Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Republica Moldova a caştigat trei aliaţi în drumul spre UE

Ziarul de Vrancea
5 sep 2013 359 vizualizări
Belgia, Olanda şi Luxemburg doresc o apropiere a Basarabiei de Uniunea Europeană

Belgia, Olanda şi Luxemburg vor să ajute Republica Moldova să aibă relaţii mai stranse cu Uniunea Europeană (UE), au anunţat miniştrii de Externe ai celor trei ţări, la finalul unei vizite la Chişinău. Momentul vizitei delegaţiei din Benelux nu a fost ales întamplător, peste două luni, cele 28 de state membre ale blocului european urmand să se întalnească la Vilnius, în Lituania, pentru a discuta despre colaborarea Uniunii cu şase foste republice sovietice, şi anume Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan şi Belarus. Principalul subiect de discuţie va fi corupţia din aceste ţări şi modul în care funcţionează aparatul judiciar. Moscova nu vede cu ochi buni această apropiere. "Dar colaborarea cu UE nu înseamnă un conflict cu Rusia. Transmitem acest lucru inclusiv Rusiei", a declarat ministrul belgian de Externe Didier Reynders, citat de site-ul belgian 7sur7. "Devenind prieteni cu unii, nu înseamnă că nu putem rămane prieteni cu alţii. Am depăşit logica Războiului Rece de ceva timp", a adăugat şeful diplomaţiei olandeze Frans Timmermans. Chişinăul vrea să încheie un tratat comercial cu UE şi cere anularea obligativităţii regimului de vize pentru cetăţenii care doresc să călătorească în Europa. Beneluxul nu se opune acestei solicitări şi apreciază că Republica Moldova se află pe druml bun. De asemenea, cei trei miniştri doresc să transmită un semnal pozitiv moldovenilor înaintea alegerilor europene de anul viitor.  "Vrem să atragem mai multe investiţii europene, cu scopul de a ne ameliora nivelul de trai", a declarat premierul moldovean Iurie leancă. Olanda este deja cel mai important partener comercial din UE al acestei ţări. Legăturile cu Belgia se aprofundează, de asemenea. Un Consulat onorific a fost deschis la Chişinău, iar firme belgiene încep să investească în ţară. Miniştrii din Benelux au pornit joi seara spre Georgia, unde urmau să îi întalnească, vineri, pe preşedintele Saakaşvili şi pe premierul Ivanişvili. Republica Moldova, o enclavă între Ucraina şi Romania, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Ea a făcut parte din fosta Uniune Sovietică pană în 1991, iar în prezent Guvernul de la Chişinău vrea să se apropie de UE.

Putin şi Obama au discutat despre Siria fără nici un rezultat

 "Am stat de vorbă aşezaţi, conversaţia a durat 20-30 de minute. Conversaţia a fost constructivă, semnificativă, cordială. Fiecare a rămas pe poziţia sa", a precizat preşedintele rus

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat ieri că se va adresa marţi naţiunii cu privire la Siria, în contextul în care doreşte să obţină aprobarea Congresului şi a populaţiei pentru o acţiune militară împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, relatează Associated Press. Obama doreşte să atace regimul sirian, ca răspuns la atacul chimic din 21 august pe care administraţia de la Washington îl atribuie regimului Assad. Obama a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, la încheierea summitului G20 în Rusia, în cadrul căruia situaţia din Siria a dominat o mare parte din discuţii. În contextul unui sprijin mai reţinut pentru un atac împotriva regimului sirian, legiuitorii americani i-au cerut lui Obama să obţină sprijinul populaţiei adresandu-se acesteia. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a discutat despre criza siriană vineri cu preşedintele american Barack Obama, în cadrul summitului G20, şi că şi-au păstrat poziţiile la finalul întalnirii, relatează AFP. "Ne-am întalnit cu preşedintele american astăzi (vineri)", a declarat Putin, într-o conferinţă de presă, la finalul summitului de două zile de la Sankt Petersburg. Un oficial de la Casa Albă a confirmat că Obama şi Putin s-au întalnit vineri în cadrul summitului G20, dar nu a oferit imediat mai multe detalii. "Am stat de vorbă aşezaţi, conversaţia a durat 20-30 de minute", a precizat Putin. "Conversaţia a fost constructivă, semnificativă, cordială. Fiecare a rămas pe poziţia sa", a adăugat şeful statului rus. Preşedintele rus, un susţinător loial al regimului lui Bashar al-Assad, refuză ideea unei intervenţii militare împotriva Damascului, pe care Barack Obama intenţionează să o efectueze ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, de a cărui comitere acuză regimul sirian. Nicio întalnire bilaterală nu a fost prevăzută între cei doi şefi de stat în timpul summitului. Obama şi-a anulat, în vară, o vizită la Moscova, care urma să aibă loc chiar înainte de summitul G20.

