Internațional

Efectele comunismului: Un nord-coreean câștigă de 22 de ori mai puțin decât “frate” din sud

Ziarul de Vrancea
18 dec 2017 606 vizualizări

Nivelul veniturilor nord-coreenilor a crescut în 2016 în cel mai rapid ritm din ultimii cinci ani, a anunțat biroul coreean de statistici, însă nivelul de trai al sud-coreenilor rămâne de 20 de ori mai mare, relatează AFP.

Venitul pe locuitor al nord-coreenilor a crescut anul trecut la 1,46 de milioane de woni (1.140 de euro), în creștere cu 5%, a anunțat în weekend Statistics Korea.

Este vorba despre cea mai puternică creștere din 2011, când venitul pe locuitor a crescut în Nord cu 7%, potrivit agenției. Această performanță a avut loc în pofida consolidării sancțiunilor comunității internaționale impuse cu scopul de a încerca să oblige Phenianul să renunțe la programele sale nuclear și balistic interzise.

Coreea de Nord este una dintre cele mai secretoase țări din lume. Administrația sa nu publică vreo statistică economică oficială, nici măcar datele creșterii, ceea ce face ca datele disponibile să fie de fapt estimări ale unor cercetători.

Cu titlu de comparație, venitul unui locuitor sud-coreean este de 31,98 de milioane de woni, adică de 22 de ori mai mare.

Diferența între Nord și Sud este ilustrată de alte date publicate de Statistics Korea, precum producția de electricitate sud-coreeană, care era în 2016 de 540,4 miliarde de kilowați, adică de 23 de ori mai mare decât a Nordului (23,9 milliarde).

Nivelul abonamentelor la contracte de telefonie mobilă era de 14,26 la 100 de persoane în Nord, față de 122,65 în Sud,.

Banca Coreei (BOK) estima în iulie că PIB-ul nord-coreean a crescut cu 3,9% anul trecut, reprezentând rata de creștere cea mai mare din 1999, când era evaluată la 3,1%. Creșterea sud-coreeană în 2016 era de 2,8%.

PIB-ul nord-coreean a crescut din cauza unei toleranțe tot mai mari față de inițiativele private și proliferarea micilor întreprinzători, care fac comerț de produse alimentare sau de bunuri care ajung în China. Este vorba despre o ”liberalizare” relativă, care s-a impus din cauza carențelor catastrofale ale regimului în timpul foametei de la sfârșitul anilor '90.

Experți estimează că acest sector privat ar putea să reprezinte 25 până la 50% din PIB-ul Nordului. ”Piețele sunt unul dintre pilonii creșterii în Coreea de Nord, unde tot mai mulți oameni depind de aceste piețe în privința veniturilor, mai degrabă decât de sistemul public de raționalizare, care funcționează prost”, a declarat Hong Min, un cercetător la Institutul coreean al Unificării Naționale.

Statistics Korea estima în 2016 populația Nordului la 24,9 milioane, față de 51,5 milioane în Sud.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.