Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cum îşi bat joc ţiganii romani de autorităţile britanice

Ziarul de Vrancea
1 aug 2013 598 vizualizări
Romii pleacă din Insulă în ajunul zilei în care se încheie termenul legal de şedere n ei se mută în Franţa sau Belgia pentru o zi şi revin în Regat după alte 24 de ore, cand începe să curgă un nou termen legal de 90 de zile

Cerşetorii romi din România care refuză să părăsească tabăra improvizată pe bulevardul Park Lane din centrul Londrei profită de o lacună legislativă pentru a rămâne în Marea Britanie, scrie publicaţia britanică Daily Star. În pofida raidurilor efectuate de poliţie, în urma cărora romii erau trimişi înapoi în România, mulţi intenţionează să se revină cât mai repede şi - scrie Daily Star - nu pot fi opriţi la graniţa Marii Britanii deoarece sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. Imigranţii din România, care nu au locuri de muncă, reprezintă o problemă constantă, de când au sosit, anul trecut, pentru a cerşi pe străzile capitalei britanice şi îndeosebi în apropiere de Oxford Street. Dar a-i face să renunţe la cerşit şi la furtul din buzunare, "activităţi" din care câştigă zilnic 100 de lire sterline - mare parte din aceşti bani ajungând la rudele lor din România - se dovedeşte a fi un coşmar. Aceştia au dreptul legal să rămână pe teritoriul Marii Britanii 90 de zile, timp în care ar trebui să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă permanentă. "Însă ţiganii romi (sic!) din Park Lane nu au practic la ce să se întoarcă acasă şi profită de o lacună legislativă pentru a rămâne şi pentru a-şi continua activitatea lucrativă, dar ilegală", scrie Daily Star, care menţionează că romii părăsesc Marea Britanie în ajunul împlinirii termenului de 90 de zile, întorcându-se pe insulă 24 de ore mai târziu. Autorităţile locale au cerut ajutorul ministrului de interne Theresa May, însă aceasta nu le-a putut ajuta, scrie Daily Star. Consilierul Nickie Aiken a descris tabăra de ţigani drept un risc pentru sănătate şi s-a declarat îngrijorat şi de efectul asupra turismului. "Romii se duc în Franţa sau în Belgia în cea de-a 89-a zi şi, în cea de-a 91-a zi se întorc în Marea Britanie şi ceasul începe din nou să marcheze trecerea celor 90 de zile. Ministrul de interne trebuie să conlucreze cu omologii săi din întreaga Europă pentru a schimba acest lucru", a spus Aiken.


Deţinuţii musulmani de la Guantanamo preferă lecturile erotice

n romanul "Cincizeci de umbre ale lui Gray", cu un pronunţat conţinut sexual, depăşeşte Coranul în preferinţele condamnaţilor pentru acte de terorism

Deţinuţii "foarte valoroşi" de la Guantanamo sunt "dependenţi" de romanul erotic "Cincizeci de umbre ale lui Gray" ("Fifty Shades of Gray"), au afirmat congresmeni americani la întoarcerea dintr-o vizită la închisoarea situată pe o insulă cubaneză. "Mai mult decât Coranul, cartea cea mai cerută (de către deţinuţii de la Camp 7) este «Cincizeci de umbre ale lui Gray»", a declarat reprezentantul democrat Jim Moran, după care declaraţia a fost confirmată miercuri de către purtătoarea sa de cuvânt. "Au citit trilogia în engleză", a adăugat Moran, care susţine închiderea acestui centru de detenţie. "Cred că nu se întâmplă mare lucru (în închisoare). Cum aceşti tipi nu au nimic de făcut, atunci îşi spun «de ce nu?»" şi citesc această saga sadomasochistă uşoară, vândută în peste 70 de milioane de exemplare, afirmă el.
Moran a făcut parte dintr-o delegaţie a Congresului american care a vizitat Guantanamo, unde s-a întâlnit cu comandantul bazei militare, medicul-şef şi ofiţerul încărcinat cu "Camp 7", zona cea mai securizată a închisorii, în care sunt încarceraţi deţinuţii "foarte valoroşi", inclusiv cei cinci care sunt acuzaţi de atentatele de la 11 septembrie.
Preşedintele Barack Obama promite încă din prima sa campanie pentru alegerile prezidenţiale, în 2008, să închidă centrul de detenţie în care sunt încarceraţi deţinuţi acuzaţi în cadrul "războiului împotriva terorismului", lansat în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Însă acest angajament, repetat în mai multe rânduri, a fost blocat de către Congres.
Dintre cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo, 86 - dintre care 56 yemeniţi - au fost desemnaţi drept transferabili în ţara lor de origine de către administraţiile preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama. Alţi 46 se află în detenţie pe termen nelimitat, fără să fie inculpaţi sau judecaţi, din lipsă de probe, dar ei sunt consideraţi prea periculoşi să fie eliberaţi.

Rajoy dă un pas în spate în scandalul de corupţie

Premierul spaniol Mariano Rajoy, citat într-un scandal de corupţie, le-a spus deputaţilor că s-a înşelat "având încredere" în Luis Barcenas, aflat la închisoare pentru corupţie. Şeful Guvernului spaniol a luat cuvântul în faţa deputaţilor cu scopul de a oferi "clarificări necesare" despre "afacerea Barcenas", un scandal de corupţie în care a fost citat şi numele său. "Mă prezint în faţa deputaţilor pentru a furniza clarificări necesare despre situaţia cu care ne confruntăm", a spus Rajoy în deschiderea intervenţiei sale. El a dezminţit "minciuni şi manipulări" împotriva sa, "încurajate de anumiţi lideri politici". "Vin să dezmint minciunile, manipulările şi insinuările pe care le-au încurajat, între alţii, anumiţi lideri politici", a continuat el, fără să ofere nume. Rajoy a spus, în continuare, că s-a înşelat "având încredere" în fostul trezorier al PP, Luis Barcenas, aflat în detenţie pentru corupţie. "M-am înşelat având încredere în cineva care nu merita", a spus el, citând numele celui care ar fi efectuat plăţi "la negru" unor lideri ai partidului aflat în prezent la putere, inclusiv premierului.

