Internațional

Un celebru asasinat la comandă rămane nepedepsit dintr-o "eroare"

Ziarul de Vrancea
3 apr 2013 510 vizualizări
Un atentat organizat în mai 1957 la Strasbourg de către agenţi ai serviciilor secrete cehoslovace, în care a fost ucisă Henriette Tremeaud, soţia prefectului din Bas-Rhin la acea vreme, va rămâne nepedepsit din cauza unei gafe a justiţiei cehe.

"Este o victorie a nedreptăţii", a subliniat Pavel Bret, directorul Biroului pentru Investigarea şi Documentarea Crimelor Comunismului, într-un editorial publicat în cotidianul Dnes.
Henriette Tremeaud a fost ucisă la 17 mai 1957 în explozia unui dispozitiv puternic, ascuns într-o cutie de trabucuri, trimisă prin poştă de către un fost agent secret din cadrul Statni Bezpecnost (StB), poliţia de stat în Cehoslovacia comunistă. "Moartea doamnei Tremeaud a fost crudă. Ea a fost sfârtecată de explozivul pregătit la Praga", scrie Dnes.
Comandat foarte probabil de KGB-ul sovietic, atentatul îl viza pe soţul victimei, prefectul din Bas-Rhin, Andre Tremeaud. Atacul ar fi trebuit să pară o acţiune a neo-naziştilor germani şi să submineze procesul integrării europene care abia se năştea în perioada respectivă.

Judecătorul, un membru al fostului partid comunist

Ultimul presupus membru al comandoului, aflat în continuare în viaţă, identificat de Dnes ca Stanislav Tomes, va scăpa însă de pedeapsă, deoarece un tribunal a întrerupt o procedură penală ce trena din 1996. Parchetul nu a făcut apel împotriva acestei hotărâri, "din motive neclare", potrivit ziarului. "Un complot grandios sau o eroare grandioasă?", se întreba Dnes, potrivit căruia judecătorul, un membru al partidului comunist înainte de 1989, a oprit procedura penală din cauza stării de sănătate a lui Tomes, în vârstă de 86 de ani. Acelaşi cotidian scrie că validitatea permisului de conducere al lui Tomes a fost prelungită în mod periodic de către un medic, până anul trecut. Al doilea acuzat, Milan Michel, a decedat în 2010. "Atentatul de la Strasburg a reprezentat "una dintre cele mai brutale operaţiuni efectuate în străinătate de către regimul comunist (din fosta Cehoslovacie)", subliniază Dnes.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.