Internațional

Explozia unei stele, produsă în urmă 10,5 miliarde de ani, observată pe Terra

Ziarul de Vrancea
20 feb 2018 2669 vizualizări

O echipă internațională de astronomi coordonată de Universitatea din Southampton a publicat un studiu în care descrie cea mai îndepărtată supernovă observată până în prezent, o explozie a unei stele masive produsă acum 10,5 miliarde de ani și a cărei lumină a fost detectată abia recent de observatoarele terestre, informează AFP marți.

Această descoperire este cu atât mai interesantă cu cât Universul are vârsta estimată la 13,8 miliarde de ani, iar această stea supermasivă s-a aprins în "zorii" Universului. Supernova cu nume de catalog DES16C2nm a fost detectată în cadrul proiectului Dark Energy Survey (DES), o colaborare internațională care-și propune cartografierea a câteva sute de milioane de galaxii pentru a afla mai multe despre misterioasa energie întunecată - forța teoretică despre care se crede că determină expansiunea accelerată a Universului. La proiectul DES, un proiect de 5 ani care a început în 2013, participă peste 400 de cercetători de la 25 de instituții din diferite părți ale lumii. "DES16C2nm (numele de catalog al acestei stele n.r.) este extraordinar de îndepărtată, extraordinar de strălucitoare și extraordinar de rară, (iar această supernovă n.r.) nu este genul de eveniment cu care astronomii să se întâlnească în fiecare zi" a comentat, fără a se feri de superlative, Mathew Smith, coordonatorul studiului, într-un comunicat publicat de Universitatea din Southampton.

Fenomenul supernovă este explozia cataclismică de la sfârșitul vieții unor stele mult mai masive decât Soarele, care ard cu intensitate și au o viață mai scurtă decât steaua pe orbita căreia se află Terra. Aceste stele masive își consumă combustibilul nuclear reprezentat de hidrogen și heliu în procesul de fuziune nucleară și încep, treptat să fuzioneze elemente mai grele. Conform teoriilor existente, în momentul în care se acumulează fier în nucleul unei astfel de stele, nucleul colapsează în sine, putând produce o gaură neagră sau o stea neutronică, iar învelișurile exterioare sunt expulzate în spațiu cu o viteză uriașă, de aproximativ 30.000 km/s (o zecime din viteza luminii).

Strălucirea a 200 de milioane de sori

Din cauza incredibilei cantități de energie eliberate, această supernovă a avut strălucirea a aproximativ 200 de milioane de sori și a putut fi observată și de pe Pământ. Lumina emisă de această supernovă a ajuns la Pământ la 10,5 miliarde de ani după producerea fenomenului și a fost detectată pentru prima oară în august 2016. Distanța la care s-a aflat această stea (10,5 miliarde de ani lumină) și luminozitatea sa extremă au fost confirmate în octombrie 2017 de observații desfășurate prin trei telescoape diferite - Very Large Telescope și Telescopul Magellan, din Chile, și Observatorul Keck din Hawaii. Echipa internațională de astronomi, coordonată de Mathew Smith și aflată la originea studiului publicat marți în revista Astrophysical Journal, a inclus acest fenomen în categoria "supernovelor super luminoase (SLSN)" - cele mai rare și mai strălucitoare supernove. "Pe lângă faptul că este o descoperire foarte incintantă, distanța extremă la care s-a aflat (steaua) DES16C2nm ne oferă o perspectivă unică cu privire la natura supernovelor super luminoase (...) Lumina ultravioletă emisă de această supernovă ne dezvăluie și cantitatea de metale (elemente grele n.r.) produse în explozie și ne oferă și indicii despre temperatura exploziei, două informații esențiale pentru a înțelege cauzele care declanșează aceste explozii cosmice", a mai explicat Mathew Smith.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.