Internațional

Opoziţia îşi alege liderul

Ziarul de Vrancea
22 mar 2013 575 vizualizări
Democrat-liberalii se reunesc, sâmbătă, la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL, la Romexpo, pentru a-şi alege preşedintele dintre candidaţii Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei. Deznodământul competiţiei este imprevizibil.

La Convenţie este invitat special şi şeful statului, care şi-a făcut publice, în mai multe rânduri, opiniile despre situaţia din formaţiune precum şi criticile la adresa lui Vasile Blaga.

Traian Băsescu s-a declarat în favoarea candidaturii Elenei Udrea şi a spus despre actualul preşedinte al partidului că nu mai are potenţial de creştere. "Eu ţin la Blaga foarte mult, dar îi spun stop, pentru că îngropi PDL, şi nu aş vrea să îl îngropi. Vasile nu mai are potenţial de creştere", a fost cea mai recentă declaraţie a sa referitoare la Blaga. "Am văzut poziţiile domnului preşedinte Traian Băsescu, mă bucură că a zis că ţine la mine şi eu ţin la domnia sa, pe de altă parte, soarta partidului va fi stabilită de cei 5.000 de delegaţi la Convenţie", a replicat Blaga.

Scrutinul s-ar putea termina duminică

Traian Băsescu va vorbi primul la Convenţie, după prezentarea mesajului video din partea preşedintelui Partidului Popular European, Wilfried Martens. Băsescu nu a confirmat participarea, dar democrat-liberalii se aşteaptă ca acesta să vină la Convenţie. De altfel, acesta este singurul invitat din afara formaţiunii, organizatorii considerând că este o competiţie internă a partidului. Noul preşedinte al PDL va fi ales de 5.000 de delegaţi ai partidului, mai mulţi decât au fost vreodată la un congres al formaţiunii.
Evenimentul a fost pregătit în cele mai mici detalii. Organizatorii s-au gandit chiar şi la toalete ecologice suplimentare, la o ambulanţă, dar şi la deschiderea unor spaţii unde participanţii să poată să-şi cumpere apă şi mâncare. Prin tragere la sorţi a fost stabilită ordinea în care candidaţii îşi vor prezenta, timp de 45 de minute fiecare, moţiunile.

Prima va vorbi Monica Macovei, urmată de Elena Udrea, ultimul fiind Vasile Blaga. Aceasta este şi ordinea pe buletinele de vot. Delegaţii vor fi aşezaţi în sală în ordinea alfabetică a judeţelor, pentru a nu exista dispute. Convenţia va începe la ora 10:00 şi, conform programului, în jurul orei 13:30 va începe procedura de vot, care va dura două ore, iar în alte două ore vor fi numărate voturile. Unii lideri ai partidului şi-au exprimat însă îngrijorarea că lucrările ar putea dura până târziu în noapte sau până a doua zi dimineaţă. Câştigătorul este cel care obţine jumătate plus unu din numărul de voturi valabil exprimate, iar dacă niciunul dintre candidaţi nu ia acest scor, va fi organizat al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi.

Mesajul lui Băsescu ar putea fi hotărator

Printre susţinătorii Elenei Udrea se numără Elena Băsescu, Emil Boc şi Roberta Anastase, Vasile Blaga este susţinut de Cezar Preda, Gheorghe Flutur, de actualii vicepreşedinţi Raluca Turcan, Radu F Alexandru, Andrea Paul, dar şi de Theodor Stolojan, în timp ce Monica Macovei îi are ca susţinători pe Cristian Preda, Teodor Baconschi sau Adrian Papahagi.
Adrian Videanu, cunoscut drept un apropiat al lui Blaga, a preferat să-şi menţină neutralitatea.
Rezultatul alegerilor este incert, un pronostic fiind greu de făcut, cele mai mari şanse avându-le Vasile Blaga şi Elena Udrea. Monica Macovei nu a anunţat pe cine ar susţine în eventualitatea unui tur II.
Candidaţii şi reprezentanţii lor şi-au făcut totuşi unele calcule. Susţinătorii lui Vasile Blaga spun că actualul preşedinte are sprijinul a 29 dintre filiale, iar Elena Udrea ar avea doar 13 filiale, în timp ce Udrea a declarat că are cu 300 de voturi mai mult decât Blaga. Ea a spus şi că sunt semnale că şefii de filiale sunt pro-Blaga, în timp ce restul membrilor o susţin pe ea.
Jocurile nu sunt încă făcute, fiind important şi impactul pe care îl va avea asupra delegaţilor discursul lui Traian Băsescu la Convenţie, în condiţiile în care victoria lui Emil Boc în 2011 a fost atribuită şi mesajului şefului statului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4051 zile, 22 ore, 24 minute, 51 secunde
Succes remarcabil al "reformistilor" la Conventia PDl. Cei care ne-au facut de *** in toata Europa si continua sa ne manance de fund cu orice ocazie, "reformistii" Macovei, Preda, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.