Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un nou oraş nord-coreean, deschis turiştilor occidentali

Ziarul de Vrancea
24 mai 2013 488 vizualizări
Deschiderea Sinuiju, oraş aflat la graniţa cu China, va permite petrecerea unei singure zile în Coreea de Nord, o ofertă ce i-ar putea interesa pe turiştii occidentali care vizitează China

Oraşul nord-coreean Sinuiju, situat la frontiera cu China, rezervat anterior turiştilor chinezi, va fi deschis şi turiştilor occidentali, tot mai mulţi vizitând ţara, una dintre cele mai mai închise din lume, potrivit unor agenţii de voiaj specializate. Oraşul de frontieră era frecventat de mai mult timp de către turişti chinezi, care puteau cu uşurinţă să îşi petreacă ziua în acesta. "Cerem acces de mai mulţi ani", declară Simon Cockerell David, unul dintre fondatorii Koryo, principala agenţie de voiaj către Coreea de Nord, cu sediul la Beijing. El a fost primit săptămâna trecută cu mare pompă în prima sa vizită în oraş. "Îl primim călduros pe Simon Cockerell David", se putea citi într-un mesaj luminos. În opinia acestui britanic, în vârstă de 35 de ani, Sinuiju nu este oraş ca celelalte."Atmosfera este diferită, deoarece esenţialul comerţului cu China trece pe acolo. Oamenii sunt asaltaţi de produse chinezeşti şi văd mereu bogatul oraş Dandong, de cealaltă parte a fluviului (Yalu, care trasează frontiera)". Argumentul economic este, de asemenea, promovat. Gareth Johnson este directorul Young Pioneer Tours, o agenţie care propune călătorii la costuri reduse. "În Coreea, sejurul minim este trei zile. Chiar şi în cazul ofertelor noastre cele mai ieftine rămâne scump", îşi exprimă el regretul. Deschiderea Sinuiju va permite petrecerea unei singure zile în Coreea de Nord, o ofertă ce i-ar putea interesa pe turiştii care vizitează China.
Koryo evocă o călătorie în valoare de 1.200 până la 2.000 de yuani (150, până la 250 de euro) din China. Cele două companii speră să poată duce primii turişti la Sinuiju la începutul lui iunie. Această nouă opţiune nu va schimba, însă, modul în care funcţionează turismul în Coreea de Nord. "Avem o listă de oraşe autorizate în care mergem", a declarat Simon Cockerell David.
Coreea este o mică piaţă în creştere pentru principalele cinci agenţii de voiaj, care îşi împart 4.000-5.000 de turişti occidentali. "Evident, nu este turism în masă. Sunt oameni interesaţi de probleme sociale şi politice, cărora le place să descopere", afirmă Simon Cockerell David. "Nu mergi în Coreea de Nord pentru a te destinde la piscină", adaugă el.

În Amazonia au fost descoperite 15 specii noi de păsări

n cercetătorii au depistat păsările în natură după felul în care cântă, pe care nu îl mai auziseră niciodată înainte

În Amazonia braziliană au fost descoperite 15 specii noi de păsări. Este cea mai mare descoperire în domeniul ornitologiei din Brazilia din ultimii 140 de ani, a anunţat joi Luis Fabio Silveira, ornitolog la Muzeul de Zoologie al Universităţii din Sao Paolo. "În lume se descoperă anual cam trei-patru specii de păsări. Surpriza este că am găsit 15, lucru care dovedeşte bogăţia biodiversităţii din Amazonia, dar şi necesitatea de a o conserva", a afirmat Silveira. Unele provin din estul Amazoniei, "din habitate limitate, fiind deja ameninţate de dispariţie din cauza despăduririlor", spune omul de ştiinţă. Cercetătorii au depistat păsările în natură după felul în care cântă, pe care nu îl mai auziseră niciodată înainte. Zburătoarele vor fi descrise, cu toate amănuntele, în articole ştiinţifice ce vor fi publicate în luna iulie într-un volum special al "Handbook of the birds of the world", considerat Biblia ornitologilor din lumea întreagă.
Descoperirea este considerată ca fiind cea mai importantă de la publicarea, în 1871, a cărţii "Zur Ornithologie Brasiliens", în care autorul, austriacul August von Pelzeln (1825-1891) descria 40 de specii depistate în Amazonia braziliană de naturalistul Johann Natterer (1787-1843).

