Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Găurile negre, mai complexe decât a prevăzut Einstein?

Ziarul de Vrancea
23 oct 2013 677 vizualizări
O nouă ipoteză pune sub semnul întrebării modelul "tradiţional", provenit de la Einstein, de înţelegere a găurilor negre, monştrii gravitaţionali din Univers care sunt de obicei descrişi prin raportarea la doar trei caracteristici fizice, conform unui material publicat de space.com.

Atracţia gravitaţională exercitată de găurile negre este atât de puternică încât nici lumina nu le poate scăpa, condiţii în care aceste obiecte de o densitate ce tinde spre infinit sunt invizibile pentru observatori, în afara cazurilor în care devorează o stea aflată în apropiere. "Imaginea acceptată este că găurile negre sunt nişte obiecte extrem de simple, aflate la graniţa fizicii, ce pot fi caracterizate prin raportul la doar trei cantităţi: masa, momentul cinetic (viteza de rotaţie) şi sarcina electrică", conform lui Thomas Sotiriou, fizician la International School for Advanced Studies din Trieste. Însă sarcina electrică este de obicei neglijabil de mică, iar astrofizicienii uită de ea atunci când descriu o gaură neagră.
Astronomul John Wheeler, "părintele" denumirii de "gaură neagră" acum mai bine de 50 de ani, a fost primul care a susţinut că "găurile negre nu au fire de păr" - încercând să evidenţieze mai bine simplitate acestora. În prezent "firele de păr" sunt folosite în sens colocvial în cadrul comunităţii fizicienilor pentru a desemna orice altă cantitate propusă pentru a descrie o gaură neagră, în afara celor trei cantităţi clasice reamintite mai sus.

O schimbare de paradigmă în fizică

Pentru acest studiu prin care şi-a propus să identifice "firele de păr" ale găurilor negre, Sotiriou şi colegii săi au examinat aceşti monştri gravitaţionali în contextul ecuaţiilor teoriilor scalare-tensoriale ale gravitaţiei. "Aceste teorii sunt diferite de teoria lui Einstein, cea a relativităţii generale. Ele descriu, de asemenea, câmpul gravitaţional în funcţie de curbura spaţiu-timp şi preconizează existenţa găurilor negre, dar ele includ însă şi un tip diferit de câmp - un câmp scalar - care participă la medierea interacţiunii gravitaţionale", a explicat Sotiriou. Cercetătorii au descoperit că găurile negre încep să aibe "păr" scalar atunci când în jurul lor se află materie ordinară. "Acest lucru nu trebuia să se întâmple conform modelului standard", a adăugat Sotiriou. Încă nu este foarte clar dacă aceste noi cantităţi scalare care au fost identificate pentru a descrie găurile negre vor reuşi sau nu să scoată aceste obiecte din teoria standard, iar deocamdată este neclar şi dacă pot fi observate uşor cu ajutorul tehnologiei actuale, conform lui Sotiriou.
Existenţa unor alte cantităţi cuantificabile pentru a descrie găurile negre i-ar putea aduce pe oamenii de ştiinţă mai aproape de înţelegerea structurii acestor obiecte cosmice de aproape infinită densitate şi ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă la nivelul fizicii, din moment ce teoria lui Einstein nu include şi câmpul scalar.

Talia subţire, un ideal variabil, în funcţie de ţară

n în Uruguay, spre exemplu, corpolenţa puternică este apreciată pentru femei iar trupul subţire este preferat pentru bărbaţi

