Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pregătiri de predare a ştafetei în Cuba, sub supravegherea lui Fidel Castro

Ziarul de Vrancea
25 feb 2013 602 vizualizări
Fidel Castro (86 de ani) le-a făcut o surpriză participanţilor la şedinţa de duminică a Parlamentului, apărand alături de fratele său Raul (82 de ani). Şedinţa l-a reconfirmat pe Raul Castro la preşedinţia Cubei, pentru un al doilea mandat. Mass-media oficiale ale Havanei au relatat că fraţii Castro "au fost întâmpinaţi cu ovaţii" de către parlamentari. Este a doua oară cand Fidel apare în "Asamblea Popular" după debutul bolii sale, care l-a determinat să-i cedeze fratelui său prerogativele funcţiilor sale în 2006. Doi ani mai tarziu, Raul Castro a devenit preşedintele ţării.

"În cazul meu, acest mandat este ultimul", a spus Raul Castro, insistând asupra unui "proces natural şi sistematic" de înlocuire a generaţiei istorice a Revoluţiei, ajunsă la putere odată cu Fidel Castro, în 1959.
Un inginer electronist, Miguel Diaz-Canel, fost ministru al Educaţiei superioare, a devenit în martie 2012 unul dintre cei opt vicepreşedinţi ai Consiliului de Miniştri şi s-a bucurat, în ultima perioadă, de multă vizibilitate în peisajul politic cubanez. Devenit acum prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat, membru începând din 2003 al Biroului Politic al atotputernicului Partid Comunist din Cuba (PCC), Miguel Diaz-Canel, care va împlini 53 de ani în aprilie, pare să fie succesorul desemnat de Raul Castro, care a impus o limită de două mandate de cinci ani principalilor lideri.

Modelul "romanesc", invocat în criza politică din Bulgaria

Premierul demisionar al Bulgariei, Boiko Borisov, a propus ca liderul opoziţiei socialiste Serghei Stanişev să formeze un guvern care să guverneze ţara până alegerile parlamentare din luna iulie. După ce a refuzat mandatul pentru formarea unui nou guvern, care i-a fost înmânat luni de preşedintele Rosen Plevneliev, Borisov (centru-dreapta) a spus că poate fi folosită experienţa României, unde preşedintele Traian Băsescu l-a mandatat pe liderul social-democraţilor, Victor Ponta, să formeze un guvern cu câteva luni înainte de alegeri. Boiko Borisov a adăugat că toate partidele de opoziţie au în total 101 locuri în parlament, iar partidul său, GERB, le va acorda încă 20 de voturi cu care să formeze o majoritate parlamentară de 121 de mandate. El a adăugat că acesta este răspunsul său la toate acuzaţiile din partea opoziţiei potrivit cărora GERB intenţionează să manipuleze alegerile.

Numărul cardinalilor care vor alege noul papă a mai scăzut cu unul

Cardinalul Keith O'Brien, şeful Bisericii Catolice a Scoţiei, care este suspectat de comportament indecent şi care trebuia să participe la conclavul însărcinat cu alegerea noului papă, a demisionat, a anunţat ieri Biserica catolică a Scoţiei. O'Brien, în vârstă de 74 de ani, arhiepiscop de St. Andrews şi Edinburg, era decanul de vârstă al Bisericii Catolice din Marea Britanie şi ar fi fost singurul reprezentant britanic în conclav. "Nu doresc ca la Roma atenţia mediatică să fie centrată pe mine, ci pe papa Benedict al XVI-lea şi pe succesorul său", a afirmat el, negand totodată acuzaţiile ce i-au fost aduse. Demisia sa este rezultatul plângerii înaintate duminică Vaticanului de trei preoţi şi un fost preot, care îl acuză că a avut comportament necorespunzător faţă de unii membri ai Bisericii care s-au aflat sub conducerea lui în anii '80. Unul dintre ei a afirmat că, atunci când O'Brien a fost numit episcop, a renunţat la preoţie pentru a-şi "păstra integritatea", iar apropierile "nepotrivite" ale acestuia după rugăciunile de seară i-au provocat depresie şi modificări de personalitate. Plecarea lui O'Brien, alături de cea a unui alt cardinal, care a demisionat din motive de sănătate, face ca numărul cardinalilor din conclavul ce-l va alege pe viitorul papă să ajungă la 115.

Rusia intră în coaliţia internaţională antifumat

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat ieri legea care interzice fumatul în locuri publice şi care va intra în vigoare în mod progresiv începând din iunie. Legea privind "protecţia sănătăţii persoanelor faţă de pericolul tabagismului pasiv şi a consecinţelor consumului de tutun" fusese aprobată la 12 februarie de către Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat), iar la 20 februarie de către Consiliul Federaţiei (Camera superioară). Fumatul va fi interzis în şcoli şi universităţi, dar şi în sediile administraţiei, ca de exemplu ministerele. Începând de la 1 iunie 2014, interdicţia va fi extinsă la trenurile care circulă pe rutele principale, restaurante şi hoteluri. Legea interzice totodată publicitatea şi sponsorizarea produselor din tutun. Ea prevede şi alte măsuri, ca de exemplu creşterea taxelor asupra tutunului şi introducerea unui preţ minim al pachetului de ţigări.