Francofoni, străini în propria ţară

Maladia Alzheimer are efecte neaşteptate în Canada: unii vârstnici bilingvi uită, uneori, a doua lor limbă şi, dacă trăiesc într-o regiune dominată de aceasta, devin străini în propria lor ţară, relatează France Presse.

Fenomenul este deosebit de dramatic pentru francofonii care nu mai pot comunica în engleză cu personalul serviciilor medicale, în condiţiile în care serviciile oferite în franceză sunt insuficiente sau chiar inexistente. Cu ocazia unei întâlniri cu un medic de la institutul de cercetări Sunnybrook din Toronto, în 2009, Sylvie Lavoie şi-a dat seama că mama sa, afectată de maladia neurodegenerativă, nu mai putea folosi limba engleză. Supusă unui test, Helene Tremblay-Lavoie a obţinut 9 puncte din 30 în engleză şi 19 din 30 în franceză. "Acest rezultat a fost un şoc teribil, o enormă surpriză. Deoarece nu vorbeam decât în franceză cu mama mea, nu mi-am dat seama că uitase engleza. Observasem că vorbea mai puţin cu soţul meu, care este anglofon, dar o pusesem pe seama bolii şi a oboselii", explică Sylvie Lavoie.
Cazul mamei sale este pe prima pagină a ziarelor din Canada. Helene Tremblay-Lavoie, născută în Québec, a trăit peste 30 de ani la Toronto şi vorbea două limbi. Fundaţia care îi poartă numele a fost creată anul trecut pentru a dezvolta în Ontario oferta de servicii de sănătate de lungă durată pentru francofonii afectaţi de maladii neurodegenerative care îi fac să nu mai poată folosi limba lui Shakespeare.


De ce "răcim" de la frig

Multă lume crede că frigul, în sine, ne îmbolnăveşte, dar de fapt lucrurile nu stau aşa. Mecanismul este unul indirect, iar acum cercetătorii au reuşit să-l descifreze. Oamenii de ştiinţă au aflat de ce temperaturile scăzute favorizează apariţia guturaiului, o infecţie virală foarte comună, numită popular şi "răceală" şi manifestată prin simptome foarte cunoscute: strănuturi, nas care curge, dificultate de a respira pe nas. Un grup de cercetători de la Universitatea Yale a constatat că temperaturile scăzute reduc apărarea imunitară naturală a organismului faţă de rinovirus (un agent patogen care provoacă o mare parte din cazurile de guturai). Cercetările au fost realizate pe şoareci şi pe culturi de celule umane provenite din tractul respirator, iar rezultatele au fost publicate în revista Nature.
Studiul de la Yale explică, pentru prima dată, legătura dintre temperaturile joase şi activitatea virusului. Cercetătorii au descoperit că, la temperaturi mai ridicate, şoarecii infectaţi cu rinovirus produc un val de semnale imune antiivirale, care activează mecanismele naturale de apărare ale organismului, mecanisme care luptă împotriva virusului. În schimb, la temperaturi mai joase, şoarecii produc mai puţine semnale antivirale, astfel încât infecţia poate persista. Deci, explicaţia faptului că răcim mai des iarna ţine de faptul că respirăm aer mai rece, care răceşte căile respiratorii superioare şi favorizează activitatea rinovirusurilor.

