Internațional

Rafale de vant de 320 kilometri pe oră au măturat un orăşel din SUA

Ziarul de Vrancea
6 oct 2013 542 vizualizări
MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Fenomenul meteorologic nemaiîntalnit s-a petrecut în statul american Nebraska u cateva persoane au fost rănite, numeroase vehicule au fost luate pe sus şi răsturnate, iar 12 case au fost distruse

O tornadă produsă în statul american Nebraska a generat rafale de vant care au atins 320 de kilometri pe oră, anunţă meteorologii americani, citaţi de CNN. Statele din centrul şi vestul Statelor Unite sunt afectate, de cateva zile, de fenomene meteo anormale pentru această perioadă şi chiar extreme.În orăşelul Wayne, în statul Nebraska, o tornadă produsă în cursul nopţii de vineri spre sambătă a generat rafale de vant cu viteze cuprinse între 250 şi 320 de kilometri pe oră, conform Centrului Naţional american de Meteorologie. "Cateva persoane au fost rănite, dar, din fericire, nu a murit nimeni", a declarat primarul orăşelului Wayne, Ken Chamberlain. "Daune majore s-au înregistrat în zona industrială. În plus, între 10 şi 12 case au fost distruse", a explicat primarul. Numeroase vehicule au fost răsturnate de vantul puternic. În paralel, statele South Dakota şi Wyoming sunt afectate de viscol, aproximativ 60.000 de oameni rămanand fără electricitate în zona Rapid City.

O grupare de romani şi moldoveni a speriat Parisul

Cincisprezece bărbaţi, probabil romani şi moldoveni, sunt suspectaţi că au comis un jaf la un magazin de bijuterii şi ceasuri de lux din Paris, valoarea daunei fiind de aproximativ un milion de euro, relatează presa franceză, care prezintă o înregistrare video ce surprinde fuga hoţilor. Potrivit site-ului Francetvinfo.fr, jaful a avut loc vineri la un magazin de bijuterii şi ceasuri de lux situat pe Strada Paix din Paris. Hoţii au reuşit să plece cu aproximativ 20 de ceasuri de lux, valoarea daunei fiind de circa un milion de euro. Fuga celor 15 hoţi a fost surprinsă de camerele de luat vederi. Doi suspecţi, în varstă de 17, respectiv 24 de ani, au fost reţinuţi în scurt timp, ei fiind originari din Romania şi Republica Moldova. Alţi trei suspecţi au fost reţinuţi sambătă. Modul de operare i-a surprins pe poliţiştii francezi. "Este vorba de un grup important, bine structurat şi avand o strategie eficientă; este un mod de operare nou", a declarat comisarul principal al Arondismentului 2 din Paris, sectorul unde a avut loc jaful.

Un socialist francez critică dur politicile şefului Comisiei Europene

Claude Bartolone, preşedintele socialist al Adunării Naţionale franceze, s-a declarat, duminică, "eurofob-Barroso", denunţand vehement politicile actualei Comisii Europene, condusă de portughezul Jose Manuel Barroso, relatează AFP. "Sunt eurofob-Barroso. Este evident că, faţă de Europa propusă de domnul Barroso şi de Comisia lui, sunt într-adevăr eurofob", a afirmat Bartolone, reproşand Bruxellesului că favorizează "capitalismul financiar" în detrimentul combaterii şomajului. "Sunt eurofob în sensul că sunt împotriva acestui consens al Bruxellesului care oferă impresia că Europa există doar pentru a facilita instalarea capitalismului financiar, fără a acorda atenţie măsurilor pentru combaterea şomajului în randul tinerilor, pentru lansarea marilor programe de investiţii capabile să contracareze şomajul", a adăugat preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului Franţei. "Preşedintele Comisiei Europene trebuie desemnat pe baza unui compromis politic între forţele socialiste şi social-democrate europene", a încheiat politicianul de stanga.