Prima femeie preşedinte a Coreii de Sud avertizează Nordul

Noua preşedintă a Coreei de Sud, Park Geun-Hye (61 de ani), prima femeie care ocupă acest post, a avertizat ieri că nu va mai tolera provocarea Nordului, promiţând să ducă o politică a paşilor mici faţă de vecinul şi fratele inamic, aşa cum a anunţat în timpul campaniei. "Recentul test nuclear al Coreei de Nord este o provocare pentru supravieţuirea şi viitorul poporului coreean", a declarat Park în timpul discursului de învestitură. "Să nu se înşele nimeni, principala victimă va fi însăşi Coreea de Nord", a avertizat ea. În afară de problema nord-coreeană, preşedinta mai trebuie să se preocupe de creşterea neliniştilor în rândul clasei de mijloc, îngrijorată de siguranţa economică şi inegalităţile sociale. În plus, o atenţie sporită în cadrul discursului a fost consacrată economiei. Noua şefă a statului a promis "o democratizare economică", crearea de locuri de muncă şi extinderea ajutoarelor sociale în această ţară care înregistrează una dintre ratele de îmbătrânire cel mai rapide din lume. Evocând "un alt miracol" - referinţă la miracolul economic după Războiul din Coreea -, Park a afirmat că Guvernul său va construi "o economie creativă", dincolo de sectoarele manufacturier şi industrial, bazele bogăţiei ţării.

Stanga caştigă alegerile din Italia

Rezultatele preliminare arătau aseară totuşi un uşor avans al dreptei la Senat

Coaliţia de stânga condusă de Pier Luigi Bersani se află pe primul loc în urma alegerilor legislative desfăşurate duminică şi luni în Italia, potrivit sondajului la urne al televiziunii Sky TG-24. Acesta indică un scor de 34,5% pentru coaliţia de stânga, faţă de 29% cât întruneşte coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi. Iniţial, s-a anunţat că stânga va avea majoritatea şi în Senat, cu 163 de mandate, cu cinci mai multe peste necesarul de 158 de locuri.
Într-un alt sondaj, realizat de postul public RAI, coaliţia de stânga este creditată cu 35-37% din voturi, urmată de coaliţia lui Berlusconi, cu 29%- 31%. Şi acest sondaj plasează stânga este plasată în fruntea competiţiei pentru Senat, cu 36-38%, urmată de coaliţia de dreapta, cu 30-32%. Toate sondajele plasează Mişcarea Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo în poziţia a treia, în timp ce coaliţia de centru condusă de Mario Monti se află pe locul al patrulea, cu aproape 10% dintre sufragii.
Scrutinul legislativ deschide o "primăvară italiană", în cursul căreia, alături de Parlament, se vor mai schimba Guvernul şi preşedintele Republicii. Mandatul unui parlamentar este de cinci ani, iar cel al şefului statului - de şapte ani.
Coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi devansează forţele de centru-stânga în proiecţiile privind Senatul italian, conform anunţului făcut aseară de Institutul de sondare Techne. Potrivit sondajului realizat de Institutul Tecne la comanda Sky News, coaliţia de centru-dreapta este cotată cu 31,7%, iar cea de centru-stânga cu 29%. Institutul Piepoli creditează forţele de centru-dreapta cu 31% la Senat, iar pe cele de centru-stânga cu 29,5%. În total, coaliţia de centru-stânga este pe primul loc după scrutinul legislativ anticipat din Italia, conform sondajelor de tip exit-poll anunţate după închiderea urnelor.

Evaziunea fiscală, sport naţional la greci

jumătate din populaţia activă face evaziune fiscală n în top se află doctorii, liber-profesioniştii şi avocaţii

Cel puţin jumătate dintre greci nu plătesc către stat toate taxele pe care le datorează, în topul listei evazioniştilor aflându-se doctorii, urmaţi de comercianţi şi firme de avocatură şi notariat, potrivit unui studiu al Confederaţiei Naţionale de Retail din Grecia, citat de Kathimerini. De asemenea, circa jumătate din populaţia Greciei ar refuza bon fiscal dacă ar avea această opţiune, arată studiul, evidenţiind că evaziunea nu este considerată de mulţi cetăţeni ca fiind un lucru rău. Peste 90% din persoanele consultate au afirmat că ar cere bon fiscal dacă ar obţine astfel beneficii.
În fruntea topului evazioniştilor se află doctorii (afirmă 88,6% din respondenţi), urmaţi de liber-profesionişti (85,4%), firme de avocatură şi notariat (75,2%), firme de catering (57,9%) şi benzinării (44,1%). Supermarketurile s-au situat în coada listei, cu 17,7%.
La studiu au participat 1.600 de persoane şi 1.000 de firme şi companii.
Grecia urmează să înregistreze în 2013 al şaselea an de recesiune, în contextul impactului crizei şi măsurilor de austeritate impuse pentru a primi ajutor financiar extern, după ce îndatorarea ridicată a adus finanţele statului în pragul colapsului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.