Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Canada vrea să revoluţioneze exploatarea gazelor de şist

Ziarul de Vrancea
25 aug 2013 480 vizualizări
Liderul canadian în domeniul hidrocarburilor Petrolia ia în considerare, pentru exploatarea gazelor de şist, tehnologia fracturării folosind gaz natural injectat la înaltă presiune, o tehnologie mai puţin poluantă decat fracturarea hidraulică, relatează France Presse

Liderul canadian în domeniul hidrocarburilor Petrolia ia în considerare, pentru exploatarea gazelor de şist, tehnologia fracturării folosind gaz natural injectat la înaltă presiune, o tehnologie mai puţin poluantă decat fracturarea hidraulică, relatează France Presse. Tehnologia ar urma să fie folosită în insula Anticosti, unde se află rezerve de circa 40 de miliarde de barili de gaze de şist. 'Nu ne gandim la fracturarea hidraulică. Se va utiliza fracturarea cu gaz. Apa aflată în rocă în acea insulă ar împiedica scoaterea petrolului. Într-o primă etapă, se va aduce propan pe insula situată în golful Saint-Laurent', a declarat André Proulx, director general al Petrolia. După efectuarea fracturării, gazul natural va fi recuperat şi apoi va fi folosit în operaţiuni similare.

Un elveţian a caştigat 93 de milioane de euro la loto

Un elveţian a caştigat un jackpot de 93,6 milioane de euro (115,5 milioane de franci elveţieni), la extragerea loteriei EuroMillions, a informat agenţia ATS. Originar din Valais, el a caştigat cea mai mare sumă obţinută pană acum de un jucător helvetic, relatează AFP. Recordul precedent în Elveţia datează din 2005, cand un jucător de origine portugheză rezident în aceeaşi regiune a caştigat 99 de milioane de franci elveţieni. Cu o săptămană înainte, el devenise tată.  Fondată în 2004, loteria Euro Millions are aproape 20 de milioane de jucători la fiecare extragere, care nu au decat o şansă din 116.531.000 de a descoperi cele cinci numere bune şi două stele cu noroc pentru a caştiga potul. Recordul absolut pentru această tombolă organizată în 11 ţări este deţinut de un jucător britanic care a caştigat 190 de milioane de euro în august 2012. Potrivit site-ului lotoeuromillions.eu, EuroMillions este o loterie europeană organizată în comun de nouă ţări, ai căror cetăţeni au, deci, posibilitatea de a juca. În ordine alfabetica, aceste ţări sunt Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Portugalia şi Spania

Poliţia rusă are reflexe staliniste

Poliţia rusă a reţinut, ieri, zece activişti pentru drepturile omului reuniţi în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia aniversării manifestaţiilor din anul 1968 împotriva intervenţiei sovietice în Cehoslovacia, relatează AFP. Pe 25 august 1968, la patru zile după ce forţele sovietice fuseseră trimise în Cehoslovacia, cateva persoane se adunaseră în Piaţa Roşie pentru a denunţa intervenţia militară pentru reprimarea "Primăverii de la Praga". Opt protestatari au fost bătuţi şi condamnaţi la închisoare. Pentru a comemora evenimentul, zeci de activişti pentru drepturile omului s-au adunat duminică în acelaşi loc din Moscova purtand o pancartă pe care scria "Pentru libertatea noastră şi a voastră!", unul dintre sloganurile din 1968. Zece dintre ei au fost reţinuţi de forţele de ordine.

Procesul liderilor mişcării Fraţii Musulmani a fost amanat

Procesul liderilor mişcării Fraţii Musulmani, început ieri, a fost amanat, dat fiind că inculpaţii nu au fost aduşi în sală din raţiuni de securitate, anunţă surse judiciare, citate de AFP. Liderul suprem, Mohamed Badie, şi adjuncţii acestuia, Khairat al-Shater şi Rashad Bayumi, în prezent încarceraţi, sunt acuzaţi de "instigare la uciderea" manifestanţilor. Ei sunt judecaţi împreună cu alte 29 de persoane acuzate de implicare în violenţele din Egipt. Ţara traversează o perioadă de criză profundă care s-a accentuat pe 3 iulie, cand armata l-a înlăturat de la putere pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. Organizaţia islamistă Fraţii Musulmani denunţă o "lovitură de stat militară", organizand proteste zilnic, bilanţul violenţelor fiind de mii de morţi.

Camioane-cisternă aparţinand NATO, distruse într-un atac

Două camioane-cisternă care transportau carburant pentru forţele NATO din Afganistan au fost distruse într-un atac comis în provincia Balucistan, anunţă autorităţile pakistaneze, citate de CNN. Atacul a avut loc în districtul Khuzdar, situat în provincia instabilă Balucistan (sud-vest). Militanţi islamişti au lansat obuze spre două camioane-cisternă care transportau carburant spre Afganistanul vecin, pentru trupele Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), aparţinand Alianţei Nord-Atlantice. "Şoferii au ieşit imediat din camioane şi au reuşit să scape cu viaţă", a declarat un oficial local. Cisternele cu carburant se deplasau din oraşul pakistanez Karachi spre Afganistan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.