Talia fină rămâne un ideal care variază foarte mult în funcţie de sex şi de ţară, afirmă autorii unui studiu internaţional, realizat în 13 ţări de pe patru continente, publicat ieri. Într-o lume în care sunt făcute sacrificii mari în favoarea aspectului fizic, "distanţa dintre corpul dorit şi corpul real este importantă în multe ţări", constată acest studiu, realizat pe un eşantion de 20.000 de persoane. Schematic, patru tipuri de profiluri au fost observate (Coreea de Sud, Uruguay, Irlanda şi Franţa), au explicat autorii, în revista Population & Sociétés.
În Coreea de Sud, corpolenţa medie a locuitorilor corespunde idealului de fineţe fizică într-o proporţie majoritară în rândul populaţiei (81% pentru femei şi 80% pentru bărbaţi), a precizat Thibault de Saint Pol, unul dintre autorii studiului. "Presiunea aspectului subţire" este foarte puternică în acea ţară, însă de o manieră egală între bărbaţi şi femei. În Irlanda, cercetătorii au găsit idealuri masculine şi feminine similare, dar în favoarea corpolenţei fizice (56% pentru idealul masculin şi 54% pentru idealul feminin). În Uruguay, corpolenţa puternică este apreciată pentru femei (52%) iar trupul subţire este preferat pentru bărbaţi (62%). În Franţa situaţia este inversată: imaginea unui bărbat corpolent face un consens relativ (62%), iar subţirimea taliei este apreciată pentru femei (52%).
Slovacia, Bulgaria, Israel şi Filipine au şi ele tendinţa de a aprecia talia subţire mai mult pentru femei decât pentru bărbaţi. În Irlanda, Noua Zeelandă, ca şi în Franţa, există o concordanţă între un ideal masculin mai degrabă corpolent şi o corpolenţă medie reală la bărbaţi. În Austria, Uruguay şi Mexic este în schimb apreciată mai mult talia subţire a bărbaţilor, în timp ce corpolenţa reală a acestora este, în medie, destul de mare. În afară de Rusia, corpolenţa reală a femeilor este în medie inferioară aceleia a bărbaţilor, potrivit datelor disponibile.
Franţuzoaicele sunt cele mai slabe din Europa, alături de italience. 

Japonezii au testat cu succes un tun spaţial
 
Agenţia spaţială japoneză (JAXA) a anunţat ieri că a testat cu succes un tip de tun spaţial construit cu scopul de a aduce pe Terra eşantioane prelevate din subsolul asteroizilor. JAXA a explicat că acest instrument - o combinaţie între o bombă şi un tun - va fi asamblat la bordul sondei spaţiale Hayabusa-2, care va fi lansată de pe Terra în 2014, cu scopul de a colecta eşantioane prelevate din subsolul asteroidului 1999JU3, în anul 2018, şi de a le readuce apoi pe planeta noastră în 2020. Pentru acest test realizat în exterior, agenţia niponă a folosit un propulsor pentru a expedia o bilă mare din metal către o ţintă, în acelaşi fel în care intenţionează să o facă şi în spaţiu, peste cinci ani. Atunci când va ajunge pe orbita stabilită a micului asteroid, Hayabusa-2 va lansa acel "tun spaţial", apoi se va adăposti, plasându-se de cealaltă parte a asteroidului. Dispozitivul va exploda şi va propulsa o bilă de metal spre asteroid, pentru a crea un crater. După aceea, sonda niponă se va plasa deasupra craterului din care va preleva eşantioane de subsol. Cercetătorii de la JAXA estimează că subsolul asteroizilor este mai interesant de analizat decât suprafaţa acestora, întrucât materialele lor sunt avariate de pe urma expunerii permanente la radiaţiile cosmice. Potrivit cercetătorilor de la JAXA, analiza materialelor din care sunt alcătuite corpurile cereşti ar putea să explice mai bine condiţiile care au dus la formarea Terrei şi la apariţia vieţii.

Copiii bătuţi de părinţi obţin rezultate mai slabe la testele lingvistice

După ce au analizat informaţiile oferite de peste 1.500 de familii, cercetătorii de la Universitatea Columbia au aflat că, dacă micuţii sunt loviţi în prima perioada a copilăriei, riscul de a deveni mai agresivi este mai mare în comparaţie cu alţi copii, dar sunt şi mai predispuşi în a obţine rezultate slabe la testele de vorbire, spre deosebire de cei care nu au fost loviţi. "Doar câteva studii au analizat efectele cognitive ale abuzului fizic", a declarat Michael MacKenzie, profesor asociat la Universitatea Columbia şi coordonator al studiului. "Încă încercăm să determinăm dacă bătaia are un efect direct asupra dezvoltării precoce a creierului sau dacă familiile care îşi bat mai des copiii sunt mai puţin dispuse să le citească acestora şi folosesc un limbaj mai complex".

