Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Doi copii au interdicţie pe viaţă de a vorbi despre extragerea gazelor de şist

Ziarul de Vrancea
7 aug 2013 600 vizualizări
Doi copii din statul american Pennsylvania nu mai au dreptul de a vorbi, pentru tot restul vieţii, despre extragerea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice (fracking), intedicţia fiind parte a unei înţelegeri între părinţii lor şi unul dintre liderii de pe piaţa petrolului şi a gazelor naturale.

Interdicţia, care a starnit un val de indignare în randul activiştilor pentru mediu dar şi a celor care militează pentru dreptul la libera exprimare, a fost impusă ca parte a unei înţelegeri prin care familia Hallowich primeşte 750.000 de dolari de la Range Resources Corp. Înţelegerea a fost încheiată în 2011, însă a fost făcută publică abia săptămana trecută, ca urmare a unei cereri de desecretizare înaintate tribunalului de publicaţia Pittsburg Post Gazette, care a scris pentru prima dată de interdicţia aplicată celor doi minori. Potrivit interdicţiei, fiul şi fiica familiei Hallowich, în varstă de 10, respectiv 7 ani la momentul încheierii înţelegerii, nu au voie să vorbească vreodată despre fracturare hidraulică sau despre Marcellus Shale, formaţiunea de roci sedimentare din estul Americii de Nord, de unde Range Resources extrage gaze de şist. Familia Hallowich  a acuzat companiile de petrol şi gaze naturale de distrugerea fermei lor de circa 4 hectare din Mount Pleasant, Pennsylvania, şi de faptul că acţiunile lor pun în pericol sănătatea celor doi copii. Proprietatea lor se învecina cu mai multe operaţiuni industriale majore: patru puţuri de extracţie a gazelor de şist, staţii de comprimare a gazelor şi cu un iaz de decantare a deşeurilor, despre care familia susţine că le-ar fi contaminat resursele de apă şi le-ar fi provocat usturimi la ochi, dureri în gat şi migrene. Potrivit presei, interdicţiile aplicabile adulţilor sunt obişnuite în înţelegerile încheiată între operatorii de petrol şi gaze şi rezidenţii din Pennsylvania, inima exploatărilor de gaze de şist din SUA. Însă insistenta avocatului companiei de a extinde interdicţia asupra copiilor l-a pus pană şi pe judecător în dificultate după cum arată documentele tribunalului.
În faţa judecătorului, avocatul failiei Hallowich, Peter Villari, a arătat că înţelegerea constrange dreptul celor doi copii la libera exprimare şi că nu ştie în ce măsură pot fi constranse, printr-o astfel de procedură, drepturile unui minor prevăzute în Primul Amendament al Constituţiei SUA. Judecătorul a arătat că instanţa nu are un răspuns la această chestiune şi că "e o întrebare pentru facultatea de drept".


Soarele îşi va inversa polii în următoarele luni

n fenomenul nu este unul periculos pentru omenire, dar îi poate afecta pe astronauţii aflaţi în spaţiu

Câmpul magnetic al Soarelui va trece printr-un proces de inversare completă de polaritate în următoarele luni, un eveniment care va avea numeroase efecte în Sistemul Solar. Potrivit observaţiilor efectuate de cercetătorii de la NASA, această inversare completă de polaritate se va produce în următoarele trei-patru luni. "Se pare că suntem nu mai departe de trei-patru luni distanţă de o inversare completă a polarităţii câmpului solar", a declarat Todd Hoeksema, fizician şi directorul Observatorului Solar Wilcox din cadrul Universităţii Stanford, într-un comunicat postat pe site-ul agenţiei spaţiale americane. "Această modificare va avea o mulţime de efecte în tot Sistemul Solar", a adăugat el.
Ar trebui oare ca oamenii să fie îngrijoraţi din cauza acestei inversări de polaritate? Istoria spune că nu. Saltul magnetic se produce la apogeul fiecărui ciclu solar de 11 ani. Apropiindu-se de punctul care marchează jumătatea celui de-al 24-lea ciclu solar, polul sudic al astrului se va deplasă spre polul nordic, schimbând astfel semnele de polaritate ale câmpului magnetic. Schimbarea de polaritate va avea anumite efecte asupra heliosferei - domeniul solar, care se întinde dincolo de Pluto - dar, aşa cum precizează experţii de la NASA, unul dintre efectele majore la care pământenii trebuie să se aştepte va consta în apariţia unui spaţiu furtunos în jurul planetei noastre. Astronauţii de pe orbită ar putea constata la rândul lor anumite modificări ale radiaţiei solare, iar acest proces poate reprezenta un pericol real.
Ciclul de 11 ani regularizează activitatea solară a astrului. În acest an, în timpul de maxim al ciclului, când activitatea solară este cea mai intensă, inversarea de polaritate a câmpului magnetic va fi însoţită de o creştere a nivelului de turbulenţe solare şi de creşterea numărului de pete solare.
Totuşi, aşa cum au anunţat deja fizicienii, apogeul din 2013 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai slabe observate în ultimul secol, având un nivel relativ minim de activitate solară.