SUA tratează prioritar problema retrocedării proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice

Administraţia Statelor Unite tratează "în mod prioritar" problema restituirii de către statul român a proprietăţilor aparţinând Bisericii Greco-Catolice confiscate după anul 1945, conform unei scrisori publicată miercuri de Departamentul de Stat. Scrisoarea are data de 9 iulie şi este semnată de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un răspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care ceruseră ajutorul secretarului de Stat John Kerry în iunie. Congremenii - 13 republicani şi şapte democraţi - solicitaseră intervenţia lui Kerry în cazul modificării legislaţiei române privind retrocedarea proprietăţilor bisericeşti, care prelungeşte de la 5 la 10 ani perioada de aşteptare pentru restituirea proprietăţilor. "Administraţia SUA a jucat un rol esenţial în încurajarea României să aplice o legislaţie care să ofere o soluţie corectă, transparentă şi rapidă pentru proprietarii de drept ai proprietăţilor confiscate sau naţionalizate de fostele regimuri fasciste şi comuniste din România", se arată în scrisoarea semnată de Gibbons. "Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfârşitul lunii mai la Bucureşti pentru a discuta despre această problemă cu Guvernul României, cu Parlamentul şi reprezentanţii societăţii civile", adaugă oficialul american.
În 17 aprilie, Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament pentru Legea privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Ecuaţia care prezice ritmul în care oamenii ar deveni zombie

Robert J. Smith, profesor la Universitatea din Ottawa, a inventat o ecuaţie care descrie ritmul în care oamenii ar deveni zombie pe măsură ce ar fi infectaţi, treptat, de "morţii-vii", în cazul unei epidemii globale. Deşi ecuaţia poate părea bizară, ea poate fi folosită ca model de previzionare a ritmului de răspândire a bolilor în societatea modernă. Robert J. Smith şi-a publicat ecuaţia despre zombie, alături de alte modele matematice, într-o carte intitulată "Mathematical modelling of zombies". În calculele sale, zombie sunt consideraţi "virusurile" unei lumi dominate de monştri. În ecuaţia sa apocaliptică - (bN)(S/N)Z a bSZ -, "N" reprezintă populaţia totală, "S" reprezintă numărul persoanelor susceptibile să fie atacate de zombie, "Z" este numărul de zombie, iar "b" este probabilitatea de transmitere a bolii.
Ecuaţia demonstrează faptul că "morţii-vii" ar putea pune stăpânire pe lume foarte repede şi eficient, întrucât nu există şansa unui "echilibru stabil" care să permită ca zombie şi oamenii să coexiste în pace sau ca oamenii să oprească infecţia. Matematicianul canadian consideră că măsurile de încetinire a epidemiei, precum carantina, nu ar face decât să amâne apocalipsa cu zombie, în loc să o oprească definitiv, şi că doar atacurile coordonate şi frecvente pentru eradicarea epidemiei de zombie ar putea salva omenirea de la dispariţie. Pentru a crea acest model matematic, profesorul Robert J. Smith a folosit o tehnică apărută în urmă cu două decenii, denumită "ecuaţii diferenţiale impulsive", care evidenţiază felul în care şocurile subite afectează sistemele existente şi care sunt adeseori folosite pentru a proiecta orbitele sateliţilor. De altfel, modelele de calcule matematice pentru zombie au contribuit la iniţierea unui proiect care vizează definirea unui model matematic contra unei maladii reale - cea declanşată de virusul papiloma uman (HPV).

Playboy şi Penthouse nu vor mai fi vândute în bazele militare americane

Revistele pentru adulţi, precum Playboy şi Penthouse, nu vor mai fi vândute în bazele armatei şi aviaţiei americane, din cauză că ele nu îşi găsesc cumpărători în aceste unităţi militare, informează huffingtonpost.com. "Comparativ cu alte publicaţii, vânzările titlurilor pentru aduţi (în reţeaua Army and Air Force Exchange Service) au scăzut cu 86% faţă de 1998", a declarat purtătorul de cuvânt al Army, Antwan C. Williams. El a precizat că, la fel ca în cazul civililor, a crescut interesul personalului din unităţile militare americane pentru dispozitivele digitale, pentru a putea accesa conţinut virtual, fapt care a determinat o scădere a cererii pentru ziarele şi revistele tipărite. Astfel, rafturile eliberate în magazinele din reţeaua Army and Air Force Exchange Service vor fi ocupate de echipamente electronice şi aparatură care permite accesarea conţinutului digital. Potrivit propriului site, Army and Air Force Exchange Service este al 43-lea cel mai mare retailer din SUA, cu vânzări anuale de 9,2 miliarde de dolari. Printre revistele pentru adulţi care nu vor mai fi disponibile în aceste baze militare se numără Playboy, Penthouse, American Curves şi Tattoo. Şi alte publicaţii, precum The Saturday Evening Post şi SpongeBob Comics, vor fi eliminate din această reţea de distribuţie.
În ultima perioadă, grupul Morality in Media, care luptă împotriva pornografiei, a desfăşurat o campanie de eliminare a materialelor cu conţinut sexual din unităţile militare. Reprezentanţii grupului consideră că pornografia încurajează "exploatarea sexuală" şi este o sursă pentru creşterea numărului de agresiuni în rândul militarilor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.