Preoţi ortodocşi, inculpaţi în urma unui atac violent împotriva homosexualilor

Doi preoţi din cadrul influentei Biserici Ortodoxe Georgiene în această ţară au fost inculpaţi joi în urma unui atac violent împotriva unei defilări a homosexualilor la Tbilisi, a anunţat Ministerul de Interne. "Ministerul de Interne a declanşat o procedură judiciară împotriva a doi preoţi implicaţi în incidentele de la 17 mai", a anunţat ministerul într-un comunicat. Cei doi nu au fost arestaţi, a precizat o purtătoare de cuvânt a ministerului.
Zeci de persoane venite să defileze vinerea trecută în centrul oraşului Tbilisi în apărarea drepturilor persoanelor de orientare homosexuală, cu ocazia Zilei mondiale împotriva homofobiei, au fost evacuate de poliţie, după ce au fost atacate de mii de militanţi conservatori georgieni conduşi de preoţi ortodocşi. Televiziunea naţională a prezentat imagini cu cei doi preoţi în timp ce urlau obscenităţi şi proferau ameninţări cu moartea împotriva activiştilor gay. "Să fii preot nu este un alibi. Oricine a comis o infracţiune, încălcat legea, incitat sau participat la violenţă va fi pedepsit", a dat asigurări premierul Bidzina Ivanichvili într-un mesaj postat pe Twitter.
Homosexualitatea, care era pedepsită prin lege în fosta Uniune Sovietică, este stigmatizată, în continuare, în Georgia, o fostă republică sovietică din Caucaz, cu o cultură foarte conservatoare, în care Biserica ortodoxă exercită o puternică influenţă. Înainte cu o zi de manifestaţie, şeful Bisericii Ortodoxe Georgiene, Ilia al II-lea, a îndemnat autorităţile să o interzică, calificând homosexualitatea drept o "boală".

Continuă revolta din Stockholm

Cel puţin nouă vehicule au fost incendiate, iar la două şcoli şi un comisariat de poliţie au fost declanşate incendii în cea de a cincea noapte consecutivă de incidente la periferia săracă a Stockholmului, unde locuiesc numeroşi imigranţi străini. Opt persoane au fost reţinute în cursul acestor incidente, care nu au provocat răniţi, a declarat vineri dimineaţa poliţia suedeză pentru agenţia TT. În cartierul de periferie Rinkeby, şase maşini au ars, dintre care cinci în întregime. Alte trei vehicule au fost incendiate la Norsborg, iar un incendiu la un comisariat de poliţie, la Aelvsjoe, a fost controlat rapid. Potrivit pompierilor, două şcoli, una la Tensta, iar cealaltă la Kista, lângă Husby, de unde au pornit tulburările, au fost incendiate, dar sinistrele au fost controlate repede. La Sodertaelje, la fel ca în urmă cu o zi, s-a aruncat cu pietre în poliţişti.
Aceste violenţe au provocat o dezbatre în Suedia asupra integrării imigranţilor, care reprezintă 15% din populaţie, se concentrează în cartiere sărace, în marile oraşe, şi se confruntă cu o rată a şomajului mai importantă decât restul populaţiei.
Tulburările ar avea la origine moartea la Husby, un cartier defavorizat din capitală, a unui rezident în vârstă de 69 de ani, împuşcat de poliţie la domiciliu. Poliţia a anunţat că nu a putut să îl reţină pe acest bărbat înarmat şi a pledat legitimă apărare. "Suntem pe cale să devenim, puţin câte puţin, ca celelalte ţări", a declarat Aje Carlbom, un antropolog de la Universitatea din Malmoe. "Să trăieşti, ca tânăr, în aceste cartiere izolate, se poate dovedi foarte dificil sub anumite aspecte. Nu ai, practic, niciun contact cu alţi suedezi, iar de cele mai multe ori nu cred să ai o bună înţelegere a societăţii suedeze", a adăugat el.
Din cauza politicii liberale în domeniul imigraţiei, Suedia a devenit în ultimele decenii una dintre destinaţiile imigranţilor în Europa, inclusiv a unor cetăţeni din Irak, Afganistan, Siria, Somalia şi Balcani.

Un pod rutier s-a prăbuşit în statul Washington

Un pod rutier peste râul Skagit, în statul Washington, s-a prăbuşit, a anunţat joi seară (vineri dimineaţă ora Romaniei) un purtător de cuvânt al poliţiei rutiere din acest stat. Oameni şi maşini erau în apă, potrivit CNN. Podul se află într-o zonă rurală, a declarat Mark Francis, purtătorul de cuvânt. Oficialul a adăugat că, din această cauză, nu se aşteaptă la răniţi sau pagube importante. Pană vineri seară, nu existau informaţii în acest sens. Postul King 5 News, afiliat CNN, a transmis imagini de la accident, joi seara, cu o porţiune a podului în apă şi persoane adunate în apropiere.
În imagini apar şi două persoane care se aflau pe vehicule, în apă. Nu era clar, imediat după, incident care erau cauzele prăbuşirii, la aproximativ 100 de kilometri de Seattle. Departamentul pentru Transport din statul Washington va efectua o investigaţie, a anunţat Francis.

