Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cheia fericirii? Şapte ore de timp liber pe zi

Ziarul de Vrancea
12 iun 2013 489 vizualizări
In medie, dispunem de doar patru ore şi 14 minute de timp liber pe zi

Pentru ca oamenii să fie fericiţi, ar avea nevoie de şase ore şi 59 de minute pe zi de timp liber, arată un studiu realizat de Direct Line Insurance. Persoanele care reuşesc să aibă acest număr de ore ar atinge un echilibru perfect între lucrul la locul de muncă şi viaţa privată. În realitate dispunem "doar" de patru ore şi 14 minute de timp liber pe zi, din cauza presiunilor familiale, a universului muncii tot mai exigent şi a internetului. Studiul mai arată că lucrăm în medie opt ore pe zi, însă aproape 82% din cei intervievaţi rămân conectaţi la mesageria de la serviciu şi consultă sau răspund la e-mailuri urgente în afara orelor de muncă. Şi când suntem cu apropiaţii rămânem conectaţi la internet, iar 47% dintre persoanele intervievate au spus că petrec mult timp pe reţelele sociale când sunt acasă.


Pilulele contraceptive ar fi cauzat cel puţin 23 de decese în Canada

n medicamentele sunt comercializate şi în Romania

Cel puţin 23 de femei din Canada care luau pilule contraceptive printre cele mai răspândite au decedat, cel mai adesea din cauza formării unor cheaguri de sânge, potrivit unor documente aparţinând Ministerului canadian al Sănătăţii, a anunţat postul de televiziune public CBC. Medicii şi farmaciştii, care au obligativitatea să semnaleze reacţii nefaste la medicamente, suspectează pilulele Yaz şi Yasmin, produse de gigantul german Bayer, că sunt la originea acestor decese, a adăugat CBC.
Potrivit unui avocat care a lansat un recurs în nume colectiv şi care a fost intervievat de CBC, sute de femei ar putea suferi de efecte nocive din cauza acestor produse. Mai multe mii de plângeri au fost depuse, mai ales în Statele Unite, împotriva companiei Bayer. Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a lansat deja în aprilie un avertisment, anunţând că pilulele în cauză ar putea avea "un risc crescut de formare a unor cheaguri" de sânge, iar această informaţie va apărea de-acum pe prospecte. În 2011, Agenţia Europeană pentru Medicamente a publicat o avertizare identică.
Pilulele Yaz şi Yasmin produse de Bayer, printre cele mai vândute, sunt comercializate şi în ţara noastră.

Un nou tip de stele, descoperit de cercetători

Un nou tip de stele din clasa "variabile" sau "pulsante", care au o luminozitate schimbătoare, a fost descoperit de astronomii elveţieni. Descoperirea, publicată ieri în revista Astronomy and Astrophysics, a fost realizată pe baza unor măsurători regulate efectuate pe un număr de peste 3.000 de stele situate în roiul stelar NGC 3766, pe o durată de şapte ani. Descoperirea a fost realizată de o echipă de astronomi din Geneva, cu telescopul elveţian Euler de la Observatorul La Silla (Chile). În acel roi stelar, astronomul Nami Mowlavi şi colegii săi au descoperit, în premieră, un grup de 36 de stele care prezintă "infime variaţii în luminozitatea lor, de ordinul a 0,1% din strălucirea normală a acestor stele". Periodicitatea acestor variaţii este cuprinsă în intervalul 2-20 de ore. Aceste stele, care fac parte dintr-un nou tip, rămas deocamdată fără o denumire, "sunt puţin mai calde şi mai strălucitoare decât Soarele". "Existenţa acestei noi clase de stele variabile reprezintă o provocare pentru astrofizicieni", a declarat Sophie Saesen, membră a echipei de cercetători elveţieni. "Modelele teoretice actuale prevăd că lumina lor nu ar trebui să varieze periodic, iar noi facem eforturi pentru a înţelege mai bine comportamentul acestui nou tip de stele".
Originea variaţiei lor rămâne deocamdată necunoscută, însă astronomii au remarcat faptul că unele dintre acele stele par să aibă o rotaţie rapidă. Ele se învârt cu viteze care ajung până la jumătate din "viteza lor critică", un prag dincolo de care stelele devin "instabile" şi îşi ejectează materia în spaţiu.
Studiul variaţiilor de luminozitate ale stelelor variabile sau pulsante a dat naştere unei noi ramuri a astrofizicii, denumită "asteroseismologie".

