Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE Tablou de Modigliani, vandut cu 42,3 milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
7 feb 2013 601 vizualizări
Recordul de preţ pentru artist este de 68,9 milioane de dolari

Un portret realizat de artistul italian Amedeo Modigliani, care o reprezintă pe ultima iubită a pictorului, Jeanne Hebuterne, a fost vândut cu suma de 26,9 milioane de lire sterline (42,3 milioane de dolari), la o licitaţie organizată de casa Christie's, miercuri, la Londra. Portretul "Jeanne Hébuterne (Au chapeau)", muza şi amanta lui Modigliani din 1917 până în 1920, era estimat la un preţ cuprins între 16 milioane de lire sterline şi 22 milioane de lire sterline. Tabloul se afla din 2006 în posesia unui colecţionar privat din New York, care îl achiziţionase cu 16,3 milioane de lire sterline. Pictura a făcut parte din prima retrospectivă consacrată artistului italian, organizată la Bienala de la Veneţia din anul 1922. Reprezentanţii casei Christie's nu au dezvăluit identitatea cumpărătorului acestui tablou, care o prezintă pe tânăra pictoriţă franceză purtând o pălărie neagră, pictată în maniera caracteristică a lui Modigliani. Tabloul a fost realizat cu puţin timp înainte de moartea lui Modigliani de tuberculoză, în ianuarie 1920, la vârsta de 35 de ani. La câteva zile după decesul pictorului, tânăra lui iubită, pe atunci în vârstă de 21 de ani, s-a sinucis, aruncându-se de la balconul clădirii în care locuia. Ea era însărcinată cu cel de-al doilea copil al cuplului.
Întrucât Modigliani (1884-1920) a murit la o vârstă tânără fără să lase în urma sa prea multe tablouri, operele sale apar destul de rar la licitaţii şi trezesc de fiecare dată interesul colecţionarilor de artă.
În noiembrie 2010, tabloul său intitulat "La belle Romaine" (1917) a stabilit un record de preţ pentru artist, fiind vândut cu 68,9 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's la New York.

Record: Cel mai mare număr prim cunoscut are peste 17 milioane de cifre

Cel mai mare număr prim cunoscut până în prezent, care are 17.425.170 de cifre, a fost descoperit de matematicianul american Curtis Cooper, informează huffingtonpost.com. Noul număr prim a doborât astfel precedentul record, deţinut de un număr descoperit în 2008, care avea 12.978.189 de cifre. Noul număr prim - 2 la puterea 57.885.161 minus 1 - a fost descoperit de matematicianul Curtis Cooper, de la University of Central Missouri, cu ajutorul unei reţele uriaşe de voluntari, pasionaţi de computere şi de descoperirea numerelor prime. Reţeaua lor este asemănătoare reţelei folosite de proiectul SETI, care descarcă şi analizează datele trimise de telescoapele radio, în căutarea unor eventuale mesaje transmise în spaţiu de civilizaţiile extraterestre. Noua reţea, denumită Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), include 360.000 de procesoare, care operează 150 de trilioane de calcule pe secundă. Acesta este cel de-al treilea număr prim descoperit de matematicianul Curtis Cooper. Acest număr este cel de-al 48-lea dintr-o clasă rară de numere prime, denumite "Mersenne Primes". Numerele prime din categoria Mersenne sunt de forma 2 la puterea unui număr prim minus 1. De când au fost descrise pentru prima dată de călugărul francez Marin Mersenne, în urmă cu 350 de ani, doar 48 de astfel de numere au fost descoperite. Un număr prim este un număr natural care are doar doi divizori: numărul 1 şi el însuşi. Cel mai mic număr prim este 2. În afară de 2, toate numerele prime sunt numere impare.

