Internațional

De ieri, omenirea poate vedea capătul Universului

Ziarul de Vrancea
13 mar 2013 1004 vizualizări
ALMA, cel mai ambiţios proiect astronomic din lume, a fost inaugurat ieri în deşertul Atacama din Chile, după un deceniu de aşteptare, şi are şanse reale să descifreze secretele originii Universului şi să revoluţioneze ştiinţa modernă.

Amplasat în deşertul Atacama, cel mai arid loc din lume, pe platoul Chajnantor, la o altitudine de peste 5.000 de metri, ALMA, o reţea de radiotelescoape, va permite observarea radiaţiei luminoase invizibile pentru ochiul uman, cu lungimi de undă milimetrice şi submilimetrice. ALMA (Atacama Large Millimeter/sub-millimeter Array), o formidabilă maşină de observat stelele, va putea astfel să străpungă norii denşi de praf cosmic şi să ajungă la zonele cele mai îndepărtate, mai vechi şi mai reci din Univers. "ALMA reprezintă o veritabilă revoluţie. Vom putea să facem observaţii cu o rezoluţie şi o sensibilitate mult mai mari decât cele actuale, iar acest fapt va transforma complet viziunea noastră despre o parte a Universului", a declarat Massimo Tarengui, reprezentant al Observatorului european austral (ESO), participant la acest proiect. "Vom putea să descoperim atât de multe lucruri care astăzi ne sunt necunoscute, încât va fi o revoluţie totală", a adăugat el.

"Ştim cum s-a născut Big Bang-ul, dar nu ştim cum se nasc galaxiile"

ALMA va utiliza 66 de antene, cântărind fiecare peste 100 de tone, care pot să reziste la o temperatură ce variază între -20 °C şi ^20 °C. Prima antenă a fost transportată la faţa locului în noiembrie 2009. Aceste antene, care pot să opereze la unison, vor acţiona ca un singur telescop uriaş, cu un diametru de 16 kilometri. Acesta este primul telescop astronomic cu adevărat mondial, cu un buget de ordinul unui miliard de euro, la care au contribuit Europa - prin intermediul ESO -, Statele Unite şi Japonia. Spre deosebire de telescoapele optice cu infraroşu, ALMA poate să capteze lumina slabă şi gazele prezente în timpul formării primelor stele, a galaxiilor şi a planetelor situate în zonele cele mai întunecate, mai îndepărtate şi mai reci (între -200 grade Celsius şi -260 grade Celsius) ale Universului. "Cu ajutorul ALMA, vom putea să observăm formarea şi evoluţia galactică şi planetară şi aceasta este cea mai mare speranţă pe care o avem de la acest proiect. Ştim cum s-a născut Big Bang-ul, dar nu ştim cum se nasc galaxiile", a declarat Diego Mardones, astronom la Universitatea din Chile. "Avem anumite cunoştinţe despre Sistemul Solar, dar nu avem o înţelegere clară a felului în care el s-a format", a adăugat, la rândul său, Massimo Tarenghi. ALMA va permite descifrarea altor mistere, precum acela care învăluie originea materiei organice şi a vieţii.
În 2009, prima antenă a fost instalată pe platoul Chajnantor, în apropiere de satul San Pedro din deşertul Atacama - la 1.700 kilometri de Santiago de Chile. Acest loc a fost ales datorită altitudinii sale, secetei extreme şi extraordinarei sale amplitudini. Datorită proximităţii sale de linia Ecuatorului, zona beneficiază şi de un unghi privilegiat pentru a observa o mare parte a Universului.