Bardot are un mesaj uluitor la adresa copilului ucis de caini

Brigitte Bardot denunţă proiectul care prevede "exterminarea sistematică" a tuturor cainilor fără stăpan din Romania, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui roman Traian Băsescu şi publicată miercuri pe site-ul fundaţiei sale. "În urmă cu cateva zile, un copil în varstă de patru ani, rănit de un caine, a decedat în lipsa îngrijirilor, în urma rănilor suferite. În faţa acestei drame teribile, ţin să îmi exprim infinita tristeţe şi gandurile mele se îndreaptă înainte de toate către familia sa. Dar sunt, de asemenea, extrem de şocată să aflu că o răzbunare, care nu îşi are locul, se va abate asupra tuturor cainilor din Romania, chiar şi a celor blanzi", începe scrisoarea deschisă, semnată de Brigitte Bardot.  Un copil în varstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de caini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Bucureşti, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica. Copilul de patru ani muşcat de caini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de caini. "Condamnarea la moarte a unei întregi specii, aşa cum prevede proiectul dumneavoastră, este total contrar legilor şi uzanţelor din ţările civilizate ale Uniunii Europene. Decizia dumneavoastră sună ca un apel sangeros, nedemn de un om politic desemnat să ia decizii cu calm şi nu pentru a caştiga voturile unei părţi a opiniei publice", afirmă scrisoarea adresată preşedintelui roman.  Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel marţi la Guvern să emită o OUG prin care să stabilească "un termen scurt sau rezonabil" în care persoanele doritoare să adopte cainii maidanezi, iar animalele neadoptate în acest termen să fie eutanasiate.

Jurnaliştii au înfulecat 26 de tone de produse la G20

Jurnaliştii au consumat 26 de tone de produse în prima zi a summitului G20, a declarat purtătorul de cuvant al preşedintelui rus Dmitri Peskov într-un briefing, relatează Itar-Tass în pagina electronică. Peskov a anunţat că au fost acordate 1.401 de ecusoane de acreditare, iar în total au fost acreditaţi 1.882 de jurnalişti. El a spus că transportul jurnaliştilor se face pe apă, astfel ei petrec "timpul cu plăcere, după o muncă grea la centrul de presă". "Pană în prezent meteorii au efectuat 104 călătorii", parcurgand zilnic peste 100 de kilometri, a adăugat purtătorul de cuvant referindu-se la nişte nave numite "meteori" care îi transportă pe jurnalişti spre centrul de presă din Strelna, la 15 kilometri distanţă sud-vest de Sankt Petersburg. "În restaurant au fost deservite 1.500 de persoane într-o singură zi", a continuat Peskov, spunandu-le în glumă jurnaliştilor: "mancaţi mult". El a declarat că acest summit a fost "organizat mult mai bine", decat cel din 2006, cand, la Strelna, a avut loc summitul G8. Potrivit agenţiei ruse RIA Novosti, centrul de presă al summitului G20 se află în apropierea Palatului Constantin. Aproximativ 500 de voluntari sunt implicaţi în activitatea acestui centru. Majoritatea jurnaliştilor nu au acces în palatul unde se desfăşoară summitul, fiind acordată prioritate fotografilor şi cameramanilor. Mare parte dintre jurnaliştii veniţi din alte oraşe şi state s-au cazat la hotelurile oficiale ale summitului, unul dintre acestea fiind hotelul "Moskva", din Piaţa Alexandr Nevski, în centrul Sankt Petersburgului. Direct de la "Moskva" circulă "meteori", care îi transportă pe pasageri pană la portul "Morskoi Fasad" ("Faţada Marină"), de pe insula Vasiliev. De acolo jurnaliştii pot lua o altă navă, pentru a ajunge la centrul de presă din Strelna.