Asta da ştire!Un post de televiziune rusesc a difuzat un clip anti-Putin

n producătorul a fost concediat imediat şi ar putea fi inculpat pentru "huliganism"

Jurnalişti ucişi, o corupţie omniprezentă, foşti agenţi KGB la putere sunt acuzaţii care apar într-un videoclip împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin difuzat de o televiziune din Celiabinsk (Ural) în mijlocul unui buletin de ştiri şi care putea fi accesat ieri pe Internet. În locul unui subiect despre scanere într-un spital, anunţat de postul privat Vostocinîi Expres, telespectatorii au putut urmări alt subiect, despre "epoca Putin". Erau enumerate asasinatele jurnaliştilor Ana Politkovskaia şi Natalia Estemirova, moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki şi încarcerarea fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski. "Libertatea nu mai este prezentă la întâlnire, corupţia are o amploare fără precedent, iar funcţiile în stat sunt ocupate de foşti agenţi KGB", spune în continuare o voce de femeie, pe un ton grav. Potrivit presei locale, subiectul a fost difuzat de un colaborator al postului care se afla în conflict cu administraţia regională şi a fost destituit în urma acestui incident. El ar putea fi dat în judecată pentru "huliganism".
De la instalarea la putere a lui Putin în 2000, posturile importante de televiziune au trecut sub controlul puterii şi difuzează doar informaţii pozitive despre cel mai puternic om din ţară, spre deosebire de media online care îl critică dur.

Delfinii îşi recunosc "prietenii" şi după o despărţire de 20 ani

Delfinii sunt capabili să îşi recunoască confraţii chiar şi după o despărţire de 20 de ani, afirmă autorii unui studiu publicat ieri, care atribuie acestui mamifer marin cea mai lungă memorie socială înregistrată vreodată la un animal.  Elefanţii au reputaţia că nu îşi uită niciodată semenii, însă aceasta se bazează până în prezent doar pe "dovezi anecdotice", a subliniat autorul studiului, Jason Bruck, de la Universitatea Chicago din Statele Unite. Studiul s-a bazat pe recunoaşterea pe termen lung de către delfini a "semnăturii" lor personale, o fluierătură caracteristică care ţine loc oarecum de nume şi care face ca fiecare exemplar să fie imediat identificat de semenii săi. Biologul american a încercat să afle dacă delfinii păstrează în memorie "semnătura" unui seamăn al lor de care au fost despărţiţi multă vreme. Studiul a fost realizat pe 43 de delfini din şase parcuri acvatice diferite. Cele şase structuri au particularitatea de a fi făcut schimburi de animale între ele, păstrând o evidenţă exactă a istoricului acelor transferuri.
În acest experiment, delfinii au ascultat înregistrări cu fluierături ale semenilor săi. Delfinii reacţionau mai puternic atunci când ascultau fluierături care le erau familiare, adică cele ale unor exemplare cu care au fost în contact, chiar dacă acest lucru se întâmpla cu mulţi ani în urmă.
"Atunci când auzeau un delfin pe care îl cunoşteau, se apropiau foarte repede de boxe", a explicat Jason Bruck. "Uneori, se învârteau în jurul boxelor, fluierau, încercau să obţină un răspuns", a adăugat el
Cercetătorul american a citat cazul delfinilor Allie şi Bailey, în vârstă de 2 ani, respectiv 4 ani, atunci când au trăit împreună la Dolphin Connection, în Arhipelagul Keys din Florida. Allie trăieşte în prezent la Grădina Zoologică Brookfield, iar Bailey trăieşte la Dolphin Quest din Insulele Bermude. La 20 de ani şi şase luni de la ultima lor zi petrecută împreună, Bailey a recunoscut încă "vocea" lui Allie.

Relaţia tensionată dintre Casa Albă şi Kremlin a devenit oficială

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a decis ieri să anuleze întalnirea cu omologul rus Vladimir Putin prevăzută la începutul lui septembrie la Moscova. "După o examinare aprofundată, am ajuns la concluzia că relaţiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente pentru ca să aibă loc un summit americano-rus la începutul lui septembrie", a declarat un purtător de cuvânt al lui Obama într-un comunicat care menţionează cazul Snowden.
Casa Albă a lăsat să planeze îndoiala, de aproximativ două săptămâni, asupra menţinerii acestei întâlniri bilaterale, în contextul în care relaţiile între Moscova şi Washington s-au deteriorat puternic, în special din cauză că ruşii i-au acordat azil fugarului american Edward Snowden.

