Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Misterul închiderii ambasadelor americane

Ziarul de Vrancea
6 aug 2013 519 vizualizări
Interceptarea unor mesaje ce conţineau ameninţări cu atentate, între liderul Al-Qaida Ayman al-Zawahiri şi liderul filialei Al-Qaida în Peninsula Arabă, a determinat decizia Washingtonului de a închide aproximativ 20 de ambasade şi consulate americane, a anunţat presa americană.

Citând oficiali americani, The New York Times afirmă că administraţia lui Barack Obama a luat decizia de a închide aceste reprezentanţe diplomatice în urma interceptării, săptămâna trecută, a unor mesaje electronice între Ayman al-Zawahiri şi Nasser al-Wuhayshi, liderul Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), cu sediul în Yemen. Primul i-ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminică. CNN a anunţat că al-Zawahiri i-a cerut lui al-Wuhayshi "să facă ceva", ceea ce ar fi determinat oficialii de la Washington şi din Yemen să se gândească la un atac iminent. În cadrul unei conferinţe de presă, luni, la Washington, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentul de Stat, Marie Harf, a refuzat să explice care este starea precisă a ameninţării. "Continuăm să evaluăm informaţiile, să le analizăm şi vom lua măsuri de precauţie pentru a ne proteja angajaţii, vizitatorii şi infrastructurile în străinătate", s-a limitat să repete de aproximativ zece ori Harf, refuzând să intre în detalii sau să citeze vreo ţară vizată în mod deosebit. Harf s-a limitat să confirme că "AQPA este organizaţia teroristă cea mai activă dintre filialele Al-Qaida", dar fără să spună "cine ar putea fi în spatele acestei ameninţări". Dar invocând ameninţări credibile cu atentate comise de Al-Qaida, Washingtonul a decis să închidă 19 ambasade şi consulate americane din Orientul Mijlociu şi Africa. Urmându-şi aliatul american, Parisul şi Londra au prelungit măsura cu mai multe zile pentru ambasadele lor din Yemen.

"Una dintre cele mai precise ameninţări de la 11 septembrie"

Potrivit unui fost colaborator al CIA în Orientul Mijlociu, Robert Baer, contactat de CNN, este "foarte, foarte neobişnuit să închizi 22 de ambasade în acelaşi timp". "Am lucrat 21 de ani la CIA şi cred că nu am văzut niciodată închizându-se 22 de ambasade simultan", a declarat el.
Washingtonul a lansat alerta joi, anunţând că 25 de reprezentanţe diplomatice şi consulare (din totalul de 222 în lume) se vor închide începând cu 4 august. Statele Unite sunt în stare de alertă, a avertizat Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, vorbind pentru CBS de "una dintre cele mai credibile şi mai precise ameninţări pe care le-a văzut de la 11 septembrie".
ABC News a citat un oficial american sub acoperirea anonimatului care evoca riscul ca Al-Qaida să trimită un kamikaze cu bombe implantate chirurgical în corp pentru a păcăli controalele de securitate. Potrivit şefului Statului Major american Martin Dempsey, ameninţările Al-Qaida vizează toate interesele occidentale. Europenii au mers pe urmele americanilor, dar s-au arătat mult mai puţin alarmaţi. Urmând Washingtonul, organizaţia mondială de cooperare poliţienească Interpol a lansat sâmbătă o alertă mondială de securitate în faţa ameninţării Al-Qaida.

Al-Qaida a inventat o substanţă lichidă care transformă hainele în exploziv

O filială a reţelei teroriste Al-Qaida a produs o substanţă lichidă care, aplicată pe haine, le transformă în materiale explozive, afirmă oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite. "Este vorba de un produs ingenios", a declarat unul dintre oficialii citaţi, în timp ce al doilea a atras atenţia că substanţa nu poate fi depistată prin actualele măsuri de securitate. Practic, o substanţă lichidă este aplicată pe haine, iar, după uscare, acestea devin explozive, confirmă experţi din cadrul serviciilor de spionaj americane.
Substanţa a fost dezvoltată de Ibrahim al-Asiri, expertul în explozibili al organizaţiei teroriste Al-Qaida în Peninsula Arabia, cu sediul în Yemen. Al-Asiri a inventat şi alte dispozitive explozive, inclusiv o bombă artizanală care poate fi aplicată sub haine şi alta implantată în corp. Ibrahim Al-Asiri este dat în urmărire de autorităţile yemenite şi de serviciile de informaţii americane.

