Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Războiul de trei zile

Ziarul de Vrancea
8 sep 2013 593 vizualizări
Pentagonul pregăteşte o operaţiune de anvergură în Siria u strategii americani optează de acum pentru un atac masiv cu rachete

Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decat s-a prevăzut, acestea urmand să dureze trei zile, a anunţat ieri Los Angeles Times, citat de AFP. Strategii americani optează de acum pentru un atac masiv cu rachete, urmat rapid de altele asupra unor ţinte precise sau nedistruse de atacul iniţial, potrivit unor oficiali din cadrul Pentagonului, citaţi de cotidian. Doi ofiţeri americani au declarat pentru Los Angeles Times că administraţia a cerut o listă extinsă, care să includă "mult mai mult" decat lista iniţială de aproximativ 50 de obiective. Specialiştii vor să obţină o capacitate de atac suplimentară pentru a ataca forţele dispersate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Planificatorii Pentagonului iau în considerare de acum participarea unor bombardiere ale forţelor aeriene, precum şi cinci distrugătoare lansatoare de rachetă americane care patrulează în prezent în estul Mării Mediterane, pentru a lansat rachete de croazieră şi rachete aer-sol, rămanand în afara ariei de acţiune a apărării antiaeriene siriene, potrivit raportului. Portavionul Nimitz şi escorta sa - un crucişător şi trei distrugătoare poziţionate în Marea Roşie - pot lansa rachete de croazieră către Siria. "Vor fi mai multe salve şi o evaluare după fiecare raid, dar totul limitat la 72 de ore şi o indicaţie clară a momentului cand va trebui să terminăm", a declarat pentru cotidian un ofiţer care are informaţii despre planurile militare. Această schimbare de plan are loc într-un moment în care preşedintele Barack Obama continuă să pledeze în favoarea unei intervenţii în Siria, după atacurile cu armă chimică din 21 august, care au provocat sute de morţi. Încercand să le dea asigurări congresmenilor şi compatrioţilor săi, Barack Obama a promis în alocuţiunea sa săptămanală de sambătă că "nu este vorba despre un alt Irak sau despre un alt Afganistan", reiterand că Statele Unite nu vor trimite soldaţi la sol. Obama va înregistra luni un interviu cu trei mari reţele de televiziune şi posturile PBS, CNN şi Fox News. Difuzat în cursul serii (ora locală), interviul va preceda mesajul către naţiune al lui Obama de marţi, înaintea votului Congresului. Potrivit Los Angeles Times, preşedintele este mai degrabă favorabil unui atac limitat cu un număr redus de avioane pentru bombardarea Siriei. În afară de îndoielile că o ofensivă americană limitată ar fi suficientă pentru a reduce capacităţile militare ale lui Assad, un ofiţer a declarat pentru cotidian că operaţiunea ar constitui o "o demonstraţie de forţă" de mai multe zile, dar că nu va modifica fundamental situaţia pe teren. Atacul "nu va avea un impact strategic asupra situaţiei actuale în război, pe care sirienii o controlează, dar luptele ar putea să dureze doi ani sau mai mult", a declarat un alt ofiţer american.

