Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: Iulia Timoşenko va fi retrimisă în celulă

Ziarul de Vrancea
22 feb 2013 700 vizualizări
Fostul premier ucrainean încarcerat, Iulia Timoşenko, internat în spital de peste nouă luni din cauza herniei de disc de care suferă, nu mai are nevoie de îngrijiri medicale, a informat vineri Ministerul ucrainean al Sănătăţii, sugerând astfel că opozanta se va întoarce în curând la închisoare.

O comisie specială înfiinţată în ianuarie pentru a evalua starea de sănătate a deţinutei, şi formată din medici ucraineni, "a ajuns la concluzia că pacienta I. Timoşenko nu mai are nevoie să urmeze tratament în spital", a afirmat ministerul într-un comunicat. Iulia Timoşenko (52 de ani), încarcerată din august 2011, a fost transferată în luna mai anul trecut de la închisoarea de la Harkov (est) într-un spital public din cauza herniei de disc de care suferă. Ea primeşte îngrijiri medicale de la medici ucraineni, dar şi de la medici de la clinica Charité din Berlin care vin în mod regulat din Germania pentru a o consulta. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a dat asigurări că recomandările medicilor germani au fost respectate în totalitate şi a subliniat că programul de reabilitare a pacientului a durat mai mult decât era prevăzut. Medicii de la clinica berlineză Charité, a căror ultimă vizită la Iulia Timoşenko datează din decembrie, nu şi-au exprimat până acum un aviz favorabil pentru revenirea acesteia la închisoare.

Lituania va încheia în 2015 şirul statelor mici care aderă la moneda euro

Letonia va depune în luna martie o cerere oficială către Comisia Europeană pentru a adera la zona euro, a anunţat premierul Valdis Dombrovskis. Mica ţară baltică, cu o populaţie de două milioane de locuitori, doreşte să devină a 18-a ţară membră a zonei euro de la 1 ianuarie 2014. "Respectăm în totalitate criteriile de la Maastricht, ceea ce ne permite să facem această cerere", a subliniat Dombrovskis, care se aşteaptă ca executivul comunitar să supună candidatura Letoniei la reuniunea miniştrilor de Finanţe şi la cea a şefilor de stat din UE în luna iunie, înainte de aprobarea finală a Băncii Centrale Europene în luna iulie. Agenţia de evaluare Fitch Ratings estimează că Letonia va avea succes cu trecerea la euro în 2014 şi este probabil ca Lituania să facă trecerea la moneda unică în 2015. Letonia este în prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană, revenindu-şi după mai mulţi ani de austeritate în urma contracţiei cu 20% a Produsului Intern Brut în 2009 din cauza crizei financiare globale. Din cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro în 2007, urmată de Cipru şi Malta în 2008, Slovacia în 2009 şi Estonia în 2011.

"Satele cancerului"

Ministerul chinez al Mediului a recunoscut existenţa "satelor cancerului", după mai mulţi ani de la apariţia unor informaţii cu privire la depăşirea numărul mediu de cazuri în anumite regiuni deosebit de poluate din ţară. "Substanţe chimice toxice şi nocive au provocat numeroase situaţii de urgenţă cu privire la apă şi atmosferă, iar anumite locuri cuprind chiar «sate ale cancerului»", recunoaşte ministerul într-un raport publicat săptămâna aceasta şi anexat planului cincinal 2011-2015. Expresia "satele cancerului" nu a fost folosită până acum de autorităţi, care se confruntă uneori cu nemulţumirea locuitorilor faţă de degradarea mediului în care trăiesc de către deşeuri industriale, prezenţa unor substanţe toxice în apă sau un aer foarte încărcat cu particule fine. Nivelul poluării a crescut puternic în China, odată cu industrializarea rapidă a ţării în ultimele trei decenii. Un număr important de oraşe chineze se numără printre cele mai afectate oraşe de pe glob, însă poluarea nu se limitează la oraşe. Guvernul recunoaşte că "produse chimice toxice şi nocive", în general interzise în ţările dezvoltate, sunt folosite în China şi "pot pune în pericol sănătatea omului şi a mediului pe termen lung".

