasinat. Știu că voi răpit sau că mă vor asasina. Știu și cum îmi încalcă drepturile mele și ale poporului saudit”, a scris prințul.

Scrisoare pentru o lovitură de stat

Cam în aceeași perioadă ca și prințul Turki, un alt prinț saudit a dispărut de asemenea. Este vorb despre Saud bin Saif al-Nasr – un membru relativ îndepărtat al Casei Regale, căruia îi plăceau cazinourile europene și hotelurile scumpe. În 2014, Saud a început să transmită pe Twitter mesaje critice la adresa monarhiei saudite. El a cerut punerea sub acuzare a oficialilor saudiți care au susținut îndepărtarea de la putere a fostului preșdinte egiptean Mohammed Morsi. Apoi, în septembrie 2015, Saud a mers mai departe. După ce un prinț saudit a scris, sub acoperirea anonimatului, două scrisori prin care a cerut o lovitură de stat pentru îndepărtarea regelui Salman, Saud le-a sprijinit public. A fost singurul membru al Casei Regale care a făcut acest lucru. Acest lucru reprezintă trădare și este posibil să îi fi pecetluit soarta. “Cer poporului să transforme conținutul acelor scrisori în presiune populară”, a scris el pe Twitter, câteva zile mai târziu. A fost ultimul său mesaj.

Un alt prinț disident, Khaled bin Farhan, care a fugit în Germania în 2013, crede că Saud a fost păcălit să zboare de la Milano la Roma, pentru a discuta o oportunitate de afaceri cu o companie italiano-ruso care încerca să deschidă filiale în Golf. „Un avion privat al companiei a venit și l-a luat pe prințul Saud. Dar nu a aterizat la Roma, ci a aterizat la Riyadh”, a spus Khaled. “Se pare că serviciile saudite de informații au fabricat întreaga operațiune”, afirmă el. „Acum, soarta prințului Saud este aceeași ca a prințului Turki, adică închisoarea. Singura soartă este o închisoare subterană”, consideră Khaled.

I-au injectat o substanță în gât

Prințul Sultan bin Turki bin Abdulaziz se pare că a fost răpit de două ori. În 2002, el a ajuns în Europa pentru tratament medical și a început să dea interviuri în care critica Guvernul saudit. El a condamnat încălcarea drepturilor omului, corupția în rândul familiei regale și oficialilor și a cerut o serie de reforme. Pe 12 iunie 2003, el s-a dus la Geneva, la o întâlnire cu fiul preferat al regelui din perioada respectivă, prințul Abdulaziz bin Fahd, vărul lui Sultan. Abdulaziz i-a cerut lui Sultan să se întoarcă în Arabia Saudită – unde, spune el, un conflict privind criticile lui Sultan la adresa conducerii saudite va fi rezolvat. Sultan refuză, moment în care Abdulaziz pleacă să dea un telefon. În cameră se mai afla ministrul saudit pentru Afaceri Islamice, Sheikh Saleh al-Sheikh, însă și acesta pleacă. Câteva minute mai târziu, un grup de persoane înarmate au intrat, l-au bătut pe Sultan și i-au pus cătușe. Apoi i-au injectat o substanță în gât. Sultan a fost dus în stare de inconștiență la aeroportul Geneva și urcat la bordul unui avion privat Medevac, care aștepta pe tarmac.