Uniunea Europeană a rămas fără buget pentru următorii şase ani

n dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustate cu rata inflaţiei

Parlamentul European a respins ieri, printr-o rezoluţie votată în plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultată în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie. Eurodeputaţii au stabilit prin aceeaşi rezoluţie şi un mandat pentru negocierile cu celelalte instituţii europene privind bugetul multianual (MFF), care în cele din urmă trebuie validat prin votul forului legislativ european. Rezoluţia adoptată miercuri a fost pregătită de liderii grupurilor PPE (populari), Socialişti şi Democraţi, ALDE (liberali) şi Verzi (ecologişti), fiind adoptată cu votul favorabil a 506 eurodeputaţi, 151 voturi fiind împotrivă, iar 23 s-au abţinut. Negocierile informale care vor fi purtate în perioada următoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie să aducă reglementări de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie îşi dea acordul pentru aceste reglementări şi să existe un acord interinstituţional şi cu Consiliul şi Comisia Europeană, menţionează comunicatul. De asemenea, PE va negocia în paralel şi pentru bugetele diverselor programe europene în parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului şi Consiliului. "Dacă nu se va ajunge la un acord până la începutul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflaţiei", mai menţionează comunicatul PE.
României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, potrivit variantei de buget stabilită de liderii Consiliului European. Ţara noastră a obţinut astfel o creştere cu 18% a bugetului care îi este alocat în perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, deşi la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul multianual a suferit o reducere.

Lipsa somnului îi face pe oameni să mănânce mai mult

Un program de somn de doar cinci ore pe noapte, timp de o săptămână, şi accesul nelimitat la mâncare i-a făcut să se îngraşe pe participanţii la un studiu organizat recent în Statele Unite. Oamenii de ştiinţă au arătat deja că lipsa somnului poate să conducă la o creştere în greutate, fără însă ca efectele asupra metabolismului să fie bine determinate. În noul studiu, cercetătorii americani arată că rămânerea în starea de veghe necesită mai multă energie, conducând la ingerarea unei cantităţi mai mari de alimente.
"Nu lipsa somnului în sine duce la îngrăşare", afirmă Kenneth Wrightt, directorul Laboratorului pentru studierea somnului şi de cronobiologie de la Universitatea Colorado. "Dar atunci când nu dormi suficient ai tendinţa de a mânca mai mult decât este necesar, pentru a compensa", a explicat el.

Marţienii au murit în urmă cu câteva miliarde de ani

Condiţiile necesare pentru întreţinerea vieţii au fost întrunite pe Marte în urmă cu mai multe miliarde de ani, au anunţat cercetătorii de la NASA, care consideră că nu există niciun dubiu în această privinţă. "O întrebare fundamentală la care misiunea Curiosity trebuia să răspundă era aceea de a afla dacă Marte ar fi putut fi propice vieţii: pe baza lucrurilor pe care le cunoaştem acum, răspunsul la această întrebare este unul afirmativ", a declarat, marţi, Michael Meyer, principalul coordonator al misiunii Curiosity. În acest stadiu, nu există însă niciun element care să le dea dreptul oamenilor de ştiinţă să afirme că anumite microorganisme ar fi prosperat într-adevăr pe planeta roşie. Instrumentele de la bordul roverului Curiosity, un robot pe şase roţi, aflat pe Marte de pe 6 august 2012, au analizat primul eşantion prelevat din interiorul unei roci marţiene. Aceasta se afla la capătul unei foste reţele de râuri sau pe fundul unui lac, un loc ce ar fi putut să furnizeze ingrediente chimice şi să prezinte alte condiţii favorabile pentru viaţa microbiană, au explicat cercetătorii de la NASA. Prezenţa sulfatului de calciu în argilă i-a făcut pe savanţii americani să afirme că solul marţian din acea zonă era neutru şi uşor alcalin. Astfel, spre deosebire de alte zone în trecut umide deja observate pe Marte, acea zonă nu era puternic oxidată, acidă sau foarte sărată. "Am fi putut bea acea apă", a declarat John Grotzinger de la Institutul pentru Tehnologie din California, unul dintre experţii implicaţi în proiectul Curiosity, precizând faptul că instrumentele robotului nu permit detectarea vieţii aşa cum este ea cunoscută.
Curiosity, care se află în craterul Gale de pe ecuatorul lui Marte, în apropiere de muntele Sharp, descoperise deja pietriş şi pietricele provenind din albia unui fost râu, martori ai unui trecut umed pe planeta roşie. Oamenii de ştiinţă s-au declarat surprinşi să găsească un amestec de ingrediente chimice oxidate, mai puţin oxidate şi deloc oxidate, care furnizează surse de energie variate, pe care o mare varietate de microbi de pe Terra le pot folosi pentru a trăi.

