Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Flota americană este pregătită pentru un "atac puternic" în Siria

Ziarul de Vrancea
12 sep 2013 597 vizualizări
Patru distrugătoare americane înarmate cu rachete de croazieră sunt mobilizate în estul Mediteranei

Navele de război americane din Mediterana sunt pregătite pentru un "atac puternic" împotriva regimului sirian dacă preşedintele Barack Obama dă ordin în acest sens, a declarat un oficial civil din cadrul US Navy. Deşi Washingtonul a amânat pentru moment orice acţiune militară împotriva Damascului, pentru căutarea unei soluţii diplomatice de ultimă şansă, secretarul pentru Marină Ray Mabus a declarat că distrugătoarele americane echipate cu rachete de croazieră sunt poziţionate în continuare în estul Mediteranei. "Vă garantez că, dacă ni se spune să atacăm, vom ataca puternic şi repede", a declarat Mabius, într-un discurs susţinut la National Defense University, după o zi de la discursul televizat al preşedintelui Obama, care a pledat pentru o acţiune militară "limitată" în cazul în care regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad refuză să renunţe la aresenalul chimic. "Aşa cum a spus preşedintele (Statelor Unite) ieri (marţi) seara, (atacul) va fi chirurgical şi va reduce capacităţile regimului al-Assad", a adăugat el.
Această declaraţie a secretarului pentru Marină confirmă că forţele navale vor fi avanpostul oricărui atac american împotriva Siriei, bazat în principal pe rachete de tip Tomahawk lansate de pe aceste nave, de pe mare.
Patru distrugătoare americane înarmate cu rachete de croazieră sunt mobilizate în estul Mediteranei, în eventualitatea unor atacuri punitive, în urma presupusului atac cu arme chimice al regimului al-Assad de la 21 august la periferia Damascului.

Putin: Rebelii au folosit arma chimică

Preşedintele rus Vladimir Putin apreciază în The New York Times (NYT) că rebelii, ci nu armata regimului Bashar al-Assad, sunt cei care au utilizat arme chimice pe 21 august lângă Damasc, cu scopul de a provoca o intervenţie a Statelor Unite. "Există toate motivele să credem că (gazul toxic) a fost folosit nu de către armata siriană, ci de către forţele opoziţiei, pentru a provoca o intervenţie a puternicilor lor susţinători străini, care s-ar plasa de aceeaşi parte cu fundamentaliştii", scrie preşedintele rus într-un articol publicat de cotidianul american, difuzat miercuri seara.
Preşedintele rus avertizează împotriva utilizării forţei care, în afara legitimităţii apărării sau unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, "este inacceptabilă şi va constitui un act de agresiune". Acţiuni împotriva Siriei ar putea să declanşeze un "nou val de terorism, (să submineze) eforturile multilaterale privind rezolvarea problemei nucleare iraniene şi conflictul israeliano-palestinian şi să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijlociu şi Africa de Nord", mai scrie conducătorul rus. Putin îndeamnă Statele Unite să "profite de ocazia (oferită de) voinţa" Siriei de a destructura arsenalul chimic sirian, aşa cum este propusă de Moscova.

Cerşetoare romancă, arestată după ce a agresat un elveţian pentru că i-a oferit prea puţini bani

Un bărbat elveţian născut în 1925 a fost agresat luni dimineaţa de către o cerşetoare romancă nemulţumită de suma de bani pe care acesta i-a dat-o şi a fost internat în spital cu răni la nivelul feţii. Poliţişti s-au deplasat marţi după-amiaza la spital pentru a interoga victima. Bărbatul le-a declarat că alerga împreună cu antrenoarea sa şi că s-a împiedicat de ceva. Întrebat despre prezenţa unei cerşetoare, bătrânul a vornit despre o femeie amabilă căreia îi dădea frecvent bani, dar a precizat că aceasta nu era prezentă şi că el este de vină de producerea accidentului, refuzând să depună plângere. Conctactată de către anchetatori, însoţitoarea victimei, care a semnalat faptele la poliţie în ziua precedentă, s-a prezentat la post, unde a povestit ceea ce s-a întâmplat. Potrivit martorei, ea îl însoţea pe bătrân la o plimbare matinală, în timp ce o cerşetoare s-a apropiat şi a cerut bani. Victima i-a dat o monedă, însă cerşetoarea a cerut mai multe. Fiind refuzată, l-a împins de umăr şi a fugit împreună cu un tânăr aflat în apropiere. Poliţiştii s-au întors la spital, unde au încercat să-l interogheze din nou pe bătrân, fără succes însă, deoarece acesta nu a dorit să discute cu agenţii de poliţie. Cu toate acestea, părăsind spitalul, atenţia celor din urmă a fost atrasă de un cuplu de cerşetori care se aflau la intrarea principală. Cuplul a fost recunoscut de către martoră şi a fost condus la postul de poliţie.
Atât inculpata, cât şi inculpatul, ambii originari din România, au recunoscut că se află în Elveţia cu scopul de a cerşi, cel din urmă folosind un baston pentru a stârni mila trecătorilor


Raport: Europenii, ameninţaţi de sărăcie din cauza austerităţii

n circa 145 de milioane de europeni vor trăi sub pragul sărăciei în 2025, avertizează un ONG

