Internațional

Moartea "Doamnei de fier" a polarizat societatea britanică

Ziarul de Vrancea
9 apr 2013 529 vizualizări
Mulţi britanici afectaţi în anii '80 de măsurile dure luate de Margaret Thatcher au sărbătorit în stradă decesul fostului premier, chiar dacă politica ultraliberală impusă de aceasta a salvat economia ţării n părerile sunt împărţite şi în presa internaţională

Câteva sute de persoane au improvizat luni, în cartierul londonez popular şi multietnic Brixton, pe ritmuri de muzică hip hop şi reggae, o petrecere de stradă pentru a spune "călătorie sprâncenată", după moartea fostului premier Margaret Thatcher. Clare Truscott, în vârstă de 50 de ani, purta o beretă sclipitoare şi o pancartă pe care se putea citi "Ding dong, the witch is dead" (Ding dong, vrăjitoarea a murit). "Sunt aici pentru a le aminti tinerilor pagubele pe care ea le-a produs societăţii. Eu vin din nord, unde nu era de muncă. Acolo industria a dispărut rapid iar politica sa a făcut-o să dispară şi mai rapid", spune ea. "Toţi politicienii scuipă retorica sa, chiar şi laburiştii, Tony Blair era o versiune soft a lui Margaret Thatcher", apreciază Truscott. În apropiere, un bărbat purta un panou pe care se pot citi titluri din presa din 1990 ce anunţau demisia lui Margaret Thatcher. Alţii purtau pancarte pe care se poate citi "Bucuraţi-vă, Thatcher a murit", iar alţii dansau. "Călătorie sprâncenată" ("Good riddance") era scris cu cretă pe trotuar în principala piaţă din acest cartier, în sudul Londrei, teatru al unor revolte în două rânduri, în anii '80. "Suntem aici pentru a îi sărbători moartea", a declarat o îngrijitoare, Carole Roper, în vârstă de 50 de ani, venită din nordul Londrei. Între două guri de bere, ea a spus că nu crede că aceasta este o răzbunare, "nu despre moartea lui Thatcher este vorba neapărat, ci despre ceea ce a făcut, despre politica pe care a dus-o în această ţară". "Ea nu a făcut nimic să îi ajute pe săracii din această ţară", dar "noi avem o memorie bună. Niciunul dintre noi nu a uitat", a subliniat Carole Roper.

Un omagiu? "Privatizarea" sau delocalizarea funerariilor în China

Moartea fostului premier a împărţit societatea britanică şi le varf. Funeraliile sale vor avea loc miercurea viitoare, însă o polemică a izbucnit cu privire la ceremonia rezervată baroanei Thatcher, titlul său oficial. Prea mult sau prea puţin? Guvernul a decis ca prima femeie care a guvernat Marea Britanie să primească onoruri militare la Catedrala Saint Paul, după o procesiune de la Westminster la edificiul religios. Este vorba despre "funeralii ceremoniale", porivit terminologiei oficiale, ca cele organizate pentru prinţesa Diana şi regina-mamă Elizabeth. Premierul conservator David Cameron va asista la ceremonie, alături de numeroase personalităţi politice. Regina Elizabeth a II-a, care ar fi avut, potrivit unora, relaţii "furtunoase" cu fosta locatară de Downing Street, va fi de asemenea prezentă, împreună cu prinţul consort Philip, duce de Edinburgh.
Însă Lady Thatcher nu va avea funeralii naţionale, pe care Marea Britanie le rezervă monarhilor şi câtorva mari personalităţi ale vieţii publice, ca de exemplu unii foşti premieri. "Ar fi o insultă adusă istoriei să i se refuze această onoare" "femeii care a salvat Marea Britanie", lansa un semnal de alarmă editorialistul de la The Daily Mail, care a lansat o campanie în acest sens. "Ea a ajuns la putere atunci când această ţară era în ruine pe plan economic, transformând-o în putere mondială", subliniază editorialistul.
Deputaţi conservatori au pledat, de asemenea, pentru organizarea de funeralii naţionale, în mesaje postate pe Twitter. Însă, pe Internet au început să apară şi petiţii care cer ca banii contribuabililor să nu fie utilizaţi, recomandând "privatizarea" funeraliilor celei care a luptat împotriva statului-providenţă. "Cel mai bun mijloc de a-i aduce un omagiu lui Maggie ar fi delocalizarea funeraliilor sale în China", scria pe un ton ironic un navigator pe Internet.

Thatcher n-ar fi vrut ca statul să "risipească" banii cu funerariile ei

The Daily Mirror a început, de asemenea, să efectueze un sondaj în rândul cititorilor săi, pentru a afla dacă este "normal" ca "femeia care a divizat naţiunea" să aibă parte de aceleaşi funeralii ca Lady Diana, estimând la un total de opt milioane de lire sterline (peste 9,3 milioane de euro) costul ceremoniei, plătite în parte de stat şi în parte de familie. Potrivit purtătorului acesteia de cuvânt, Tim Bell, Margaret Thatcher nu dorea "funeralii naţionale, şi nici familia". Ea nu vrea să-i fie expus corpul în mod public şi nu vrea nici o "paradă aeriană", deoarece această liberală dură, susţinătoarea unui stat sărac, "aprecia că reprezintă nişte bani risipiţi", a declarat Bell.
"Doamna de Fier" este acuzată că a sacrificat industria britanică prin închiderea minelor, că a diminuat influenţa sindicatelor sau că a dat dovadă de prea multă intransigenţă faţă de IRA, Armata Republicană Irlandeză. Reflectând această ambivalenţă de opinie, un sondaj publicat de ziarul The Guardian arată că 50% dintre britanicii intervievaţi după decesul acesteia consideră pozitivă contribuţia sa faţă de ţară, în timp ce 34% susţin contrariul.
Presa internaţională exprima, de asemnea, opinii divergente despre "adevărata faţă a thatcherismului", insistând asupra eşecurilor "dovedite" ale ultraliberalismului sau salutând un lider inflexibil care "a salvat" economia britanică.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.