Serviciile americane de informaţii, pesimiste în privinţa Afganistanului

Insurecţia talibanilor în Afganistan a "scăzut" în anumite regiuni, însă rămâne activă, potrivit unui raport anual al mai multor agenţii americane de informaţii, care oferă o viziune mai puţin optimistă asupra situaţiei din această ţară decât cea a Pentagonului. Într-un raport anual adresat Congresului privind principalele pericole în lume, comunitatea americană de informaţii subliniază că previziunile nu sunt bune în privinţa economiei afgane, în timp ce progresele în războiul împotriva talibanilor rămân timide. "Noi apreciem că insurecţia talibană a scăzut în anumite regiuni din Afganistan, dar ea este rezistentă, în continuare, şi capabilă să contracareze planurile americane şi ale comunităţii internaţionale", se arată în raport, prezentat în Congres de către şeful informaţiilor americane, James Clapper. Liderii talibanilor se ascund în Pakistanul vecin, "ceea ce le permite să conducă insurecţia fără să îşi asume riscuri", se subliniază în raport. Progresele înregistrate în domeniul asigurării securităţii unor regiuni în care sunt staţionate trupe americane sunt "foarte fragile", în contextul în care aceste zone trec treptat sub controlul armatei şi poliţiei afgane. Concluziile raportului comunităţii de informaţii sunt mult mai pesimiste decât cele ale Pentagonului şi comandanţilor militari, care raportează progrese importante şi disensiuni în rândul talibanilor, al căror număr ar fi în scădere. Din contră, raportul prezentat marţi în Congres afirmă că talibanii sunt capabili să controleze oraşe şi drumuri strategice în apropierea zonelor aflate sub controlul Guvernului.

Obama, acuzat că discriminează politicienii de culoare

Grupul ce reprezintă aleşii de culoare din Congresul american i-a reproşat preşedintelui Barack Obama că nu a numit încă nicio persoană de culoare în noul cabinet, după realegerea sa în noiembrie. "Deoarece continuaţi să vă numiţi principalii consilieri, vrem să subliniem importanţa ca fiecare comunitate să aibă un loc la masă", afirmă preşedintele Congressional Black Caucus (CBC) Marcia Fudge, democrat din Ohio (nord) într-o scrisoare către Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. "Absenţa pluralităţii vocilor conduce la adoptarea unor politici şi proiecte care afectează în mod negativ persoanele de culoare", adaugă aceasta în scrisoarea publicată luni. Faptul că majoritatea persoanelor de culoare (aproximativ 93 la sută) au votat pentru Obama la 6 noiembrie "agravează" frustrarea acestei comunităţi, susţine aceasta. Barack Obama a fost criticat pentru că a numit în mare parte bărbaţi albi în cadrul cabinetului său pentru cel de-al doilea mandat. Singurul membru de culoare al cabinetului Obama, ministrul justiţiei Eric Holder a fost numit în primul cabinet al lui Obama după alegerile din 2008.
În ianuarie, democratul şi membrul CBC Charlie Rangel a apreciat că devine "foarte jenant" că Obama nu este în măsură să numească o singură persoană de culoare în cercul său politic apropiat.

Revelaţia prinţului Charles

La fel ca şi mulţi bunici dinaintea lui, apropiata naştere a primului său nepot îl face pe prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, să se simtă "puţin bătrân". Prinţul Charles, în varstă de 64 de ani, a apărut la postul de televiziune BBC 1 cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea primei emisiuni din seria "Countryfile" şi a fost întrebat dacă perspectiva de a deveni bunic nu-l face să-şi simtă vârsta. "Sigur că da!", a răspuns fără echivoc prinţul. "Până la un anumit punct nu-mi vine să cred că mi se întâmplă acest lucru. Este însă un gând minunat şi de-abia aştept să-mi cunosc nepotul", a adăugat el.
Ducele şi ducesa de Cambridge aşteaptă venirea pe lume a primului lor copil în luna iulie. Deşi nu s-a anunţat încă sexul micuţului, viitoarea mămică a lăsat să-i scape, recent, că ar fi vorba despre o fetiţă. După ce a primit un ursuleţ de pluş din partea unei persoane din mulţime, ducesa în vârstă de 31 de ani a răspuns: "Mulţumesc, îl primesc pentru fe..." oprindu-se brusc fără a continua cuvântul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.