Dacă Romania se uneşte cu Moldova, Ucraina are dreptul la Transnistria

Ucraina are dreptul la "reintegrarea" Transnistriei, dacă România "va înghiţi" Republica Moldova, a declarat parlamentarul ucrainean Eduard Leonov, membru al partidului naţionalist Svoboda (Libertatea. Potrivit unei evoluţii prezentate de deputat, România probabil că va încerca "să înghită" Republica Moldova. Iar apoi, mai consideră parlamentarul, Ucraina va trebui să-şi asume misiunea de a aduce înapoi ţinuturile slave sub protectoratul Kievului. În comentariile sale, Eduard Leonov a subliniat: "În urma unor evenimente geopolitice din secolul XX, teritoriile etnice ale Ucrainei au fost rupte de Marea Patrie prin frontierele statelor vecine".
În special, Republica "Moldova, după destrămarea URSS, a primit drept moştenire Transnistria, de aceea acest teritoriu pentru Ucraina nu este pământ străin", a adăugat el. "Noi nu suntem interesaţi de acutizarea unor conflicte teritoriale, dar nu avem dreptul să stăm deoparte atunci când jucători externi decid soarta teritoriilor noastre etnice". "În cazul încercării României de a înghiţi Moldova, noi trebuie să spunem clar că suntem gata să reintegrăm Transnistria în Ucraina", a mai subliniat Eduard Leonov.

Un piton a intrat într-un apartament şi a ucis doi copii care dormeau

Un piton scăpat dintr-un magazin de animale a ucis doi copii în vârstă de 5 şi 7 ani, în timp ce dormeau, în cursul nopţii de duminică spre luni la Cambellton, în estul Canadei, a declarat Jandarmeria regală a Canadei (GRC). Cei doi băieţi care dormeau în apartamentul unui prieten au fost surprinşi în somn de reptilă. Aceasta scăpase dintr-un magazin specializat în comercializarea animalelor exotice situat la parterul clădirii. "Conform anchetei preliminare, un şarpe exotic a scăpat în timpul nopţii şi a intrat în sistemul de ventilaţie, apoi a pătruns în apartament", a declarat GRC. În acest stadiu al anchetei, Jandarmeria "crede că cei doi băieţi au fost strangulaţi de şarpe". Pitonul, care a reuşit să se strecoare în sistemul de ventilaţie, a scăpat dintr-o cuşcă de la parterul clădirii unde se află Reptilien Ocean. Ulterior acesta a fost capturat, a precizat Jandarmeria.

Un server al NSA s-ar afla şi în România

Site-ul Cryptome.org a publicat o listă de ţări şi un planiglob pe care sunt marcate puncte roşii despre care afirmă că "ar putea fi locuri simbolice sau ar putea indica (existenţa) unor servere X-Keyscore aparţinând NSA la ambasade ale Statelor Unite", inclusiv în România. Potrivit site-ului, care nu precizează vreo sursă, deşi unele locuri în care se află servere sunt cunoscute ca "staţii de spionaj NSA-Echeleon în cadrul Five-Eyes - Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă -, multe dintre locurile serverelor sunt marcate în capitalele acestor state sau în apropiere de capitale". Site-ul consideră o "surpriză" punctul de la Moscova şi notează că alt punct apare în partea centrală din sudul Chinei, departe de Beijing, apreciind că ar fi un "server clandestin". De asemenea, site-ul remarcă că staţia NSA din Hawaii, unde a lucrat Edward Snowden, nu apare pe hartă. Pe planiglob sunt marcate aproximativ 85 de puncte în care s-ar afla "aproximativ 150 de situri", 25 de puncte aflându-se pe coastele Antarcticii. Puncte roşii apar, de asemenea, în 51 de ţări. Cea mai densă concentrare este în Europa, Orientul Mijlociu, Asia de Sud şi America Centrală, observă site-ul, care subliniază că "niciunul nu apare în zone ca Norvegia, Suedia, Islanda, Canada, în cea mai parte din America de Sud, Pacific şi insulele din Atlantic.
Cryptome.org este o bibliotecă digitală pentru găzduire, creată în 1996 de către cercetători americani independenţi şi arhitecţii John Young şi Deborah Natsios. Biblioteca funcţionează ca loc de stocare a unor informaţii despre libertatea de exprimare, criptografie, spionaj şi supraveghere. Cryptome îşi asumă ca misiune, pe site, "să primească spre publicare documente care sunt interzise de guverne în întreaga lume.

