Internațional

MOZIC STIRI INTERNATIONALE: Premierul face ţăndări alianţa de guvernare de la Chişinău

Ziarul de Vrancea
13 feb 2013 575 vizualizări
Vlad Filat a anunţat retragerea partidului său din Alianţa pentru Integrare Europeană, condamnand "şantajul politic" şi "orice încercare de a declanşa alegeri anticipate" ."Nu voi mai tolera ca instituţiile de stat să fie folosite în interesul cuiva", a declarat şeful Guvernului moldovean

Premierul Vlad Filat a anunţat ieri retragerea Partidului Liberal Democrat din R.Moldova (PLDM) din acordul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE). Vlad Filat a spus că îşi doreşte să înceapă negocierea unui nou acord în alianţă, care să excludă principiile oligarhice. PLDM va susţine în continuare politica de integrare europeană şi se declară împotriva alegerilor anticipate.
Potrivit premierului, situaţia creată în ţară nu poate continua. "Orice încercare de şantaj politic, orice încercare de a declanşa alegeri anticipate trebuie imediat oprite. Nu voi mai tolera ca instituţiile de stat să fie folosite în interesul cuiva", a declarat liderul PLDM.
Vlad Filat a remarcat că vrea ca AIE să existe, dar nu cu orice preţ. "Nu voi mai accepta vreun compromis în ceea ce ţine de bunăstarea oamenilor. Mulţi consideră aceasta o bătălie politică. Aceasta nu este o bătălie între partide, ci o luptă pentru viitorul ţării. De partea cealaltă stau cei care luptă pentru propriul buzunar. Mă adresez colegilor din alianţă, dar şi celor din opoziţie: trebuie să oprim acest dezmăţ", a spus premierul.
Vlad Filat a afirmat că îşi asumă o parte din vină pentru situaţia creată. "Prea mult am tolerat comportamentul unora, am făcut cedări. În timp ce noi guvernam, unii foloseau AIE ca pe un paravan pentru a-şi muşamaliza adevăratele porniri. Am crezut că unii se pot debarasa de apucăturile lor, dar m-am înşelat. Consiliul Alianţei vrea să decidă totul reducând Parlamentul şi Guvernul la rolul de simpli executori", a adăugat prim-ministrul.
În ultima perioadă au apărut tot mai des informaţii despre existenţa unor contradicţii între liberal-democratul Vlad Filat şi democratul Vlad Plahotniuc. Premierul insistă că Vlad Plahotniuc are porniri cultivate în perioada comuniştilor, că recurge la şantaj politic şi îşi doreşte acapararea tuturor instituţiilor de stat. Vlad Filat l-a acuzat pe Plahotniuc că şi-a cumpărat un loc în politică şi acum doreşte să cumpere o ţară întreagă.

Războiul se mută în Parlament

Premierul Vlad Filat s-a pronunţat împotriva alegerilor parlamentare anticipate, dar a menţionat că în noile condiţii este necesară reconfirmarea votului de încredere pentru guvern şi programul său de activitate. Ceilalţi lideri ai AIE nu au comentat deocamdată decizia PLDM, iar şedinţa Biroului permanent al parlamentului, la care urmau să participe liderul PL, Mihai Ghimpu, şi al PD, Marian Lupu, a fost amânată pentru astăzi.
Tot astăzi, urmează să înceapă şi o nouă sesiune parlamentară, iar şeful legislativului, Marian Lupu, a lăsat să se înţeleagă că PLDM şi opoziţia comunistă ar putea forma un front comun împotriva formaţiunii sale. Acest lucru, potrivit lui Lupu, va însemna desfiinţarea AIE.
Temerile lui Lupu s-au adeverit parţial, după ce deputaţii PLDM şi comuniştii au votat ieri, în comisia juridică a parlamentului, un proiect de lege care prevede desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al parlamentului, pe care o deţine colegul său de partid, un controversat om de afaceri, Vlad Plahotniuc.
Aceasta este cea mai mare criză din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană II, de la constituirea sa la 30 decembrie 2010. Scandalul a fost provocat de un accident de vânătoare, la care au participat înalţi funcţionari şi care a fost ascuns de opinia publică.