Un tren cu peste 700 de pasageri a deraiat în Rusia

Un tren cu peste 700 de pasageri a deraiat vineri în regiunea Penza, în sud-vestul Rusiei, fără să provoace victime, relatează RIA Novosti în pagina electronică. Potrivit site-ului Vesti.ru, trenul "Murmansk-Astrahan" a deraiat după ce mecanicul a franat brusc. Accidentul s-a produs la ora 14.25 (13.25, ora Romaniei). O sursă din cadrul administraţiei locală a declarat că locomotiva trenului a ieşit de pe şine, însă nu există victime în urma acestui accident, relatează RIA Novosti. "Trenul a fost tras la staţia Tamala, unde va fi înlocuit cu o altă locomotivă şi îşi va continua traseul. În tren se aflau peste 700 de pasageri", a afirmat această sursă. Echipe de medici au fost trimise spre staţia Rtişevo, unde urmează să sosească trenul, a anunţat departamentul pentru transporturi din cadrul Ministerului rus de Interne.

M.Britanie, catalogată de Kremlin "doar o insulă mică

Rusia ar fi catalogat Marea Britanie drept "doar o insulă mică, nimeni nu-i dă atenţie" joi seara, în timp ce liderii lumii discutau în contradictoriu despre o intervenţie militară plănuită împotriva regimului de la Damasc, relatează Daily Mail online. Potrivit publicaţiei britanice, într-un atac uluitor, preşedinţia rusă a ironizat mărimea şi influenţa Marii Britanii, lăudandu-se că oligarhii sovietici au "cumpărat Chelsea". Însă oficiali ruşi au dezminţit imediat afirmaţiile - atribuite lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvant al preşedintelui rus Vladimir Putin. Cu toate acestea, incidentul de la summitul G20 găzduit de Rusia, relevă tensiuni demne de Războiul Rece, produse de disputa cu privire la intervenţia în Siria, comentează publicaţia. Inclusiv locurile la masă în cadrul discuţiilor au fost modificate, scrie Daily Mail, astfel încat preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin să stea cat mai departe posibil unul de celălalt. De asemenea, Obama a venit singur la cină, în loc să fie însoţit de Putin, gazda evenimentului.

NSA poate descifra sistemele criptate de pe Internet

NSA este capabilă să decodeze principalele sisteme de criptare pe Internet, fie că e vorba de e-mail sau tranzacţii bancare, conform dezvăluirilor făcute joi de presă care riscă să aducă noi critici faţă de metodele de supraveghere ale agenţiei de informaţii americane, relatează AFP. Alături de agenţia britanică GCHQ, Agenţia naţională de securitate (NSA) "a compromis în mare parte garanţiile date de companiile de Internet clienţilor lor cu privire la securitatea comunicaţilor", afirmă The Guardian, aflat la originea acestor dezvăluiri alături de New York Times şi ProPublica. Cele trei jurnale se bazează pe documente furnizate de Edward Snowden, fostul consultant al NSA ale cărui dezvăluiri din luna iunie au provocat o polemică puternică în Statele Unite şi în întreaga lume cu privire la impactul asupra libertăţilor publice şi vieţii private. În pofida promisiunilor de transparenţă ale preşedintelui Barack Obama cu privire la aceste programe, multiplicarea dezvăluirilor, inclusiv cele de joi, desenează conturul unei organizaţii foarte puternice cu capacităţi de intruziune care par nelimitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.