Israelul este tot mai critic faţă de SUA pe tema Iranului

Israelul este din ce în ce mai sceptic în legătură cu credibilitatea Statelor Unite atunci când acestea afirmă că nu vor permite Iranului să se doteze cu arma nucleară, a anunţat ieri postul public de radio israelian citând un "oficial de rang înalt". "Asigurările americane potrivit cărora Statele Unite vor împiedica Iranul să îşi ducă până la capăt programul nuclear şi vor acţiona militar în caz de necesitate sunt din ce în ce mai puţin credibile", a afirmat acest oficial a cărui identitate nu a fost precizată. "Este de ajuns să te uiţi la politica americanilor în Siria pentru a prevedea ceea ce nu vor face în Iran", a continuat oficialul. Potrivit postului de radio, acest oficial de rang înalt a apreciat că Israelul dispune de capacităţi militare pentru a "acţiona împotriva Iranului, dar este evident că, fără o participare americană, o asemenea politică ar avea mai puţin impact". Oficialul denunţă, de asemenea, pericolul pe care îl reprezintă noul preşedinte iranian Hassan Rohani, "al cărui credit nu încetează să urce în străinătate". "Occidentul cade astfel în capcana iraniană, iar Israelul să regăseşte tot mai izolat", a deplâns oficialul israelian.
Pe 14 iulie, Netanyahu a avertizat la un post de televiziune american că Israelul ar putea să intervină militar înaintea Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian, calificându-l pe Rohani drept un "lup deghizat în oaie" în privinţa acestui dosar.

Marilyn Monroe i-ar fi spus lui Jackie Kennedy că are o relaţie cu soţul ei

Actriţa Marilyn Monroe ar fi sunat-o la Casa Albă pe Jackie Kennedy şi i-ar fi spus că are o relaţie cu soţul ei. Prima Doamnă i-ar fi răspuns "Bine...Atunci eu plec şi tu vei avea toate problemele pe care le am eu acum", se arată în cartea "These Few Precious Days : The Final Year of Jack with Jackie", scrisă de Christopher Andersen. Autorul susţine că Jackie "ştia totul despre infidelităţile lui Jack şi se făcea că nu vede, dar se pare că relaţia cu Marilyn a deranjat-o cel mai mult", relatează Daily Mail. Avea toate motivele să se teamă de actriţa blondă fiindcă Marilyn ar fi vrut să fie a doua soţie a preşedintelui. Marilyn Monroe, care s-a confruntat cu probleme psihiatrice şi emoţionale, dar şi cu droguri şi alcool, era convinsă că JFK se va despărţi de Jackie pentru ea, spune prietena ei, Jeanne Carmen. "Mă poţi vedea ca Primă Doamnă?", ar fi întrebat-o actriţa pe Carmen. Potrivit unor extrase din carte, publicate de The New York Post, Peter Lawford spune că Marilyn ar fi sunat-o pe Jackie şi i-ar fi spus despre relaţia ei cu JFK, adăugând că preşedintele i-ar fi promis că îşi va lăsa familia pentru ea. "Marilyn, te măriţi cu Jack, minunat", i-ar fi răspuns Jackie. "Şi te vei muta la Casa Albă şi îţi vei asuma toate obligaţiile Primei Doamne; aşa că eu plec şi tu vei avea toate problemele pe care le am eu acum".

Turcia şi Azerbaidjan vor să creeze o armată comună

Azerbaidjan şi Turcia au demarat procedurile pentru formarea unei armate comune, a declarat un parlamentar azer pentru AzerNews.az. Potrivit oficialului, membru al comitetului pentru securitate şi apărare din parlamentul azer, vechea formulă a cooperării bilaterale "o naţiune - o armată", trebuie readusă în prim plan pentru a înlocui sloganul "o naţiune - două state". Parlamentarul Zahid Oruj a explicat că exerciţiile comune la care au luat parte în luna iulie unităţi militare din Turcia şi Azerbaidjan au arătat că cele două ţări împărtăşesc aceeaşi viziune cu privire la problemele de securitate regională. "Împreună cu fundamentele economice, politice şi diplomatice ale relaţiei, cea mai importantă componenta, cea militară, este creată", a declarat Oruj pentu publicaţia Trend.az. Potrivit parlamentarului azer, aceasta mişcară oferă oportunităţi de a îmbunătăţi armata şi de a folosi standarde NATO, iar pe măsură ce puterea Azerbaidjanului creşte, se măreşte şi influenţa statului în regiune. "În această sferă, Azerbaidjan şi Turcia se angajează în acţiuni strategice comune. Pe viitor, mărind plaja posibilităţilor, vom putem crea unităţi militare, plutoane care vor avea aceleaşi misiuni. Există voinţa politică şi resurse adecvate pentru a face acest lucru", a arătat Zahid Oruj.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.