Obama propune majorarea salariului minim

Preşedintele SUA, Barack Obama, a propus creşterea salariului minim la nivel federal de la 7,25 de dolari la 9 dolari pe oră, pentru a susţine economia, şi a avertizat că se va folosi de toate atribuţiile pentru impunerea unor măsuri variind de la schimbări climatice la industria prelucrătoare. În primul discurs despre Starea Naţiunii după câştigarea unui nou mandat de preşedinte, Obama a prezentat propuneri variate, inclusiv negocierea unui acord pentru o zonă de liber schimb SUA-UE şi cheltuieli de 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură "urgente". Obama a lăudat acţiunile unor companii precum Ford şi Apple de a readuce locuri de muncă înapoi în SUA, potrivit Bloomberg. Majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră până la sfârşitul anului 2015 l-ar aduce la cel mai ridicat nivel ajustat pentru inflaţie începând cu anul 1981, în mandatul preşedintelui Ronald Reagan, potrivit datelor Casei Albe. O astfel de majorare ar afecta 15 milioane de oameni şi ar necesita aprobarea Congresului. Membrii republicani ai Congresului au criticat repetat astfel de propuneri, afirmând că majorarea salariului minim ar lăsa fără locuri de muncă mulţi angajaţi cu venituri reduse, întrucât companiile ar încerca să evite majorarările de costuri.

Egiptenii, mai eficienţi decat israelienii în distrugerea tunelurilor palestiniene

Armata egipteană a distrus prin inundare tuneluri de contrabandă construite de palestinieni la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Peninsula Sinai (Egipt), anunţă surse palestiniene şi egiptene citate de ziarul israelian Haaretz. Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a confirmat că Egiptul a sporit măsurile de securitate la frontiera comună, suplimentând efectivele militare şi distrugând tunelurile de contrabandă prin inundare. Potrivit Hamas, armata egipteană a distrus toate tunelurile din zonele Rafah, Al-Barazil şi Al-Salam. Tunelurile inundate se prăbuşesc şi nu mai pot fi reconstruite. Israelienii foloseau încărcături explozive pentru a distruge tunelurile folosite pentru contrabandă.

Şase arestări în scandalul interceptărilor telefonice

Poliţia britanică a anunţat ieri că a arestat şase jurnalişti sau foşti jurnalişti, în cadrul scandalului privind interceptările telefonice efectuate de tabloidul News of the World al grupului lui Rupert Murdoch. Cele şase persoane, trei bărbaţi şi trei femei, au fost reţinute în cursul dimineţii la Londra şi în Cheshire (nord-vest) în cadrul unei anchete privind o "presupusă nouă conspiraţie" ce viza piratarea mesajelor telefonice, între 2005 şi 2006, a anunţat Scotland Yard într-un comunicat.

NATO a greşit ţinta în Afganistan: zece civili ucişi

Zece civili, în mare parte femei şi copii, au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri într-un bombardament NATO efectuat în provincia Kunar, un fief taliban, în estul Afganistanului, potrivit unor oficiali afgani. "Cinci copii, patru femei şi un bărbat au fost ucişi în atac", care a fost efectuat totodată la sol şi la care au luat parte şi forţe afgane, a declarat pentru AFP Sayed Fazulullah Wahidi, guvernatorul provinciei. Alţi patru copii au fost răniţi, potrivit aceloraşi surse, o informaţii confirmate de către Abdul Zahir, guvernatorul districtual local.

Autoincendiere mortală în Franţa

Un bărbat care îşi terminase ajutorul de şomaj şi-a dat foc, ieri, în faţa agenţiei pentru ocuparea forţelor de muncă Pôle Emploi din Nantes, în vestul Franţei, relatează cotidianul L'Express, în ediţia electronică. Bărbatul a murit în urma rănilor suferite, a anunţat poliţia.

Trei miniştri "puşcăriabili" în guvernul de la Chişinău

Trei miniştri din guvernul de la Chişinău sunt cercetaţi pentru corupţie, relatează Agerpres. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat ieri că ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi (propus de PLDM, condus de Filat), şi ministrul Culturii, Boris Focşa (propus de PDM, condus de Marian Lupu), au fost citaţi pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. În cazul lui Usatâi este vorba de "instituirea ilegală a ipotecii asupra 546 de metri pătraţi din Spitalul Clinic Republican", iar în cazul lui Focşa de "vânzarea ilegală a edificiilor (monumente istorice)" din centrul Chişinăului, potrivit CNA. Ambii miniştri riscă până la 10 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice. De asemenea, presa de la Chişinău a scris că şi în privinţa ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţă (propus de PLDM), a fost deschis un dosar penal, tot pentru abuz în serviciu. Toţi trei miniştri neagă acuzaţiile aduse, iar liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, se acuză reciproc pentru politizarea instituţiilor statului.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.