Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O planetă uriaşă, înghiţită de o gaură neagră

Ziarul de Vrancea
2 apr 2013 848 vizualizări
descoperirea a fost făcută într-o galaxie aflată la 47 milioane ani-lumină de galaxia noastră

Astrofizicienii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) au descoperit o "super-Jupiter" în timp ce această planetă de mari dimensiuni era înghiţită de o gaură neagră, într-o galaxie aflată la 47 milioane ani-lumină de galaxia noastră. Descoperirea a fost realizată graţie satelitului european INTEGRAL, care este folosit însă şi de NASA şi de Agenţia spaţială rusă. Plasat pe orbită în 2002, acest satelit astronomic de patru tone studiază razele gamma.
Pe parcursul cercetării, savanţii elveţieni de la Centrul de date din Geneva au remarcat un semnal luminos care provenea dintr-o gaură neagră cu o masă de 300.000 de ori mai mare decât cea a Soarelui, localizată în centrul galaxiei NGC 4845. "Această descoperire este total neaşteptată, întrucât provine dintr-o galaxie care este liniştită de cel puţin 30 de ani", a dezvăluit Marek Nikojuk, de la Universitatea Bialystok din Polonia, principalul autor al articolului publicat în revista Astronomy and Astrophysics.
Acea gaură neagră a fost descoperită în momentul în care înghiţea o planetă cu o masă de 15 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter. Potrivit astrofizicienilor, gaura neagră a avut nevoie de trei luni pentru a deturna această "super-Jupiter" de pe orbita ei şi să înghită 10% din masa ei totală, în timp ce restul planetei a rămas pe orbită.
Astronomii estimează că numărul planetelor-rătăcitoare din acea galaxie este aproape la fel de mare ca numărul stelelor.


Mii de elevi exmatriculaţi în Marea Britanie pentru comportament sexual

200 dintre aceştia au fost copii de şcoală primară

Peste 3.000 de copii - inclusiv sute cu vârsta sub 11 ani - sunt exmatriculaţi în fiecare an în Marea Britanie pentru comportament sexual, scrie cotidianul The Independent. Potrivit cifrelor oferite de Departamentul pentru Educaţie, în anul şcolar 2010/2011. 3.030 de copii au fost exmatriculaţi. Dintre aceştia, 200 au fost copii de şcoală primară. În anul şcolar 2009/2010, s-au înregistrat 3.300 de exmatriculări pentru infracţiuni precum intimidare sexuală, hărţuire sau agresiune, comportament obscen şi mesaje sexuale. Cifrele au fost publicate la o zi după ce o mamă a povestit pentru The Independent că fiul ei de 11 ani i-a spus că şi-a încheiat copilăria după ce a fost presat de colegi de şcoală să se uite la un film porno online pe care nu ar putea să-l uite. Militanţii au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că copiii sunt din ce în ce mai expuşi la o societate extrem de sexualizată.

Aplicaţii prin care părinţii controlează accesul copiilor la internet

Părinţii vor avea la dispoziţie aplicaţii prin care vor putea monitoriza şi controla modul în care copiilor lor folosesc internetul, în contextul în care vârsta utilizatorilor de smarphone-uri şi tablete scade tot mai mult.

Un studiu realizat de Pew Research Center arată că mai mult de o treime din adolescenţii americani au un smartphone, în creştere de la o mai mult de o cincime în 2011. Pentru aproape jumătate din aceşti utilizatori, telefonul este principalul instrument de navigare pe internet, părinţii având dificultăţi în a supraveghea comportamentul copiilor. "Când ai un smartphone, ai practic internetul la tine în buzunar oriunde ai fi - departe de ochii părinţilor", a spus Anooj Shah, reprezentant al companiei Kytephone din Toronto. Aplicaţia Kytephone le permite părinţilor să controleze programele şi site-urile pe care copiii lor le folosesc şi să vadă de la ce persoane primesc minorii mesaje şi apeluri. Compania a pus luni la dispoziţie o aplicaţie Kytetime pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani.
La începutul lunii martie, Net Nanny, o companie de programe de monitorizare, a lansat o aplicaţie pentru dispozitivele iOS ale Apple pentru a filtra conţinutul pe internet şi pentru a bloca vulgarităţile.
Compania a introdus de asemenea Net Nanny Social, un instrument pe bază de abonament care le permite părinţilor să monitorizeze pe internet probleme precum cele legate de intimidările cibernetice, hărţuiri sexuale sau furturi de identitate pe reţele de socializare precum Facebook sau Twitter. Serviciul costă în SUA 19,99 dolari pe an.
Pentru părinţii copiilor cu vârste între 2 şi 8 ani, compania Playrific, cu sediul la Boston, are o aplicaţie gratuită cu un browser blocat care permite numai conţinut corespunzător pentru copii, inclusiv filmuleţe educaţionale, jocuri şi cărţi interactive.