Inculpaţii în dosarul atentatelor din 11 septembrie cer renunţarea la pedeapsa cu moartea

Avocaţii celor cinci acuzaţi de comiterea atentatelor din 11 septembrie au cerut marţi renunţarea la pedeapsa cu moartea, făcând trimitere la Convenţia ONU împotriva torturii, care condamnă relele tratatemente suferite de clienţii lor. "Aveţi puterea să renunţaţi la pedeapsa cu moartea sau să abandondaţi capetele de acuzare, din cauza tuturor obstacolelor cu care ne-am confruntat în acest caz", a pledat avocatul Walter Ruiz, în faţa judecătorului militar, la începutul unei noi serii de audieri preliminare la Guantanamo. Avocatul a adăugat că sauditul Mustafa al-Hawsawi, acuzatul pe care îl reprezintă, "are drepturi conferite de Convenţia împotriva torturii", după ce a fost supus la rele tratamente într-o închisoare secretă a CIA. Un alt avocat, Jason Wright, a declarat că Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor, a fost supus, la rândul său, "la 183 de sesiuni de simulare a înecului".
Însă judecătorul James Pohl i-a întrerupt, anunţând că relele tratamente pe care cei cinci acuzaţi le-ar fi îndurat în închisori secrete ale CIA, înainte de a fi transferaţi la Guantanamo, în septembrie 2006, constituie informaţii strict secrete şi vor fi abordate cu uşile închise. Cei cinci acuzaţi de comiterea atentatelor din 11 septembrie riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea a 2.976 de persoane. Procesul lor nu va începe mai devreme de sfârşitul anului 2014.

Uşa postului de control al bombei atomice a rămas deschisă

Patru ofiţeri din cadrul forţelor aeriene americane au fost pedepsiţi pentru că au lăsat deschisă uşa care duce la postul de lansare a bombei atomice pe care ar fi trebuit să o păzească.
Centrele de control ale armei nucleare americane sunt în permanenţă ocupate de doi ofiţeri care supraveghează bomba. Or, lor le este interzis oficial să deschidă şi, cu atât mai mult, să lase deschisă uşa care duce la postul lor, în timp ce unul dintre cei doi este absent sau doarme. Dar în aprilie, la baza Minot, în North Dakota, în timp ce unul dintre cei doi ofiţeri de gardă dormea, coechipierul său a lăsat să intre bucătarul care le aducea mâncarea, a declarat locotenent-colonelul John Sheets, purtător de cuvânt al Global Strike Command, care conduce misiunile nucleare ale forţelor aeriene. O lună mai târziu, la baza Malmstrom, în Montana, unde se află o treime dintre armele intercontinentale americane, un alt ofiţer a întredeschis uşa de la postul de control pentru a lăsa să intre o echipă de mentenanţă, în timp ce colegul lui dormea. În ambele cazuri, ofiţerii au lăsat "uşile deschise în timp ce acestea ar fi trebuit închise", a subliniat locotenent-colonelul Sheets, iar al doilea ofiţer ar fi trebuit trezit înainte de deschiderea uşii. Ofiţerii responsabili de aceste erori au pierdut salariul pe două luni, în timp ce colegii lor au primit fiecare câte o scrisoare de mustrare.

Miliarde de insecte au împerecheri homosexuale "accidentale"

Cercetării susţin că obiceiul, îndelung observat al insectelor şi al păianjenilor, de a se împerechea cu reprezentanţi ai aceluiaşi sex este de fapt accidental, deşi până la 85% dintre masculii de insecte au raporturi homosexuale. Potrivit studiului, gândacii sunt atât de grăbiţi să se împerecheze încât nu mai apucă să identifice sexul unui potenţial partener şi de multe ori au loc împerecheri între insecte de acelaşi sex.
Studiul, publicat de doctorii Inon Scharf de la Universitatea din Tel Aviv şi Oliver Martin de la ETH Zurich, a descoperit că păianjenii şi insectele nu au evoluat pentru a discrimina în mod corespunzător în alegerile de împerechere. Ei au analizat studii din trecut despre 110 de specii de insecte şi păianjeni masculi şi au constatat că nu există niciun avantaj evolutiv al homosexualităţii insectelor, spre deosebire de cea a păsărilor şi a unor mamifere. "Nu este clar ce rol joacă evoluţia în această situaţie curioasă. La fel ca şi în cazul comportamentului heterosexual, este nevoie de timp şi de energie şi poate fi periculos — şi (în plus) nu are potenţialul câştig al procreării", au remarcat autorii. "Insectele şi păianjeni se împerechează rapid şi murdar", a declarat dr. Scharf, înainte de publicarea studiului la 21 octombrie. "Costul de a aloca timp pentru a identifica sexul partenerului de împerechere sau costul ezitării par să fie mai mari decât costul de a face unele greşeli", a adăugat el. În cadrul studiului, cercetătorii susţin că raporturile homosexuale ale insectelor au loc pentru că masculii păstrează feromoni de la împerecheri anterioare cu alte femele, iar acest lucru ar putea atrage un mascul la alt mascul.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.