Internațional

Autorităţile din Franţa au făcut recensămantul ţiganilor

Ziarul de Vrancea
25 aug 2013 450 vizualizări
Un raport oficial arată că în Franţa trăiesc aproximativ 15.000-20.000 de romi, majoritatea romani şi bulgari

Aproximativ 15.000 - 20.000 de romi, în principal romani şi bulgari, trăiesc în suburbii sărace sau pe străzile din Franţa, conform unui raport al Inspectoratului General din Administraţie (IGA) citat de presa franceză. Potrivit raportului, citat de site-ul de ştiri Midilibre.fr, romii sunt concentraţi la periferia Parisului şi în jurul oraşelor Lille, Marsilia, Lyon, Nantes, Toulouse, Nice, Strasbourg, Montpellier şi Grenoble. "Aproximativ 15.000 - 20.000 de romi trăiesc în Franţa, în suburbii sărace şi pe străzi. În cea mai mare parte cetăţeni romani şi bulgari, migrand din raţiuni economice sau din cauza actelor de persecutare, sunt supuşi restricţiilor pe piaţa muncii pană la 1 ianuarie 2014", precizează site-ul citat. "Romii («oameni», în limba romani) provin din cea mai săracă minoritate etnică din Europa. Cei mai mulţi dintre cei care trăiesc în Franţa vin din Romania şi Bulgaria, o mică parte provin din state extracomunitare precum Serbia, Bosnia sau R.Moldova. Fiind sedentari, sărăcia îi constrange să trăiească pe străzi sau în suburbii sărace, în cabane de lemn sau în caravane. Totuşi, nu trebuie confundaţi cu nomazii de naţionalitate franceză, pentru care localităţile trebuie să amenajeze spaţii speciale. Apelativul de «rom» se referă la originea etnică, astfel că autorităţile franceze nu folosesc acest termen, vorbind de cetăţeni romani şi bulgari care locuiesc în tabere ilegale sau în structuri de integrare speciale", explică site-ul francez.

Activişti din Cehia au protestat împotriva romilor

Aproximativ 100 de activişti de extremă-dreapta au fost reţinuţi, sambătă, în Cehia, în cursul manifestaţiilor împotriva romilor desfăşurate în opt oraşe, relatează AFP. La Ostrava, în nord-est, între 600 şi 800 de extremişti au încercat să pătrundă într-un cartier al romilor, fiind opriţi de forţele de ordine. Extremiştii, care scandau "Cehia este a cehilor!", au atacat cu pietre şi sticle forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.  Manifestaţii similare au avut loc la Praga şi în alte şase oraşe din Cehia. Organizaţia Amnesty International a exprimat preocupare în legătură cu mitingurile antiromi organizate în Cehia. "Guvernul ceh trebuie să ia măsuri ca aceste manifestaţii să nu degenereze în violenţe antiromi", a declarat John Dalhuisen, director responsabil de Europa şi Asia Centrală în cadrul Amnesty International. În Cehia trăiesc între 250.000 şi 300.000 de etnici romi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.