Experţii internaţionali au început distrugerea arsenalului chimic sirian

O echipă internaţională a început, ieri, operaţiunea de distrugere a arsenalului chimic sirian şi a instalaţiilor de producţie, anunţă surse din cadrul misiunii experţilor, citate de AFP. "Membrii misiunii comune, formată din specialişti ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) şi ai Naţiunilor Unite, au început verificarea şi distrugerea arsenalului chimic sirian", conform unui comunicat oficial. Experţii au misiunea neutralizării unui arsenal chimic estimat la 1.000 de tone, inclusiv sute de tone de gaz-muştar şi gaz sarin, în zeci de unităţi militare într-o ţară afectată de doi ani şi jumătate de război civil. Specialiştii internaţionali au misiunea de aplicare a Rezoluţiei 2.118 a Consiliului de Securitate ONU, adoptată în baza acordului ruso-american pentru neutralizarea arsenalului chimic sirian. Statele Unite au atribuit regimului sirian atacul cu arme chimice comis la Damasc pe 21 august şi soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Însă preşedintele Bashar al-Assad susţine că atacul a fost comis de insurgenţi care ar fi adus armamentul neconvenţional din ţări vecine. Siria se confruntă, începand din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morţi.

Atac barbar la o şcoală soldat cu cel puţin zece morţi

Cel puţin 24 de persoane, inclusiv zece copii, au fost ucise duminică în violenţele care au vizat o şcoală primară din nordul Irakului şi pelerini şiiţi, anunţă autorităţile irakiene, citate de AFP. Cinci poliţişti şi zece elevi au fost ucişi, iar alte 44 de persoane au fost rănite în satul şiit Qabak, situat în apropierea frontierei dintre Irak şi Siria, într-un atentat cu maşină-capcană care a vizat o şcoală primară. Explozia a provocat prăbuşirea acoperişului instituţiei de învăţămant. În cartierul Qahira din Bagdad, un terorist kamikaze a atacat pelerini şiiţi, provocand moartea a nouă persoane, după un atac similar comis sambătă, soldat cu 49 de morţi.

Ambasadoarea Germaniei în Yemen, vizată de o tentativă de răpire

Ambasadoarea Germaniei în Yemen, Carola Müller-Holtkemper, a fost ţinta unei tentative eşuate de răpire, însă unul dintre agenţii săi de securitate, cetăţean german, a fost ucis de militanţi islamişti, anunţă surse diplomatice citate de AFP. Atacul a avut loc în faţa unui magazin situat în cartierul diplomatic din Sanaa. Militanţi islamişti au coborat dintr-un vehicul şi au încercat să o răpească pe ambasadoarea Germaniei, Carola Müller-Holtkemper, în cartierul diplomatic Hadda, în sudul capitalei Sanaa. Un agent din anturajul diplomatului german a fost ucis în atac. Ambasadoarea nu a fost rănită. Ambasada Germaniei din Sanaa a fost vizată, în trecut, de mai multe comploturi ale organizaţiei teroriste Al-Qaida în Peninsula Arabia, care are cartierul general în Yemen.

Imigranţii romani şi-au găsit un aliat de marcă în Marea Britanie

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a contestat afirmaţiile politicienilor naţionalişti conform cărora Marea Britanie riscă să se confrunte cu un val de infractori romani începand din 2014, cand vor fi eliminate restricţiile de pe piaţa muncii, relatează ziarul The Guardian. Theresa May a explicat clar că rata infracţionalităţii în randul imigranţilor este direct proporţională cu reprezentarea demografică a acestora. "Aproximativ o treime dintre infracţiunile înregistrate la Londra sunt comise de străini şi circa o treime din populaţia Londrei este formată din imigranţi", a subliniat Theresa May. Declaraţiile ministrului britanic de Interne intervin după ce Europol a lansat un avertisment în legătură cu delicte comise de grupări infracţionale din Romania. În acest context, Nigel Farage, liderul formaţiunii naţionaliste şi eurosceptice Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), atrăgea atenţia încă o dată că Marea Britanie riscă să se confrunte cu intensificarea infracţionalităţii începand din 2014, cand Londra va elimina restricţiile pe piaţa muncii pentru romani şi bulgari.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.