Despre homosexualitate, în apartamentul papei

ziarele italiene au publicat fragmente dintr-un raport asupra unei anchete interne cerute de Benedict al XVI-lea n sunt enumerate mai multe scandaluri care au zguduit Vaticanul în ultimii ani

Raportul secret întocmit la cererea papei în care sunt relatate cazuri din 2007 ar fi fost decisiv pentru renunţarea lui Benedict al XVI-lea la Pontificat. Actualul suveran se pregăteşte să plece peste o săptămână, iar Vaticanul se află deja în fierbere prin dezvăluirile explozive din acest "dosar" de 300 de pagini, semnat de trei cardinali "detectivi" de încredere ai papei: spaniolul Julián Herranz, slovacul Josef Tomko şi italianul Salvatore De Giorgi. Dosarul intitulat "Relationem" a fost înmânat papei la 17 decembrie, iar acest lucru i-ar fi precipitat decizia de a se retrage, notează ziarul La Verdad, preluat de Agerpres.
La Repubblica a publicat joi primele detalii: cele două volume ale dosarului-raport descriu o hartă a grupurilor de putere de la Vatican, reliefate pe ordine religioase sau provenienţă geografică, între care se evidenţiază un "lobby" gay, ce cuprinde prelaţi care au fost victime ale şantajului din partea amanţilor lor laici, cu care au întreţinut legături "de natură lumească". Ar exista o întreagă reţea de şantaj plină de lupte pentru putere. Totul se învârte în jurul nerespectării celei de-a 6-a şi a 7-a porunci (să nu comiţi acte impure şi să nu furi).

Cardinali "detectivi"

Scandalul a început când papa a cerut în aprilie 2012 să se deschidă o investigaţie internă privind "Vatileaks", legată de informaţiile scurse în presă şi care scoteau la lumină rufele murdare ale Sfântului Scaun. Cazul a culminat în mai cu publicarea unei cărţi ce cuprindea sute de documente şi cu arestarea majordomului papei, Paolo Gabriele, acuzat de furt de documente. Procesul şi condamnarea lui în mare grabă, pentru a nu fi aprofundat complicităţile care se întindeau în cele mai înalte sferele, s-a încheiat înainte de Crăciun.
Pentru opinia publică cazul părea închis, dar pe plan intern a fost deschisă această anchetă cu care au fost însărcinaţi cei trei cardinali "detectivi". "Să nu vă aşteptaţi la comentarii, dezminţiri sau confirmaţii pe această temă", a replicat, laconic, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, la primele întrebări pe această temă. Sunt însă multe, pentru că informaţiile publicate de La Repubblica cuprind puţine detalii şi nu fac decât să alimenteze zvonurile care circulau demult la Roma. Se vorbeşte despre întâlniri sexuale chiar în incintele Vaticanului, sau într-o saună din cartierul roman Quarto Miglio, la o vilă din afara Romei sau într-un centru de cosmetică din capitală.