Patriarhul Kiril a fost primit la Chişinău cu flori şi proteste

Patriarhul rus, Kiril, a ajuns sambătă la Chişinău, unde a fost întampinat de Mitropolitul R.Moldova, de ambasadorul Rusiei la Chişinău şi de caţiva preoţi cu flori şi porumbei albi, în timp ce manifestanţii au protestat faţă de această vizită scandand "Kiril, Basarabia nu este a ta". Patriarhul a fost întampinat pe aeroportul internaţional din Chişinău cu gladiole, paine şi sare şi porumbei albi. "Am venit să mă rog pentru prezentul şi viitorul Republicii Moldova", a declarat Pariarhul, adăugand că pe moldoveni, ucraineni şi ruşi îi uneşte aceeaşi credinţă. "Trebuie să existe un dialog între Guvern, elită şi popor, pentru ca să nu existe contraziceri, confruntări şi ca dezvoltarea naţională să corespundă unei baze sufleteşti care a fost pusă de multe generaţii ale Republicii Moldova. Eu cred că puterea dumnezeiască, mila dumnezeiască vor ajuta poporul să depăşească problemele pe care le are. Noi ne vom ruga, din toată inima, pentru ţara aceasta, pentru poporul din Republica Moldova şi pentru Biserica Rusă. Suntem o familie ortodoxă mare, suntem uniţi de sentimentul solidarităţii, al dragostei. şi la greu, şi la bine suntem împreună", a spus Patriarhul, citat de IPN, în pagina electronică. La ieşirea din aeroport, el a fost însă huiduit de cateva persoane, care nu sunt de acord cu vizita pe care o face acesta în Republica Moldova. Tinerii de la Acţiunea-2012 şi membrii Consiliului Unirii au organizat o manifestaţie la monumentul domnitorului ştefan cel Mare, pe care au continuat-o la aeroport. Participanţii au scandat: "Kiril, Basarabia nu este a ta", "Kiril, persona non-grata în Republica Moldova", "Kiril, go home, vrem în UE nu în URSS".

Prinţul Andrew, chestionat de poliţie în grădinile de la Buckingham

Prinţul Andrew a fost chestionat în grădinile palatului Buckingham de poliţiştii deveniţi mai vigilenţi după consolidarea măsurilor de securitate în urma unei tentative recente de furt, potrivit poliţiei, relatează AFP. Ducele de York, al treilea copil al reginei Elizabeth II, a fost abordat de doi agenţi înarmaţi în timp ce se plimba, miercuri, în reşedinţa regală din Londra, a declarat sambătă un purtător de cuvant al Scotland Yard. Purtătorul de cuvant a dezminţit totuşi informaţiile prezentate de un cotidian, potrivit cărora agenţii şi-ar fi îndreptat armele spre ducele în varstă de 53 de ani şi i-ar fi strigat să se întindă la sol.  "Miercuri, 4 septembrie, în jurul orei 18.00, doi poliţişti în uniformă s-au apropiat de un bărbat în grădinile palatului Buckingham pentru a-i verifica identitatea", a explicat purtătorul de cuvant, adăugand că nu au fost folosite arme şi nici forţa. Buckingham Palace a refuzat că comenteze incidentul. Luni, poliţia a arestat doi bărbaţi suspectaţi că au vrut să jefuiască reşedinţa reginei Elizabeth II din Londra. Primul a fost găsit la faţa locului la ora 22.30 în spatele gardului palatului regal, "într-un sector deschis publicului în timpul zilei".  Presupusul lui complice a fost reţinut în faţa palatului, unde nu era prezent niciun membru al familiei regale în seara respectivă, potrivit poliţiei. Cei doi bărbaţi au fost puşi în libertate provizorie dar trebuie să rămană la dispoziţia anchetatorilor.

Adversarul lui Merkel, şantajat de o persoană necunoscută

O persoană necunoscută a încercat să îl şantajeze pe Peer Steinbrück, adversarul social-democrat al cancelarului Angela Merkel, ameninţand cu dezvăluiri dacă nu renunţă la candidatura la alegerile legislative din 22 septembrie, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei, citată de AFP. "Un membru al echipei de protecţie a lui Peer Steinbrück a aflat despre existenţa unei scrisori anonime de şantaj şi a depus o plangere la poliţia din Bonn (vest), unde se află domiciliul lui Steinbrück", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvant a poliţiei criminalistice, confirmand informaţiile apărute în cotidianul Bild. Potrivit Bild, necunoscutul afirmă, în scrisoarea adresată soţiei candidatului, că locuieşte de mai mulţi ani cu o filipineză care ar fi fost angajată pe "durată limitată", la negru şi în timp ce se afla ilegal în Germania, la domiciliul privat al lui Steinbrück din Bonn, în urmă cu 14 ani. "Va trebui să îl convingeţi discret pe soţul dumneavoastră să îşi retragă candidatura din motive personale înainte de 10 septembrie", ar fi scris acesta, potrivit Bild. Gertrud Steinbrück, soţia liderului social-democrat, a explicat pentru Bild că a existat într-adevăr o filipineză, care era angajată de mama sa şi care venea să o ajute la curăţenie o dată pe săpămană, în 1999. Ea a angajat această persoană timp ce cateva săptămani, dar atunci era totul în regulă, pentru că ea era căsătorită cu un grădinar de la ambasada Filipinelor la Bonn, a afirmat Steinbrück pentru cotidian.

