Internațional

Cum a ajuns Franţa să urmeze modelul romanesc de luptă anticorupţie

Ziarul de Vrancea
10 apr 2013 508 vizualizări
O analiză Deutsche Welle compară măsurile anunţate de Francois Hollande, în urma "afacerii Chuzac, amintesc de ANI şi DNA, instituţii experiment create în Romania

Preşedintele Francois Hollande a afirmat miercuri că vrea să "eradicheze" paradisurile fiscale "din Europa şi întreaga lume", anunţand măsuri pentru întărirea transparenţei băncilor franceze şi a luptei împotriva marii delicvenţe economice şi financiare. Nemţii de la Deutsche Welle compară situaţia de la Paris cu reformele în justiţie făcute în Romania.  Într-un articol intitulat "Europa pe urmele României în combaterea corupţiei", autorul arată că "lovită puternic de afacerea Cahuzac, Administraţia Franţei anunţă adoptarea unor legi anticorupţie care seamănă perfect cu cele existente în România". Publicaţia germană aminteşte că, în 14 septembrie 2011, Parlamentul a dezbătut o rezoluţie iniţiată de Monica Macovei privitoare la "eforturile UE de combatere a corupţiei". Fostul ministru roman al Justiţiei propunea prin aceasta rezoluţie crearea unui mecanism de combatere a corupţiei la nivelul întregii Uniuni. "Am vrut şi avem pentru prima dată, spunea Monica Macovei în plenul adunării, un mecanism anticorupţie al Uniunii. Avem nevoie de el pentru a ieşi din criza economică, financiară şi de încredere". Rezoluţia care s-a bucurat de susţinerea tuturor grupurilor politice a întrunit 553 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi 11 abţineri. "În stadiul actual, o rezoluţie adoptată în Parlamentul european nu reuşeşte totuşi, chiar dacă are susţinerea Comisiei, să producă cu adevărat un mecanism eficient şi aplicabil, dar crizele locale au, în schimb, această forţă de iniţiere. Mai ales ţările occidentale, ca Franţa, nu vor da prea multă atenţie acestor iniţiative venite din periferia Uniunii, dacă nu vor fi ele însele cutremurate de scandaluri şi crize de încredere. Rezoluţia Macovei a reuşit însă să anticipeze un anumit curs al lucrurilor, căutînd să ofere soluţii preventive", secrie Deutsche Welle.

"Romanii nu se vor mai simţi atat de stingheri"

Iar autorul adaugă: "Afacerea Cahuzac, care a pus la îndoială chiar temeiurile solidarităţii socialiste, a avut, într-adevăr, darul de a provoca o reacţie puternică. Astăzi în Franţa, dar maine s-ar putea produce ceva asemănător în Spania sau în Italia. Măsurile anti-coruptie se vor extinde, iar circumspecţia legală va tinde să se generalizeze. Chiar dacă exigenţa publică este binevenită, asistăm, în esenţă, la evoluţii politice profund negative, la o scădere a încrederii şi la o degradare a ambianţei sociale care vor duce la proliferarea normelor restrictive. Nu este deloc cea mai fericită evoluţie pentru societăţile europene, dar cel puţin romanii nu se vor mai simţi atat de stingheri".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.