Între timp, echipa lui Sultan, care îl aștepta la un hotel din Geneva, și-a dat seama că ceva nu este în regulă când nu s-a întors de la întâlnirea cu vărul său. „Treptat, pe măsură ce a trecut ziua, tăcerea a devenit asurzitoare. Nu puteam da de echipa de securitate. Acesta a fost primul semnal de alarmă. Am încercat să îl contactăm pe prinț, nu a fost nici un răspuns”, își amintește ofițerul de comunicare a lui Sultan, Eddie Ferreira. Apoi, în cursul după-amiezii, au ajuns doi vizitatori neașteptați. “Ambasadorul saudit în Elveția a venit cu managerul general al hotelului și practic le-au spus tuturor să elibereze apartamentul și să plece. Prințul era la Riyadh, serviciile noastre nu mai erau necesare și puteam pleca”, a povestit Ferreira. Fiind destul de sus în ordinea ascensiunii la tron, el a fost mutat de câteva ori între închisoare și arest la domiciliu. Însă starea de sănătate se deteriora, astfel că, în 2010, familia regală i-a permis să meargă la Boston pentru tratament. El a profitat de ocazie pentru a sesiza un tribunal elvețian, acuzându-i pe prințul Abdulaziz bin Fahd și pe Sheikh Saleh al-Sheikh pentru răpirea sa. Avocatul său american, Clyde Bergstresser, a obținut un certificat medical de la Spitalul Regele Faisal, din Riyadh, unde Sultan a fost internat pe 13 iunie 2003. Potrivit documentului, un tub i-a fost introdus pe gât pentru a-l ajuta să respire în timpul anesteziei, iar o parte a diafragmei sale era paralizată, probabil în urma asaltului. A fost pentru prima dată când un membru important al familiei regale saudite a depus plângere într-o instanță occidentală împotriva unei rude. Bergstresser a acuzat autoritățile elvețiene că nu au dat dovadă de prea mare interese în legătură cu dosarul. “Nu a fost făcut nimic în legătură cu ce s-a întâmplat la aeroport. Cine erau piloții? Care erau planurile de zbor când au ajuns aceste avioane din Arabia Saudită? Această răpire a avut loc pe teritoriul elvețian și ai crede că ar exista un interes pentru a afla cum s-a întâmplat acest lucru”, a spus avocatul.

În ianuarie 2016, Sultan stătea la un hotel exclusivist din Paris când, la fel ca Saud bin Saif al-Nasr, a fost păcălit să urce la bordul unui avion. Intenționa să își viziteze tatăl, de asemenea un critic cunoscut al Guvernului saudit, la Cairo, când Consulatul saudit i-a oferit lui și anturajului său, de aproximativ 18 persoane – un medic personal, asistente medicale și bodyguarzi din SUA și Europa – dreptul de a folosi un avion privat. În pofida a ceea ce s-a întâmplat în 2003, a acceptat. Doi membri ai anturajului său, citați sub acoperirea anonimatului, au povestit ce s-a întâmplat. “Am tras pe tarmac și în fața noastră era un avion enorm, pe care scria Arabia Saudită”, spune unul dintre martori. “A fost puțin ciudat, pentru că erau mulți membri ai echipajului la bord. Toți bărbați”, spune altul.

Avionul a decolat, iar monitoarele de la bord arătau că se îndreaptă spre Cairo. Însă, după două ore și jumătate de zbor, monitoarele s-au stins. Prințul Sultan dormea în camera sa, dar s-a trezit cu aproximativ o oră înainte de a ateriza. S-a uitat pe fereastră și a părut neliniștit, spun foștii membri ai echipei sale. Când pasagerii și-au dat seama că urmau să aterizeze în Arabia Saudită, Sultan a început să bată în ușa cabinei piloților și să ceară ajutor. Un membru al echipajului le-a ordonat angajaților prințului să rămână așezați pe scaune. „Ne-am uitat pe geam și am văzut o grămadă de oameni coborând, cu puștile la piept, și înconjurând avionul”, afirmă unul dintre membrii anturajului său. Soldații și echipajul de bord l-au târât pe Sultan din avion. Prințul a strigat la echipa sa să sune la Ambasada SUA.

Prințul și medicii săi au fost duși la o vilă și plasați sub pază armată. Între timp, restul echipei a rămas în avion. Ei au fost duși ulterior la un hotel, unde au fost ținuți trei zile fără pașapoarte sau telefoane. În cele din urmă, li s-a permis să plece în ce țară vor. De atunci, nu se mai știe nimic despre prințul Sultan.

BBC News a cerut o reacție Arabiei Saudite în legătură cu materialul, dar nu a răspuns deocamdată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.