Aproximativ 25 de milioane de europeni riscă să ajungă sub pragul sărăciei până în 2025 dacă liderii lor menţin actualele politic de austeritate, a avertizat ieri Oxfam, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană. Modelul european "este în prezent direct contestat de politicile de austeritate prost concepute", se arată într-un raport al organizaţiei nonguvernamentale pentru lupta împotriva sărăciei.
Directoarea biroului european al Oxfam, Natalia Alonso, acuză declinul drepturilor sociale, "tăierile radicale din bugetele securităţii sociale, sănătăţii şi educaţiei, reducerea drepturilor angajaţilor şi fiscalitatea inechitabilă", principii de bază în ultimii trei ani ale măsurilor economice adoptate în scopul redresării finanţelor publice în Europa. "În 2011, în cadrul Uniunii Europene 120 de milioane de persoane trăiau sub pragul sărăciei" (mai puţin de 60% din venitul mediu), iar "numărul acestora ar putea creşte cu 15 până la 25 de milioane dacă măsurile de austeritate vor continua", ridicând la peste un sfert din totalul populaţiei numărul celor ameninţaţi de sărăcie, inclusiv dacă au un loc de muncă, este de părere ONG-ul amintit.
Intitulat "Capcana austerităţii", raportul subliniază, de asemenea, adâncirea inegalităţilor, în favoarea "a 10% dintre cei mai bogaţi europeni".

UE sare în apărarea Moldovei în "scandalul vinului"

Comisia Europeană a avertizat Rusia că este "inacceptabil" să recurgă la ameninţări împotriva statelor foste sovietice care încearcă să aprofundeze relaţiile cu Uniunea Europeană, după suspendarea importurilor de vinuri din Republica Moldova. Avertismentul comisarului european pentru Extindere, Stefan Fuele, intervine după ce Republica Moldova a catalogat "nedreaptă" decizia Rusiei de interzicere a exporturilor de vinuri, iar Ucraina şi Armenia au denunţat presiuni similare. Ca alternativă la integrarea europeană, Rusia le oferă fostelor state sovietice perspectiva aderării la uniunea vamală din care deja fac parte Belarus şi Kazahstan.
Pe termen lung, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a exprimat speranţa creării unei Uniuni Eurasiatice, o comunitate economică şi comercială similară cu Uniunea Europeană, dar fără angajamente în favoarea respectării valorilor democratice şi regulilor concurenţiale. Dar "dezvoltarea proiectului Uniunii Economice Eurasiatice trebuie să respecte deciziile suverane ale partenerilor noştri", a avertizat Fuele. "Orice ameninţări din partea Rusiei legate de posibilitatea semnării acordurilor cu Uniunea Europeană sunt inacceptabile", a avertizat comisarul UE.

Pastor, reţinut în timp ce se pregătea să ardă mii de exemplare de Coran

Pastorul american Terry Jones a fost arestat miercuri în Florida în timp ce se pregătea să ardă 2.998 de exemplare de Coran, cu ocazia marcării a 12 ani de la atentatele de la 11 septembrie. Terry Jones, în vârstă de 61 de ani, a fost încarcerat la Mulberry, lângă Tampa, în Florida (sud-est), şi a fost inculpat pentru transportarea ilicită de carburant şi deţinere de arme de foc. În momentul arestării, pastorul se afla la volanul unei camionete cu remorcă, în care se afla un grătar plin cu exemplare de Coran îmbibate în kerosen.
Pe site-ul său, controversatul pastor Jones a anunţat că intenţiona să ardă miercuri 2.988 de exemplare ale acestei cărţi considerate sfinte de către musulmani, în zona Golfului Tampa, ca un omagiu adus victimelor atentatelor de la 11 septembrie. El a fost arestat în compania pastorului Marvin Sapp, cu doar câteva minute înainte de a-şi pune planul în aplicare, precizează Orlando Sentinel.
În iulie 2010, pastorul a atras atenţia după ce a ars pagini de Coran cu ocazia marcării a zece ani de la atentatele de la 11 septembrie 2011.

Prinţul William părăseşte armata britanică

Prinţul William, al doilea în ordinea de succesiune la tronul britanic, va părăsi armata pentru a se dedica activităţilor regale şi acţiunilor de caritate, a anunţat, ieri, Palatul Buckingham. Ducele de Cambridge, în vârstă de 31 de ani, încheie astfel o perioadă de peste şapte ani şi jumătate petrecută în rândul armatei britanice. În ultimii trei ani, prinţul a lucrat ca pilot de elicopter în cadrul misiunilor de salvare derulate de baza militară Royal Air Force (RAF) de pe insula Anglesey, în partea de vest a Ţării Galilor.
Prinţul britanic a efectuat ultima sa misiune în calitate de pilot, marţi, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie a profitat de această ocazie pentru a reaminti serviciile impecabile prestate de prinţul William, care a participat la 156 de misiuni de salvare, salvând vieţile a 149 de persoane, "adeseori atunci când nu mai exista nicio speranţă".
Decizia de a părăsi armata, descrisă ca o "surpriză" de mai mulţi comentatori regali, îi va permite prinţului să participe la mai multe angajamente regale, într-o perioadă în care bunica sa, Elizabeth a II-a, în vârstă de 87 de ani, deleagă tot mai multe dintre obligaţiile sale regale, în special către fiul ei cel mare Charles, tatăl prinţului William.
Potrivit Palatului Buckingham, prinţul William "studiază în această perioadă mai multe opţiuni referitoare la viitoarele sale angajamente publice". Un anunţ în acest sens va fi făcut ulterior. Conform jurnaliştilor specializaţi în chestiunile regale, Palatul britanic a insistat asupra faptului că prinţul William nu va deveni dintr-o dată "full time royal" (personalitate regală cu normă întreagă).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.