Internațional

Un senator italian compară un ministru de culoare cu un "urangutan"

Ziarul de Vrancea
14 iul 2013 569 vizualizări
Un senator din partidul anti-imigranţi Liga Nordului a comparat-o cu un urangutan pe Cecile Kyenge (foto), primul ministru de culoare din istoria Italiei, cuvinte pe care premierul italian Enrico Letta le-a calificat ieri drept "inacceptabile".

Sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a partidului său la Treviglio, senatorul Roberto Calderoli, cunoscut pentru declaraţiile sale controversate, a declarat următoarele referitor la ministrul de origine congoleză: Cecile Kyenge "face bine să fie ministru, însă poate că ar trebui să o facă în ţara sa. Mă consolez atunci când navighez pe net şi văd fotografii ale guvernului. Îmi plac animalele, însă când văd imaginile Ceciliei Kyenge, nu pot să mă abţin să nu gândesc la asemănări cu un urangutan, chiar dacă nu afirm că ea ar fi unul". Aceste declaraţii au fost preluate de toate mass-media şi reţelele de socializare, provocând numeroase reacţii de indignare.
Ieri dimineaţa, într-un comunicat oficial, premierul Enrico Letta a reacţionat personal: "Cuvintele raportate de presă şi atribuite senatorului Calderoli referitor la Cecile Kyenge sunt inacceptabile şi depăşesc orice limite".  La rândul său, preşedintele Senatului, Pietro Grasso, a cerut ca senatorul Calderoli să-i ceară scuze doamnei Kyenge, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, şi-a exprimat solidaritatea cu ministrul, condamnând "cuvintele vulgare şi nedemne".
În ceea ce o priveşte pe principala vizată, Cecile Kyenge a declarat ieri: "Nu iau personal cuvintele lui Calderoli, însă ele mă întristează, din cauza imaginii pe care o conferă Italiei".
Calderoli este un obişnuit al provocărilor: în 2006, el a fost nevoit să demisioneze din guvernul Berlusconi, după ce a îmbrăcat un tricou anti-islam.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.