Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: Criza a "îngheţat" vacanţele de vară ale europenilor

Ziarul de Vrancea
30 mai 2013 384 vizualizări
Numărul europenilor care au de gând să plece în vacanţă în această vară este cel mai mic înregistrat din ultimii 13 ani.

Doar 54% dintre europeni vor să călătorească în concediul de vară, relevă un barometru Ipsos-Europ Assistance făcut public ieri. Potrivit AFP, care citează sondajul, explicaţia constă în prelungirea crizei, care a dus la modificarea comportamentelor. Proporţia indicată de studiul realizat în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Belgia şi Austria este cu 4 puncte de procentaj mai mică decât cea din 2012 şi cea mai scăzută din 2000 în ce priveşte intenţia de a pleca în concediu, între iunie şi septembrie, a europenilor intervievaţi. Comparativ cu 2011, scăderea este chiar de 12 puncte, conform barometrului realizat prin intervievarea unui eşantion reprezentativ de 4048 de europeni. "Criza îşi face simţite efectele în mod durabil. Există o corelaţie evidentă între intensitatea ei şi reculul intenţiilor de plecare în vacanţă, iar vacanţele nu mai reprezintă un sanctuar, nici măcar pentru francezi", a rezumat pentru AFP directorul general al Europ Assistance, Martin Vial. Acesta a notat că, faţă de finele anilor 2000, decalajul este unul uriaş, având în vedere că atunci cel puţin şase din 10 europeni îşi exprimau intenţia de a pleca în concediu pe perioada verii.

Doar britanicilor le-a revenit cheful

Cele mai afectate sunt ţările din sudul Europei, unde şomajul este cel mai ridicat. Astfel, mai puţin de unul din doi spanioli (42%) au de gând să plece în vacanţă în această vară, adică un prag istoric, de la 51% în 2012 şi 65% în 2011, cu 23 de puncte mai puţin în doi ani. "Şi mai spectaculos", potrivit lui Vial, în cazul italienilor, intenţiile de plecare în vacanţă au înregistrat un recul de 10 puncte într-un an şi de 25 de puncte în doi ani, proporţia celor care afirmă că vor merge în concediu vara aceasta fiind de numai 53%, de la 78% în 2011. Scăderi puternice s-au înregistrat însă şi în Belgia (59%), minus 10 puncte şi în Franţa (62%), minus 8 puncte, ţări până acum relativ scutite de această tendinţă. În ceea ce-i priveşte pe germani şi austrieci, intenţiile lor de a pleca în concediu în această vară au rămas relativ stabile, la 52%, respectiv 57%, iar britanicii chiar au progresat (56%), după o scădere de 10 puncte în 2012.
În ceea ce priveşte bugetul, 47% dintre europenii intervievaţi şi 58% dintre cei care afirmat că vor pleca în vacanţă şi-au declarat şi intenţia de a face economii cu acest prilej, în frunte cu spaniolii. În medie însă, bugetul de vacanţă se menţine la 2100 de euro, Marea Britanie fiind exclusă. Dar, ca priorităţi, climatul rămâne principalul factor în alegerea vacanţelor, în mai mare măsură decât bugetul, deşi se menţin particularităţi naţionale: climatul este criteriul prioritar pentru belgieni şi francezi, în timp ce spaniolii se orientează după buget, iar germanii şi austriecii au în vedere în primul rând riscul de atentate.
Ca destinaţii, 64% dintre europenii care spun că vor merge în vacanţă aleg marea, iar Europa rămâne în fruntea preferinţelor, atrăgându-i pe 81% din cei care merg în concediu.

Două analgezice comune cresc riscul de probleme cardiace

Două analgezice comune, ibuprofenul şi diclofenacul, pot creşte uşor riscul de probleme cardiace, dacă sunt luate în doze mari o perioadă lungă de timp, a informat ieri BBC, citând un studiu publicat în revista medicală Lancet. Deşi acest risc li se poate părea acceptabil unora dintre pacienţi, cercetătorii susţin că cei care iau aceste medicamente trebuie să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Persoanele care suferă o formă severe de artrită folosesc ibuprofen sau diclofenac, care au şi rol antiinflamator, în viaţa de fiecare zi. Potrivit noului studiu, cele două medicamente prezintă un risc şi mai mare în cazul fumătorilor şi al persoanelor supraponderale.
Nu este prima dată când se constată existenţa unui asemenea risc, dar de această dată o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford a analizat problema în cel mai mare detaliu, dorind să-i ajute pe pacienţi să facă alegeri în cunoştinţă de cauză. Pentru a evalua impactul celor două antiinflamatoare nesteroidiene, au fost analizate situaţiile a 353.000 de pacienţi din 639 de teste clinice separate, urmărindu-se cazurile în care s-au administrat doze mari, de 150 mg de diclofenac sau 2400 de ibuprofen pe zi. Cercetătorii au conchis că numărul de atacuri de cord a crescut de la 8 la 1000 de persoane pe an la 11 la 1000 de persoane, pe fondul administrării medicamentelor. "3 la 1000 pe an poate părea un risc scăzut, dar această apreciere trebuie să o facă pacienţii", a subliniat coordonatorul studiului, prof. Colin Baigent. Acesta a menţionat că persoanele care iau cele două medicamente rar, ca de exemplu pentru dureri de cap, nu trebuie să-şi facă probleme. În schimb, riscul dozelor mari este şi mai mare pentru cei care prezintă deja risc de probleme cardiace şi pentru cei care au tensiune mare, colesterol ridicat sau fumează.

