Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Ultimatum pentru Al-Assad

Ziarul de Vrancea
9 sep 2013 432 vizualizări
Americanii au oferit un ultimatum de o săptămană Siriei, interval de timp în care regimul de la Damasc să predea armamentul chimic de care dispune n surprinzător, Rusia s-a raliat poziţiei americane

Atacuri militare în Siria ar provoca o "explozie de terorism" în întreaga regiune, a avertizat ieri ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, afirmând că regimul sirian este pregătit în continuare să participe la negocieri de pace. "Tot mai mulţi politicieni şi oameni de stat împărtăşesc opinia noastră, potrivit căreia un scenariu de forţă va conduce la o explozie de terorism în Siria şi în ţările vecine, dar şi la important aflux de refugiaţi", a declarat Lavrov la finalul unei întâlniri, la Moscova, cu ministrul sirian de Externe Walid Muallem, adăugând că Damascul este în continuare "pregătit pentru negocieri de pace".
Tot ieri, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a îndemnat, din nou, la negocieri care să pună capăt conflictului sirian, apreciind că un "răspuns militar riscă să aprindă o conflagraţie regională".
El a apreciat că "există puţine îndoieli privind folosirea armelor chimice în Siria, dar este necesar să fie clarificate toate circumstanţele şi responsabilităţile". "Această situaţie îngrozitoare necesită o acţiune internaţională, însă un răspuns militar sau continuarea livrărilor de armament riscă să aprindă o conflagraţie regională", a spus Pillay, referindu-se la posibilitatea unor atacuri americane şi franceze în Siria.
Înaltul comisar a relevat faptul că, în urmă cu doi, atunci când s-a adresat Consiliului Drepturilor Omului în sesiunea din toamnă, conflictul sirian se soldase până atunci cu 2.600 de morţi, pe când în prezent numărul victimelor a depăsit 100.000.

John Kerry: Siria poate evita un atac extern dacă predă armele chimice

Siria ar putea evita o acţiune militară a SUA, care va fi una "limitată", dacă va preda comunităţii internaţionale în cel mult o săptămână toate armele chimice de care dispune, dar soluţia crizei siriene nu poate fi decât una politică, a declarat ieri, la Londra, secretarul american de stat John Kerry, în conferinţa de presă ce a urmat întâlnirii cu omologul său britanic, William Hague. Kerry nu crede însă că regimul sirian ar fi dispus să facă un asemenea gest. Întrebat de un ziarist dacă preşedintele sirian ar mai putea să facă ceva pentru a evita un atac, John Kerry a răspuns: "Sigur că da, el poate să predea comunităţii internaţionale armele chimice într-o săptămână. Să le predea pe toate, fără întârziere, şi să permită un inventar deplin al lor, dar nu cred că o va face". El a adăugat că stocurile de arme chimice ale armatei siriene sunt controlate exclusiv de preşedintele Al-Assad, de fratele său, Maher, şi de un general pe care nu l-a precizat. Kerry a susţinut din nou că SUA deţin dovezi potrivit cărora regimul de la Damasc a folosit armele chimice în atacul de pe data de 21 august, afirmând că rachetele cu încărcături chimice au fost trase din zonele controlate de trupele guvernamentale siriene.
Pe de altă parte, în mod surprinzător, Rusia a îndeamnat aseară regimul Bashar al-Assad să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă. Sperăm că punerea sub control a arsenalului chimic va permite evitarea raidurilor aeriene, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Băsescu: România s-a raliat declaraţiei celor 11 state din G20 privind Siria

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, ieri, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm. El a precizat că declaraţia constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este în vigoare de mult timp şi este universală. Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul din suburbiile Damascului şi ţine responsabil regimul de la Damasc, a spus preşedintele Băsescu. Potrivit acestuia, extrem de importantă pentru echidistanţa declaţiei este că "iniţiatorii fac responsabili în mod egal şi una din părţi, şi cealalată parte, deci regimul şi insurgenţa, de moartea a peste 100 de mii de cetăţeni sirieni, de fapt că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi şi aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor".
Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite sunt semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg (Rusia).

O nouă victorie în faţa Ungariei
Romanii, mai fericiţi decat maghiarii

Cele mai fericite ţări din lume sunt în nordul Europei, în timp ce România se află pe locul 90, înaintea Ungariei şi Bulgariei, arată World Happiness Report pe 2013, publicat ieri de Earth Institute din cadrul Universităţii Columbia.

Danemarca, Norvegia, Elveţia, Olanda şi Suedia sunt cele mai fericite ţări din lume, potrivit raportului. Rwanda, Burundi, Republica Centrafricană, Benin şi Togo - toate situate în zona subsahariană a Africii - se află pe ultimele locuri ale clasamentului, relatează CNN. Statele Unite se clasează pe locul al 17-lea, în spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) şi Mexicului (16), potrivit Earth Institute. Raportul clasează Marea Britanie pe locul 22 între cele mai fericite naţiuni din lume, Franţa pe 25, Germania pe locul 26, Japonia pe locul 43, Rusia pe 68 şi China pe 93. România se află pe locul 90, cu o medie de 5.033, în spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croaţiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) şi chiar Libiei (78), Pakistanului (81) şi Kosovo (locul 83). În spatele României se află Serbia (106), devansată de Irak (105), Bosnia Herţegovina (107) şi Ungaria (110). Egiptul, care traversează o criză politică şi de securitate după demiterea de către armată, la 3 iulie, a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, se află pe locul 130, în timp ce Afganistanul, devastat de aproape 12 ani de război, se clasează pe locul 143, fiind urmat de Bulgaria. Sondajul global a fost efectuat între 2010 şi 2012. În timp ce "lumea a devenit un loc mai fericit şi mai generos în ultimii cinci ani", schimbările politice şi economice au condus la o reducere a nivelului de bunăstare în unele naţiuni, afirmă raportul. Grecia, Italia, Portugalia şi Spania au coborât dramatic în clasament din cauza impactului crizei din zona euro, în timp ce Egiptul, Myanmarul şi Arabia Saudită au înregistrat scăderi din cauza recentelor probleme politice şi civile. Angola, Zimbabwe şi Albania înregistrează cele mai mari creşteri dintre toate ţările.
Guvernele care îşi propun creşterea gradului de fericire a populaţiei ar trebui să aloce un procent mai mare din bugetul sănătăţii tulburărilor mentale, care reprezintă cel mai important "factor de nefericire" în ţările evaluate, afirmă autorii studiului.