Ochii bionici au devenit realitate

După numeroşi ani de cercetare, primul tip de ochi bionici din lume, realizat în SUA, a fost deja grefat unui număr de 60 de nevăzători din diferite părţi ale lumii, care au putut astfel să redobândească vederea parţială. Dispozitivul denumit Argus 2, realizat de compania californiană Second Sight Medical Products, este compus din electrozi implantaţi în retină şi din ochelari dotaţi cu o cameră miniaturală. Deja aprobat de autorităţile europene, aceşti ochi bionici urmează să primească undă verde şi din partea autorităţilor americane pentru a putea fi comercializaţi. Pacienţii care suferă de retinopatie pigmentară, o maladie genetică rară, care antrenează o degenerescenţă a celulelor fotoreceptoare ale retinei, îşi pot redobândi vederea graţie dispozitivului Argus 2. Numărul acestor persoane în SUA este estimat la 100.000. Aceşti receptori transformă lumina captată de ochi în semnale electrochimice, transmise apoi spre creier prin intermediul nervului optic.
Cei 30 de pacienţi, cu vârsta între 28 şi 77 de ani, care au participat la testarea clinică a noilor ochi, erau complet orbi. Cu ajutorul noilor ochi bionici ei au redobândit o acuitate vizuală de 0,17/10 (10/10 este acuitatea vizuală perfectă), ceea ce le permite să distingă forme în alb şi negru, cum ar fi o persoană în cadrul uşii, fără a putea însă recunoaşte faţa. "Rezultatele variază foarte mult de la un pacient la altul. Unii pacienţi au constatat doar o ameliorare uşoară, în timp ce alţii au putut citi titlurile scrise cu majuscule din ziare, după ce au fost complet orbi", a mai adăugat Brian Mech, precizând că în unele cazuri au putut fi văzute chiar şi culorile. Dispozitivul Argus 2 este disponibil în mai multe ţări europene pentru suma de 73.000 de euro.

Toţi cainii din Marea Britanie, obligaţi să poarte microcipuri

Autorităţile de la Londra au decis ca, începând cu anul 2016, toţi câinii din Marea Britanie să poarte microcipuri. Departamentul britanic pentru Mediu susţine că aceste cipuri îi vor ajuta pe stăpânii câinilor să-i găsească atunci când îi pierd ori sunt furaţi, ceea ce va scădea şi presiunea asupra adăposturilor pentru aceste animale.
Mulţi britanici deja le-au implantat microcipuri sub piele câinilor, pisicilor, iepurilor şi cailor pentru a le da de urmă la nevoie. Potrivit Departamentului Mediului, 60% din cei 8 milioane de câini din Marea Britanie au în prezent astfel de dispozitive. Din anul 2016 cei care vor refuza să implanteze microcipuri propriilor câini vor fi amendaţi cu până la 500 de lire sterline.

Oficial britanic: Nerezidenţii să nu primească ajutoare pentru copii

Un membru al Comisiei parlamentare pentru Afaceri Interne, Mark Reckles, a apreciat ieri că nerezidenţii din Marea Britanie ar trebui să nu primească ajutoare sociale pentru copii şi că ar fi necesară efectuarea unor schimbări ale anumitor taxe pentru imigranţi. Parlamentarul conservator a mai declarat că "nu este sigur" de faptul că o campanie publicitară negativă ar descuraja potenţiali imigranţi din România şi Bulgaria să vină în Marea Britanie, în contextul unei ample dezbateri pe această temă în cele trei ţări.
Reckless a făcut aceste declaraţii în cadrul unei emisiuni despre anularea, la sfârşitul acestui an, a restricţiilor temporare impuse bulgarilor şi românilor.
Între alte măsuri luate în discuţie la Londra pentru limitarea migrării din cele două foste ţări comuniste, presa britanică a citat solicitarea ca imigranţii care nu găsesc un loc de muncă în trei luni să părăsească ţara, o măsură valabilă şi pentru cei care nu dovedesc că dispun de fonduri suficiente pentru a se întreţine pentru o perioadă de cel puţin şase luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.