Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Microbii vor fi "ultimii supravieţuitori" ai Terrei

Ziarul de Vrancea
2 iul 2013 431 vizualizări
Viaţa va dispărea complet de pe Pămant abia peste 2,8 miliarde de ani

Microbii care trăiesc în adâncurile Pământului vor fi ultimele organisme care vor trăi pe Terra, fiind singurii capabili să supravieţuiască în condiţiile extreme provocate de modificările solare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici. Cercetătorii de la universităţile St Andrews, Dundee şi din Edinburgh, autorii acestui studiu, au folosit modele computerizate pentru a previziona modul în care va evolua Pământul pe mai multe miliarde de ani. Ei au stabilit că Soarele va deveni din ce în ce mai fierbinte şi strălucitor, iar microbii vor fi singurele organisme vii care vor putea supravieţui în astfel de condiţii extreme aduse de modificările solare. Jack O'Malley James, unul dintre autorii acestui studiu, spune că, din cauza modificărilor solare, nivelul de oxigen va scădea până la dispariţie, presiunea atmosferică va urca, la fel şi salinitatea, rezultată din evaporarea oceanelor. Viitorul Pământului este legat de activitatea Soarelui, iar, în următorul miliard de ani, căldura astrului va deveni din ce în ce mai intensă, iar oceanele vor începe să se evapore, consecinţele gazelor cu efect de seră fiind dezastruoase. Temperatura medie de pe Terra va creşte cu circa 100 de grade Celsius faţă de cea înregistrată în prezent. În combinaţie cu scăderea nivelului de oxigen, toate aceste modificări vor conduce la dispariţia florei şi a animalelor mari. Ultimii supravieţuitori de pe Terra vor fi microbii extremofili, capabili să trăiască în medii ostile, foarte fierbinţi, aride şi otrăvitoare. Autorii studiului cred că aceste grupuri de microbi se vor concentra în jurul ultimelor surse de apă din adâncime. De asemenea, cercetătorii spun că viaţa va dispărea cu totul de pe Terra în aproximativ 2,8 miliarde de ani.
Autorii studiului spun că evoluţia vieţii pe Terra poate oferi informaţii despre modul în care organismele vii ar fi supravieţuit în alte locuri din Univers. Este mai probabil ca pe planetele asemănătoare Terrei să se găsească organisme microbiene decât forme de viaţă complexă aşa cum se găsesc pe Pământ în prezent.

O pereche de viruşi informatici se ajută reciproc să supravieţuiască

n înfrângerea celor doi viruşi este problematică, recunosc specialiştii de la Microsoft

Doi viruşi informatici care colaborează se dovedesc greu de eliminat din computerele infectate, indică un studiu realizat de compania Microsoft, citat de BBC. Perechea de viruşi zădărniceşte încercările de eliminare descărcând cu regularitate versiuni actualizate ale "partenerului" de malware. Versiunile noi sunt de regulă necunoscute pentru programele antivirus, ceea ce permite menţinerea programelor nocive. Odată prezenţi pe un PC, viruşii preiau controlul asupra acestuia, care poate fi folosit fie pentru extragerea de date ce prezintă interes comercial, fie pentru a trimite spam sau a ataca alte calculatoare. Relaţia apropiată dintre cei doi viruşi a fost prezentată într-un blog al cercetătorului Hyun Choi de la Microsoft, specialist în malware. Potrivit acestuia, doi viruşi de Windows, cunoscuţi ca Vobfus şi Beebone, sunt găsiţi în mod regulat împreună. De obicei primul care se instalează într-un computer este Vobfus şi foloseşte diferite tactici pentru a-şi infecta victimele. Vobfus se poate instala via diverse link-uri capcană de pe site-uri de internet, poate călători pe reţele de calculatoare sau se poate ascunde în drive-uri USB, infectând calculatoarele conectate.
Odată instalat, Vobfus "îl" descarcă pe Beebone, înscriind calculatorul într-un botnet, o vastă reţea de computere infectate. Ulterior, explică Choi, cei doi încep să lucreze împreună, descărcând cu regularitate versiuni noi ale partenerului de criminalitate informatică. Este un mecanism puternic ce permite menţinerea sub control a computerelor infectate, notează analistul.
"În cazul Vobfus, chiar dacă este detectat şi remediat, este posibil ca acesta să fi descărcat un Beebone nedetectat, care la rândul său poate descărca o variantă nedetectată a Vobfus", potrivit lui Choi. Înfrângerea celor doi viruşi este problematică, pentru că Vobfus se pricepe foarte bine la deplasări pe reţele, mai spune analistul. Acesta recomandă, pe lângă menţinerea la zi a soft-urilor de pe PC, dezactivarea opţiunii "autorun" de pe calculatoarele pe care e instalat Windows, de care se foloseşte Vobfus când atacă prin drive-uri USB.

Am trăit s-o vedem şi pe asta: Bulgarii, nemulţumiţi că legumele romaneşti sunt prea ieftine

Fermieri bulgari din regiunea Vidin au început să strângă semnături pentru o petiţie care denunţă comercializarea în Bulgaria a legumelor ieftine aduse din România, relatează site-ul agenţiei Focus. Iniţiativa le aparţine fermierilor din localitatea Kapitanovţi, situată în apropierea oraşului bulgar Vidin. Primarul localităţii, Vladinir Aristotelov, este nemulţumit că români din zona Calafat vin şi vând legume în pieţe din Vidin la preţuri mai mici. Protestul este susţinut şi de producătorii din alte localităţi.