Două jafuri spectaculoase la Paris

Două jafuri spectaculoase au avut loc duminică şi ieri în capitala Franţei, într-un interval de câteva ore. Patru bărbaţi au intrat cu o maşină în vitrina unui magazin de bijuterii ieri, în jurul orei 2.30 GMT (5.30, ora României), din apropierea Pieţei Vendome, cartier unde sunt concentrate cele mai importante magazine de bijuterii din Paris. Infractorii au furat mai multe bijuterii şi ceasuri de lux, apoi au incendiat vehiculul şi au fugit cu o altă maşină. Prejudiciul furtului este estimat la două milioane de euro, a declarat o sursă apropiată anchetei. Cu cateva ore mai devreme, doi atacatori care se deplasau cu un scuter i-au ameninţat cu o armă de tip Kalaşnikov şi cu un pistol automat pe paznicii unei firme de catering, ce lucrează pentru trenurile de mare viteză (TVG) şi pentru Căile Ferate Franceze (SNCF). Ei au sustras tot venitul, în valoare de aproximativ 60.000 de euro, obţinut în weekend, potrivit unei surse apropiate anchetei.
Cei doi infractori au fugit cu ajutorul scuterului. În acest atac nu a fost tras nici un foc de armă.

Diplomat rus asasinat în Abhazia

Un diplomat rus în teritoriul separatist georgian Abhazia a fost asasinat ieri de către un agresor neidentificat, potrivit agenţiilor ruse. Dmitri Vişernev, prim secretar la consulatul rus din acest teritoriu căruia Rusia i-a recunoscut independenţa în 2008, a fost ucis cu un glonţ tras în cap, în faţa garajului său, la Suhumi, capitala abhază, a anunţat RIA Novosti citând poliţia locală.
Abhazia, un mic teritoriu aflat la frontiera cu Rusia în apropiere de Soci (sud), învecinat cu Marea Neagră, la poalele Caucazului, şi-a proclamat independenţa şi a apărat-o în cursul unui război cu forţele georgiene, la începutul anilor '90. Rusia, care susţine Abhazia şi Osetia de Sud, o regiune separatistă georgiană aflată la frontiera sa, a recunoscut independenţa acestot două teritorii separatiste în urma unui scurt război cu Georgia, în august 2008.

Bărbat în vârstă de 107 ani, ucis într-un schimb de focuri cu poliţia

Un bărbat în vârstă de 107 ani a fost ucis în statul Arkansas, în sudul Statelor Unite, în cursul unui schimb de focuri cu poliţia, au anunţat forţele de ordine. Poliţia intervenea într-o casă la Pine Bluff sâmbătă după-amiaza, suspectându-l pe Monroe Isadore că a îndreptat arma spre două persoane, potrivit unui comunicat emis duminică de poliţia din localitate. Când poliţiştii s-au apropiat de camera în care se afla Isadore, acesta a început să tragă prin uşă. Poliţia a început să negocieze cu el, iar o echipă de poliţişti SWAT (Special Weapons and Tactics), specializată în operaţiuni periculoase, a fost chemată la intervenţie. Cu ajutorul unei camere de luat vederi introduse în încăperea în care se afla suspectul, poliţia a văzut că Isadore era înarmat cu un pistol. Poliţia a introdus gaze în cameră, după care bărbatul a ripostat cu focuri de armă. "La puţin timp după aceea, o echipă SWAT a intrat, a spart uşa camerei şi a aruncat un obiect pentru a-i distrage atenţia", a anunţat poliţia. "Isadore a început să tragă asupra echipei SWAT, care a răspuns şi l-a ucis", adaugă poliţia, care a lansat o anchetă.

Un aliat al lui Putin a obţinut victoria în alegerile de la Moscova

Primarul în exerciţiu al Moscovei Serghei Sobianin, susţinut de Kremlin, a obţinut victoria în alegerile municipale de duminică, cu 51,33%, fiind urmat de opozantul Aleksei Navalnîi, cu 27,27% potrivit rezultatelor aproape definitive, după numărarea a 99,83% din voturile exprimate. Obţinând majoritatea absolută, Sobianin este ales din primul tur. Opozantul Aleksei Navalnîi a contestat duminică seara victoria anunţată a lui Sobianin, denunţând "falsificări" şi ameninţând cu scoaterea în stradă a susţinătirlor săi în cazul în care nu va fi organizat turul doi.
Opozantul Evgheni Roizman, cunoscut pentru lupta împotriva metodelor controversate contra drogurilor şi susţinut de miliradarul Mihail Prohorov, a obţinut 30,11% din voturile exprimate la Ekaterinburg, un oraş industrial cu peste un milion de locuitori în Ural, iar viceguvernatorul Iakov Silin, susţinut de partidul aflat la putere Rusia Unită, a obţinut doar 26,48% din voturile exprimate, după numărarea tuturor buletinelor de vot. Potrivit legislaţiei locale, majoritatea simplă este suficientă pentru câştigarea alegerilor.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.