Liberalii moldoveni refuză să îl accepte pe Vlad Filat în funcţia de premier

Liberalii din Republica Moldova pledează pentru constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 3 dar nu îl acceptă pe Vlad Filat în funcţia de premier, relatează PRO TV Chişinău. Ei spun că ar trebui să îl voteze cei care l-au demis, respectiv democraţii şi comuniştii, insistând ca Partidul Democrat-Liberal să vină cu o nouă candidatură. Contactat de PRO TV, vicepreşedintele liberal-democrat Valeriu Streleţ a declarat că liberalii trebuie să îşi expună poziţia în cadrul negocierilor şi abia atunci se vor face comentarii.
Candidatul la funcţia de premier va fi anunţat vineri de către şeful statului, iar până atunci liderii celor trei partide de la guvernare trebuie să ajungă la un consens.

Oamenii care mănancă peşte trăiesc cu doi ani mai mult

Persoanele în vârstă de cel puţin 65 de ani, cu cele mai ridicate concentraţii de omega-3 în organism, trăiesc în medie cu 2,2 ani mai mult decât persoanele cu cele mai scăzute concentraţii de omega-3, un acid gras conţinut mai ales de carnea anumitor specii de peşti. Astfel, aceşti adulţi în vârstă care mănâncă peşte cu regularitate beneficiază de o reducere cu până la 27% a riscului general de mortalitate şi de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirmă cercetătorii de la Universitatea Harvard şi de la Universitatea de Stat din Washington. "Preparatele din peşte, bogate în acizi graşi, sunt considerate de multă vreme o hrană sănătoasă, dar puţin cercetători au evaluat până acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sănătăţii adulţilor în vârstă", a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard.
Cercetătorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulţi de peste 65 de ani în Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sănătatea cardiovasculară.

Consumul de canabis a scăzut în Cehia

Consumul de canabis în scopuri terapeutice este de-acum legal în Cehia, odată cu intrarea în vigoare luni a unei legi, adoptate în decembrie, care autorizează utilizarea marijuanei cu scopul reducerii impactului anumitor boli grave. Vizând să atenueze simptome ale unor boli precum cancerul, maladia Parkinson, scleroza în plăci, psoriazisul şi eczema atopică, canabisul este accesibil exclusiv pe bază de reţetă electronică, în vederea împiedicării unor abuzuri.
Cehia va importa, pentru început, acest drog, timp de un an, până când Institutul Naţional ceh pentru Controlul Medicamentelor începe să elibereze licenţe, valabile pe o perioadă de maximum cinci ani, unor cultivatori locali.
Cehia, o ţară cu 10,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai liberale ţări europene în privinţa consumului de canabis. Persoanele care deţin până la 15 grame de marijuana sau cultivă acasă până la cinci plante nu riscă nicio amendă. Procentul consumatorilor tineri de canabis în Cehia a scăzut de la 20,3% în 2010 la 16,1% în 2011, potrivit Observatorului Naţional ceh pentru Droguri.
Tot începând de la 1 aprilie, altă lege din domeniul sănătăţii publice în Cehia a intrat în vigoare, permiţând efectuarea de grefe de la donatori străini decedaţi pe teritoriul Cehiei.

Bulgaria are printre cele mai ridicate rate ale sinuciderii din Europa

Rata sinuciderii în Bulgaria este una dintre cele mai ridicate din Europa, au explicat experţii bulgari, pe fondul recentelor tentative de autoincendiere din această ţară. În cadrul unei conferinţe la Burgas, psihologii au explicat faptul că sărăcia şi stresul sunt motivele principale care stau la baza valului de sinucideri din Bulgaria din ultima perioadă, sfătuind cetăţenii să consulte un specialist de fiecare dată când simt că trec printr-o perioadă mai dificilă. Aceştia au mai precizat că bulgarii apelează rareori la serviciile psihologilor. O campanie de prevenire a sinuciderii a fost lansată în Bulgaia în urmă cu o săptămână.
În total şase persoane care şi-au dat foc în ultima lună în Bulgaria, iar patru dintre ele şi-au pierdut viaţa. În plus, zilnic se raportează autorităţilor cazuri de sinucideri prin spânzurare sau persoane care s-au aruncat în faţa trenului, de pe poduri sau de pe clădiri înalte.

Insurgenţii s-au apropiat de cel mai mare depozit de arme chimice din Siria

Insurgenţii sirieni au ocupat o suburbie a oraşului Alep, ajungând foarte aproape de cel mai mare depozit de arme chimice al regimului Bashar al-Assad, informează posturile tv Al Jazeera şi Al Arabiya. Conform celor două posturi tv arabe, insurgenţii au ocupat zona As-Safira, o suburbie a oraşului Alep. În apropiere de zona ocupată de rebeli se află cel mai mare depozit de arme chimice al regimului Bashar al-Assad. Insurgenţii au luptat luni întregi cu serviciile de securitate în zona As-Safir. Armata siriană pare să se fi retras din această zonă şi se limitează la raiduri aeriene împotriva forţelor insurgente. Potrivit unor surse citate de Al Arabiya, la lupte participă şi membri ai unor grupări afiliate reţelei teroriste Al-Qaida.
Siria se confruntă de peste doi ani cu revolte reprimate violent şi confruntări armate între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului este, conform estimărilor Naţiunilor Unite, de peste 70.000 de morţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.