Larry King va lucra pentru un post de televiziune rusesc

Larry King, fostul prezentator-vedetă al unei emisiuni difuzate de postul de televiziune CNN, a anunţat miercuri că emisiunea sa - "Larry King Now" - va fi difuzată de acum înainte de un post TV rusesc pro-Kremlin, care va prezenta punctul de vedere al Moscovei asupra a ceea ce se petrece în lume. Margarita Simonian, redactorul-şef al postului public de televiziune Russia Today (RT), a postat un link pe contul ei de Twitter care trimite utilizatorul la înregistrarea video în care Larry King şi-a anunţat noul proiect. "Mi-ar plăcea mai degrabă să pun întrebări acelor oameni care deţin puterea decât să vorbesc în locul lor", a declarat Larry King în acel anunţ. "De aceea veţi putea să vedeţi emisiunea mea, «Larry King Now», aici, pe RT", a precizat jurnalistul american.
Larry King ar putea să intervieveze politicieni ruşi, potrivit RT, un post public specializat în difuzarea de informaţii, care transmite în limbile engleză, arabă şi spaniolă. "Suntem încântaţi să colaborăm cu Larry King, care este o adevărată legendă a televiziunii. El pune întotdeauna întrebări directe şi fără compromisuri interlocutorilor săi, iar acest lucru se înscrie perfect în conceptul postului nostru", a declarat Margarita Simonian. Data lansării noii emisiunii pe postul RT nu a fost precizată.
Larry King, în vârstă de 79 de ani, a prezentat celebra emisiune "Larry King Live" pe postul american CNN, din 1985 până în 2010. Postul RT, înfiinţat în 2005 cu numele Russia Today, este finanţat de statul rus. Post internaţional de informaţii, RT vizează în principal difuzarea punctului de vedere al oficialilor ruşi despre diverse chestiuni din ţara lor, dar şi din lume.
În 2012, RT a făcut senzaţie anunţând o colaborare cu fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, care l-a intervievat pentru talk-show-ul lui difuzat pe acest post în aprilie 2012 pe şeful grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, un inamic declarat al Israelului şi al Washingtonului

Barack Obama, surprins cu o pată de ruj pe gulerul cămăşii

Miercuri seara, preşedintele Obama a rostit un discurs în Sala Estică a Casei Albe. Imediat după ce a început să vorbească, Obama a remarcat că avea o pată de culoare roz, care părea a fi o urmă de ruj, pe gulerul cămăşii. Obama a atribuit "vina" mătuşii adolescentei în vârstă de 17 ani Jessica Sanchez, o participantă la concursul de talente "American Idol". "Nu vreau să am probleme cu Michelle", a spus Obama, glumind, potrivit ziarului The New York Post. "Este un semn de «căldură» din partea publicului. Cred că ştiu cine este «infractoarea»", a continuat preşedintele, chemând-o din public pe adolescenta Jessica Sanchez. "Dar vinovatul nu este Jessica... Este mătuşa ei. Unde este? Mătuşico... iat-o! Priviţi! Vreau ca toată lumea să fie martoră. Sunt convins că Michelle va înţelege...", a spus Obama.

Un nou director la FBI

Preşedintele american Barack Obama a decis să îl numească la conducerea FBI pe un republican care a lucrat în Departamentul Justiţiei în administraţia George W. Bush, potrivit New York Times. James Comey, în vârstă de 52 de ani, este un fost administrator al unui fond speculativ care predă în prezent la şcoala de Drept a Universităţii din Columbia. El îl va înlocui pe Robert Mueller, care va părăsi postul de director al FBI în septembrie. New York Times citează două persoane care au informaţii cu privire la alegerea făcută de preşedinte, dar Casa Albă a refuzat să comenteze miercuri seara. Potrivit cotidianului, data nominalizării următorului director este necunoscută.
Robert Mueller a intrat în funcţie la FBI după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, iar sub influenţa sa, agenţia, care se ocupa în principal de infracţionalitatea în rândul funcţionarilor şi trafic de stupefiante, a devenit un instrument al serviciilor secrete şi contraterorismului. James Comey a fost consilier general pentru un important fond speculativ, Bridgewater Associates, în Connecticut, iar experienţa sa ar trebui să fie un avantaj pentru FBI, care se va confrunta cu tăieri bugetare.

Alianţa pentru Integrare Europeană a devenit Coaliţia Pro-Europeană

Reprezentanţii celor trei partide din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană din Republica Moldova au semnat ieri constituirea Coaliţiei Pro-Europene. Acordul de constituire a acesteia a fost semnat de 53 de deputaţi, care reprezintă majoritatea parlamentară. Ulterior, noua coaliţie a votat guvernul. Componenţa Cabinetului propus de premierul desemnat al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este în mare parte aceeaşi ca şi a actualului guvern. Funcţia de ministru al afacerilor externe şi integrării europene pe care în prezent o deţine Leancă va fi preluată de ministrul adjunct Natalia Gherman. De asemenea, au fost schimbaţi ministrul culturii, post care va fi ocupat de Monica Babuc, ministrul transporturilor - titular va fi deputatul Vasile Botnari şi ministrul tineretului şi sportului, funcţie ce va fi deţinută de Octavian Bodişteanu, în prezent ministru adjunct în acelaşi minister. De asemenea, din componenţa noului guvern a fost exclusă o funcţie de vicepremier pentru probleme sociale.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.