Treisprezece romani au furat 4,1 tone de metale în Franţa

Treisprezece romani au fost condamnaţi în Franţa, vineri, pentru furtul în decurs de puţin peste o lună la sfarşitul lui 2012 a 4,1 tone de metale, conform parchetului din Colmar, în provincia Haut-Rhin, relatează Le Figaro în pagina de Internet. Conform substitutului procurorului din Colmar, Aline Klein, este vorba de "un adevărat jaf". "Aceste persoane acţiunonau în grupuri de 12 pană la 15 persoane", a subliniat magistratul. Cei 13 acuzaţi au primit pedepse care pleacă de la 8 luni la 4 ani de închisoare. Condamnările cele mai mari au fost pentru trei indivizi acuzaţi că au agresat în septembrie 2012 cu bare de fier un gardian de noapte în timpul unui furt dintr-o companie din regiunea specializată în recuperarea şi reciclarea metalului. În total, cei 13 condamnaţi au comis opt furturi şi o altă tentativă între septembrie şi noiembrie 2012, reuşind să fure 4,1 tone de metal, în special cupru.

Zece civili afgani, ucişi într-un raid aerian al NATO

Cel puţin zece civili au fost ucişi sambătă în estul Afganistanului într-un raid aerian al NATO care a vizat insurgenţii talibani, au anunţat duminică oficiali locali de rang înalt, citaţi de AFP. "Un vehicul civil (...) a fost lovit de un avion fără pilot al forţelor internaţionale" în provincia Kunar, de-a lungul frontierei pakistaneze, o zonă în care insurgenţii islamişti sunt foarte prezenţi, a declarat pentru AFP şeful poliţiei locale, Abdul Habib Sayedkhil. "Paisprezece persoane au fost ucise", dintre care zece civili (patru femei, patru copii şi doi şoferi), a adăugat el, precizand că atacul a cauzat moartea şi a "patru insurgenţi înarmaţi". Aceştia din urmă ar fi urcat într-un vehicul înaintea atacului aerian, o camionetă în care se aflau civili, în circumstanţe care urmează a fi stabilite. Guvernatorul provinciei, Shujaul Mulk Jalala, a anunţat un bilanţ uşor mai ridicat, vorbind de moartea "a cel puţin 12 civili, dintre care patru femei, patru copii şi patru bărbaţi".  El a asigurat, de asemenea, că "patru insurgenţi înarmaţi aparţinand Al-Qaida au fost ucişi".

Opoziţia conservatoare a caştigat alegerile în Australia

Televiziunea publică australiană ABC a anunţat victoria în alegerile naţionale a opoziţiei conservatoare conduse de Tony Abbott, care îi va succeda astfel laburistului Kevin Rudd la conducerea Australiei, relatează AFP. "Coaliţia (dominată de conservatori) este deja sigură de caştigarea a 74 de locuri. Plecand de aici, ei vor avea majoritatea. Cred că putem spune că Guvernul a pierdut", a declarat Antony Green, specialist în alegeri, pentru postul de televiziune. Camera inferioară a Parlamentului numără 150 de locuri. Potrivit ABC, coaliţia dominată de partidul de opoziţie, partidul liberal, va avea 90 de locuri, faţă de 58 cate ar obţine laburiştii premierului în exerciţiu Kevin Rudd. Cele două locuri rămase ar urma să le revină formaţiunilor independente. Mai mulţi miniştri din Guvernul în exerciţiu au recunoscut deja că au pierdut. "Guvernul va suferi o înfrangere în această seară", a declarat ministrul Apărării Stephen Smith pentru ABC. Partidul laburist a fost la putere timp de două mandate consecutive de trei ani. Cei şase ani au fost marcaţi de o economie înfloritoare, dar şi de lupte interne feroce, de care australienii s-au săturat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.