Internațional

Curtea Constituţională menţine Moldova în instabilitate politică

Ziarul de Vrancea
23 apr 2013 452 vizualizări
Judecătorii constituţionali au infirmat decretul de nominalizare în funcţia de premier a lui Vlad Filat, exact cand partenerii politici pro-europeni de la Chişinău ajunseseră la un acord

Curtea Constituţională din R.Moldova a decis că decretul preşedintelui privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier este neconstituţional deoarece Guvernul condus tot de el a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de corupţie. Curtea a interpretat mai multe articole din Constituţia Republicii Moldova, printre care şi articolul 101, care menţionează că, "în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, până la formarea noului Guvern". Sesizarea a fost depusă de către PL, după ce Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat la funcţia de premier, deşi anterior Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a anunţat ieri că va desemna joi un premier interimar.

Negocierile o iau de la capăt

Liderul PLDM Vlad Filat a calificat decizia Curţii Constituţionale drept "politică", adăugând că aceasta creează un precedent în Republica Moldova. "Spre regret, în momentul în care am ajuns să anunţăm că am identificat majoritatea parlamentară şi azi dimineaţă trebuia să anunţăm şi votul altor cinci deputaţi, a venit decizia CC, care cred că nu a fost întâmplătoare. Decizia de ieri a CC este una politică şi care creează un precedent pentru Republica Moldova", a declarat el.
Pe de altă parte, principalele partide din Parlamentul Moldovei au comentat ieri diferit decizia Curţii Constituţionale. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, le-a cerut foştilor colegi de alianţă să înceapă negocierile pentru formarea Alianţei pentru Initegrare Europeană, "numărul 3". "Criza politică declanşată de Vlad Filat durează prea mult. Orice zi este o pierdere pentru viitorul nostru european. Stimaţi foşti colegi din AIE 1 şi 2, cetăţenii ne-au votat pentru a îmbunătăţi viaţa lor, nu a noastră, pentru a reduce sărăcia. Guvernul, în frunte cu prim-ministrul, au preluat schemele lui Vladimir Voronin şi peste noapte au devenit bogaţi. Colegii din alianţă sper că au tras concluziile, au analizat şi au înţeles că este necesar urgent să ne aşezăm la masă, să punem capăt acestei crize şi să realizăm ceea ce am promis cetăţenilor", a subliniat Mihai Ghimpu. Potrivit liderului liberal, partidul are deja desemnaţi trei negociatori pentru formarea AIE 3.
Referindu-se la decizia Curţii Constituţionale, preşedintele PL a spus că în sfârşit judecătorii constituţionali au aminti celor care sunt la putere că Republica Moldova este un stat de drept şi democratic, că puterea nu aparţine deputaţilor, ci poporului. "Să desemnezi un candidat la funcţia de prim-ministru care a fost eliberat de Parlament pentru corupţie, trafic de influenţă şi abuz de putere, aceasta înseamnă să scuipi în democraţie şi regretabil este că a făcut-o preşedintele Republicii Moldova, care este garantul acelor valori", a adăugat Ghimpu. Liderul PL a mai declarat că hotărârile Curţii Constituţionale sunt definitive şi nu pot fi contestate.
Partidul Democrat (PDM) vrea alianţă cu PLDM, fără a preciza însă dacă îl vrea în continuare premier pe Filat. "PDM rămâne consecvent deciziei luate în Biroul Politic, de a participa la formarea noii majorităţi parlamentare şi a noului Guvern alături de PLDM şi de toţi cei care doresc ca Republica Moldova să iasă imediat din criza politică în care se află", se arată într-un comunicat al formaţiunii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.