Homosexualitate şi şantaj

Capătă acum relevanţă vechile scandaluri care au ajuns în presă în 2007 şi 2010, care au fost însă muşamalizate şi date repede uitării. Dar raportul le aminteşte, precum cel al unui prelat de la Vatican, Tommaso Stenico, filmat cu camera ascunsă de o televiziune italiană, în octombrie 2007. Postul l-a contactat printr-un site gay şi i-a trimis "o ispită" cu o cameră ascunsă. Faţa preotului a fost blurată, dar a fost recunoscut având în vedere că întâlnirea a avut loc chiar în biroul Curiei din Congregaţia Clerului. Stenico, de 25 de ani membru în Curie şi psiholog, s-a scuzat spunând că nu este gay şi că s-a folosit de o stratagemă pentru a se infiltra în aceste cercuri şi "a-i demasca pe preoţii homosexuali". El a invocat pregătirea unei cărţi despre homosexualitatea în rândul clerului. A fost suspendat, iar Sfântul Scaun a anunţat "o curăţenie internă". De anchetă a fost însărcinat cardinalul Herranz, care avea să semneze raportul Vatileaks. "Este un caz izolat", a asigurat el.
Cea mai mare vâlvă a provocat-o însă descoperirea în 2010 a unei reţele de prostituţie masculină condusă de un nigerian, Thomas Ehiem, care cânta în corul catedralei Sf. Petru. Mulţi dintre băieţi, după cum reiese din conversaţiile înregistrate, erau seminarişti. Ehiem, care a fost imediat expulzat, figura în registre drept religios, dar Vaticanul a negat susţinând că era laic. Raportul relevă existenţa în Vatican a acestui "lobby gay": o reţea transversală unită de orientarea sexuală. Pentru prima dată cuvântul "homosexualitate" a fost citat într-un text scris, în apartamentul lui Ratzinger. Şi pentru prima dată s-a vorbit, deşi în latină, de cuvântul "şantaj" ("influentiam"). În acea zi Benedict al XVI-lea a decis să se retragă, notează ziarul italian, care afirmă că "raportul va fi predat viitorului papă care trebuie să fie suficient de puternic, tânăr şi sfânt, pentru a putea face faţă muncii care îl aşteaptă".

Şi cele mai ciudate titluri de carte primesc premii

"Mâzgăleala Domnului: Viaţa şi faptele penisului", "Cum să ascuţi creioane" sau "Cum să-ţi protejezi de goblini coteţul de găini" sunt favorite în competiţia din acest an

"Mâzgăleala Domnului: Viaţa şi faptele penisului", "Cum să-ţi protejezi de goblini coteţul de găini" şi "Cum au schimbat lumea învelitorile pentru ceainice" se numără printre nominalizările la premiul Diagram pentru cel mai ciudat titlu de carte, aflat la cea de-a 35-a ediţie, informează bbc.co.uk. Volumelor nominalizate "Goblinproofing One's Chicken Coop", Reginald Bakeley, şi "How Tea Cosies Changed the World", de Loani Prior, li se adaugă "Was Hitler Ill?" ("Era Hitler bolnav?"), de Hans-Joachim Neumann şi Henrik Eberle, "How to Sharpen Pencils" ("Cum să ascuţi creioane"), de David Rees, "Lofts of North America: Pigeon Lofts" ("Mansarde din America de Nord: Mansarde pentru porumbei"), de Jerry Gagne, şi "In God's Doodle: The Life and Times of the Penis" ("Mâzgăleala Domnului: Viaţa şi faptele penisului"), de Tom Hickman.

Anul trecut, volumul "Cooking with Poo" a câştigat premiul Diagram pentru cel mai ciudat titlu de carte, distincţie decernată anual de revista britanică The Bookseller. Cartea "Cooking with Poo" ("Să gătim cu Poo") este scrisă de bucătarul-şef din Bangkok Saiyuud Diwong. Femeia este poreclită "Poo", cuvânt care în limba thailandeză înseamnă "crab", dar care în engleză este varianta pe care o folosesc de obicei copiii pentru "fecale".
Printre volumele nominalizate în anii anteriori s-au numărat "Estonian Sock Patterns All Around the World" ("Tipare de şosete estoniene în toată lumea"), "The Mushroom in Christian Art" ("Ciupercile în arta creştină") şi "Managing a Dental Practice the Genghis Khan Way" ("Cum să faci afaceri ca dentist în stilul lui Ginghis Han").
Anul acesta, câştigătorul premiului pentru cel mai ciudat titlu de carte va fi anunţat pe 22 martie. Volumul câştigător este desemnat prin votul publicului, pe site-ul publicaţiei The Bookseller.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.