Procuroarea lui Berlusconi a primit două gloanţe în plic

O procuroare care a solicitat o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a primit mai multe ameninţări printre care şi o scrisoare ce conţinea două gloanţe, a transmis biroul acesteia. Ilda Boccassini a mai solicitat ca Berlusconi să nu mai poată candida pentru funcţii publice în cadrul procesului în care acesta este acuzat că a plătit pentru relaţii sexuale cu o dansatoare în vârstă de 17 ani. Un verdict în acest dosar este aşteptat la 24 iunie. "În ultimele săptămâni a crescut numărul scrisorilor anonime care conţineau ameninţări serioase împotriva lui Boccassini. Inclusiv o scrisoare care conţinea două gloanţe", a declarat Edmondo Bruti Liberati, procurorul Milanului. Acesta a mai adăugat că procuratura va continua să îşi îndeplinească atribuţiile cu "seninătate neschimbată". În cadrul procesului, procurorii au susţinut că femei erau invitate la reşedinţa privată a lui Berlusconi pentru aşa zisele petreceri "bunga-bunga", care făceau parte dintr-un sistem de prostituţie dedicat satisfacţiei sale personale.

Cutremur de 8,2 grade în Extremul Orient rus

Rusia a lansat, vineri, o alertă de tsunami în regiunea Sahalin şi Insulele Kurile, în Extremul Orient rus, în urma unui seism extrem de puternic produs în Marea Ohoţk. Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a cerut locuitorilor din regiune să-şi părăsească casele din zona de coastă şi să se refugieze în locuri mai înalte. Cateva ore mai tarziu, alerta de tsunami a fost ridicată.
După cum au relatat agenţia rusă de presă RIA Novosti şi portalul Gazeta.ru, cutremurul produs vineri în Marea Ohoţk a avut o magnitudine de 8,2 grade, potrivit Institutului american de geologie (USGS), care de regulă îşi face estimările la scara momentului. Epicentrul acestui cutremur a fost localizat la o adâncime de 600 de km în mare

Zece mii de cai vor fi împuşcaţi din elicopter

Autorităţile din Australia au iniţiat o campanie de sacrificarea unui număr de aproximativ 10.000 de cai sălbatici despre care spun că distrug pământurile şi sursele de apă. Potrivit Central Land Council, consiliul alcătuit din reprezentanţii indigenilor din Teritoriul de Nord, animalele (cai, măgari şi cămile) mor cu miile din cauza lipsei de hrană şi apă, motiv pentru care această acţiune de sacrificare era necesară.  Mai mult, membrii consiliului au adăugat şi că aceste animale mari distrugeau resursele de apă, fenomen care pune în primejdie speciile autohtone. Sacrificarea animalelor se va realiza prin împuşcarea din elicopter, iar acţiunea se va derula până la mijlocul lunii iunie. Deşi vestea a dat naştere protestelor în rândul iubitorilor de animale, consiliul a insistat explicând că acţiunea este necesară, argumentând că atât caii, cât şi cămilele suferă şi mor de foame, poluând totodată sursele de apă.  "Nimeni nu vrea să vadă suferinţa, cu atât mai puţin populaţia aborigenă care iubeşte caii dar care este conştientă de consecinţele teribile ale populaţiei ieşite de sub control. Vrem să desfăşurăm o acţiune de sacrificiu pe o anumită zonă unde există aproximativ 10.000 de cai care suferă teribil stingându-se încet şi care distrug ţara. Daunele sunt catastrofale", a declarat directorul consiliului David Ross, luna trecută. De asemenea, el a adăugat că sacrificarea lor din elicopter este cea mai umană cale, având în vedere că transportarea lor la abatoare nu era posibilă din cauza infrastructurii rutiere slabe.
Ross a mai declarat şi că îi înţelege pe protestatari dar că deţine imagini sfâşietoare realizate de camerele cu senzori de mişcare în care sunt surprinse chinurile prin care trec animalele înfometate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.