Şapte presupuşi membri Al-Qaida, ucişi de o dronă

Şapte presupuşi membri ai reţelei Al-Qaida au fost ucişi ieri, în zori, într-un atac cu avion fără pilot, probabil american, în sudul Yemenului. "Două maşini care circulau în provincia Shabwah au fost vizate, iar cei şapte ocupanţi ai lor ucişi", a precizat o sursă. Este vorba despre cel de-al cincilea atac de acest fel începând din 28 iulie. Cele cinci atacuri s-au soldat cu 24 de morţi în total. "Cele două maşini care circulau în localitatea Nassab au fost distruse în totalitate, iar cele şapte corpuri mutilate", a adăugat sursa citată mai sus.
Noul atac intervine a doua zi după evacuarea de către Statele Unite şi Regatul Unit a zeci de angajaţi ai ambasadelor lor de la Sanaa, invocând o "ameninţare iminentă" cu atentate din partea Al-Qaida. Patru presupuşi membri Al-Qaida au fost ucişi deja marţi, în zori, într-un atac cu avion fără pilot, în regiunea Marib, la est de Sanaa. Potrivit unui oficial tribal, una dintre persoanele ucise marţi este Saleh al-Tais al-Waili. Acesta figurează pe o listă de 25 de persoane căutate pentru apartenenţă la Al-Qaida publicată în cursul nopţii de luni spre marţi de către Ministerul yemenit al Apărării. Ministerul a afirmat că cele 25 de persoane "planificau atacuri teroriste pentru ultimele zile ale Ramadanului şi pe timpul sărbătorii Fitr", prevăzută la sfârşitul acestei săptămâni.


Bradley Manning va putea fi condamnat la maxim 90 de ani de închisoare

Pedeapsa maximă pe care o riscă Bradley Manning, informatorul WikiLeaks, a fost redusă de la 136 la 90 de ani după o decizie a judecătoarei de a uni anumite pedepse, a anunţat armata americană. Soldatul în vârstă de 25 de ani a fost găsit vinovat la 30 iulie pentru 20 din cele 22 de capete de acuzare formulate împotriva sa - mai ales cinci încălcări ale legii privind spionajul - însă a fost achitat de cea mai gravă acuzaţie, cea de complicitate cu inamicul.
În cadrul unei audieri consacrate fixării pedepsei sale, marţi, judecătoarea Denise Lind a considerat că "anumite acuzaţii se repetă în ceea ce priveşte sentinţa" şi a ordonat unirea acestora, afirmă într-un comunicat US Army, fără a preciza despre ce capete de acuzare este vorba.
Bradley Manning, care a recunoscut că a transmis aproximativ 700.000 de documente diplomatice şi militare site-ului de Internet WikiLeaks, riscă de acum un total de 90 de ani în închisoare pentru acuzaţii de spionaj, fraudă informatică, furt de informaţii ale administraţiei americane şi nesupunere faţă de armată. Acesta a pledat vinovat pentru zece din aceste acuzaţii pentru un total de 20 de ani în închisoare.


Un mic dejun copios poate preveni diabetul

Un mic dejun copios poate preveni instalarea diabetului şi a hipertensiunii arteriale, precum şi a obezităţii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv. Nutriţioniştii le spun de multă vreme persoanelor care doresc să slăbească că este important să ia micul dejun ca un rege, prânzul - ca un prinţ şi cina ca un om sărac. Noul studiu confirmă aceste informaţii şi cuantifică influenţa pe care o are un mic dejun copios asupra greutăţii corporale.
Un mic dejun copios contribuie la scăderea nivelului de insulină şi glucoză din organism, prevenind diabetul şi reducând riscul de maladii cardiace, hipertensiune arterială şi hipercolesterolemie. De asemenea, reduce probabilitatea de a simţi nevoia unei gustări în timpul zilei, micşorând riscul de obezitate. La studiu au participat 93 de femei obeze, care au consumat fie un prânz copios, fie o cină bogată, pe parcursul a 12 săptămâni. Dieta zilnică a tuturor, cu un conţinut moderat de carbohidraţi şi grăsimi, totaliza 1.400 de calorii. Primul grup consuma 700 de calorii la micul dejun, 500 la prânz şi 200 la cină; al doilea, 200 de calorii la micul dejun, 500 la prânz şi 700 la cină. Cina şi micul dejun erau identice.
După încheierea studiului, persoanele care au optat pentru un mic dejun bogat au pierdut în greutate, în medie, 8,6 kilograme, în timp ce voluntarele care au adoptat obiceiul unei cine copioase au slăbit, în medie, 3,5 kilograme.

Un magnat bulgar a sustras 50 de milioane de euro dintr-un fond de pensii

Magnatul bulgar Ivo Prokopiev a sustras până la 100 de milioane de leva (50 milioane euro) din cel mai mare fond privat de pensii din Bulgaria, Doverie, potrivit Comisiei de Supraveghere Financiară din această ţară.
Comisia confirmă astfel informaţiile publicate de agenţia de presă BGNES, care a investigat recent acest caz. Prokopiev, care are o participaţie de 51% la Economedia, deţinătoare a jurnalului Capital şi a portalului Dnevnik, a sustras în ultimii trei ani aproape 100 de milioane de leva de la Doverie, potrivit investigaţiei. Omul de afaceri ar fi recurs la o serie de artificii de investiţii, cum ar fi emisiunile mari de obligaţiuni, urmate de transferul datoriilor către companii fără active. Alfa Finance Holding, grup industrial şi financiar condus de Prokopiev, a respins cu vehemenţă acuzaţiile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.