Internațional

Trei exoplanete potenţial locuibile, pe orbita aceleiaşi stele

Ziarul de Vrancea
25 iun 2013 476 vizualizări
Acestea se află la "doar" 22 de ani-lumină de sistemul nostru solar

Astronomii de la Observatorul European Austral (ESO) au descoperit în constelaţia Scorpionului un sistem solar "înzestrat cu o zonă locuibilă bine populată", cu trei "super-Terra", care ar prezenta condiţii compatibile cu existenţa apei în stare lichidă. În jurul stelei Gliese 667C, care are o masă de trei ori mai mică decât cea a Soarelui, astronomii au făcut această descoperire, cu ajutorul instrumentului HARPS, care echipează telescopul cu un diametru de 3,6 metri pe care ESO îl deţine în Chile. Sistemul de trei stele din care face parte Gliese 667C a fost studiat cu mare atenţie de oamenii de ştiinţă. El se află în vecinătatea imediată a Sistemului nostru solar (22 ani-lumină) şi este uimitor de asemănător cu acesta. Din acest motiv, acel sistem solar este un candidat preferat de cercetătorii care caută să găsească exoplanete potenţial locuibile. "Ştim, în urma unor studii anterioare, că steaua Gliese 667C este înconjurată de trei planete, şi am dorit să verificăm eventuala existenţă a altor planete", a explicat Mikko Tuomi de la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie. "Adăugând observaţii noi şi revizuind datele existente, am fost în măsură să confirmăm existenţa acestor trei corpuri cereşti şi să descoperim altele noi", a adăugat el. În total, astronomii au identificat cel puţin cinci planete, iar existenţa altor două va trebui să fie confirmată. Sistemul ar include astfel trei "super-Terra", nişte planete mai mari decât planeta noastră, dar mai mici decât uriaşele Uranus şi Neptun. Ele sunt "probabil telurice". În plus, cele trei planete se află în zona locuibilă a stelei, o bandă destul de îngustă din jurul stelei în care apa poate să existe în stare lichidă, putând, în condiţii propice, să găzduiască eventuale forme de viaţă. "Este pentru prima dată când trei planete de acest tip au fost reperate în aceeaşi zonă a unui acelaşi sistem", a subliniat ESO.
Rezultatul este considerat încurajator - "acum ştim că este suficient să observăm o singură stea pentru a descoperi mai multe planete, decât să observăm zece stele în căutarea unei singure planete potenţial locuibile", a declarat Rory Barnes, de la Universitatea Washington din Statele Unite, coautor al studiului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.