Internațional

Lunea, ziua preferată de cei care vor să se lase de fumat

Ziarul de Vrancea
7 nov 2013 427 vizualizări
La fiecare 1 ianuarie - lucru de altfel cunoscut - numeroşi fumători iau decizia de a se lăsa de fumat. Ceea ce se ştie mai puţin este că, de fapt, fiecare zi de luni este un fel de 1 ianuarie

Timp de patru ani - din 2008 până în 2012 - oameni de ştiinţă americani au recenzat căutările de pe Google de tip "să te laşi de fumat", scrise în şase limbi: franceză, engleză, spaniolă, portugheză, chineză şi rusă. Concluziile lor, publicate în Jurnalul Asociaţiei Americane de Medicină (JAMA), au arătat că astfel de căutări sunt cu un sfert mai numeroase în zilele de luni ale săptămânii.
Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit serviciul Google Insights for Search, accesibil tuturor. Acest program permite reperarea modului în care evoluează căutările pe Google în timp real pe marginea unui subiect sau de a vedea care sunt mai populare. Oamenii de ştiinţă americani au reţinut căutările care conţineau derivatele de la termenii "lăsa" şi "fuma". Dintr-un total de 8 milioane de asemenea căutări, luni s-au înregistrat cu 153.800 mai multe comparativ cu alte zile ale săptămânii. În limba engleză, de exemplu, diferenţa era de 1% comparativ cu marţi, de 11% comparativ cu miercuri, de 22% comparativ cu joi.
John W.Ayers, profesor la Facultatea de sănătate publică din cadrul Universităţii de Stat din San Diego şi autor al studiului, aminteşte că ziua de luni este deja cunoscută pentru alte particularităţi. Astfel, lunea este şi ziua "în care oamenii riscă cel mai mult să facă gripă, să sufere de migrenă sau un atac", a declarat Ayers pentru The New York Times.
Descoperirea unui ritm săptămânal al dorinţei unui om de a se lăsa de fumat ar putea avea "un impact imediat asupra gestiunii intervenţiilor din sistemul public de sănătate", de exemplu în ceea ce priveşte operaţiunile de prevenire a fumatului, care ar putea fi programate în zilele în care oamenii ar fi mai receptivi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.