Guvernul grec închide televiziunea publică

Guvernul grec a anunţat şi a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstraţie de forţă inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaţionali. Această măsură a generat o ruptură în cadrul coaliţiei guvernamentale conduse de premierul conservator Antonis Samaras: două dintre partidele de coaliţie au dezaprobat închiderea şi au anunţat că nu vor vota această măsură când decretul va fi prezentat Parlamentului pentru validare.
Decizia a fost anunţată în cursul după-amiezii de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Simos Kedikoglou. "Difuzarea ERT se va opri la încheierea programelor de seară", a declarat purtătorul de cuvânt. ERT constituie "un caz excepţional de lipsă de transparenţă şi cheltuieli incredibile. Iar toate acestea se încheie acum", a afirmat purtătorul de cuvânt. El a asigurat că acest serviciu public, în care grevele s-au multiplicat în ultimele luni ca opoziţie faţă de planurile de restructurare, se va redeschide sub o altă formă, cu un număr redus de salariaţi. Toţi salariaţii actuali ai ERT, în număr de 2.656, vor primi o compensaţie şi vor fi autorizaţi să ceară din nou un loc de muncă în noua structură, a declarat el.
Această măsură radicală şi fără precedent a fost anunţată fără preaviz, în momentul în care reprezentanţii creditorilor Greciei (UE-BCE-FMI) sunt la Atena.
Reacţiile sindicale şi politice au fost foarte vehemente. "ERT aparţine poporului grec este singurul organism independent şi singura voce publică, ce trebuie să rămână în domeniul public", a declarat într-un comunicat sindicatul GSEE. "Este un şoc total", a comentat pentru AFP un jurnalist din redacţie, Pantelis Gonos. "Guvernul, fără consultări sau discuţii, a şocat pe toată lumea anunţând suspendarea televiziunii la miezul nopţii", a declarat el. La scurt timp după anunţul Guvernului, mii de persoane s-au îndreptat spre clădirea principală a ERT la periferia de nord a Atenei, pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de televiziunea publică.
Uniunea Europeană de radio-televiziune (UER) i-a cerut lui Samaras să anuleze decizia de închidere a ERT, într-un comunicat publicat la Geneva.

A supravieţuit unei tornade, dar a fost ucis de caine

Un băiat în vârstă de cinci ani, care a supravieţuit împeună cu familia unei tornade ce a devastat în mai oraşul Moore (Oklahoma), a fost muşcat mortal duminică, la nivelul capului şi gâtului, de câinele lui Lynn Geiling, la Jessieville (Arkansas), care a primit familia în casa ei. Tragedia s-a întâmplat în casa lui Geiling din Jessieville, în timp ce părinţii copilului erau plecaţi casă, la o distanţă de aproximativ 320 de kilometri. Câinele, un bull mastiff, l-a atacat pe băiat, după ce acesta a început să ţipe, supărat de ceva. Geiling s-a dus să calmeze copilul, dar ţipetele acestuia au supărat câinele, care probabil că a crezut că băiatul o atacă pe stăpâna sa, a declarat Scott Hinojosa, adjunctul şerifului din ţinutul Garland. Geiling a luptat să salveze copilul din fălcile câinelui, chemându-şi în ajutor soţul. Ea a reuşit să îl elibereze de câine, însă era prea târziu. Cuplul s-a grăbit să ducă băiatul spre o ambulanţă, care l-a transportat la un spital, unde s-a constatat decesul. Câinele a fugit, dar a fost capturat. Împotriva familiei Geiling nu au fost formulate acuzaţii.

Putin califică drept "inacceptabile" ameninţările Iranului la adresa Israelului

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Iranul are dreptul să dezvolte un program nuclear civil, însă a criticat ameninţările Teheranului împotriva Israelului, pe care le-a calificat drept "inacceptabile". "Iranul se află într-o regiune foarte dificilă", a declarat Putin la Moscova, într-un interviu televizat. "Când auzim ameninţările proferate de Iran către vecinii săi, îndeosebi împotriva Israelului, când auzim din partea Iranului că Israelul ar trebui distrus, consider că este total inacceptabil", a declarat el. Aparent, preşedintele Putin s-a referit la comentariile făcute în ultimii ani de preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care îşi va încheia cel de-al doilea mandat după alegerile prezidenţiale de vineri.
Rusia este un apropiat partener comercial al Iranului, căruia îi furnizează armament şi pe teritoriul căruia a construit primul reactor nuclear, în apropiere de Bushehr. În acelaşi timp, Moscova a adoptat în ultimii ani o atitudine mai fermă în raport cu Iranul, cerându-i să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
Ţările occidentale şi Israelul suspectează Iranul că intenţionează să se doteze cu arma atomică, acuzaţii dezminţite oficial de Teheran.

Profesoară condamnată la închisoare pentru că l-a insultat pe emir

O profesoară din Kuweit a fost condamnată, luni, la 11 ani de închisoare pentru că l-a insultat pe Twitter pe emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, şi a incitat la înlăturarea acestuia de la putere, relatează Daily Mail. Potrivit grupurilor de opoziţie din Kuweit, Huda Al-Ajmi (37 de ani) a primit cea mai mare sentinţă, pentru o opinie politică exprimată online, din istoria acestui stat din Golf. Împotriva profesoarei au fost formulate trei capete de acuzare, dintre care cel privind insultarea emirului - descris drept "imun şi intangibil" în Constituţie - prevedea o pedeapsă de un an de închisoare. Celelalte două pedepse, de cinci ani de închisoare fiecare, au fost date pentru incitare la revoltă împotriva regimului şi pentru încălcarea legilor privind dezbaterile publice. Deşi Kuweitul este mai liberal decât multe state din Golf, autorităţile reprimă din ce în ce mai mult vocile disidente. În ultima lună, fostul deputat Mussallam al-Barrak a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir într-un discurs, însă a făcut apel şi a reuşit să anuleze decizia anterioară. Cu toate acestea, în Kuweit este neobişnuit ca o femeie să ispăşească o pedeapsă cu închisoarea pentru delicte de natură politică. Recent, două activiste au fost pedepsite cu sentinţe mai blânde cu închisoarea, însă într-un final sentinţele au fost suspendate.
Kuweitul nu s-a confruntat cu revolte pro-democraţie la fel de ample ca alte state arabe, însă zeci de persoane din întreaga regiune a Golfului au fost condamnate la închisoare pentru postări pe Twitter şi pe blogurile personale anul trecut.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.