Internațional

Proiectul gazoductului Nabucco: azerii şi-au pierdut răbdarea

Ziarul de Vrancea
14 feb 2013 634 vizualizări
Vicepreşedintele companiei petroliere din Azerbaidjan s-a arătat indignat de întarzierea construcţiei n în timp ce ruşii s-au apucat deja de treabă la un proiect concurent, Nabucco încă mai aşteaptă aprobări

Problemele consorţiului Nabucco cu finanţarea din partea Uniunii Europene şi repetatele modificări ale proiectului ce ar trebui să aducă gaz azer spre Europa au determinat o replică tăioasă din partea unui înalt oficial din Azerbaidjan. "Nu o să ne certăm cu UE, dar putem confirma inabilitatea UE şi a statelor membre de a găsi metode să construiască o conductă. Ce înseamnă 20 de miliarde de euro pentru UE sau pentru NATO?", a spus Elshad Nasirov, vicepreşedintele SOCAR - compania petrolieră azeră de stat, citat de HotNews.
SOCAR este acţionar în consorţiul Shah Deniz, care va dezvolta zăcămintele de gaze naturale din Azerbaidjan. Pentru aceste gaze au rămas în competiţie două proiecte: Nabucco West (conducta va transporta gazele de la frontiera turco-bulgară, prin Bulgaria, Romania şi Ungaria către Terminalul de gaze central-european din Baumgarten, Austria) şi TAP (gazoductul trans-adriatic).
"Dacă UE nu a găsit mijloacele să implementeze acest proiect, nu o să contrazicem opinia UE despre cum sunt protejate interesele ţărilor europene... Ce înseamnă 20 de miliarde de euro (bugetul Nabucco - n.r.) pentru UE sau pentru NATO? E un buget mic, dacă îl comparăm cu costul operaţiunilor din Irak", a mai spus vicepreşedintele SOCAR.

Ruşii nu ard gazul de pomană

O decizie finală privind ruta de transport către Europa a gazelor din Azerbaidjan va fi luată cel mai probabil în luna iunie, adică la mai mult de o jumătate de an de cand Rusia a demarat lucrările la celălalt concurent al Nabucco, gazoductul South Stream. Gigantul rus Gazprom urmează să livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, dar şi România. Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consorţiu alcătuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) şi german Wintershall (15%), o filială a gigantului din industria chimică BASF. Gazoductul va alimenta de la sfarşitul anului 2015 Europa de Vest, în special Italia, prin Marea Neagră şi Peninsula Balcanică.
"Fratele" South Stream, North Stream, leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică. Lansat în noiembrie 2011, această instalaţie cu o lungime de 1.220 de kilometri şi-a dublat capacitatea, pentru a ajunge la 55 de miliarde de metri cubi anual. Livrările de gaze naturale din Rusia reprezintă peste un sfert din necesarul de gaze în ţările Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.