Internațional

Cel mai spectaculos proiect rezidenţial din lume

Ziarul de Vrancea
8 mai 2013 624 vizualizări
Deşi cand s-a anunţat prima dată, părea greu de crezut că vor demara lucrările, iată că proiectul faraonic al unor afacerişti azeri este în plin şantier şi primele insule artificiale capătă formă. Este vorba de un proiect de 100 miliarde dolari ce constă în crearea unui oraş în care să locuiască un milion de oameni pe 41 de insule artificiale.

În plus, se doreşte realizarea unui circuit de Formula 1, dar şi a celei mai înalte clădiri din lume, una care să aibă peste 1.050 metri înălţime. Viabilitatea unui astfel de proiect este însă îndoielnică.
Proiectul este ideea afaceristului Ibrahimov Ibrahim, şef al unui fond de investiţii numit Avesta. El spune, într-un interviu pentru BBC, că dezvoltă "cel mai mare proiect din lume", în valoare de 100 miliarde dolari. Se doreşte crearea unui oraş nou la 25 km de capitală Baku, un oraş care va sta pe 41 de insule artificiale numite Khazar. De unde vin banii? Ibrahimov spune că nu de la Guvernul de la Baku. "Nu trebuie să avem noi 100 de miliarde, ci 4-5 miliarde pentru a construi proiectul şi pentru a-l vinde apoi", spune şeful grupului Avesta, menţionînd că el va pune aceste miliarde. Proiectul se referă practic la construcţia unui nou oraş unde să locuiască un milion de oameni, iar alţi 600.000 să vină zilnic acolo la lucru. Ibrahimov vrea şi construcţia a un milion de locuri de parcare. Numărul de un milion e mare, dacă ţinem cont că ţara are sub 9 milioane de locuitori, obervă hotnews.ro.

Cea mai înaltă clădire de pe Terra

Proiectul este faraonic fiindcă prevede şi construcţia a 50 de zgîrie-nori, dintre care unul ar trebui să devină cea mai înaltă clădire din lume, cu înălţimea de peste 1.050 de metri, costul ei estimat fiind de două miliarde dolari. Afaceristul spune că vrea să facă şi pista de Formula 1, pe lîngă porturi de lux, terenuri de golf şi spa-uri. Totul ar trebui să fie gata între 2020 şi 2025. Cine îşi va permite însă să cumpere sute de mii de locuinţe într-o ţară unde salariile sunt de sub 300 de dolari/lună, iar alimentele sunt scumpe? "Vom vinde casele cu preţuri de la 3.500 - 5.000 dolari. estimăm că vor locui aici 300.000 de străini", spune dezvoltatorul.
BBC citează un analist azer care se declară şocat de ambiţia proiectului şi de declaraţiile legate de faptul că nu sunt şi bani publici implicaţi. Analistul spune că proiectului îi lipseşte latura raţională absolut necesară în orice proiect uriaş. În plus, în Azerbaidjan aproape că nu există sector privat, iar sectorul energetic care a adus bani în ţară, este contrtolat în totalitate de autoritarul preşedinte Ilham Aliyev şi apropiaţii săi.
Rămane de văzut însă dacă proiectul va fi terminat şi dacă nu cumva se va micşora mult pe măsură ce se apropie de final.
Azerbaidjanul, ţară considerată de unii ca fiind în estul Europei, iar de alţii ca fiind în vestul Asiei, s-a dezvoltat enorm în ultimii 10 ani datorită rezervelor de petrol şi gaze şi datorită conductelor prin care aceste resurse merg spre Turcia. Ţara e cunoscută pentru conflictul cu Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabah dar şi pentru că în 2012 a organizat Eurovisionul, prilej de mîndrie naţională imensă, dar şi de mediatizare negativă pe plan internaţional după ce o serie de blocuri de locuinţe au fost dăramate pentru a se face loc sălii unde s-a ţinut concursul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.