O rachetă rusească a explodat la Baikonur

O rachetă rusească Proton-M, care transporta trei sateliţi pentru sistemul de navigaţie Glonass, a explodat, ieri, după ce a fost lansată de la cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, a anunţat Agenţia spaţială rusă (Roskosmos). "Un accident s-a produs în timpul lansării rachetei Proton-M de la cosmodromul Baikonur, la 2 iulie. Racheta s-a prăbuşit pe teritoriul cosmodromului şi a explodat", precizează comunicatul. Racheta Proton, a cărei lansare a fost transmisă în direct de Roskosmos şi postul public de televiziune Rossia 24, şi-a schimbat traiectoria la câteva secundă după decolarea de la ora 02.38 GMT (05.38 ora României) şi a explodat după aproape un minut. "Se pare că lansarea se va solda cu o catastrofă", a comentat prezentatorul Rossia 24, chiar înainte ca racheta să explodeze.
Accidentul "nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale", dar a provocat o "scurgere de combustibil", a precizat Agenţia spaţială kazahă (Kazkosmos). O parte a personalului de la Baikonur a fost evacuată din cauza acestei scurgeri, a declarat o sursă de la cosmodrom, afirmând că un "nor toxic" s-a format deasupra locului în care s-a produs catastrofa.
Rusia s-a confruntat cu o serie de eşecuri în ultimii ani în ceea ce priveşte lansarea sateliţilor sau navetelor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Sistemul Glonass a fost conceput de Rusia pentru a rivaliza cu sistemul de navigaţie american GPS şi cu viitorul sistem european Galileo.

Snowden nu vrea azil în Romania

Site-ul de Internet al Wikileaks a anunţat că Snowden a depus cereri de azil în 21 de ţări şi anume: Austria, Bolivia, Brazilia, China, Cuba, Ecuador, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, India, Italia, Irlanda, Islanda, Olanda, Nicaragua, Norvegia, Polonia, Rusia, Spania şi Venezuela. Guvernul spaniol a anunţat ieri că nu va examina cererea de azil prezentată de Snowden, explicând că aceasta nu este validă deoarece nu a fost depusă de o persoană care se află pe teritoriul spaniol. "Guvernul nu o analizează pentru că nu are fundament din punct de vedere juridic", a afirmat ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo.
Căutat de Washington pentru spionaj, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate NSA, aflat la originea unor dezvăluiri incomode despre un program american secret de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial, este în continuare refugiat într-un aeroport din Moscova, dar a renunţat, potrivit Kremlinului, să rămână în Rusia. Polonia, Brazilia şi India au anunţat de asemenea că resping cererea lui Snowden.

Femeile sunt la fel de fertile la 39 de ani pe cât sunt la 27

Foarte multe femei moderne se confruntă cu dificila alegere între carieră şi familie, ajungând să renunţe la prima pentru a putea avea un copil cât nu au depăşit încă vârsta de 30 de ani, de teama manifestării unor probleme de fertilitate după această vârstă. Psihologul Jean Twenge, de la San Diego State University, susţine însă că nu există aproape nicio diferenţă de fertilitate între femeile aflate în apropierea vârstei de 30 de ani şi cele aflate aproape de 40 de ani, informează cotidianul britanic Daily Mail. Ea obiectează că multe femei citesc statistici învechite, realizate pe date adunate dinainte de folosirea antibioticelor, a electricităţii şi a tratamentelor medicale moderne, date dintr-o perioadă în care calitatea vieţii era mult mai scăzută. Autoarea cărţii "Ghidul femeilor nerăbdătoare pentru a rămâne însărcinate" a precizat că la rândul ei s-a temut că nu va mai putea face copii după ce a trecut de vârsta de 30 de ani. "Majoritatea cărţilor şi site-urilor despre fertilitate susţin că una din trei femei nu va rămâne însărcinată în interval de timp de un an de la prima încercare de a rămâne gravidă, dacă se află în grupa de vârstă de 35 - 39 de ani". Jean Twenge susţine că de fapt nu există decât o diferenţă foarte mică între fertilitatea femeilor de la vârsta de 27 de ani şi cea de la vârsta de 39 de ani, în pofida informaţiilor publicate de majoritatea cărţilor şi site-urilor de specialitate. Ea precizează că o parte dintre statisticile publicate în prezent pe aceste site-uri sunt bazate pe date adunate din registrul naşterilor din Franţa anilor 1670 - 1830.
Ea aduce în discuţie rezultatul încurajator al unui studiu publicat în 2004 în revista Obstetrics & Gynecology, studiu realizat pe 770 de femei europene. Acest studiu ajungea la concluzia că, dintre subiectele care întreţineau relaţii sexuale de cel puţin două ori pe săptămână, 82% din femeile intervalul de vârstă 35-39 de ani au rămas însărcinate în interval de un an, prin comparaţie cu doar 86% dintre femeile din intervalul de vârstă 27-34 de ani. Mai mult decât atât, autoarea se oferă pe sine drept exemplu pentru că a devenit de trei ori mamă după vârsta de 35 de ani.

Miliardar, condamnat la muncă în folosul comunităţii

Miliardarul rus Aleksandr Lebedev a fost condamnat ieri la 150 de ore de muncă în folosul comunităţii după ce l-a agresat pe un alt oligarh într-o emisiune televizată, anunţă agenţiile de presă ruse. Proprietar al unor instituţii media în Rusia şi Marea Britanie, omul de afaceri a fost găsit vinovat că i-a dat un pumn, în septembrie 2011, lui Serghei Polonski, un magnat excentric din domeniul imobiliar. Aleksandr Lebedev este coproprietarul cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta, care s-a arătat de nenumărate ori foarte critic faţă de puterea rusă, şi deţine cotidianele britanice The Independent şi Evening Standard.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.